Bohusläns tång är kraftigt smittad av radioaktivt teknetium från upparbetningsanläggningen Sellafield i England. Danmark aktualiserar oljeutvinning utanför den danska nordkusten. En badstrand är fylld med skräp från Nordsjöns länder. Norge undersöker möjligheterna att spränga i det förgiftade svensk-norska gränsvattnet Idefjorden. Oljeskadade fåglar driver iland efter att ha fastnat i utsläpp från oljefälten i Nordsjön.
Detta är bara några nu aktuella exempel på hur länderna kring Nordsjön hanterar det gemensamma havet och vilka effekter det får efter Nordsjö- stormarnas och strömmarnas vägval. Nordsjön nyttjas fortfarande som en gigantisk soptipp. Trots att det finns både synliga effekter och mätbara resultat vid och kring Sveriges västkust så ges inte Nordsjön det miljö- politiska intresse och engagemang i Sverige som krävs för att åtstadkomma förändringar. Det kommer ständiga katastrofsignaler med nya mätningar om havets miljötillstånd och därtill krav på ytterligare forskningsresurser för att möta nya problem. Det finns dock redan oerhörda kunskaper i ovannämnda länder och det finns många internationella fora som agerar utifrån olika miljöperspektiv men det resulterar inte i ett effektivt användande av resurser eller i varaktiga resultat. För att nå detta krävs att det ges ett politiskt mandat som anger inriktningen att nå en samlad internationell överenskommelse om de gemensamma problemen i västerhavet och därtill en arbetsplan för att nå positiva varaktiga miljöeffekter. Det är dags att Nordsjöns miljötillstånd får samma uppmärksamhet från den svenska regeringen som Östersjön har.
Det bör tillsättas en Nordsjökommission som tar ett samlat grepp om miljösituationen i Nordsjön, en kommission där samtliga berörda nationer inbjuds att medverka.
Genom en Nordsjökommission kan ett helhetsgrepp tas och långsiktigt hållbara strategier utarbetas för att åstadkomma internationella överenskom- melser om förbättringar i västerhavet. Detta bör ges regeringen till känna.
Upparbetningsanläggningen Sellafield
Under sommaren 1998 har mätningar längs bohuskusten genomförts. Resultatet av mätningarna oroar och visar på högre becquerel än vad som var väntat. Konsekvenserna kan enligt forskare bli att radioaktivt ämne ackumuleras i bottensedimentet.
Detta är mycket allvarligt och kan få långsiktiga konsekvenser, kon- sekvenser som vi idag inte har kunskap om. Därför måste Sverige arbeta för att anläggningen omedelbart stängs och att saneringsarbete inleds. Detta bör ges regeringen tillkänna.
Oljeutvinning i Skagerrak
Skagerrak är ett av världens fiskrikaste havsområden. Fisket har en stor ekonomisk betydelse, inte bara för svenska fiskare utan också för fiskare från Norge och EU-länderna. Oljeutvinning i stor skala stör den marina miljön. Även vid s k normal drift sker utsläpp av olja. Ett större utsläpp i denna känsliga miljö får oöverskådliga ekologiska och ekonomiska konsekvenser. Fisket riskerar att för lång tid bli utslaget. Flera länder, men framför allt Danmark, har planer på oljeutvinning i Skagerrak. Därför måste Sverige agera kraftfullt i internationella fora för att stoppa planerna på oljeutvinning i Skagerrak. Detta bör ges regeringen till känna.
Förgiftade gränsvatten
Vattenkvalitén i norra Bohuslän är fortsatt dålig. Idefjorden är den svensk-norska gränsfjorden som under 1990-talet visar på hur konstruktivt internationellt miljöarbete ger resultat. Idefjorden är till ytan miljömässigt så återställd att den ger såväl fiskelycka som badmöjligheter. Men i bottensedimentet återfinns femtio års ansvarslöst miljöförstörande utsläpp. Allt talar för att försiktighetsprincipen måste gälla för att detta bottenslam inte skall komma i omlopp p g a ändrade vattenströmmar. Nu undersöker norska myndigheter möjligheterna att spränga de grunda trösklarna, som är så karaktäristiska för Idefjorden, för att djupgående fartyg skall kunna passera. Då Sverige i enlighet med Agenda21 undertecknat försiktighetsprincipen så är det viktigt att svenska staten tar tydligt avstånd från all form av sprängning av Idefjordens grunda trösklar då ingen vet vad ett sådant ingrepp får för konsekvenser för miljön. Detta bör ges regeringen till känna.
Nordsjösopor flyter iland
Kustområdet i Västra Götalands län har stora natur- och friluftsvärden som är mycket avgörande för hur turismindustrin i regionen utvecklas. Genom strömmar och stormar samlas skräp från hela Nordsjön på västkusten. Vid varje storm fylls vikarna med plast, avfall från sjöfarten, oljefat och vrakved. Kommunerna och frivilliga lägger ned ett stort arbete för att hålla stränderna rena. Sedan början av 1990-talet har strandstädningen i Bohuslän genomförts med hjälp av arbetsmarknadsresurser. Detta arbete har varit mycket bra och stora mängder skräp har samlats in. Tyvärr är inte en sådan aktivitet av bestående värde. Vikarna fylls snabbt igen med skräp. Ekonomiska resurser måste långsiktigt säkerställas. De områden som drabbas är ofta klassade som riksintressen för friluftsliv. Därför är det självklart att staten bör ta sin del av kostnaderna för att hålla dessa områden rena, så att de kan utnyttjas för turism och friluftsliv. Ett särskilt statsbidrag för strandstädning i Bohuslän bör införas. Detta bör kunna administreras av länsstyrelsen. Detta bör ges regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillsättande av en Nordsjökommission.
Stockholm den 21 oktober 1998
Åsa Torstensson (c)