Djurförsöken på universiteten och högskolorna kan och bör begränsas så långt som det är möjligt. Detta gäller särskilt då utbildningen inte leder till yrken där djurförsök används.
I maj i år anordnade EU:s alternativcenter ECVAM ett expertmöte om användningen av försöksdjur i undervisningen. Under konferensen slog man fast att användningen av försöksdjur i undervisningen på högskolenivå kan begränsas. Flera konkreta förslag till åtgärder för att minska försöksdjurs- användningen i utbildningen redovisades.
I Sverige finns dock oroande tecken på att försöksdjursanvändningen inte har begränsats så långt som det är möjligt. I sammanhanget bör också nämnas att man på läkarutbildningen i Linköping infört ett moment som innebär djurförsök. Linjen har tidigare varit helt fri från djurförsök.
Enligt min uppfattning bör en översyn av användningen av försöksdjur på högskolenivå genomföras. Man bör även titta vidare på möjligheterna att ersätta vissa försök med alternativa metoder. Översynen bör söka svar på frågorna om det idag ges tillräcklig information till eleverna om möjlig- heterna att söka dispens från undervisningsmoment där djurförsök före- kommer samt om den Centrala försöksdjursnämnden bör förstärkas perso- nellt med en person som kan bistå de djurförsöksetiska nämnderna och de utbildningsansvariga med databassökning o dyl i syfte att finna alternativ till försöksdjursanvändningen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av användningen av försöksdjur i undervisningen på högskolenivå samt möjligheterna att ersätta vissa försök med alternativa metoder.
Stockholm den 28 oktober 1998
Holger Gustafsson (kd)