Inledning
Sveriges sjöar och vattendrag samt omkringliggande hav är med sina tillgångar av fisk och skaldjur värdefulla naturresurser. Yrkesfisket har stor betydelse för folkförsörjningen. Det svenska yrkesfiskets fångster uppgår f.n. till ett värde av ca 1,2 miljarder kronor per år. Vi har också en växande näring i form av vattenbruk som är beroende av våra vatten.
Runt våra kuster och till havs finns ett relativt omfattande och modernt yrkesmässigt fiske. Detta fiske är av avgörande betydelse för en bofast befolkning i våra skärgårdar. I våra insjöar finns det dels ett, dock inte lika omfattande, yrkesfiske, dels ett husbehovs- och binäringsfiske som heller inte är utan betydelse för försörjningen i de bygder där detta bedrivs. Den senaste tioårsperioden har det också utvecklats ett betydande fiske efter kräftor i många sjöar där utplantering av signalkräftor varit framgångsrik. I motsvarande grad har dessvärre bestånden av vår inhemska flodkräfta decimerats på grund av kräftpest.
Fiske och fiskevård är i Sverige mycket vida begrepp. Fiskevård uppfattar många vara begränsad till utplantering av fisk och kanske restaurering av lekbottnar och dylikt. I begreppet fiskevård inryms emellertid mycket mera än så. Många hundra fiskevårdsföreningar och fiskevårdsområden har en enorm aktiv verksamhet i form av fiskekortsförsäljning till allmänheten och därmed sammanhängande serviceverksamhet och konkreta fiskevårds- åtgärder. En nyligen genomförd utredning visar att bara försäljningen av fiskekort till allmänheten uppgår till ca en kvarts miljard kronor per år.
För att stå väl rustad inför en snabb utveckling är det viktigt att skapa förutsättningar för fungerande förvaltning av allt kust- och insjöfiske i landet, samt att verka internationellt för ett uthålligt nyttjande av havets resurser. Både i havet, längs kusten och i insjöarna måste fisket skötas med stort ansvar. I havet bevakas detta av våra internationella förhandlare. Längs kusterna och i insjöarna är de som lever av resursen, de som är beroende av ett uthålligt nyttjande bäst skickade att också förvalta sin resurs fullt ut.
Fiskeripolitiken är gemensam inom EU
I och med EU-medlemskapet har vi inom unionen en gemensam fiskeripolitik.
Det avgörande för en framgångsrik fiskeripolitik inom EU är att beslutsprocessen i enlighet med subsidiaritetsprincipen äger rum på den lämpligaste nivån. Detta innebär att varje havsområde måste bedömas på sina meriter och att lämpliga regler för ett långsiktigt hållbart fiske antas inom ramen för regionala samarbetsorgan. De regioner som blir aktuella kan naturligtvis inte vara för små utan väljs lämpligen till de i dag aktuella förvaltningsområdena som exempelvis Östersjön, Skagerrak/Kattegatt, Nordsjön och Medelhavet. Den viktiga förvaltningsrollen för de regionala fiskeriorganisationerna som exempelvis Fiskerikommissionen för Östersjön (BSFC) och Nordostatlantiska fiskerikommissionen (NEAFC) bör betonas i detta sammanhang. Dessa organisationers roll blir allt viktigare, inte minst med tanke på FN-avtalet om gränsöverskridande bestånd och FAO:s betoning av deras betydelse för förvaltningen av fiskeribestånden.
Yrkesfiskaravdrag
Riksdagen har vid ett flertal tillfällen behandlat motioner om införande av ett särskilt skatteavdrag för yrkesfiskare. Den modell som av konkurrensskäl oftast har förespråkats är baserad på och i nivå med det avdrag som danska yrkesfiskare har rätt att göra.
Vid den senaste behandlingen i riksdagen uttalade sig ett enigt skatte- utskott med anledning av motionerna om skatteavdrag för yrkesfiskare och gav regeringen i uppdrag genom ett tillkännagivande att slutföra beredningen av frågan och att återkomma till riksdagen med förslag som tillgodoser motionärernas krav på konkurrensneutralitet. Då regeringen inte har följt detta riksdagsbeslut är det dags att återigen lyfta frågan för behandling i riksdagen och att samtidigt med kraft framhålla att regeringen snabbt kommer till en lösning enligt tidigare riksdagsbeslut.
Fiskevård
Fiskevården är mycket viktig för bevarandet av den biologiska mångfalden och för en hög produktion i sjöar och kustvatten. Under det att allmänt vatten och de stora sjöarna är statens ansvar så bör möjligheter skapas för att privata initiativ och privat ansvarstagande på enskilt vatten möjliggör en god fiskevård. Konfiskationen av den privata äganderätten genom införandet av det fria handredskapsfisket har allvarligt urholkat möjligheterna till en god fiskevård. På flera håll längs våra kuster utbjuder nu entreprenörer med utnyttjande av det fria fisket "fiskesafaris" till hugade spekulanter. På en del håll har detta en så stor omfattning att det utgör en besvärande konkurrens med yrkesfisket om fisktillgången. Detta kan knappast ha varit syftet med reformen om det fria handredskapsfisket. Enligt vår mening bör möjligheter öppnas för att bilda fiskevårdsområden inom de delar av våra kuster och insjöar där handredskapsfisket är fritt samtidigt som dessa områden återges möjligheten att sälja fiskekort till allmänheten. Erfarenheten från övriga fiskevårdsområden i Sverige är mycket god. Fisket har utvecklats positivt med bättre resursutnyttjande. Tillsyn och respekt för regler och rätt fungerar bra och i många fall samsas yrkesfiske och sportfiske mycket bra.
Regeringen har i sin budgetproposition avsatt 20 miljoner kronor till fiskevården även för 1999. Enligt vår mening är detta positivt och vi förutsätter att medlen användes i de vatten där staten har sitt ägaransvar, och vi vill understryka den stora betydelsen av att utsättningsverksamheten av fisk, främst ål och lax, kan fortsätta i minst nuvarande omfattning. Ut- sättningsverksamheten har stora positiva effekter för det yrkesmässiga insjö- och kustfisket, men även övrigt fritids- och turistfiske gynnas.
Vad det gäller de kraftigt ökande sälbestånden och de allt större skador dessa medför för det yrkesmässiga fisket, är det viktigt att kunna decimera sälstammen till en från skadesynpunkt acceptabel nivå. Detta innebär att kontinuerliga inventeringar av de olika sälbeståndens utveckling måste ske och att skyddsjakt alternativt allmänna jakttider införs i områden där detta är biologiskt motiverat. Det viktiga är att jakten kan ske inom ramen för en hållbar utveckling.
På södra ostkusten utgör också de snabbt växande bestånden av skarv ett problem för yrkesfisket. Regeringen bör skyndsamt vidta åtgärder som gör det möjligt att inte bara hejda den snabba ökningen utan också decimera den befintliga stammen.
Vildlaxen
Arbetet med att rädda de naturligt reproducerande vildlaxbestånden måste fortsätta och prioriteras. Det är därför av största vikt att den långsiktiga internationella aktionsplanen för bevarande av vildlaxen kan genomföras fullt ut. Det är glädjande att nivåerna på M-74 drabbad lax nu verkar sjunka kraftigt, vilket tillsammans med de stora nedskärningarna av lax TAC:n och begränsningarna av det riktade fisket på vildlaxbestånden och den därav följande ökade uppvandringen av leklax ger goda förutsättningar för att klara vildlaxbestånden och att uppfylla de långsiktiga målen i aktionsplanen.
Det är också av största vikt att både det yrkesmässiga fisket samt fritids- och turistfisket kan pågå samtidigt, och i såväl de norra som i de södra länen då dessa olika aktiviteter är regionalt viktiga och skapar arbetstillfällen.
Slutligen vill vi betona att om eventuella inskränkningar ändå måste göras i det svenska laxfisket, sådana utformas rättvist mellan olika kuststräckor. Det är orimligt att ett fåtal fiskare blir totalt avstängda från sin näringsfångst.
Kalkning
Kalkning av sjöar och vattendrag är nödvändig för att motverka försurningen. Följderna av utebliven eller avbruten kalkning är väl beskrivna. Ekosystemen kommer att kollapsa och värdefullt fiske kommer att slås ut. En femtedel av alla sjöar och vattendrag i Sverige är idag påtagligt försurade. Denna andel kommer enligt Naturvårdsverket att öka om vi inte upprätthåller minst samma kalkningsnivå som idag.
I förhållande till vad staten tar ut i form av skatter på utsläpp av försurade ämnen har kalkningen endast kostat en bråkdel de senaste åren. Att använda en något större del av miljöskatterna till att motverka de beskattade utsläppens miljöeffekter är för oss en fråga om hederlighet. Vi föreslår därför i annat sammanhang en ökning av kalkningsanslaget.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om regionala samarbetsorgan,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om yrkesfiskaravdrag,1
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fiskevårdsområden,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fiskutsättning,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skyddsjakt på säl,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skarvstammarnas storlek,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vildlax.
Stockholm den 25 oktober 1998
Göte Jonsson (m)
Ingvar Eriksson (m) Carl G Nilsson (m) Catharina Elmsäter-Svärd (m) Lars Lindblad (m) Per-Samuel Nisser (m) Berit Adolfsson (m) Inger René (m) Anders G Högmark (m) Patrik Norinder (m) Lars Björkman (m)
1 Yrkande 2 hänvisat till SkU.