Inledning
Det samiska folket har en egen historia, egna näringar och ett eget språk som sammanhållande kulturelement. Samerna har i alla tider levt på en kombination av olika näringar. Renskötsel tillsammans med jakt, fiske och slöjd är de viktigaste näringarna. Dessa näringar utgör tillsammans grunden för en levande samisk kultur, även om många samer idag också är verksamma i andra näringar i den offentliga sektorn med samhällsservice.
Eftersom renskötseln är styrd av tillgänglig betesmark och beroende på att övriga näringar är relativt svagt utvecklade begränsas förutsättningarna att kunna åstadkomma ett livskraftigt sameland, "Sápmi". Det är bara där samer bor och verkar som ett samiskt samhälle, kultur och språk kan utvecklas. Kraftfulla åtgärder är därför nödvändiga för att bryta negativa mönster.
År 1993 startade Sametinget sin verksamhet. Syftet med Sametinget är just att förbättra samernas möjligheter som minoritet och ursprungsbefolkning att vidareutveckla och hålla sin kultur levande, ta initiativ till verksamheter och åtgärder som främjar en levande samisk kultur i vid bemärkelse. Det är viktigt att Sametingets status successivt höjs genom att kompetens och befogenheter gradvis utvecklas. Ett sådant exempel kan de aktuella frågorna om småviltsjakten inom renbetesområdet vara. I denna angelägenhet bör man nu söka bättre samförstånd mellan Sametinget och staten.
Bestämmelser i gällande lag om samernas uteslutande begagnande gäller avvittringen och dess gränser. Det statliga ansvaret för dessa områden är splittrat på Fastighetsverket, tre länsstyrelser, Jordbruksverket och Jord- bruksdepartementet. Assi Domän och Nya Vasaskog AB är också intressenter samerna har att möta. Det föreligger vidare oklarheter om förpliktelserna mot samerna som rättighetsägare. Det är önskvärt med en större samordning på den statliga sidan för att underlätta samernas kontakter.
Samernas ställning idag
Inrättandet av Sametinget var ett steg i rätt riktning. Det är också angeläget att stärka de samiska språken och ge samiskan officiell status genom en särskild samisk språklag i likhet med i grannländerna Norge och Finland. Det är också viktigt att Sverige snarast ratificerar ILO-konventionen 169, om ursprungsbefolkningar. Idag borde de hinder som tidigare funnits kring artikel 14 när det gäller rätten till mark och tolkningen av äganderätt och besittningsrätt i förhållande till begreppet bruksrätt, vara undanröjda.
När det gäller samernas ställning i Nordiska rådet är tiden nu inne för att ta steget fullt ut från observatörsrätt (som finns sedan 1994) till fullvärdig medlem. Sverige intar en försiktig hållning i de samiska frågorna. Vi måste visa på hemmaplan, i Norden och i EU-sammanhang att ett aktivt arbete görs för att undanröja olika typer av demokratiskt underskott, som i det här fallet när det gäller samerna och Nordiska rådet.
Renbeteskonventionen
Den svensk-norska renbeteskonventionen av den 9 februari 1972 som löper ut den 30 april 2002, handlar om en gemensam samisk gränsöverskridande renskötsel. Den nu utsedda förhandlingsgruppen består av fem medlemmar från vardera landet, varav två i respektive grupp skall representera samernas och rennäringens intressen. Sametinget utser de samiska representanterna.
Konventionsförhandlingar måste ha sin utgångspunkt i att genom gräns- överskridande lokalt markutnyttjande skapa förutsättningar för en ekologiskt, ekonomiskt och kulturellt bärkraftig rennäring. Förutsättningarna för lokala lösningar för markutnyttjande måste noga undersökas och överenskommelser mellan betesdistrikt och samebyar bör stimuleras.
Ett ekologiskt, ekonomiskt och kulturellt bärkraftigt markutnyttjande förutsätter en gemensam och gränsöverskridande helhetssyn på rennäringens utveckling i de berörda områdena. Förhandlingarna måste särskilt uppmärk- samma, och ha som mål, att kommande användning av säsongsbetena inte felaktigt medför förslitning av betesresurserna.
Prisstödet till rennäringen
Riksdagens beslut i 1997 års budget innebar att prisstödet till rennäringen sänktes radikalt, trots att riksdagsrevisorernas rapport våren 1996 påvisade att rennäringen kämpar med ett stort strukturproblem, som i sin tur skapar lönsamhetsproblem. I regeringens budgetproposition för 1999 sker fortsatt drastiska sänkningar. I rapporten framhölls att Tjernobylolyckan förorsakat stora problem för rennäringen, bl a vad gäller avräkningspriserna. Det lägre stödet drabbar extra hårt de små renägarna. Det är angeläget att snarast skapa ett ekonomiskt hållbart system för rennäringens katastrofskadeskydd. Ett sådant skydd skulle vara till stor hjälp vid olika situationer när enskilda renägare eller samebyar kan tvingas till extraordinära insatser för att tillgodose rennäringens livsviktiga intressen.
Möjligheter att klara rättsliga processer vid bl a mark- och betestvister är också en slags katastrofsituation som kan kräva avsevärda ekonomiska insatser. Fördelningen av medel för att främja rennäringen sker vid över- läggningar mellan Sametinget och Jordbruksverket. De båda myndigheterna har gemensamt begärt att regeringen närmare utreder förutsättningarna för att bygga upp en katastrofskadefond. Avsikten med en sådan är att samebyarna skall kunna få bidrag ur fonden till inköp av foder vid synnerligen svåra betesförhållanden. Kristdemokraterna föreslår att 13 miljoner anvisas utöver regeringens förslag för att främja rennäringen.
Hanteringen av de samiska frågorna
En översyn av stödet till rennäringen, rennäringsadministrationen, rennäringslagstiftningen och samisk kultur pågår. Det är viktigt att denna utredning innebär ett stärkande av de samiska organisationernas möjligheter att ta större eget ansvar med aktivt stöd av riksdag och regering. Här finns möjligheter att även ta initiativ att vidga sametingets arbetsområde och ytterligare höja tingets status. Ett helhetsgrepp över hela fältet är önskvärt för att stärka den samiska identiteten.
Målsättningen med detta arbete bör även vara att stärka förutsättningarna för den samiska näringsutvecklingen, med ett ökat självbestämmande och en förändring av reglerna för samebyns kompetensområde och villkoren för medlemskap i sameby. En reformering av nuvarande regelsystem måste innebära att samerna själva skall få ta ansvar för sina angelägenheter med samebyn i centrum.
Tidningen Samefolket
Tidningen Samefolket är på ett särskilt sätt viktig som ett informationsorgan till den samiska befolkningen i för samerna angelägna frågor. Det som skiljer "Samefolket" från andra tidskrifter är att den är hårt vinklad på samiska frågor och dessutom ensam på marknaden. Samtidigt blir samevärlden alltmer politiserad och media får en viktigare roll än någonsin. Tidningen får idag sina ekonomiska resurser huvudsakligen via Sametinget och Samefonden. Något direkt presstöd via Presstödsnämnden har den således inte. Som mediaröst för vårt ursprungsfolk bör tidningen Samefolket ha en speciell ställning och därmed särskilt presstöd. I betänkandet Steg mot en minoritetspolitik i Europarådets konvention om historiska minoritesspråk (SOU 1997:192) föreslås att reglerna om statligt stöd till kulturtidskrifter utformas så att stöd till tidskrifter på samiska, finska och romani chib särskilt beaktas när bidrag beviljas. Betänkandet har remissbehandlats och frågan är under beredning. Vi för vår del vill understryka betydelsen av det föreslagna stödet.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om beslutad översyn av rennäringsområdet och samisk näringslivsutveckling,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en gemensam samisk gränsöverskridande renskötsel och den svensk-norska renbeteskonventionen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bättre samförstånd mellan Sametinget och staten angående småviltjakten,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om underlättandet av samernas kontakter med statliga myndigheter,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att stärka de samiska språken,1
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att snarast underteckna ILO-konventionen om ursprungsbefolkningar, 2
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige i Nordiska rådet verkar för att samerna i de nordiska länderna erkänns som ursprungsbefolkning och ges fullt medlemskap i rådet, 2
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tidningen Samefolket. 1
Stockholm den 28 oktober 1998
Ulf Björklund (kd) Ulla-Britt Hagström (kd)
1 Yrkandena 5 och 8 hänvisade till KU.
2 Yrkandena 6 och 7 hänvisade till UU.