De ekonomiska förutsättningarna
För lokalsamhället har skogsbruket mycket stor betydelse. Förutom det direkta arbetet med avverkning och skogsvård byggs, underhålls och plogas skogsbilvägar, till nytta även för andra som bor och verkar i bygden samt för turismen. Maskiner och redskap säljs och repareras, driv- och smörjmedel likaså. En del av de inkomster skogen ger investerar skogsägaren ofta i sin fastighet, t ex i byggnader, vilket ger både arbete åt olika hantverkare och underlag för handel. Många jordbruk är beroende av inkomster från skogen.
Kärvt klimat, låg tillväxt och långa transportavstånd ger lägre netto i skogsbruket i Norrlands inland än på andra håll i landet samtidigt som det har en avgörande betydelse för en levande landsbygd.
I skogsvårdsorganisationens utvärdering av skogspolitiken (SUS) nämns som ett förslag till åtgärder att "förutsättningarna för skogsbruk i Norrlands inland bör ytterligare belysas". Denna översyn bör komma till stånd snarast och en del av uppdraget bör vara att undersöka vilka skogsbruksmetoder, både nyare och äldre, som kan bidra till att förbättra lönsamheten. Framför allt handlar det om att minska kostnader för återväxt och skogsvård. Som exempel kan nämnas att det i västra Härjedalen finns goda självföryngringar på höjdlägen mellan 600 och 700 m ö h, medan lagstiftningen rekommen- derar 450 m ö h som högsta gräns. Lagstiftningen och tillämpningen av densamma inom området bör därför också ingå i översynen.
Gräns för fjällnära skog
I södra delen av vår fjällkedja, och särskilt i Härjedalen, finns behov av översyn av Gräns för fjällnära skog då den fortfarande är schablonmässigt dragen på många håll. Fjällnäragränsen på enskild mark var från början grovt extrapolerad utifrån Domänverkets gamla skogsodlingsgräns, som i sin tur var dragen mest av ekonomiska och drivningstekniska skäl på 1950-talet.
Gräns för fjällnära skog är en gränsdragning som framför allt är av betydelse för tillstånd till avverkning, men den ingår också i bedömningen av tillstånd att bygga vägar samt trädslagsval. Den är således av stor betydelse för möjligheterna till utveckling av det enskilt ägda skogsbruket.
På många håll i Härjedalen är fjällnäragränsen dragen så att bolagsmark och statlig mark hamnar nedanför gränsen, medan enskilda familjeskogs- brukares marker hamnar ovanför gränsen utan någon synbar anledning. På andra håll går fjällnäragränsen relativt sett närmare fjället på bolagsmark och statlig mark än på enskildas marker i jämförbara lägen. Gränsen går ofta efter rågångar och tar inte hänsyn till de naturgivna förutsättningarna i t ex nord- eller sydsluttning och blir därför ett alltför grovt instrument. De avvägningar gränsdragningen försöker fånga in avgörs bäst på lokal nivå av personer med lokalkännedom och lokal erfarenhet.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär en översyn av förutsättningarna för skogsbruk i Norrlands inland och därvidlag väger in möjligheten till en mer verklighetsanknuten gränsdragning vad gäller fjällnära skog.
Stockholm den 28 oktober 1998
Caroline Hagström (kd) Inger Strömbom (kd)