Djurförsök
Förändra de djurförsöksetiska nämnderna
De djurförsöksetiska nämndernas uppgift är att göra en allsidig bedömning av nödvändigheten av olika djurförsök och att diskutera etiska frågeställningar kring djurförsöken. Djurförsök som används för vetenskapliga ändamål som inte anses vara angelägna från allmän synpunkt ska avstyrkas. Nämnden har till uppgift att väga försökets ändamål mot lidandet för djuren. I detta arbete kan vi skönja tre olika problemområden:
? avsaknad av etisk diskussion i nämnderna, ? ? jäv och kollegialitet samt ? ? avsaknaden av möjlighet att överklaga ett tillståndsgivande. ? Idag består de djurförsöksetiska nämnderna av sex lekmän, sex representanter för forskarkåren och en ordförande och vice ordförande som också är jurister. Som forskare är det lätt att hamna i en situation där kollegialiteten med andra forskare är väldigt stark och det blir då svårt att döma ut en annan forskares forskning. Detta har bl.a. lett till att den etiska diskussionen helt har utelämnats i nämnderna. Alla försök anses där gynna allmänheten. För att få in den etiska diskussionen i de djurförsöksetiska nämnderna yrkar vi på att allmäninflytandet stärks genom att andelen politiker i nämnderna ökar. Detta bör ges regeringen till känna.
Det faktum att enbart ansökande forskare har rätt att överklaga nämn- dernas beslut gör att djurskyddet aldrig prövas av en rättslig instans. En av demokratins huvudregler är just maktdelningen och möjligheten att kunna överklaga ett beslut. Här har man satt denna möjlighet ur spel. Mer om detta nedan.
Ge djurskyddsintressena viss överklagansrätt
En röd tråd i djurskyddslagen är att djur ska behandlas som individer. De ska också skyddas mot lidande och hållas på ett sådant sätt att det främjar deras hälsa. Det självklara faktum att djuren inte kan föra sin egen talan, eller att det inte finns någon part som står på djurens sida med klagorätt i djurskyddsfrågor, innebär dock att djurens situation inte är tillfredsställande ur rättssynpunkt.
I förslaget till ny miljöbalk föreslås att ideella miljöorganisationer ska få överklaga miljödomstolarnas ställningstaganden, exempelvis beslut om till- stånd för företag. För att organisationerna ska få denna rätt så ska de ha funnits under tre år och ha minst 2 000 medlemmar. Enligt vår uppfattning finns det mycket som talar för att djurskyddsorganisationerna ska ges mot- svarande rätt i djurskyddsfrågor. Medvetenheten och intresset för djur- skyddsfrågor har ökat markant i vårt samhälle. Det finns också ett starkt stöd i samhället för att det som stadgas i djurskyddslagen garanterat ska tillfalla djuren fullt ut. Om djurskyddsorganisationerna gavs klagorätt skulle djurens rättsskydd stärkas markant.
Djurskyddsorganisationerna har enligt uppgift vid flera tillfällen försökt överklaga beslut, men fått som svar att man ej besitter klagorätt. Miljöpartiet anser att klagorätt för djurskyddsorganisationerna bör utredas. Detta bör ges regeringen till känna.
Kosmetikatester
Enligt den sjätte ändringen i EU:s kosmetikadirektiv så skulle kosmetika som djurtestats eller vars ingredienser testats på djur inte få säljas inom EU-marknaden efter 1 januari 1998. Detta har dock skjutits upp till år 2000 och kommer eventuellt att skjutas upp ytterligare x antal år.
I Sverige har det inte utförts några kosmetikatester på djur på länge. Då djurskyddslagen är en ramlagstiftning så har vi ingen garanti för att de djurförsöksetiska nämnderna inte skulle komma att godkänna sådant försök om det skulle lämnas in en ansökan till nämnderna. Av den anledningen är det viktigt att det i lagstiftningen slås fast ett förbud mot kosmetikatester på djur och vi föreslår att regeringen ges i uppdrag att återkomma till riksdagen med ett sådant lagförslag.
Ett svenskt förbud skulle med all sannolikhet kunna påverka utvecklingen inom EU. Om vi fattade ett sådant beslut så skulle de djuretiska argumenten få ökad tyngd i det pågående arbetet inom EU.
Då det gäller arbetet inom EU är det viktigt att Sverige nu är pådrivande för att förbudet ska kunna genomföras i juni 2000. Vi anser att Sverige måste vara mer pådrivande inom t ex Cosmetic Working Party och inom ECVAM. Vi anser också att regeringen bättre måste samarbeta med våra djurskydds- organisationer, som besitter stor kompetens i frågan.
Hållning av apor
I budgetpropositionen, 1996/97:1, aviserade regeringen att Smittskyddsinstitutet, SMI, har för avsikt att bygga ett nytt hus för försöksdjursverksamheten. Djurhuset ska stå klart 1999. Regeringen meddelade även att man delar uppfattningen att ett nytt hus bör byggas, bl a för att SMI ska kunna tillmötesgå Statens jordbruksverks krav på dagsljus i djurutrymmena.
Statens jordbruksverk meddelade redan 24 maj 1994 att SMI:s (dåvarande SBL-AV) försöksdjurslokaler ej uppfyllde gällande krav på hur apor ska förvaras. Jordbruksverket angav att man ansåg att aporna i största möjliga utsträckning skulle hållas i grupp i voljärer, att aporna skulle förses med rikligt med material för förströelse, att förvaringsutrymmena skulle förses med fönster samt att inga apor skulle hållas i källarplanet.
Enligt den information som vi har erhållit sitter det, trots Jordbruksverkets skrivelse, idag apor i djurhusets klorstinkande källarplan. Aporna hålls ej heller i voljärer utan i burar. Vi har också erhållit information om att det nya djurhuset, som aviseras i budgetpropositionen, ej heller kommer att innebära att aporna kommer att hållas på ett tillfredsställande sätt. Enligt uppgift kommer aporna även fortsättningsvis att hållas i små burar.
Vi anser att apor inte skall hållas för försök. Det är inte möjligt att hålla dem på tillfredsställande sätt och därför bör det förbjudas. Detta bör ges regeringen till känna.
Genteknik
Miljöpartiet anser att genmanipulation är en ytterst tveksam verksamhet. Stor försiktighet måste råda i dessa frågor. Idag behandlas frågor kring genteknik av Gentekniknämnden. Här saknar dock djurskyddet representation. Miljöpartiet anser att djurskyddsorganisationerna bör vara representerade i Gentekniknämnden för att på så sätt stärka djurskyddet. Detta bör ges regeringen till känna.
Djurskyddslagen
Parlamentarisk utvärdering av djurskyddslagen
Djurskyddslagen har funnits i 10 år utan att få genomslagskraft. Djurskyddsorganisationerna för ideligen fram kritik mot hur lagen tillämpas. Djuren har av förklarliga skäl svårt att själva föra sin talan och det är då vårt ansvar som politiker att se till att deras intressen tillgodoses. Frågan om översyn av djurskyddslagen har behandlats i budgetöverläggningarna mellan regeringen, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. För närvarande pågår hos Jordbruksverket en översyn över de ekonomiska och administrativa konsekvenserna av Annika Åhnbergs förslag till nytt system för djurskyddstillsynen. Översynen ska redovisas senast i november 1998. Miljöpartiet är övertygat om att översynen behöver följas av en mer djupgående parlamentarisk utvärdering av hela djurskyddslagen. Frågan kommer att behandlas i fortsatta överläggningar med regeringen och Vänsterpartiet och vårt mål är en SOU.
Djurskyddsmyndighet
Under flera år har djurskyddsorganisationer m fl krävt att en särskild djurskyddsmyndighet ska inrättas. Som argument för sitt förslag har de bland annat angivit att det inte är bra att ansvaret för djurskyddsfrågorna är uppdelade på flera olika myndigheter samt att den nuvarande centrala djurskyddsmyndigheten, Statens jordbruksverk, inte genomför det som stadgas i djurskyddslagen utan kompromissar bort lagens intentioner genom att ta för stor hänsyn till andra uppgifter som vilar på myndigheten. Det har också förts fram att en djurskyddsmyndighet skulle kunna fungera som spjutspets för det internationella arbetet med djurskyddsfrågor.
Inrättandet av en djurskyddsmyndighet skulle inte behöva innebära ökade kostnader, utan myndighetens verksamhet skulle kunna finansieras av de medel som idag fördelas på de olika myndigheterna som handlägger djur- skyddsfrågor.
Frågan om en djurskyddsmyndighet har behandlats i budgetöverlägg- ningarna mellan regeringen, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Vi anser att en djurskyddsmyndighet, fristående från Jordbruksverket, bör skapas.
Pälsdjursuppfödning
Djurskyddslagen stadgar att djur som hålls för pälsproduktion ska hållas på ett sådant sätt att det främjar deras hälsa samt ger dem möjlighet till naturligt beteende.
Vi nås regelbundet av rapporter från tillsynsmyndigheterna om pälsdjur som far illa ute i farmerna. Även justitieombudsmannen har riktat kritik mot burhållningen av pälsdjur. I ett yttrande över en anmälan av Lantbruks- styrelsens föreskrifter angav JO att föreskrifterna meddelats på felaktig grund samt att JO ansåg att man inte behövde vara expert för att inse att bestäm- melserna för hur rävar skall hållas inte uppfyller djurskyddslagens stad- ganden.
Regeringen har i djurskyddslagen meddelat nya regler för rävhållningen. Dessa träder dock inte i kraft förrän efter år 2000. Det innebär med andra ord att rävarna kommer att ha fått vänta i 13 år för att få ta del av det djurskydds- lagen stadgar. Detta är naturligtvis totalt oacceptabelt!
När det gäller hållningen av mink så pågår enligt uppgift en departements- utredning om vilka regler som ska gälla för verksamheten. Minken är inte avlad för ett liv i en ståltrådsbur. Den står knappast ens under en sund avel, eftersom det visat sig att aveln är inriktad på att premiera större och tyngre djur, dvs att få fram djurindivider som ger mer päls.
Ett enhälligt djurskyddsråd på Jordbruksverket har i en skrivelse till rådets ordförande den 14 september 1998 fört fram synpunkter på den framtida rävhållningen inom näringen. Enligt rådets ledamöter finns det inte idag något godkänt bursystem eller hägnalternativ som tillgodoser kraven i 9 a § djurskyddsförordningen, som ska träda i kraft för befintliga anläggningar år 2001. Ledamöterna skriver också i sin skrivelse att Jordbruksverket ännu inte påbörjat sitt arbete med föreskrifter för den framtida rävhållningen, att man anser att staten inte ska anvisa forskningsmedel för att utveckla metoder för hållning av rävar utan att sådan forskning efter egna prioriteringar bör ankomma på näringens egen organisation. I skrivelsen slås även fast att det nu bara är två år kvar tills de nya kraven ska vara tillgodosedda och att det inte, mot bakgrund av hur rävar hålls idag, är acceptabelt att den av regeringen fastställda övergångstiden förlängs på grund av att Jordbruks- verket inte meddelat detaljföreskrifter eller att någon annan form av dispens ges efter år 2000. Enligt vår uppfattning torde det enda rimliga, med tanke på att det inte finns någon forskning som stödjer fortsatt rävhållning, vara att hållningen förbjuds.
Burhållning av pälsdjur är en uppfödningsform som inte har acceptans hos allmänheten. Det är för övrigt en form av djurhållning som inte behövs. Det lär ej heller behövas någon ytterligare forskning för att vi ska kunna slå fast att vilda djur inte ska hållas i små burar. Av dessa anledningar bör vi snarast avveckla burhållningssystemen. Detta bör ges regeringen till känna. Även internationellt tas initiativ för att burhållningen av pälsdjur ska avvecklas. Som exempel på detta kan nämnas att Labour i Storbritannien hade med detta som ett av sina vallöften.
Miljöpartiet anser att pälsdjursuppfödning bör tas bort ur förordningen om regionalpolitiskt stöd. Pälsdjursuppfödningen är en näring som saknar stöd från allmänheten och som är helt oacceptabel ur en djuretisk synvinkel. Den bör därför inte uppmuntras med regionalpolitiskt stöd. Detta bör ges regeringen till känna.
Jordbruket
Höns
Att en höna inte kan få behov som att flaxa och röra sig, sprätta, undersöka, värpa avskilt i rede m m tillfredsställda i en bur är uppenbart för alla som någon gång sett en på "grönbete". Dessutom ger orörligheten i burar en mängd sjukdomar och stereotypa beteenden, en del orsakade av ständig stress. Hönan får betala ett högt pris för kraven på effektivitet och billiga ägg.
Miljöpartiet anser att förbudet att ha värphöns i burar borde trätt i kraft 1.1 1999. Nu lämnas istället dispenser och de flesta hönsen blir kvar i burarna. Till den 21 oktober har man lämnat dispens för nästan 4 miljoner hönsplatser och då finns ansökningar inne som inte hunnit behandlas. Man räknar med att ca 600 000 hönsplatser kommer att försvinna till 1 april 1999, en del avvecklar av olika skäl och en del har fått avslag på dispensansökan.
Märkning av äggen
Det är viktigt att äggen märks på ett seriöst sätt. Konsumentens fria val blir inte lika fritt om inte varan är märkt på ett adekvat sätt. Det är därför angeläget att regeringen tillsammans med packerierna och handeln kommer överens om ett märkningssystem där det klart framgår på vilket sätt äggen producerats. EU:s märkningsdirektiv, som trädde i kraft 1.1 1998 i Sverige, garanterar inte detta, eftersom märkningen av burägg är frivillig. Idag luras många konsumenter av namn som Lantägg och gulliga illustrationer på äggkartongerna. Äggen skall märkas som burägg för att ge lika tydlig information om denna produktionsmetod som ges för sprättägg resp. KRAV-ägg. Detta bör ges regeringen till känna.
Grisar
Slaktsvinsproduktionen sker intensivt idag. De flesta grisar kommer aldrig ut. Att böka i jord och gotta sig i solvärmen kommer för de flesta grisar aldrig i fråga. Betonggolv med i bästa fall halm är vad som gäller.
I Sverige kastreras årligen cirka en och en halv miljon hangrisar på grund av att köttet annars kan få en otrevlig lukt. Kastreringen genomförs utan bedövning. Vi anser det mycket angeläget att man hittar metoder att göra kastreringen överflödig alternativt finner säkra former för smärtlindring. I exempelvis England slaktar man grisarna innan de blivit könsmogna och man undviker på så sätt lukten utan att tortera grisarna.
Före slakten skall han bedövas. Vissa slakterier har kvar en rent gräslig metod för detta. Grisen avskiljs från de andra, den enda tryggheten, föses in i ett litet utrymme och, ve och fasa, väggarna klämmer fast honom och golvet försvinner. Hängande så är risken stor att han får panik, slår sönder sitt tryne mot väggarna innan han sänks ned i gasen som slår ut hans medvetande. Metoden är fortfarande godkänd.
Fortfarande förekommer det i Sverige att suggan fixeras när det är dags att föda. Hon kan inte nosa på kultingarna, inte röra sig över huvud taget. Hur vanligt det är går inte att få uppgift om. Men det är oacceptabelt och borde strida mot § 4 i djurskyddslagen som säger att djur ska ha möjlighet att bete sig naturligt. Redan vid ca 5 veckors ålder tas kultingarna från suggan. Det är biologiskt lite för tidigt, men tempot är snabbt och för suggan väntar ny dräktighet och nya kultingar.
Detta eviga transporterande av grisarna måste upphöra. En smågris borde få växa upp på gården den fötts på istället för att skickas till andra ställen. Det är både stressande och ökar risken för infektioner. Förutom att miljön tar skada av de tunga transporterna.
Utveckla gårdsslakterier
Slakterierna blir färre och färre och större och större. Transporterna längre och längre. En utveckling åt andra hållet skulle vara betydligt bättre både för miljön och grisarna. Staten borde ekonomiskt stimulera utveckling av mobila gårdsslakterier så att slakteriet kommer till grisarna istället för tvärt om. Mindre stress, mindre transporter, bättre miljö.
Utevistelse
I propositionen till djurskyddslagen slås det fast att kravet på betesgång är mycket viktigt. Departementschefen anför att djuren då ges möjlighet till ett allmänt välbefinnande och god motion samtidigt som djuren får möjligheter till naturligt beteende. Trots detta går många djur inomhus hela sitt liv. Miljöpartiet anser att djurskyddslagen bör utökas med en paragraf som stadgar att alla djur ska ha rätt till utevistelse utifrån dess behov. Detta bör ges regeringen till känna.
Idag sitter exempelvis ca 5 miljoner höns i bur och var och en som sett en höna ute inser att just fodersök ute ökar livskvaliteten ytterligare för hönsen.
Ett annat exempel är grisarna som går inomhus på betonggolv. Utevistelse med mark under klövarna, jord att böka i och äta av och möjlighet till rörelse är något som borde vara självklart för alla grisar. Grisarna ska ut i friska luften!
Slakt
Slakten innebär oftast en stor stress och stora påfrestningar för djuren. Slakterierna är också några av våra farligaste arbetsplatser, vilket inte bara hänger ihop med vassa redskap utan även i allra högsta grad med stressade och skrämda djur. Reglerna för slakt har inte ändrats sedan 1982 , trots att en översyn var på gång 1994 och trots att det i propositionen till djurskyddslagen, som kom 1988, tydligt angavs att reglerna för slakten måste ändras för att lagen skall uppfyllas. Det är t ex fortfarande tillåtet att blanda djur som inte känner varandra, driva dem framåt med elstötar och klämma fast djur vid bedövningen i s k restrainer. Det finns heller ingen bestämmelse om slakthastighet i relation till avblodningskontroll ännu, trots att den dåligt fungerande kontrollen varit orsaken till flera olyckor där djur skållats levande.
Miljöpartiet anser att det föreligger ett stort behov av att se över slakt- situationen från djurskyddssynpunkt och att utarbeta nya föreskrifter, som uppfyller djurskyddslagens 13 §, som stadgar att djur ska skonas från obehag och lidande vid slakt. Detta bör ges regeringen till känna.
Statens konsumentansvar i djurskyddsfrågor
Staten, liksom t ex landstingen och kommunerna, har vid sina upphandlingar ett stort konsumentansvar i djurskyddsfrågor. Flera kommuner har genom beslut att så långt som det är möjligt i första hand välja icke djurtestade produkter manifesterat att de är beredda att ta sitt ansvar. Genom sina initiativ har kommunerna även medverkat till att uppmärksamma djurförsöksproblematiken. På sikt kan detta leda till att djurförsöken minskar samt att utvecklingen av alternativa metoder till djurförsöken påskyndas, vilket är helt i enlighet med den statliga djurförsökspolitiken.
Idag finns det flera produktområden där det är överflödigt med djurförsök. En rad företag vittnar bland annat om att det går att producera rengörings- produkter utan att det föreligger något behov av att använda sig av djurförsök för att garantera produktsäkerheten. Allt fler företag inom dessa produkt- områden väljer för övrigt att sluta med djurtesterna.
Staten borde som konsument efterfråga produkter som inte testats på djur och därefter, så långt som det är möjligt, välja produkter från företag som valt bort djurförsöken.
Det är även angeläget att staten som konsument i första hand väljer djurprodukter som kommer från djurvänlig produktion. Miljöpartiet de gröna anser att staten i dessa frågor borde agera som upplyst konsument och t ex välja KRAV-märkta livsmedel i så stor utsträckning som det är möjligt. Detta bör ges regeringen till känna.
EU och djurskydd
Den svenska strategin för arbetet med djurskyddsfrågor inom unionen har diskuterats vid ett flertal tillfällen och riksdagen har varit enig om att dessa frågor har hög prioritet. Det är därför förvånande att framgångar, motgångar och ambitioner på detta område inte utförligt redovisas i regeringsskrivelser.
Flera nu aktuella djurskyddsfrågor hamnar på flera departement. När det gäller importförbud mot päls från djur som fångats i bensax involveras Utrikesdepartementet, Miljödepartementet och Jordbruksdepartementet. I fråga om kosmetikatester på djur är såväl Jordbruksdepartementet som Socialdepartementet inblandat. Det är därför extra viktigt att det finns en genomarbetad strategi och en lika tydlig målsättning i dessa och andra djur- skyddsfrågor.
I kommissionens 5th Environmental Action Programme slås fast att djur- försöken ska minska med 50 % före år 2000. Beslutet innebär att kommis- sionen och medlemsstaterna har ansvar för att målsättningen uppfylls.
Samtliga riksdagspartier har uttalat sitt stöd för EU:s uppsatta mål. Regeringen bör därför ta fram en handlingsplan för hur man ska agera för att EU:s uttalade målsättning uppfylls, såväl nationellt som inom unionen. Handlingsplanen bör till exempel belysa det faktum att det idag inte finns något EU-organ som specifikt har i uppgift att djurförsöken inom EU ska minska. Det torde vara naturligt att EU:s målsättning inkluderas i instruk- tionen till Centrala försöksdjursnämnden vad beträffar minskningen av djurförsök med 50 %.
Allt fler beslut som rör djurskyddet fattas idag i EU. Det är därför viktigt att djurskyddsorganisationerna ges stöd i sitt internationella arbete. Precis som miljöorganisationerna får statligt bidrag för sitt internationella arbete anser vi att även djurskyddsorganisationerna ska få det. Detta bör ges regeringen till känna.
Djurfrågorna och Sveriges agerande inom WTO
De svenska regeringarna har sedan börjat av 1990-talet uttalat att man driver frågan att "animal welfare" ska lyftas fram vid tolkningen av WTO-avtalen. I början av 1993 uttalade den dåvarande socialdemokratiska riksdagsledamoten Mats Hellström att Sverige under hans tid som jordbruksminister sett till att frågan om "animal welfare" fanns med på dagordningen för fortsatta internationella handelsförhandlingar.
Med anledning av regeringens skrivelse om Sverige, EU och handels- politiken (1996/97:71) lämnades det in flera motioner om handel och djur- skydd. Riksdagen avslog dessa motioner med hänvisning till att motionä- rernas begäran borde kunna tillgodoses inom ramen för det arbete som bedrivs inom EU.
Vad vi känner till så bedriver inte den svenska regeringen något arbete alls för att frågan om "animal welfare" ska lyftas upp vid tolkningen av WTO- avtalen. Det är snarare så att Sverige accepterar försämringar av djurskyddet då djurens skydd står i strid med WTO-avtalen. Om detta vittnar t ex Sveriges agerande i kosmetikafrågan där Sverige godtog kommissionens förklaring att ett försäljningsförbud skulle strida mot WTO-avtalens krav på undanröjande av handelshinder. I detta fall så borde naturligtvis regeringen ha tagit strid för försäljningsförbudet.
Miljöpartiet de gröna har under lång tid verkat för en handelspolitik som främjar arbetet för djurens välbefinnande och som stödjer olika instrument, t ex märkning av produkter, som gör det lättare för konsumenterna att välja djurvänliga varor.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att stärka allmäninflytandet i de djurförsöksetiska nämnderna,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utreda möjligheten till viss klagorätt för djurskyddsorganisationerna,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att införa ett förbud i lag mot kosmetikatester på djur,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att förbjuda hållning av apor i djurförsök,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ge djurskyddsorganisationerna representation i Gentekniknämnden,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utvärdering av djurskyddslagen,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att avveckla burhållningssystemen för pälsdjursuppfödning,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att pälsdjursuppfödning tas bort ur förordningen om regionalpolitiskt stöd,1
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om hållning av värphöns,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om hållning av grisar,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utveckling av gårdsslakterier,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utvidga djurskyddslagen så att alla djur får rätt till utevistelse,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att se över slaktsituationen,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att staten som konsument bör undvika djurtestade produkter,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ta fram en handlingsplan för en halvering av antalet djurförsök,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att djurskyddsorganisationerna skall ges bidrag för sitt internationella arbete.
Stockholm den 27 oktober 1998
Birger Schlaug (mp)
Marianne Samuelsson (mp) Gudrun Lindvall (mp) Kia Andreasson (mp) Peter Eriksson (mp) Gunnar Goude (mp) Matz Hammarström (mp) Helena Hillar Rosenqvist (mp) Barbro Johansson (mp) Mikael Johansson (mp) Thomas Julin (mp) Per Lager (mp) Ewa Larsson (mp) Yvonne Ruwaida (mp) Kerstin-Maria Stalín (mp) Lars Ångström (mp)
1 Yrkande 8 hänvisat till NU.