Risker med odling av genmanipulerade organismer
Den oerhört snabba utvecklingen inom bioteknikens område har gett oss kunskaper och möjligheter att förändra arvsmassan i allt levande material på ett sätt som naturen själv aldrig skulle klara av. Vad händer med den biologiska mångfalden om genetiskt modifierade växter kommer ut i naturen och hur påverkar genetiskt modifierade livsmedel människors hälsa? Det finns många avskräckande exempel på vad som kan hända när människan, ofta med goda avsikter, försöker omorganisera naturen, utan att ha tillräckliga kunskaper om följderna. En stor del av dagens genteknikforskning sker för att ta fram grödor, som är motståndskraftiga mot ogräsbekämpningsmedel. I ett kortsiktigt perspektiv kan detta vara en förbättring ur miljösynpunkt. I ett mer långsiktigt perspektiv däremot, innebär detta att ett kemikalieberoende byggs in i jordbruket.
Inom forskningen används en s k markörgen för att kontrollera att den genöverföring man vill åstadkomma har lyckats. Ibland är denna markörgen motståndskraftig mot antibiotika. Det råder ett starkt motstånd från kon- sumenthåll mot användningen av markörgener som gör växter mot- ståndskraftiga mot antibiotika. Forskarna saknar f.n. kunskap om hur anti- biotikaresistenta gener påverkar människan. Antibiotika, som är ett av våra viktigaste läkemedel, riskerar att bli verkningslöst i framtiden p.g.a. alltför många resistenta bakteriestammar.
Tillfälligt förbud
Marknadsgodkännandena i EU av herbicidresistenta sojabönor och den insektsresistenta fodermajsen har lett till en intensiv diskussion om genteknikens tillämpningar såväl i Sverige som i övriga Europa. En opinionsundersökning bland EU-medborgare visar att tilltron till genteknik är låg när det gäller användning i livsmedel. Oron bör tas på allvar. Trycket på olika EU-länders regeringar att göra något växer i takt med en ökande oro över genmanipulerade organismers (GMO) påverkan på natur och människors hälsa. Luxemburg och Österrike har redan lagstiftat om förbud mot odling av genmanipulerade grödor. Frankrike har beslutat om ett tillfälligt förbud mot GMO-raps och kan eventuellt komma att stoppa GMO-majs. Även i Storbritannien har ett tillfälligt förbud diskuterats. EU-parlamentets miljöutskott har krävt att EU-kommissionen inför ett tillfälligt förbud mot nya godkännanden av genmanipulerade grödor.
Det är Vänsterpartiets ståndpunkt att även Sverige tills vidare bör införa ett förbud mot odling av genmanipulerade grödor och att Sverige skall verka för att EU inför ett tillfälligt stopp för godkännande av nya genmanipulerade grödor i EU. Detta skall ske i väntan på att EU:s regler för godkännande av genmanipulerade grödor har setts över.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett tillfälligt förbud för odling av genmanipulerade grödor,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige inom EU skall verka för ett tillfälligt stopp för godkännande av nya genmanipulerade grödor.
Stockholm den 23 oktober 1998
Jonas Ringqvist (v)
Maggi Mikaelsson (v) Owe Hellberg (v) Sten Lundström (v) Kjell-Erik Karlsson (v) Karin Svensson Smith (v)