Inledning
Svenskt fiske är en viktig del av en levande skärgård. Det är ett av skälen till att det är viktigt att stimulera en livskraftig fiskenäring. Men skall fisket ge fler jobb och även utvecklas i framtiden måste det föras en långsiktig politik som tar hänsyn till näringens speciella omständigheter och förutsättningar samtidigt som den tar hänsyn till havsmiljön. Utan en sund miljöpolitik som kontrollerar havsmiljön och fiskeuttaget kan inte näringen vara livskraftig på längre sikt. Ingen är betjänt av ett för högt uttag av fisk utan kvoterna bör ligga på en sådan nivå att näringen är långsiktigt uthållig.
Skatteavdrag för yrkesfiskarna
Om näringen skall överleva på sikt måste den vara konkurrensneutral i relation till konkurrentländerna. Svenska, danska och norska fiskare fiskar i samma vatten, men man har helt olika förutsättningar. I Danmark och Norge ser man på näringen som en basnäring som också gynnas skattemässigt. Svenska fiskare har länge pekat på det orimliga i att man fiskar i samma vatten, säljer till samma uppköpare men beskattas olika beroende på vilket land man utgår ifrån. På samma sätt som vi inom jordbruksnäringen talar om konkurrensneutralitet så är det av yttersta vikt för den svenska fiskeindustrin att de svenska fiskarna har samma förutsättningar som sina kollegor i bl.a. Danmark och Norge. En sådan förändring medför inga stora utgifter för statskassan (ca 40 miljoner). Men för den enskilde fiskaren handlar det om ett skatteavdrag på närmare 40-50 000 kr per år. Regeringen bör därför snarast lägga fram ett lagförslag som ger svenska fiskare samma förutsättningar som i våra grannländer vad det gäller skatteavdrag och beskattning.
Utjämningskassa
Fiskeinkomsterna varierar starkt mellan olika år på grund av olika fångstmängder. Den stora variationen i inkomst är ett problem för yrkesfiskarna. En rimlig kompensation vore därför att fiskarna fick möjlighet till avsättningar mellan olika år enligt den modell som råder för skogsbruket, det s.k. skogskontot. Detta skulle ytterligare förbättra villkoren för fiskerinäringen och underlätta nyinvesteringar.
Yrkesskador på grund av skadliga ämnen
Den ammunition som dumpades i Östersjön och Kattegatt efter andra världskriget har vållat och vållar alltjämt fiskare stora olägenheten. De kemiska stridsmedel som finns är senapsgas och nervgas, vilka är farliga om de kommer upp till ytan. Riskerna för spridning kan öka när de sänkta fartygen och behållarna med stridsgaser rostar sönder. Gifterna sprids ut över havsbottnen och kan driva med havsströmmarna mot omgivande kuster.
Sommaren 1997 fick fiskare från Västkusten återigen upp miljöfarligt material i sina fiskeredskap. Följderna av hantering av det farliga materialet är allvarliga kroppsskador samt inkomstbortfall.
En arbetsgrupp inom Helsingforskommissionen (HELCOM) under svenskt ordförandeskap har kartlagt dumpade stridsmedel i Östersjön och Kattegatt samt Måseskärsområdet i Skagerrak. I mars 1995 antog HELCOM gemen- samma riktlinjer vad gäller skyddsåtgärder för fiskare.
I jordbruksutskottets betänkande 96/97:JoU18 har redogjorts för den utredning som Statskontoret utfört gällande ett system för ersättning vid skador på fiskebåtar och fiskeredskap.
För att skydda yrkesfiskaren och den näring denne representerar är det viktigt att snarast utarbeta ett skäligt ersättningssystem. Detta bör ge incitament att rapportera varje incident samt omhänderta miljöfarligt material. På så sätt förstärks den fortsatta kartläggningen så att bl a eventuell spridning på bottnen av stridsgaserna tidigt kan uppmärksammas.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att skapa långsiktiga förutsättningar för fiskerinäringen att utvecklas i balans med miljön,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skattevillkoren för svenska fiskare,1
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om införande av fiskekonto, 1
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett ersättningssystem för fiskare som kommer i kontakt med miljöfarligt avfall.
Stockholm den 28 oktober 1998
Magnus Jacobsson (kd)
Åke Carnerö (kd) Ester Lindstedt-Staaf (kd) Rosita Runegrund (kd)
1 Yrkandena 2 och 3 hänvisade till SkU.