När riksdagen i mars 1997 beslöt att godkänna regeringens förslag till ändring av 9 § djurskyddsförordningen, som stadgade att höns för äggproduktion inte får hållas i bur, till att värphöns inte får hållas i andra burar än sådana som innehåller sittpinne, värprede och sandbad, gavs också klartecken till att dispenser från de nya kraven kunde medges. Beslutet innebar att dispens endast skulle beviljas för traditionella burar "som uppfyller högt ställda djurhälso- och djurskyddskrav".
Jordbruksverket inledde ett omfattande program för att kontrollera anlägg- ningar som söker dispens. Kriterier fastställdes för vad som måste uppfyllas för att dispens ska beviljas. Jordbruksverket anser till exempel inte att sittpinne är nödvändig för att uppfylla lagens krav. Detta är förvånande eftersom detta krav finns i gällande föreskrifter vid förprövning av burar. Slutsatsen blir att hönornas situation i burarna inte kan anses ha förbättrats genom riksdagsbeslutet.
Jordbruksverket har sedan riksdagsbeslutet 1997 koncentrerat sitt arbete på dispensgivning på bekostnad av riksdagsuppdraget att utarbeta en aktions- plan för att successivt byta ut de traditionella burarna tills inga sådana burar finns kvar. Regeringen har begärt att Jordbruksverket lämnar en lägesrapport den 1 mars 1999. Hittills har Jordbruksverket fattat beslut om 80 procent av inkomna dispensansökningar. Besluten innebär att dispenser beviljats för 3,1 miljoner hönor. När verket beslutat om alla dispensansökningar lär det röra sig om ca fyra miljoner värphönor som blir kvar i den traditionella formen av burar trots de skärpta burkraven från den 1 januari 1999.
Över hälften av hönsbeståndet i landet kommer att sitta kvar i traditionella burar fram till år 2003. Den generösa dispensgivningen innebär också att möjligheten för alternativa system att etablera sig på äggförsäljnings- marknaden försvåras. Införandet av djurvänlig hönshållning fördröjs. Så många som 60 procent av konsumenterna tror, enligt en nyligen gjord enkät i Jordbruksverkets regi, att de köper ägg från frigående hönor. Tillgången på sådana ägg ligger i verkligheten på runt 20 procent av totala antalet producerade ägg.
Denna uppseendeväckande skillnad beror på att märkningen av var äggen kommer ifrån är frivillig och att äggbranschen inte heller vill införa en sådan märkning. I stället använder man sig av produktpresentationer som i många fall vilseleder konsumenten genom att man använder begrepp som till exempel lantägg och på förpackningarna presenterar glada och romantiska gårdsmiljöer. Regeringen bör därför omgående och utan att avvakta arbetet med denna fråga i EU lägga fram förslag om obligatorisk märkning av ägg.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att Jordbruksverket prioriterar arbetet med en aktionsplan för att värphönorna snarast möjligt skall befrias från burarna,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om obligatorisk märkning av ägg.
Stockholm den 28 oktober 1998
Marietta de Pourbaix-Lundin (m)