Avveckling av miljö- och hälsofarliga kemikalier
I Sverige har 13-listan, OBS-listan, begränsningslistan etc blivit begrepp som känns igen av alla som arbetar med kemikaliefrågor. I ett flertal propositioner har fastslagits mål för avveckling av de farligaste ämnena, både i syfte att klara egna nationella målsättningar för miljö och hälsa och internationella åtaganden.
Den s.k. 13-listan är en förteckning redan från början på 90-talet på de ämnen som skulle prioriteras, dvs de som bedömts vara farligast. Hit hör kvicksilver, kadmium, bly, plastadditiv, ett antal klororganiska föreningar, nonylfenoletoxylater, arsenik och krom. Riksdag och regering har för en del av dessa fastslagit mål om att de ej ska användas efter år 2000.
Det finns nu, endast ett drygt år innan år 2000, skäl att oroa sig för att detta mycket blir tomma ord. Visst har framgångar skördats i kraftig minskning när det gäller användningen av en del av farliga ämnen för miljön, som exempel kan nämnas CFC. Framgång har nåtts framförallt där nu lag om avveckling och kraftigt beskuren rätt att använda ämnena finns. Där avveck- lingen skall genomföras helt på frivillig väg, exempelvis för bly och plast- additiv, går det sämre.
Plastadditiv
I en stor internationell flerdagars kemikaliekonferens som hölls i Stockholm denna sommar kunde exempelvis konstateras att användningen av ett antal plastadditiv ökar. Särskilt diskuterades användningen av bromerade flamskyddsmedel, där mycket allvarliga larm från forskarkåren kom fram vad gäller misstänkta skadeeffekter på människa. Vid försök på musungar gav doser av bromerade flamskyddsmedel motsvarande vad barn får i sig via modersmjölken idag, upphov till skador som försämrad inlärningsförmåga, hyperaktivitet etc. Vad gäller plastadditiv krävs kraftfulla internationella påtryckningar och att vi i Sverige försöker gå före så långt möjligt.
Blykromater
Ett exempel på blyanvändning är blykromater i lackeringsfärg till fordon. Det används endast i färg som ger starkt gul och orange nyans. Framförallt används dessa färger av lastbilsföretag, bussföretag och Luftfartsverket för att designer föreslår dessa starka färger till fordonsparker. Det går att framställa gult också utan blykromat, men inte med samma intensitet.
Här har vi alltså ett exempel på hur ren flärd - låt så vara på fordon - leder till användning av någonting som i alla led leder till spridning av bly till miljön. Inför detta exempel kan man lätt konstatera att ord om att reducera miljöskulden till våra barn endast är en myckenhet av ord utan innehåll. Ett omedelbart nationellt förbud för användning av blykromater bör införas omgående.
Kvicksilver
Inte förrän fr o m 1 januari 1993 fick vi i Sverige ett förbud mot användning av kvicksilver i s.k. innesluten användning, exempelvis febertermometrar, elektriska komponenter, tryck-/nivåvakter etc, trots att alternativ till dessa instrument då redan funnits i gott och väl 15-20 år. I olika inventeringskampanjer söks efter kvicksilver för att hindra spridning till miljön. Men endast varningsetiketter kan sättas upp på kvicksilverkomponenter eftersom användning är tillåten.
Med tanke på de mycket allvarliga miljö- och hälsoeffekter som kvick- silver ger upphov till bör det övervägas att införa ett generellt användnings- förbud. Enligt SIS miljömärkning går det också att tillverka lysrör utan kvicksilver.
Sammanfattning
För samtliga ämnen där högsta prioritet sägs ligga när det gäller avveckling, bör prövas möjligheten av att införa generella förbud där dispenser får sökas i specialfall. Detta principiella sätt att hantera kemiska produkter med allvarliga miljö- och hälsoeffekter, bör drivas med prioritet inom EU.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avveckling av plastadditiv,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nationellt förbud mot blykromater,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om generellt användningsförbud mot kvicksilver.
Stockholm den 26 oktober 1998
Dan Ericsson (kd)
Caroline Hagström (kd) Ester Lindstedt-Staaf (kd) Mikael Oscarsson (kd)