Stärk skyddet av vårt vatten
Vattenbrist hotar var tredje kommun i Sverige enligt en sammanställning av Boverket. Det är inte godtagbart att vi i det vattenrika Sverige skulle uppleva akut vattenbrist. Vi borde i stället kunna exportera vatten.
Orsaken till denna vattenbrist är oftast dålig kvalitet på vattentäkterna, d.v.s. i de flesta av dessa fall ytvattentäkter. Enligt Livsmedelsverket är alltfler ytvattentäkter så dåliga att de enligt Livsmedelsverkets krav är olämpliga att använda till dricksvatten. Man menar att kommunerna inte planerat för det framtida vattenbehovet eller dragit sig för kostnaden, som skulle ge höjda vattentaxor. Oftast handlar det om att övergå från yt- till grundvattenförsörjning. Cirka 7,5 miljoner människor erhåller sin vatten- försörjning från kommunala vattenverk som årligen levererar mer än 900 miljoner kubikmeter dricksvatten. Hälften av denna mängd kommer från ytvatten och en fjärdedel från naturligt grundvatten. Den återstående fjärdedelen av dricksvattnet utgörs av dricksvatten som erhållits genom infiltration av ytvatten i grusområden.
Ett problem med det ökade grundvattenbehovet är att kommunerna under den snabba bebyggelseexpansionen under 1970- och 80-talen inte hängde med vad gäller vattentäktsfrågor. I den första generationens översiktsplaner som tog form omkring 1990 var det ovanligt att kommunerna lyfte fram nödvändigheten av att reservera mark- och vattenområden för framtida vattenförsörjning. Den enskilda vattenförsörjningens behov påtalades inte alls.
Avsaknaden av alternativ vattenförsörjning har blivit en obehaglig överraskning för de kommuner som hamnat i en akut vattenbristsituation. Särskilt problematisk är situationen i södra Sveriges kustkommuner. De får ta emot den samlade föroreningsmängden från samtliga uppströms belägna orter. De blir så att säga "upplandets fångar" och har svårt att själva förbättra sin vattenkvalitet. I många fall har allvarliga försämringar av råvatten- kvaliteten inträffat.
Det är nödvändigt att vi har en heltäckande kartläggning som redovisar kommunernas nuvarande och framtida behov av vattenförsörjning. Det finns flera konflikter mellan pågående markanvändning och behovet av en uthållig vattenförsörjning. Bland hoten kan nämnas sjunkande grundvattennivåer, djup tjäle, regnskugga, deponier, grustäkter och vägar.
Ofta finns en konflikt mellan samhällets behov av materialförsörjning från isälvsavlagringar och deras betydelse för naturlig eller konstgjord grund- vattenbildning. Isälvsavlagringarna utgör ändliga naturresurser och har stor betydelse för landskapsbilden, för den biologiska mångfalden och vattenförsörjningen.
Stora sand- och grusområden är idag upplåsta av vägar, bostads- och industriområden, flygfält och täktverksamhet. Dessa uppbundna natur- resursområden kan ses som kommande generationers material- och vatten- försörjningsreserver under förutsättning att nuvarande markverksamhet successivt avvecklas. Sett enbart ur materialförsörjningssynvinkel antas hälften av Sveriges kommuner ha förbrukat sina grusresurser inom 30 år. Lägger man till dessa marksystems betydelse för vattenförsörjningen blir tidsperspektivet betydligt kortare. Gräver man bort sand- och grusresurser spolierar man också förutsättningarna för återbildning av grundvatten. Isälvsavlagringarna är således oersättliga.
Bristsituationen och kostnaderna för att komma till rätta med den är så omfattande att det är starkt motiverat att ett helhetsgrepp tas på problema- tiken. Kommunerna arbetar idag utan någon större samordning för att lösa sina kommunspecifika problem. Det är angeläget att få till stånd en sam- planering mellan kommunerna och från centralt håll erbjuda stöd till kommunerna så att de mest miljö- och kostnadseffektiva lösningarna kan väljas. För att underlätta samarbetet i vattenförsörjningsfrågor kan det vara ändamålsenligt att bilda vattenförbund, vattenvårdsförbund, kommunal- förbund eller bolag. Miljöbalken föreslår att vattenvårdsförbund bildas.
Hur kopplingen mellan vattenplanering och övrig kommunal planering ska bli bättre för att säkerställa skyddet av viktiga vattenresurser har diskuterats länge. Länsstyrelserna bör åläggas att enligt särskild plan följa frågan.
Vattenförsörjningen måste vara tydligt utpekad i kommunernas översikts- planer. Översiktsplanen är visserligen inte juridiskt bindande, men har ändå en starkt styrande effekt. En översiktsplan bör följas av ett handlings- program. För vattentäkter bör detta omfatta t ex skyddsföreskrifter men även åtgärder inom andra sektorer som jordbruk där restriktioner får genomföras. Vidare kan viktiga vattenförsörjningsreserver säkras juridiskt genom upprätt- ande av detaljplaner eller områdesbestämmelser. Därutöver bör särskilt viktiga mark- och vattenområden, lämpliga för vattenförsörjning av större omfattning, utpekas som riksintressen enligt naturresurslagen.
Lantbrukare, som enligt miljöbalken åläggs restriktioner i sin markanvänd- ning, har enligt miljöbalken ingen ovillkorlig rätt till ersättning för inkomst- bortfall av kortvarigare slag. Men samma regel bör gälla här som annars när motstridiga intressen står mot varann. Ersättning bör lämnas för intrång. Särskilt gäller det när marken inte alls ska brukas, exempelvis om 10-15 m busk-trädbevuxen zon påbjuds närmast diken och vattendrag för att fånga läckande kväve.
Kommunala besparingar har påverkat antalet provtagningar på dricks- vattnet, så att antalet minskat. Det ökar risken att otjänligt eller dåligt vatten inte upptäcks. Givetvis har kommunen ansvar för att väl förvalta sin ekonomi, men staten har här ett ansvar vid fördelandet av uppgifter och därmed utgifter för kommunerna.
Vattenfrågan är inte bara en fråga om lagstiftning utan också om kunskap och utbildning. Det kanske allra största hotet mot vårt dricksvatten utgörs av just okunnighet om hur vattenresurserna ska skyddas. Bristen på kunskap är allvarlig. Det räcker inte med att planera med 20-30 års perspektiv, utan försöka se mycket långt fram i tiden. Kunskapen om samspelet mellan utsläpp och vattenkvalitet måste också förbättras. Till exempel har man på senare tid kunnat se att bekämpningsmedel i dricksvatten ökat. Ofta kommer dessa bekämpningsmedel från grusade ytor som P-platser och banvallar och hamnar så småningom i dricksvattnet.
Kvaliteten på vattnet i kranen hos konsumenten bör undersökas systematiskt. Vattenledningarna är ofta olika gamla och av olika material inom olika områden i kommunen. Vattenflödet påverkar hur mycket som löses ut från ledningsväggen. I gamla ledningar finns överväxt av alger och annat.
Livsmedelsverket har genomfört en undersökning av trihalometaner i dricksvatten. Undersökningen visar på behovet av mer utbildning. Det framkom att vart tredje svenskt vattenverk inte kunde redogöra för hur mycket klor, som tillsätts i dricksvattnet. Nära 20 procent av verken visste att de tillsatte mer klor i dricksvattnet än vad som var tillåtet. Detta är ett tecken på att utbildningen inte är tillräcklig. Kommunförbundets och verkens egen organisation har menat att ett frivilligt utbildningsprogram räcker för att höja kompetensen. Det framstår klart att det bör utgå föreskrifter från myndighetshåll som klargör vilken utbildning som krävs för personal, som arbetar med dricksvattenfrågor.
Dagens va-system en parentes
Ett gammalt och i många delar dåligt underhållet avloppsledningsnät har under det senaste decenniet lett till flera smittspridningstillfällen och sjukdomsutbrott. Detta som en konsekvens av att avloppsvattnet förorenat dricksvattnet.
Det slösas idag med rent dricksvatten genom att det används för att spola rent i toaletterna. Detta medför också att de drygt 30 000 ton kväve och 7 000 ton fosfor som finns i urin och fekalier inte utnyttjas. Samtidigt har vi den paradoxala situationen att avloppsvatten måste renas till en mycket hög kostnad, innan vattnet hamnar i Östersjön eller västerhavet.
Ett systemskifte inom va-området behöver komma till stånd som möjliggör att näringscirklarna kan slutas. Den potential som finns i ett omhändertagande av urin och fekalier måste utvecklas. Gentemot framtida generationer har vi varken råd att lättvindigt tära på ändliga resurser som fosfor eller misshushålla med den allra viktigaste naturresursen - dricksvatten.
Nya kretsloppsbaserade avloppslösningar är nödvändiga. Övergödning, förorenat slam och därmed ej slutna kretslopp, de hastigt minskade fosfor- resurserna i världen etc. är samtliga effekter av att synen på västerländsk avloppshantering utgår från att människans avloppsprodukter skall blandas upp med vatten och spolas bort.
Det finns goda erfarenheter på stor förändringsvilja hos medborgarna för att med rimliga insatser ställa om sin livsstil till att bli mer miljövänlig - t ex övergång till miljövänliga tvättmedel och pappersprodukter. En växling till alternativa toalettsystem medför dock ett stort antal praktiska problem, som måste lösas.
En struktur för att klara uppsamling, transport, behandling och nytto- görande av toalettavfallet måste byggas upp. Det är av absolut största vikt att inte några nya systemfel byggs in, när bytet sker bort från det vattentranport- baserade toalettsystemet.
Regeringen bör uppdra åt Naturvårdsverket att utarbeta en strategi för övergången från dagens kollektiva vattentransporterande storskaliga toalett- system till ett ekologiskt hållbart toalettsystem. I denna strategi måste bland annat ingå ett uppdrag att tydligt definiera vilka krav som ska ställas på ett ekologiskt toalettsystem och vilka normer som ska gälla för prestanda, pålitlighet och funktionalitet. En kraftsamling kring grundforskning, systemutveckling och produktutveckling måste ske. Denna process måste tillåtas få resurser både i form av tid och pengar.
Vattenfrågan i ett nord- sydperspektiv
I tredje världen är akuta problem med friskt vatten ett ständigt återkommande problem i många områden. Främst är det länder i Mellanöstern och vissa afrikanska länder som lider av s k vattenstress. Enkelt uttryckt finns det tre hot: förstörelse av vattenresurser, befolkningstillväxten och en orättvis fördelning av vattnet. Vid Riokonferensen 1992 förband sig i-länderna att stå för de särskilda kostnader som är förknippade med utvecklandet av resurssnåla tekniker och uthållig fysisk planering.
Sedan 1950 har världens vattenförbrukning tredubblats. Vattentillgången per capita är idag en tredjedel av vad den var 1970. Vattenbristen utgör en starkt hämmande faktor på livsmedelsproduktionen och den ekonomiska utvecklingen och hotar de naturliga ekosystemen i länder med vattenstress. Samtidigt finns en stor potential till hushållning, främst inom jordbruket där två tredjedelar av vattenförbrukningen sker. T ex handlar det om ny bevatt- ningsteknik och bättre brukningsmetoder. I Israel har man introducerat ett droppsystem som kan minska förbrukningen av vatten med 30-60 %. Problemet är att hitta billigare alternativ för fattiga brukare i tredje världen. Här krävs mer forskning.
Sverige bör driva på internationellt för förverkligandet av en global vatten- konvention. Främst bör följande frågor hanteras inom denna konvention: vattentillgångar som delas av stater, nyttjande av ändliga grundvatten- tillgångar och globalt samarbete för att få till stånd spridning av teknik för effektivt vattenutnyttjande.
Stor vikt ska läggas vid att finna hållbara lösningar för u-ländernas dricksvattenförsörjning och sanitet. Att i stor skala satsa på västvärldens VVS-teknik vore förödande. U-länderna måste redan från början nyttja den moderna kretsloppsanpassade teknik, som i-länder i allt väsentligt kommer att behöva ställa om till. Den läxa som västländer börjat lära sig - att vattentillgångar i form av yt- och grundvatten inte är stationära kapital utan en recirkulerande resurs som både i tillgång och kapital påverkas av mark- och vattenanvändningen - bör finnas som en grundläggande kunskap för vårt engagemang i tredje världen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av säkerställande och skydd av viktiga vattenresurser,1
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om myndighetsföreskrifter för utbildning av personal som arbetar med dricksvattenfrågor,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om övergång till ett ekologiskt hållbart toalettsystem,1
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att Sverige arbetar för en global vattenkonvention.
Stockholm den 28 oktober 1998
Ester Lindstedt-Staaf (kd)
Harald Bergström (kd) Ulf Björklund (kd) Dan Ericsson (kd) Amanda Grönlund (kd) Johnny Gylling (kd) Caroline Hagström (kd) Magnus Jacobsson (kd) Mikael Oscarsson (kd) Tuve Skånberg (kd) Ulla-Britt Hagström (kd)
1 Yrkandena 1 och 3 hänvisade till BoU.