Möjliggörande av att bilda naturreservat m.m.
Naturskyddet är en av regering och riksdag prioriterad verksamhet inom miljövården. Bevarandet av den biologiska mångfalden är en huvuduppgift. I huvudsak är det länsstyrelserna som ansvarar för det praktiska naturskyddsarbetet och mestadels tar det formen av naturreservat. Reservaten bekostas av ett av riksdag och regering anvisat anslag för förvärv och intrångsersättningar m.m., det s k markanslaget. Naturvårdsverket förvaltar och fördelar anslaget.
Under de senaste åren har säkerställandet i Hallands län koncentrerats till naturskogar, främst ädellövskog. Hallands län har som ett av "ädellövskogs- länen" med ca 20 % av landets arealer ett särskilt ansvar för skyddet av ädel- lövskog. Arealen skyddad naturskog i länet är emellertid fortfarande besvärande liten.
Säkerställandearbetet är en långsiktig verksamhet. Hela processen att bilda ett naturreservat sträcker sig som regel över flera år. Målet är alltid att nå fri- villiga överenskommelser. Vissa stora och komplicerade områden med många markägare inblandade kan därför ta mycket lång tid. Motorn i verk- samheten är länsstyrelsens handläggare, som följer ärendet från början till slut.
Genom de sparkrav som länsstyrelsen ålagts under de senaste budgetåren har länsstyrelsen inte kunnat avsätta tillräckligt med resurser för säker- ställandet. Stora problem har därmed uppstått med att bedriva säkerställandet i den takt som är önskvärt och väl motiverad.
I budgetpropositionen för 1999 föreslår regeringen "att åtgärder för att främja den biologiska mångfalden ska prioriteras mycket högt genom en betydande förstärkning av medlen för inköp av värdefulla naturområden, främst skogsmark. Det är angeläget att påskynda arbetet med att skydda värdefulla skogsområden. Regeringen beräknar därför en ökning av anslaget med 150 miljoner kronor för år 1999. För år 2000 bör anslaget räknas upp med ytterligare 50 miljoner kronor och för år 2001 räknas det upp med ytterligare 110 miljoner kronor så att anslaget under år 2001 förstärks med 310 miljoner jämfört med innevarande budgetår. Genom ökningen av anslaget bör det vara möjligt att inom gott och väl tio år uppnå skydd för ytterligare 250 000 ha skogsmark genom reservatsbildning."
Skyddet av naturskogar och annan värdefull natur är en synnerligen viktig uppgift och höjningen av markanslaget är ett viktigt bidrag, om än ej tillräckligt, för att stärka verksamheten. Höjningen av markanslaget, med syfte att forcera inköp m.m. av värdefulla urskogar och naturskogar, ställer dock problemen med säkerställandet på sin spets. Förvärvet av skog och mark är endast slutfasen av en lång process där länsstyrelsernas handläggar- personal har en nyckelfunktion.
Med nuvarande resurser kommer i vart fall Länsstyrelsen i Halland samt troligen flera länsstyrelser att få det än svårare att leva upp till de målsätt- ningar som regering och riksdag ställt upp för säkerställandearbetet. Därför borde det vara möjligt att, efter beslut av Naturvårdsverket, markanslaget får utnyttjas till nödvändig administration och handläggning. Detta system tillämpas redan inom vissa områden, t ex för kalkningsverksamheten. Förde- len med systemet är att administrationsbidraget anpassas direkt till de utförda prestationerna. På så sätt ges också den anslagsbeviljande myndigheten, Naturvårdsverket, möjlighet att styra prestationerna till geografiska områden där de gör störst nytta.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad som i motionen anförts om att markanslaget får utnyttjas till nödvändig administration och handläggning.
Stockholm den 22 oktober 1998
Kjell-Erik Karlsson (v)
Maggi Mikaelsson (v) Jonas Ringqvist (v)