Inledning
Frågorna om djurskydd har kommit fram alltmer i debatten. Ofta är det spektakulära och ibland illegala aktioner som skapat rubriker och mediala genomslag. Syftet har varit att fästa uppmärksamheten på vad som uppfattas som missförhållanden för djuren. Risken är att det seriösa arbetet med att förbättra djurskyddet skyms av det spektakulära. För dem som arbetar seriöst och målmedvetet med dessa frågor gäller det att vara pådrivande och se till att gällande lagstiftning på djurskyddsområdet följs upp.
Djurskyddsmyndighet
Djurskyddsfrågorna och tillsynen av att lagstiftningen följs är idag uppdelade på många olika myndigheter och flera departement i regeringen. Detta gör att det är svårt att få en överblick av situationen. Ibland vet inte heller den ena myndigheten vad den andra gör. På det internationella området är det också svårt att få fram en samlad bild och strategi för svenskt vidkommande.
Ett sätt att förbättra situationen skulle kunna vara att inrätta en särskild djurskyddsmyndighet där man får det samlade ansvaret för såväl nationell uppföljning som att följa och vara pådrivande i det internationella arbetet. Regeringen bör snarast tillsätta en utredning för att få fram ett besluts- underlag för bildandet av en ny samlad djurskyddsmyndighet.
Utvärdering av djurskyddslagens genomförande
Gällande djurskyddslag har nu 10 år på nacken. Det finns all anledning att nu utvärdera denna lag för att se om lagens villkor uppfylls och om det finns skäl till förändringar. En särskild parlamentarisk kommitté bör få regeringens uppdrag att genomföra en sådan utvärdering. I det sammanhanget bör man också undersöka hur man skall få fram en samlad statistik vad gäller rättsutvecklingen vad gäller djurärenden i form av anmälda brott och fällande domar. Vidare bör man uppmärksamma att det idag bedrivs regellös djurhållning och komma med förslag om hur detta kan åtgärdas.
Snabbändringar av vissa delar av djurskyddslagen
Förutom att vi önskar en utvärdering av hela djurskyddslagen önskar vi att lagen omgående ändras på två punkter. Enligt 2 § skall djur behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom. Den 1 juli 1990 gjordes ett tillägg till paragrafen som säger att djur som utnyttjas i djurförsök inte anses vara utsatta för onödigt lidande eller sjukdom om försöken har tillstyrkts av en djurförsöksetisk nämnd. Detta har tolkats på ett sätt som leder till att tillsynsmyndighetens möjligheter att utföra tillsyn och vid behov ingripa har försvårats och ibland omöjliggjorts.
Den etiska nämndens prövning är administrativ och grundas på den sökandes uppgifter och handlingar. Det är endast sökanden som kan begära omprövning av nämndens beslut, inte tillsynsmyndigheten. Tillsyn av djur- försöken ska utföras av den lokala tillsynsmyndigheten som skall kunna vidtaga sanktioner om så erfordras. På grund av tillägget i 2 § har tillsyns- myndigheten i praktiken fråntagits möjligheten att ingripa mot lidande och sjukdom, eftersom den etiska nämndens beslut att tillstyrka försöksverk- samheten anses "garantera" att djuren inte utsätts för onödigt lidande eller sjukdom. Detta kan enligt vår mening inte vara lagstiftarens avsikt och därför bör djurskyddslagens 2 § snarast skrivas om så att man får en rimligare balans mellan den etiska nämndens beslut och tillsynsmyndighetens prak- tiska uppföljning av konsekvenserna av nämndens beslut. Denna frågeställ- ning var uppe för behandling under förra riksmötet men avvisades då utan ordentlig motivering. Därför förs detta krav fram ännu en gång.
Vad gäller 19 § 2 önskar vi en förändrad lydelse enligt följande: "att verksamheten utformas och fortlöpande anpassas på sådant sätt att djuren inte utsätts för ett obegränsat lidande eller för ett större lidande än vad som är absolut nödvändigt". Det är orimligt att, som en konsekvens av nuvarande lagtext, försöksdjur kan komma att utsättas för obegränsat lidande. Därför är en lagskärpning nödvändig.
Begränsad talerätt för demokratiska djurskyddsorganisationer
Det har visat sig att vid de djurförsöksetiska nämnderna kan finnas formella brister vid behandlingen av ansökningar om djurförsök. För att upprätthålla allmänhetens förtroende för den organisation som tillskapats för kontroll av att djurförsöksverksamheten följer lagen och etiska regler kan en begränsad talerätt för de demokratiska djurskyddsorganisationer som idag har säte i de djurförsöksetiska nämnderna vara en väg att gå. En djurskyddsorganisation bör ha möjlighet att överklaga beslut om formella fel begåtts. Regeringen bör efter utredning återkomma med förslag i denna fråga.
Kosmetikatester på djur
Inom EU:s medlemsländer används 40.000-50.000 djur i tester för kosmetiska produkter eller råvaror. Tidigare aviserade åtgärder mot denna verksamhet har skjutits på framtiden. Detta trots att det idag finns alternativa metoder för att testa medicinska och kemiska preparat, metoder som kan och bör ersätta testerna på levande djur. Sverige bör vara ett föregångsland genom att på etiska grunder kräva ett förbud mot tester av detta slag inom EU. Det är viktigt att markera Sveriges hållning att djurtester för denna typ av produkter inte står i överensstämmelse med god etik.
Transporter av levande djur
Icke acceptabla transporter av levande djur, inte minst mellan EU-länder, men även till och från tredje land är den djurskyddsfråga som rönt störst uppmärksamhet under senare år. Sverige har i EU aktivt drivit kravet på förbättrade djurtransporter, av etiska skäl. Det finns också rent ekonomiska motiv att ställa lika höga krav mot övriga medlemsländer inom EU som vi gör i Sverige. Man skall inte kunna konkurrera med djurmisshandel som medel. Ett samarbetsprojekt med andra EU-länder bör inledas i syfte att följa transporter som går mellan olika EU-länder, för att dokumentera att hanteringen av djuren sker på ett etiskt tillfredsställande sätt.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en ny samlad djurskyddsmyndighet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utvärdering av djurskyddslagen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ändring av djurskyddslagen,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om begränsad talerätt för demokratiska djurskyddsorganisationer,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige inom EU bör verka för en förbudslagstiftning mot djurtestning av kosmetika och hygienprodukter,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att den svenska regeringen arbetar för att EU skall kartlägga och dokumentera huruvida djurskyddet åsidosätts vid transporter av levande djur mellan EU:s olika medlemsländer.
Stockholm den 25 oktober 1998
Holger Gustafsson (kd)
Dan Ericsson (kd) Ulf Björklund (kd) Ulla-Britt Hagström (kd) Caroline Hagström (kd) Harald Bergström (kd) Tuve Skånberg (kd) Johnny Gylling (kd) Magnus Jacobsson (kd) Amanda Grönlund (kd) Ester Lindstedt-Staaf (kd) Mikael Oscarsson (kd)