Skogsnäringen är den bransch som svarar för de största nettoexportinkomsterna i vårt land. Skogsbruket och den därmed sammanhängande förädlingsindustrin är sedan länge en viktig svensk basnäring. För att svenskt skogsbruk och svensk skogsindustri ska kunna utvecklas i framtiden krävs övergripande långsiktiga och hållbara spelregler som befrämjar såväl produktions- som miljömål. Det är angeläget att dessa mål har samma prioritet och dignitet vid utformningen av den övergripande skogspolitiken.
Skogsvårdslagen där miljö- och produktionsmål jämställs bygger på förvaltarskapstanken, ett ansvarstagande som skogsbrukare har att ta för kommande generationer. Lagen är utformad för att ge skydd åt den biologiska mångfalden samtidigt som virkesförsörjningen skall vara säkrad för den svenska skogsindustrin.
Denna lagstiftning har bara gällt några år men kan vara överspelad i och med den nya miljöbalken. Miljöbalken uppvisar nämligen brist på förståelse för skogs- och lantbrukets förutsättningar. Oklarheterna i den nya lag- stiftningen kan därmed komma att drabba skogsbruket hårt till nackdel för skogsvården och därmed också svensk ekonomi.
Från Kristdemokraternas sida har vi tidigare avvisat ett antal regerings- förslag som innebär en återgång till ett mer detaljreglerat skogsbruk.
Den nya skogspolitiken bör få verka under en längre tid innan en mer omfattande utvärdering görs och vittgående slutsatser dras.
Regering och riksdag har tidigare markerat samstämmighet i synen på ägarstrukturen i det svenska skogsbruket vilket inneburit att det enskilda ägandet ska stimuleras till skillnad mot ett ökat storbolagsägande. Även fortsättningsvis bör det enskilda ägandet i svenskt skogsbruk stimuleras.
Skogsvårdsorganisationens insatser för aktiv rådgivning och information till framför allt skogsägarna har varit klart otillräckliga. Därför bör dessa insatser - speciellt produktionsrådgivningen - öka.
På det internationella området måste insatserna från statens sida öka. Den internationella konkurrenssituationen gör det helt nödvändigt att det vid svenska beskickningar utomlands finns kompetens och resurser att bevaka skogsfrågorna och att marknadsföra svensk skogsindustri. För närvarande är Sverige många gånger orepresenterat vid viktiga internationella mässor, konferenser och andra sammankomster medan däremot våra viktigaste konkurrentländer Finland och Kanada har stark internationell närvaro. Det är ett nationellt intresse att de svenska skogliga intressena får en ökad internationell statlig representation. Skogsstyrelsen har genom åren haft stor nytta av de arbetsmarknadspolitiska åtgärder som funnits att tillgå. På så sätt har personal kunnat arbeta med skötsel av skog och naturreservat. Man har haft hjälp med kulturvård och vård av fornminnen m.m. Vid årsskiftet så upphör nuvarande form av Arbetslivsutveckling (ALU) och ersätts med Arbetspraktik. Samtidigt införs ett finansieringsbidrag för arbetsgivaren som för Skogsstyrelsens del betyder en merkostnad som innebär att de flesta av dem som idag är engagerade i praktiskt arbete med skogsskötsel kommer att bli öppet arbetslösa. Detta gagnar vare sig skogen, statskassan eller den enskilde arbetslöse. Därför bör riksdagen fatta beslut om att statliga myndigheter bör slippa finansiera arbetspraktikanter utan detta bör också fortsättningsvis finansieras med arbetsmarknadspolitiska medel.
Skogsbruket är en näringsgren som kan drabbas mycket hårt av insektsangrepp som kan slå ut stora delar av skogsbeståndet och därmed drabba den enskilde skogsägaren mycket hårt. Det ska finnas statliga medel till ett katastrofskydd vid t.ex. angrepp av granbarkborre så att insatser kan komma igång omedelbart innan skadorna ytterligare förvärras. Detta utvecklas ytterligare i Kristdemokraternas utgiftsområdesmotion för jord- och skogsbruk.
Försurningen är ett problem för skogsbruket som orsakas av bl.a. nationellt och internationellt ökad fossilförbränning. När skogstillväxten därigenom hämmas måste staten vara beredd att ge ekonomisk kompensation för detta.
Ett statligt ekonomiskt stöd till skogsbruket ska också kunna lämnas i form av åtgärder mot markförsurningen.
Den pågående nyckelbiotopsinventeringen kommer med stor sannolikhet att visa att det behövs ytterligare medel för att täcka behovet att ersätta markägare vid avsättning av biotopskyddsområden och för naturvårdsavtal.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stabila och långsiktiga spelregler för skogsnäringen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om konsekvenserna av miljöbalken i förhållande till skogvårdslagen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om deltaljregleringar av skogsbruket,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utvärdering av den nya skogspolitiken,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ägarstrukturen inom svenskt skogsbruk,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skogsorganisationens informations- och rådgivningsverksamhet,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjlighet för Skogsstyrelsen att också fortsättningsvis få möjligheter att ha arbetslösa som arbetspraktikanter utan att belasta Skogsstyrelsens budget,1
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inrättandet av ett katastrofskydd för skogsägare,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ekonomiskt stöd till skogsägare för åtgärder mot markförsurning,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om medel för biotopskyddsområden och för naturvårdsavtal.
Stockholm den 27 oktober 1998
Caroline Hagström (kd)
Dan Ericsson (kd) Harald Bergström (kd) Ulf Björklund (kd) Amanda Grönlund (kd) Johnny Gylling (kd) Ulla-Britt Hagström (kd) Magnus Jacobsson (kd) Ester Lindstedt-Staaf (kd) Mikael Oscarsson (kd) Tuve Skånberg (kd) Inger Strömbom (kd)
1 Yrkande 7 hänvisat till AU.