Den socialdemokratiska regeringen har drivit igenom en kraftig besparing på anslaget för kalkning av sjöar och vattendrag. Anslaget i år ligger på 135-140 mkr. Det kan jämföras med omkring 200 mkr per år under den borgerliga regeringsperioden.
Eftersom den nuvarande regeringens energipolitik leder till att de för- surande utsläppen av svaveldioxid och kväveoxider kommer att öka borde kraftfulla resurser satsas på kalkning. En femtedel av alla sjöar och vatten- drag är i dag påtagligt försurade, och hårdast drabbat är Västsverige.
Naturvårdsverket bedömer att en anslagsnivå på 140 mkr innebär att kalkningsverksamheten måste begränsas till ett urval av dagens kalkade sjöar. I 25 procent av de i dag kalkade sjöarna och vattendragen skulle kalk- ningarna upphöra, och försurningsskadorna kommer då att successivt öka. De konsekvenser som Naturvårdsverket beskriver känner vi alla till i utslagning av fiskebestånd och insekter, genetiskt unika bestånd och arter försvinner för alltid, försvårat nyttjande av sjöar som vattentäkter, tung- metallerna ökar i vattenmiljön och i fisken och tillgången på föda för bl.a. fågel och utter minskar.
Vissa saker tar mycket lång tid att bygga upp igen om de raseras. En ansvarsfull miljöpolitik måste prioritera dessa saker framför mer kortsiktiga symbolprojekt. Flera års investeringar i kalkning kastas bokstavligen i sjön när kalkningen av försurningshotade sjöar och vattendrag upphör. Kalkning- en måste återställas till en sådan nivå att inte uppnådda resultat äventyras.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kalkning av sjöar och vattendrag.
Stockholm den 14 oktober 1998
Inger René (m) Berit Adolfsson (m)