Inledning
Då och då står att läsa om vanvårdade djur i olika lokaltidningar, djur som lämnats utan vatten och mat och i värsta fall dött i sin egen träck. Dessa händelser skapar rubriker, krav på ansvar, bättre djurskyddslagar och hårdare straff. Lyckligtvis är händelser av detta slag ovanliga och leder till att den ansvarige inte får ha djur. Ibland blir missförhållandena följetong med människor som fortsätter att ha djur med ett ständigt ägarbyte och fortsatt vanvård.
Mycket av den svenska djurhållningen är bra och de flesta månar om sina djur. Men i en allt starkare konkurrens får djuren komma emellan och den diskussion som hörs om att Sverige måste få konkurrera "på lika villkor" skrämmer.
Den här motionen ska inte ta upp den typen av händelser som beskrivs ovan utan den vanliga vardagen, det som inte skapar rubriker. Det vi vant oss vid eller inte tänker på.
Grisar
"Griser ska inte ha roligt. Dom ska det bli julskinka utå", säger Emils pappa i filmen Emil och griseknoen.
Slaktsvinsproduktionen sker intensivt idag. De flesta grisar kommer aldrig ut. Att böka i jord och gotta sig i solvärmen kommer aldrig på fråga på vägen från smågris till kotlett. Betonggolv med i bästa fall halm är vad som gäller. Det finns grisproducenter som tänker om och låter grisarna komma ut, ett måste för att få märka grisköttet med KRAV-märket.
Alla har vi varit små
Många smågrisar lever gott i flockar med modern och andra suggor och rejält med halm att boa och böka i. Men inte alla. Och har man fötts som en liten hanne väntar...
Kastrering utan bedövning
Kastrering sker innan den lille grisen blivit 2 veckor, helt utan bedövning. Grisen riskerar att få infektioner och bråck av ingreppet. Att den känner smärta är säkert, eftersom nervsystemet är fullt utvecklat även hos en liten gris.
I Sverige kastreras årligen cirka en och en halv miljon hangrisar. Kastreringen görs för att 7-8% av hangrisarna utvecklar ämnen (skatol, androstenon m fl) som ger ett illaluktande kött. Det hävdas också att okastrerade grisar kan vara besvärliga att ha i täta flockar då de börjar bli könsmogna. Men kastreringen är inte bara bra för konsumenten och producenten, den leder också till att man får ett mindre köttigt och fetare griskött. Produktionskostnaderna skulle också kunna sjunka då kastreringen påverkar både tillväxt och foderåtgången negativt.
Ur djurskyddssynpunkt är kastreringen naturligtvis mycket tveksam. Det är mycket angeläget att man hittar metoder att göra kastreringen överflödig alternativt finner säkra former för smärtlindring.
Smågrisen blir slaktsvin
Barndomen varar inte länge för en liten nasse. Redan vid 5 veckors ålder tas den från suggan. Det är biologiskt lite för tidigt, men tempot är snabbt och för suggan väntar ny dräktighet och nya kultingar.
Eftersom smågrisens mag-tarmkanal inte riktigt är redo att klara en diet utan mjölk och eftersom omställningen ofta är brysk är risken stor för diarréer. Det botas i många fall med höga doser zinkoxid, i och för sig inte otrevligt för smågrisen, men däremot för åkermarken, eftersom det bajsas ut och bajset läggs på åker. Mängden zink i jorden höjs och tas upp av växter och djur. Det påverkar mikroorganismer och riskerar hamna i maten som äts av djur eller människor. Därmed är det inne i det biologiska kretsloppet. Mycket olyckligt. Hela tiden ökar halterna, något som inte är långsiktigt hållbart.
En del smågrisproducenter använder kolpulver istället. Det fungerar. Efter påtryckningar har reglerna runt zinkanvändningen skärpts och det krävs nu veterinär förskrivning. Det är bra, men eftersom det finns en fullgod ersättare till zinkpulvret - kolpulver - finns egentligen inget skäl att det alls ska tillåtas.
Första resan
Har man tur som smågris får man fortsätta att växa upp på den gård man föddes och då förhoppningsvis med smågrisar man känner. Till saken hör att grisar är intelligenta djur. Griseknoen i filmen om Emil i Lönneberga var inget undantag, bara en gris som fick chansen.
Det vanligaste är att vår smågris lastas på lastbil, trängs ihop med främmande grisar, lastas ut hos en bonde som specialiserat sig på slaktsvin och föses ihop med nya grisar den inte känner. Det är mycket stressande både med den nya miljön och alla nya individer.
Har vår smågris, som nu är ca 12 veckor, riktig otur blir den exporterad till kontinenten t.ex. Tyskland. Där väntar en hård tillvaro och drar den en till nitlott i "grislotteriet" så lastas den vid slaktfärdig ålder på en knökafull bil för transport till något slakteri i Italien. Där väntar i värsta fall tortyr. Men mer om det längre ner.
Slaktsvin är det djurslag som de flesta förelägganden gäller och då framför allt att det är för lite strö i boxarna. Det är enligt uppgift mer regel än undantag att inte ströa de sista två veckorna före slakt(!). På så vis underlättas rengöringen...
Vår smågris blir kvar i Sverige. Nu skall den äta och växa tills den är ca 6 månader. Livet är trångt med lite strö att böka i, men på det hela taget en torftig tillvaro.
Hamnar vår smågris hos en riktigt "effektiv" bonde kan förra omgången slaktsvin ha lämnat gården på morgonen och den nya, den med vår gris, anlända på kvällen. Eftersom stallarna spolats under dagen kan det vara fuktigt och, vad värre är, vår lilla gris möts av en massa jetdroppar i luften som kan innehålla bakterier. Nu riskerar den att få lunginflammation, något som fortfarande är mycket vanligt hos slaktsvin. Dessutom kan han få parasiter, som spolmask, eftersom dessa lätt förökar sig när stallet aldrig får torka upp.
Andra, sista, resan
När så stunden kommer att slaktas föses vår numer ca 100 kg tunga gris åter upp på en lastbil och blandas med en massa okända grisar för den sista transporten i livet. Av vid slakteriet, skrik och skrän, allt är främmande, det luktar blod. Blir han tveksam får han en elektrisk stöt i baken för att skynda på.
Före slakten skall han bedövas. Vissa slakterier har kvar en rent gräslig metod för detta. Grisen avskiljs från de andra, den enda tryggheten, föses in i ett litet utrymme och, ve och fasa, väggarna klämmer fast honom och golvet försvinner. Hängande så är risken stor att han får panik, slår sönder sitt tryne mot väggarna innan han sänks ned i gasen som slår ut hans medvetande. Så här går det till på slakteriet i Skara till exempel. Metoden är fortfarande godkänd.
Har den lilla stackarn hamnat på väg till slakteri i Italien för att bli parmaskinka kan vad som helst hända. Om han överlever transporten - det gör inte alla - väntar griptänger med rejäla elstötar, hugg och slag. Här finns ingenting som kan kallas värdigt slut.
Måtte det finnas en god himmel för grisar med gröna ängar, härliga gyttjepölar och massor av solsken.
Suggan...
Fortfarande förekommer det i Sverige att suggan fixeras när det är dags att föda. Hon kan inte nosa på kultingarna, inte röra sig över huvud taget. Hur vanligt det är går inte att få uppgift om. Men det är oacceptabelt och borde strida mot 4 § i djurskyddslagen som säger att djur ska har möjlighet att bete sig naturligt. Trånga burar för djur hör inte ihop med ett jordbruk som vill sälja på djurvänlighet.
... kan vara "leasad"
För några år sedan startade nämligen slakteriföretagen så kallade suggpooler. Suggan bor normalt på suggpoolen, men 2 veckor före nedkomst lastas hon på lastbil för att hamna hos en bonde. Man kan naturligtvis ifrågasätta transport av djur så nära nedkomst, men en effekt av EU:s transportdirektiv var att det svenska förbudet om transport en vecka för och en vecka efter förlossning försvann. Vi var ju tvungna att harmonisera.
Det är enligt uppgift inte ovanligt att suggorna kommer tillbaka till poolen efter sina 8 veckor ute på gården i ganska dåligt skick. Är bonden inte lika noga med en sugga han inte äger eller mår suggorna helt enkelt illa av att transporteras runt?
Vad kan göras?
En del, framför allt unga människor idag, väljer att helt avstå från att äta kött. Man kan inte acceptera all denna stress och den ovärdiga behandling som djuren utsätts för. Andra väljer KRAV-märkt, eftersom de djuren kommer ut och kan leva ett bättre liv än de i djurfabrikerna.
Men alla andra då? Jo, man måste naturligtvis kräva att hanteringen av grisar blir bättre, värdigare och mer tar hänsyn till att grisar är intelligenta och kännande varelser. Det måste bli slut på svinerierna i grislivet!
Miljöpartiet föreslår:
? Om vi i Sverige menar allvar med att den svenska djurhållningen är bättre än den på kontinenten borde slutsatsen vara given: ingen export av levande grisar till länder med sämre djurskydd än i Sverige! ? ? Förbjud kastrering utan bedövning. ? ? Zinkoxid i foder till smågris är en falsk lösning på problemet med avvänjningsdiarréer. Många duktiga grisuppfödare klarar sig utan zinken genom att ha goda miljöer för sina grisar eller genom att använda ofarligt kolpulver. Zinken anrikas i jorden, vilket inte är ekologiskt långsiktigt hållbart. Förbjud zinkoxid till grisar. ? ? Numer måste alla kor ut på sommaren (tyvärr lämnas dock dispenser från det kravet). Detsamma borde förunnas grisarna. Det går inte att hävda att grisarna får utlopp för sina naturliga beteenden inomhus på betonggolv, vilket krävs i djurskyddslagens 4 §. Utevistelse med mark under klövarna, jord att böka i och äta av och möjlighet till rörelse är något som borde vara självklart för alla grisar. Grisarna ska ut i friska luften! ? ? Detta eviga transporterande av grisarna måste upphöra. En smågris borde få växa upp på den gård där den fötts istället för att skickas till andra ställen. Det är både stressande och ökar risken för infektioner. Dessutom tar miljön skada av de tunga transporterna. ? ? Utveckla gårdsslakterier. Slakterierna blir färre och färre och större och större. Transporterna längre och längre. En utveckling åt andra hållet skulle vara betydligt bättre både för miljön och grisarna. Staten borde ekonomiskt stimulera utveckling av mobila gårdsslakterier så att slakteriet kommer till grisarna istället för tvärt om. Mindre stress, mindre transporter, bättre miljö. ? ? Förbjud de värsta avarterna av slaktmetoder som det paternosterverk som beskrivits ovan och som används vid bedövningen. De har starkt ifrågasatts av veterinärer. ? ? Utred suggpoolernas omfattning och hur de fungerar. Om uppgiften stämmer att suggorna kommer tillbaka i dåligt skick från gårdarna måste systemet ifrågasättas. Transporter så nära nedkomsten som 2 veckor måste ifrågasättas.? ? 10F? ? P ? Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att export av levande grisar till länder med sämre djurskydd än i Sverige inte bör förekomma,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kastrering utan bedövning,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om zinkoxid till smågris,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om krav på utevistelse för grisar,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en smågris borde få växa upp på den gård där den fötts i stället för att skickas till andra ställen,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utveckla mobila gårdsslakterier,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förbud mot plågsamma och stressande metoder för bedövning före slakt,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utredning av suggpoolerna.
Stockholm den 20 oktober 1998
Gudrun Lindvall (mp)