Inledning
Det har funnits mycket lax i de norrländska vattnen i år. Det är glädjande. Det skapar förutsättningar för såväl yrkesfiske som sportfiske. Det senare kan visa sig skapa möjligheter för en omfattande fisketurism. Där laxen finns vill fiskefolket gärna vara. Att den vilda laxen är starkt hotad är väl känt. Enligt beräkningar är endast 7 % av laxstammen i Östersjön idag vild lax, andra uppgifter säger ca 10 %. De vilda laxynglen är dessutom drabbade av M74, sjukdomen som orsakas av någon hittills okänd miljöfaktor. De uppfödda laxynglen behandlas med tiamin, vilket gör att de överlever sjukdomen i rätt stor utsträckning, men över de vilda laxynglen droppar ingen vitaminer.
Åtgärder måste till - NU
Det är hög tid att något sker för att rädda den vilda laxen. Det positiva är att samsynen börjar komma nu på vilka åtgärder som är nödvändiga för att rädda den vilda laxen. Att man nu flyttat 50 % av kvoten till Norrland där selektivt fiske på odlad lax är möjligt är bra och något Miljöpartiet drivit starkt. Bara så kan vildlaxen räddas för framtiden. Det är bråttom!
Det är naturligtvis fullständigt befängt att fiska på blandade bestånd på tillväxtplatserna i Östersjön. Fisket ska bedrivas där man vet att man fiskar selektivt på den odlade och inte på den vilda laxen. Först då blir fisket långsiktigt ekologiskt hållbart. Sverige har naturligtvis ett speciellt ansvar eftersom laxen leker i många av våra älvar. Och har lekt i andra där det inte är möjligt längre på grund av vattenkraftsutbyggnad. Genom att flytta fisket till kusten, älvarna och deras mynningsområden kan man fiska på den odlade laxen, som idag tål beskattning. Miljöpartiet vill reglera fisket efter bärkraft och se till att den odlade laxen beskattas betydligt mer än den vilda. Vi anser dessutom att laxen hör Norrland till.
Sverige måste gå före
Den svenska regeringen säger sig vilja göra Sverige till ett föregångsland mot en ekologisk hållbarhet. Här finns möjlighet att visa det i handling. Sverige måste går före för att rädda den vilda laxen genom att helt upphöra att fiska på blandade bestånd i Östersjön. I detta fallet kan orden omsättas till handling.
Minska drivgarnslängderna
Idag tillåts drivgarnsfiske efter lax på uppväxtområdena i Östersjön med drivgarn som är 21 km långa.
FN-resolutionen
FN antog 1991 en resolution om förbud mot allt storskaligt drivgarnsfiske i världshaven från och med 1992. Huvudsyftet var att minska bifångster av marina däggdjur. Resolutionen ansågs inte gälla för Östersjön. EU tog hösten 1991 beslut om att efterleva resolutionen så tillvida att det i EU:s samtliga vatten endast tilläts fiskas med 2,5 km drivgarn per båt.
Sverige har drivit på - åt fel håll
Sverige drev under medlemsförhandlingarna med EU kravet att Östersjön skulle undantas från begränsning av drivgarn och svenska fiskare skulle ha rätt att fiska med 21 km drivgarn per båt. Denna begäran godkändes av samtliga dåvarande partier i riksdagen.
Undantag gjordes för Östersjön - dock med villkor att det vetenskapligt visades att undantaget inte utgjorde något ekologiskt hot.
Sverige har hittills inte på något sätt visat att dessa villkor är uppfyllda. Den rådande inställningen tycks ha varit att det inte funnits något i Östersjön som hotats av drivgarnsfisket, och tillåten drivgarnslängd för svenska fiskare i Östersjön är 21 km per båt. Men det finns det.
Lax, tumlare, säl och fågel hotas
I ArtDatabankens Rödlistade ryggradsdjur i Sverige, 1996 års utgåva, klassas både tumlare och naturreproducerad Östersjölax som sårbara, hotkategori 2. Sårbar innebär "Arter vars överlevnad inte är säkerställd på längre sikt. Innefattar bl.a. arter med allvarlig tillbakagång av numerär eller i geografisk utbredning och som möjligen snart kan behöva föras till kategori akut hotade."
Den vilda laxen
Fiskeribiologer hävdar att grundproblemet är fiske med drivgarn på de blandade bestånden av lax. På uppväxtområdena i södra Östersjön blandas odlade och vilda laxar. Fisket sker helt utan möjlighet att kunna påverka vilken lax man beskattar och kan därför leda till utrotning av den vilda laxen. Såväl ACFM, Internationella havs- forskningsrådet ICES rådgivande grupp och EU:s biologiska sakkunskap (Lassen-rapporten) föreslår att laxfisket till havs och kuster där det inte går att fiska endast odlad lax selektivt ska upphöra. Man ville ha en nollkvot dvs. fiskestopp på lax i Östersjön under 1997.
Eftersom drivgarnsfiske sker på blandade bestånd i uppväxtområdena är det ett ekologiskt hot mot den vilda laxen.
Tumlaren
Under hotbilden för tumlare står bl.a: "För närvarande utgör bifångster vid olika fiskemetoder troligen det allvarligaste hotet mot tumlaren i svenska vatten. Under efterkrigstiden har garnfisket ökat kraftigt inom artens utbredningsområde, t.ex. drivgarnsfiske efter lax i Östersjön."
Östersjöns tumlare är genetiskt skild från bestånden i Västerhavet. Forskaren Per Berggren har beräknat Östersjöbeståndet till cirka 1 000 individer. Tumlaren i Östersjön utsätts också för högre halter av miljögifter än andra populationer. Framför allt halterna av PCB är så höga att de anses påverka djurens hälsa. Eftersom arten har svag reproduktion, varje hona får maximalt tre fyra ungar, som når vuxen ålder, och speciella näringskrav, feta fiskar som sill, är den samlade hotbilden mot arten alarmerande.
Därtill kommer de som fastnar i de långa drivgarnen. Per Berggren visar i en rapport, baserad på frivillig inrapportering, att det mellan åren 1989 och 1991 i Östersjön fångades minst 13 tumlare i svenska fiskeredskap. Av dessa hade 53,8 % fastnat i laxdrivgarn.
Internationella valfångstkommitténs vetenskapliga råd rekommenderar att bifångsten inte får överstiga halva den årliga beståndstillväxten som beräknas uppgå till 4 %, alltså 2 %. För att vara på den säkra sidan ifråga om stabil fortlevnad av tumlarbestånden bör bifångsten inte var över 1 %. Med tanke på försiktighetsprincipen skulle alltså den gemensamma årliga bifångsten från alla Östersjönationer ej få överskrida 10 tumlare.
Fågel
Drivgarnen ger även bifångster av flera arter av sjöfågel. I en studie av ringmärkta sillgrisslor anges att minst 34 % av alla återfynd kom från drunknade fåglar i laxdrivnät (Lars Karlsson, LFI). Även om det nuvarande fisket enligt Karlsson ej kan sägas utgöra något hot mot sillgrisslebeståndets överlevnad i stort så är det oroande höga siffror. Nyligen har i Östersjön upptäckts koncentrationer av övervintrad sjöfågel, som består av betydande delar av hela den nordvästeuropeiska populationen av flera arter t.ex. alfågel. Med en motsvarande dödlighet hos dessa arter råder inget tvivel om att drivgarnen utgör ett ekologiskt hot, åtminstone mot vissa delpopulationer.
Fiskeriverkets synpunkter
Fiskeriverket skrev 1996 i rapporten "Beståndet av tumlare i Östersjön och bifångster i drivgarnsfisket" till Jordbruksdepartementet i sin sammanfattning följande biologiska uttalande: "Om skyddet av tumlare läggs samman också med effekter på vildlaxbeståndet och minskade bifångster av sjöfågel är ett förbud mot drivgarnsfiske i centrala Östersjön motiverat."
Laxen hör Norrland till
Norrland "exporterar" mycket av sina råvaror söderut. El, skog och lax är exempel på tillgångar som inte alltid skapar vinster och förutsättningar för verksamhet i Norrland. Miljöpartiet anser att laxen borde strykas från den listan. Den hör Norrland till, naturligtvis med undantag från Mörrumsån och andra vatten som har en egen reproducerande laxstam. Att flytta laxfisket norrut ger inte bara biologiska fördelar - man kan fiska selektivt på odlad lax - utan det ger Norrland underlag för en fisketurism och det ger ett bättre ekonomiskt utbyte av laxen. Kvoten är ju 112 000 laxar och det är ju bättre att ta upp dem då de är stora och färdigvuxna på väg att leka istället för att ta upp dem på uppväxtområdet i södra Östersjön där de är mindre.
För att skapa ett fint fiske i älvarna finns det skäl att se över om vattendomarna som kräver odling av lax borde kompletteras med åtgärder för att möjliggöra för laxen att vandra in i vattenmagasin och ännu outbyggda älvar uppströms.
Slutsatsen ...
I ArtDatabankens Rödlistade ryggradsdjur i Sverige - Artfakta står att läsa under rubriken Hot: "Fiske har sedan länge påverkat de vilda laxbestånden negativt. Ett intensivt fiske, främst i havet, har varit möjligt då tillgången på lax med odlat ursprung varit god." Under rubriken Åtgärder kan man läsa: "Laxfisket måste regleras så att varje population beskattas efter sin biologiska bärkraft. I nuläget krävs mycket omfattande begränsningar av fisket för att förhindra genetisk utarmning eller utrotning av den vilda (naturreproducerande) Östersjölaxen ..."
De långa drivgarnen på 21 km måste förbjudas. De utgör definitivt ett ekologiskt hot mot den vilda laxen eftersom det är de långa drivgarnen som gör det ekonomiskt möjligt att fiska i laxens tillväxtområden på blandade bestånd. Detta fiske måste därför upphöra för att på sikt istället ge möjlighet till ett fiske på den återvandrade laxen och då i älvar eller deras mynningsområden. Endast då kan ett laxbestånd beskattas med hänsyn till vad bestånden tål. Vi kan alltså då ta av räntan men behålla kapitalet.
De långa drivgarnen utgör också ett ekologiskt hot mot den unika tumlaren i Östersjön, en art som dessutom är påverkad av den kemiskt nedsmutsade Östersjön. Även sjöfågel, speciellt de som övervintrar på öppet hav, kan hotas. För dem finns också andra hot - oljeutsläppen.
Naturligtvis finna även andra skäl varför det är mer ekologiskt långsiktigt att beskatta laxen vid kuster och älvar än ute till havs. I Fiskeriverkets faktablad från 1991, Den hotade Östersjölaxen, står att läsa:
- "Vi låter laxen växa sig så stor den kan och får ett högre utbyte."
- "Vi slipper jaga laxen ute på havet. Istället låter vi den själv simma till älvmynningen och spar därmed drivmedel."
- "Vi kan beskatta beståndet icke-selektivt, dvs. de snabbväxande behöver inte missgynnas."
... blir alltså
Miljöpartiet de gröna anser att det är klarlagt att det nuvarande svenska drivgarnsfisket är ett ekologiskt hot och följaktligen skall det inte längre tillåtas. Vi anser att Sverige ska driva aktivt i EU att även Östersjön skall omfattas av FN:s resolution om högsta drivgarnslängd på 2,5 km. Detsamma skall drivas inom Fiskerikommissionen.
För att visa att Sverige är en nation som vill gå före för att skapa ett ekologiskt långsiktigt hållbart nyttjande av naturresurserna anser vi att Sverige ensidigt skall begränsa drivgarnsfisket till 2,5 km.
Vi anser vidare att Sverige skall upphöra att fiska på blandade bestånd av lax på tillväxtområdena i Östersjön och istället flytta den svenska laxkvoten så att ett selektivt fiske efter odlad lax kan ske. Laxen hör Norrland och de laxförande vattendragen till.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige ensidigt bör begränsa drivgarnsfisket i Östersjön till det inom EU tillåtna 2,5 km per båt,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige inom EU och Fiskerikommissionen bör verka för att den längsta tillåtna drivgarnslängden i Östersjön skall vara högst 2,5 km drivgarn per båt,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige bör upphöra med fiske på blandade bestånd av lax på tillväxtområdena i Östersjön och i stället flytta den svenska laxkvoten så att ett selektivt fiske efter odlad lax kan ske,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att Sverige går före för att få fisket på blandade bestånd av vild och odlad Östersjölax att upphöra,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att laxen hör Norrland och de laxförande vattendragen till.
Stockholm den 21 oktober 1998
Gudrun Lindvall (mp)
Peter Eriksson (mp) Thomas Julin (mp) Helena Hillar Rosenqvist (mp) Mikael Johansson (mp) Matz Hammarström (mp) Kia Andreasson (mp) Gunnar Goude (mp) Birger Schlaug (mp)