Livsmedelssektorn behöver bättre villkor för att kunna bli en framtidsnäring
Det svenska jordbruket och livsmedelsindustrin är betydande näringar med 271 000 sysselsatta uppdelat på jordbruk: 112 300, livsmedelsindustri: 69 600 och underleverantörer: 89 100. En bibehållen primärproduktion av jordbruksvaror anses vara en förutsättning för att även kunna behålla den svenska livsmedelsindustrin.
Ett konventionellt, miljömässigt hållbart och ekonomiskt bärkraftigt jordbruk behövs även i framtiden som en bas för svensk livsmedels- produktion och som en garant för landsbygdens överlevnad. Tyvärr saknas en långsiktig strategi när det gäller grundläggande och långsiktiga framtids- frågor för jordbruksnäringen. I stället växer hoten och problemen. Effekterna av de höga svenska skatterna blir allt påtagligare. Livsmedelsexporten tenderar att minska.
De senaste årens politik har varit till stor skada för konkurrensförmågan hos svensk livsmedelssektor. De kraftigt höjda diesel- och energiskatterna har dränerat jordbruksföretagen på mångdubbelt större belopp än vad årets dåliga skörd innebär i uteblivna intäkter.
Sänk de politiska kostnaderna
Genomför utredningen om livsmedelssektorns skatter
I den statliga utredningen En livsmedelsstrategi för Sverige (SOU 1997:167) framgår att svenska bönder har ett underläge p.g.a. skatter och avgifter. Konkurrensnackdelarna beräknas till mellan 1 och 1,5 miljarder kronor. Utredningen har sammanställt följande jämförelse av de konkurrenspåverkande skatterna:
Tabell: Siffrorna avser budgetåret 1996/97 Skatteobjekt Sverige Danmark Finland El 13,8 öre/kWh* 7 öre/kWh 2,6 öre/kWh Eldningsolja 1 801 kr/m3 190 kr/m3 460 kr/m3 Diesel 2,67 kr/liter 0,19 kr/liter 0,46 kr/liter Kvävegödselmed el 1,80 kr/kg 0 0 Fosforgödsel 1,05 kr/kg 0 0 Växtskyddsmede l ca 4 % 13-27 % 0 Jordskatt 0 100-500 kr/ha 0 (Källa: SOU 1997:167)
? = Fr.o.m. 1 januari 1998 är elskatten i Sverige 15,4 öre/kWh ? Det råder inget tvivel om att de politiskt betingade kostnaderna för den svenska livsmedelsnäringen kommer att leda till stora problem om förutsättningarna inte ändras. På gårdsnivå leder skillnaderna i skatter mellan Sverige och övriga länder till påtagliga nackdelar för svenska producenter (gårdskalkyler enligt SOU 1997:167):
? Svingård med 40 suggor och 80 ha åker: 89 200 kr lägre skatt/år med danska skattenivåer. ? ? Mjölkgård med 30 kor och 35 ha åker: 14 600 kr lägre skatt/år med danska skattenivåer. ? ? Spannmålsgård i Östergötland med 100 ha: 34 200 kr lägre skatt/år med danska skattenivåer. ? Det är hög tid att förslagen i utredningen om jordbrukets skatter genomförs. Budgetpropositionen visar dock tyvärr att intresset från Socialdemokraternas sida för dessa frågor knappast kunde vara mindre. Moderata samlingspartiet föreslår bl.a. skattesänkningar för jordbruket med 850 miljoner kronor per år i enlighet med utredningen om livsmedelssektorns skatter.
Moderata samlingspartiet föreslår dessutom i motionerna 1998/99:Sk311 och 1998/99:Sk302 en rad andra skattesänkningar som leder till förbättrad konkurrenskraft och utvecklingsmöjligheter inom svensk livsmedelsproduktion samt förbättrade livsbetingelser på landsbygden:
? Dieselskatten för arbetsredskap som används inom jord- och skogsbruket skall sänkas med 1,70 kronor per liter. ? ? Skatten på el som används inom jordbruket skall slopas så att samma regler gäller för jordbruket som för tillverkningsindustrin. ? ? Bensinskatten skall sänkas. ? ? Förmögenhetsskatten skall slopas och kapitalinkomstskatten skall sänkas. ? ? Dubbelbeskattning på avkastningen av riskkapital skall slopas. ? ? Skatten för låg- och medelinkomsttagare skall sänkas. ? ? Skatten för barnfamiljer skall sänkas extra mycket och en finansiering av barnomsorgen som är mer rättvis för landsbygden skall införas. ? Konkurrensen på livsmedelsmarknaden tilltar
När man betraktar den svenska livsmedelssektorn är det viktigt att jämföra förhållandena i våra konkurrentländer. Många av dessa ger i dag särskilda stöd till jordbruket som saknar motsvarighet i Sverige. Sådana exempel på åtgärder i olika länder är:
Irland
Tidigarelagda utbetalningar av djurpremier 980 miljoner kronor. Ersättning för dålig grovfoderskörd 120 miljoner kronor.
Italien
3,9 miljarder kronor satsas för nya jobb, modernisering av livsmedelssektorn, exportpromotion och för att stötta missgynnade områden. Finansieringen är osäker.
Frankrike
Jordbruksbudgeten ökar med 1,2 miljarder kronor på årsbasis. Nya åtgärder för yngre lantbrukare. Stödpaket p.g.a. svinmarknadens fall.
Finland
Regeringen planerar sätta av 500 miljoner kronor för skördeskador. Ytterligare belopp diskuteras för kvalitetsförluster.
Tyskland
En miljard kronor har satts av för att mildra effekterna av den svaga svinmarknaden. Stöd i form av lån med låg ränta. Ökade promotionsåtgärder.
USA
18 miljarder kronor i total skördeskadeersättning, varav 12 miljarder kronor för årets skördebortfall, 5,3 miljarder kronor för fleråriga skördeskador och 700 miljoner kronor för foderstöd. 13,2 miljarder kronor som inkomststöd för dåliga exportpriser.
Ovanstående understryker ytterligare nödvändigheten av att de politiska kostnaderna för det svenska jordbruket måste minska, vilket också klart motiveras i den statliga utredningen om livsmedelssektorns kostnader.
Skatten på handelsgödsel
Moderata samlingspartiet förespråkar vidare en utredning av skatten på handelsgödsel. De höga svenska skatterna på handelsgödsel leder till påtagliga konkurrensnackdelar för svensk livsmedelsnäring. Det finns också anledning understryka att det är enbart drygt en procent av kväveläckaget till Östersjön som kommer från svenskt åkerbruk. En stor del av detta kommer dessutom förmodligen från stallgödsel och från det läckage som naturligt sker från all mark. Det bör därför utredas om de senaste årens kraftiga höjningar av skatten på handelsgödsel haft några positiva effekter när det gäller att minska närsaltläckaget. Visar det sig att skatten inte har någon effekt bör den avskaffas.
Även möjligheterna att använda andra medel i syfte att begränsa närsaltläckaget, än en hög beskattning av handelsgödsel, bör utredas. Utvärderingen bör ske i samarbete med berörda näringars företrädare. Information, ökad kunskap, bättre uppföljning och användande av gårdsvisa kvävebudgetar kan vara sådana åtgärder.
Reavinstbeskattningen
En annan skattefråga som utgör ett hot mot svensk livsmedelsproduktion är återinförandet av reavinstbeskattning på jordbruksfastigheter. Reavinstskatten tas ej upp i utredningen om livsmedelssektorns konkurrenssituation (SOU 1997:167) och kräver en speciell redogörelse:
Sedan skattereformen 1990 gäller en övergångsregel som eliminerar reavinstbeskattningen vid försäljning av jordbruksfastigheter. Fr.o.m. år 2000 upphör dock övergångsregeln med automatik varefter full reavinstskatt gäller. Eftersom de jordbruk som överlåts i dag inte sällan är köpta på 1950- talet blir reavinstskatten då extremt hög, vilket försvårar generationsskiften i jordbruksföretag och leder till bl.a. onödigt hårda skogsavverkningar i samband med ägarväxlingar.
Moderata samlingspartiet har i skatteutskottet tidigare tagit initiativ till överläggning mellan utskottet och företrädare för ansvarigt departement i denna fråga. Regeringen har dock inte meddelat att man tänker eliminera detta nya skattehot mot livsmedelsnäringen och landsbygden. Riksdagen bör därför besluta att regeringen snarast återkommer med ett förslag som innebär att reavinstbeskattningen inte återinförs för jordbruksfastigheter.
Eliminera problemen med EMU- utanförskapet
Livsmedelsnäringen riskerar att drabbas hårt till följd av att Sverige hamnar utanför valutasamarbetet EMU. Medan jordbrukets intäkter i hög grad kommer att bestämmas av det som sker inom EMU-området, kommer kostnaderna även fortsättningsvis att anges i svenska kronor. En kapitalintensiv bransch som jordbruket drabbas vidare extra hårt av den högre räntenivå som förväntas bli följden av ett svenskt utanförskap.
Regeringen har ett ansvar för de valutaförluster som jordbruket kan drabbas av genom att Sverige inte är anslutet till EMU från starten. Alla möjligheter att minska eller eliminera de problem som följer av detta bör prövas.
Förenkla och förbättra regelverken
Miljöersättningarna
Moderata samlingspartiet har tidigare kraftigt kritiserat de krångliga svenska reglerna för att få del av EU:s miljöstöd och då framför allt kulturmiljöprogrammet. Det har visat sig att de komplicerade reglerna medfört stora nackdelar framför allt för lantbrukarna men även för ansvariga myndigheter och då inte minst för länsstyrelserna. Till detta kommer att de centralt utarbetade reglerna inte varit regionalt eller lokalt anpassbara och därigenom har också påtagliga miljöförluster gjorts.
Bristerna i regelverken har dessutom lett till att hela miljöstödet inte har kunnat utnyttjas. Stora belopp som kunde ha kommit Sverige och miljö- vården till del har därigenom missats. För 1997 bedöms att 350 miljoner kronor av 2,1 miljarder kronor inte har kunnat utnyttjas.
Vi anser att långtgående förändringar och förenklingar av regelverket kring miljöstöden bör göras inför nästa femårsperiod för miljöstödsprogrammen. Regelverket måste förutom att det skall göras enklare också bli mera flexibelt och anpassbart till olika natur- och kulturförutsättningar. Beräknings- grunderna måste förändras. Så anser vi t.ex. att systemet med såväl kvalifika- tionspoäng som stödpoäng är onödigt krångligt och komplicerat, samtidigt som det kan slå ut vissa viktiga objekt på administrativa grunder.
Utifrån den ordning som gällde vid framtagande av nuvarande miljö- ersättningregler anser vi att en parlamentarisk beredningsgrupp snarast skall tillsättas med uppgift att arbeta fram ett reviderat regelverk inför nästa programperiod. Detta bör ske i samarbete med näringen. Denna berednings- grupp har då att väga samman de olika intressen som gjort sig gällande på detta område. Det är mycket angeläget att tidigare gjorda misstag, vid upprättande av nu gällande regelverk, inte upprepas. Det är också efter- strävansvärt att samtliga regler, oaktat tid för ikraftträdande, kommer att gälla från samma tidpunkt.
Moderata samlingspartiet anser att följande punkter skall beaktas vid förändringarna av miljöersättningarna:
? Det skall även fortsättningsvis finnas ett delprogram för resurshushållande konventionellt jordbruk och detta bör omfatta hela landet. ? ? Delprogrammen bör inte utformas så att stora brukningsenheter missgynnas på bekostnad av små enheter. Miljöstödsprogrammen är motiverade av miljöskäl och skall inte ta andra hänsyn än just miljöhänsyn. Miljöersättningen skall därför inte vara beroende av arealens storlek. ? ? Anslagna medel bör utnyttjas. Ersättningsnivåerna och reglerna bör justeras så att detta blir möjligt. Bl.a. bör möjligheterna att höja vallstödet och betesmarksersättningen studeras. ? Vi anser att miljöersättningarna till jordbruket är av stor betydelse. Det är därför anmärkningsvärt att regeringen vill utreda en kraftig minskning av dessa ersättningar genom en neddragning av ramen med inte mindre än en miljard kronor.
Blockdatabasen och kartavgifterna
Moderata samlingspartiet är kritiskt till det sätt på vilket jordbrukets blockdatabas byggs upp. Vi anser att staten skall finansiera uppbyggnaden av blockdatabasen inom ramen för de anslag som ges till myndigheterna inom jordbrukets område, i stället för den extra kartavgift som i dag belastar jordbruksföretagen. Regeringen bör återkomma med ett sådant förslag.
Vi föreslår samtidigt avsevärda förenklingar i regelverken, framförallt när det gäller miljöersättningarna. De resurser som då frigörs hos myndigheterna bör användas för att finansiera uppbyggnaden av jordbrukets blockdatabas.
Mjölkkvoterna
Introduktionen av kvotsystemet för mjölk var besvärlig för många lantbrukare. Det ligger i sakens natur att det uppstår problem när man skall gå in i ett sådant begränsningssystem. Regeringens förseningar i genomförandet och den onödiga kopplingen av inhemska regler i anslutning till kvotfördelningen var olycklig. Den direkta kopplingen till gödselvårdsanläggningar var ett sådant nationellt krav som vi moderater motsatte oss. Det är nu angeläget att onödiga styrande regler sorteras bort ur systemet.
Vi anser att en fri handel med mjölkkvoter skall införas i Sverige. Detta skulle ge såväl en billigare och smidigare administration som en möjlighet till mer flexibla lösningar för enskilda mjölkproducenter. På sikt bör systemet med produktionskvoter avskaffas.
Djurskydds- och miljöfrågor
Den svenska livsmedelsproduktionen och djurhållningen har gjort sig känd för hög kvalitet. Detta skall till stor del tillskrivas jordbruksnäringen själv som gjort stora insatser genom bl.a. programmet "Mot världens renaste jordbruk" och den frivilliga s.k. miljöhusesynen.
Dessa kvalitetsmål är också viktiga konkurrensmedel. Vi tror att frågan om kvalitet och god djurhållning kommer att ha fortsatt stor betydelse framöver, inte minst när det gäller export av livsmedel.
Hela det svenska jordbruket har som målsättning att utforma resurseffektiva, kretsloppsbaserade produktionssystem, som ger låg miljö- påverkan och producerar livsmedel med hög kvalitet. Svenska jordbruks- företag är också måna om att ge djuren livsbetingelser, som tillgodoser deras naturliga behov. Beträffande djurskyddskraven anser vi att reglerna i första hand skall utformas utifrån funktionskrav och mindre utifrån detaljregleringar. Tillämpningen av reglerna beträffande båspallarnas längd är ett exempel på hur fysiska detaljregler kan komplicera verksamheten för enskilda brukare.
De regler och förbehåll Sverige förhandlade sig till, såsom frihet från antibiotika och förbud att använda kadavermjöl, måste värnas. Förståelsen för de svenska kraven synes öka och goda förhoppningar finns nu om att EU slutligen skall godkänna dessa regler och även införa dem i hela unionen. Sverige skall också arbeta för att de höga djurskyddskrav som finns i vårt land även skall gälla i övriga EU-länder.
Konsumenternas intressen måste hävdas starkt vad gäller livsmedlens kvalitet och säkerhet. För många konsumenter är etik, miljö och hälsa avgörande, när de handlar sina livsmedel. Konsumenternas fria och medvetna val skall i framtiden enligt vår uppfattning styra produktionen av ekologiskt framställda livsmedel.
Lantbruket har en nyckelroll i strävan att uppnå en hållbar utveckling. Vägarna till miljövänligare produktion är olika. Övergång till ekologisk produktion är en, men konventionell produktion inriktad på minsta möjliga användning av kemiska hjälpmedel, och en stor medvetenhet då det gäller kraven på en god miljö, är en annan. Därför bör också det konventionella jordbrukets strävan till en allt miljövänligare produktion uppmärksammas och stödjas.
Veterinärorganisationen
Det råder i dag en betydande osäkerhet när det gäller ansvarsområdet för distriktsveterinärorganisationen. På många håll finns klagomål över att Jordbruksverkets veterinärer med hjälp av skattepengar tar marknadsandelar från övriga veterinärkåren, bl.a. när det gäller vård av sällskapsdjur. Detta har bl.a. uppmärksammats av Småföretagsdelegationen.
I förra årets budgetproposition angavs att distriktsveterinärernas roll är att tillgodose behovet av sjuk- och hälsovård hos djur inom animalieproduk- tionen och hos hästar som används inom jord- och skogsbruket. Det faktum att denna skrivning slopats i årets budgetproposition ökar ytterligare osäkerheten kring distriktsveterinärernas ansvarsområde.
Riksdagen bör med anledning av detta ge regeringen till känna att det ansvarsområde för distriktsveterinärorganisationen som framgick av förra årets budgetproposition skall gälla.
Jordbruket i norra Sverige
Att möjliggöra en jordbruksproduktion över i princip hela landet är, och har sedan länge varit, en svensk målsättning i jordbrukspolitiken.
Målsättningen att bibehålla och utveckla jordbruket i norra Sverige skall vara densamma nu som före EU-inträdet. Jordbruket, inte minst i Norrlands glesbygd, har en avgörande betydelse för att upprätthålla sysselsättning, samhällsstruktur och en tilltalande landskapsbild. Målsättningen - ett livskraftigt jordbruk även i Norrland - kräver en acceptabel nivå på produktionen.
Utifrån de erfarenheter vi fått beträffande regelverken efter EU-inträdet anser vi att de nuvarande åtgärderna inom struktur- och regionalpolitiken uppvisar en mycket splittrad och svåröverskådlig bild, varför en samordning och förenkling är nödvändig. Samtidigt är situationen och förutsättningarna mellan olika delar av unionen mycket olika, varför decentraliserade eller lokala lösningar i många fall kan vara att föredra.
En kontinuerlig uppföljning beträffande effekterna av de olika stöd- formerna för Norrland måste göras. Det gäller för övrigt även situationen på Sydsvenska höglandet. I Jordbruksverkets "Utvärdering av de regionala stöden till jordbruket" framkommer viktiga fakta som bör ligga till grund för en samlad översyn som bör göras av de regionala stöden, deras regleverk och deras geografiska gränser.
Gemensam jordbrukspolitik i EU
Vi anser att det inom ramen för medlemskapet är helt nödvändigt med en gemensam jordbrukspolitik inom EU. Vi avvisar bestämt alla förslag om en renationalisering av jordbrukspolitiken.
Det finns samtidigt ett stort stöd för en reformering av jordbrukspolitiken inom EU. Vi moderater anser att Sverige skall verka för en avreglerad och förenklad jordbrukspolitik. Vi bedömer att det svenska jordbruket utifrån en hög rationaliseringsgrad och gediget kunnande är konkurrenskraftigt i ett sådant sammanhang. Detta förutsätter dock, som vi tidigare påpekat, att inhemska konkurrenshämmande kostnader och regler undanröjs. Avregleringen måste genomföras successivt och med respekt för näringens anpassning till en friare marknad. En avreglering och marknadsanpassning är på sikt en överlevnadsfråga för hela det europeiska jordbruket.
Livsmedelsproduktionen är en viktig del av EU:s näringsliv och av dess kultur. Det är därför viktigt att såväl primärproduktion som industri finns kvar efter en reform och kan dra nytta av den öppnade världsmarknad som kommer att bli följden av såväl redan genomförda som kommande förhandlingar i WTO. Ambitionen måste vara att europeiska livsmedel skall vara vinnare på världsmarknaden efter ytterligare avregleringar.
En annan viktig utgångspunkt är att EU:s livsmedelsförsörjning inte får riskeras. Om avregleringar och liberaliseringar sker i någorlunda samma takt i samtliga större producentområden finns enligt vår mening ingen större risk att EU:s produktion drastiskt skulle minska. Om däremot en snabb och ensidig avreglering genomförs är risken uppenbar att andra världsdelars jordbrukare och industrier blir de enda vinnarna. Någon form av korrektiv bör dock alltid finnas om produktionen skulle nå en kritisk nedre gräns.
En tredje utgångspunkt är att CAP i första hand och primärt skall omfatta livsmedelsproduktionen.
Självklart skall jordbruk bedrivas inom ramen för en hållbar utveckling och omfattas av samma miljöhänsyn som andra verksamheter och lika självklart skall regionalpolitiken (strukturfonderna) också omfatta jordbruksföretag.
Betydelsen av en värnad äganderätt
Den odlade jorden, det öppna kulturlandskapet och det kulturarv som ligger i byggnaderna och miljöerna på gårdarna runt om i vårt land har ett stort värde för hela landet. För den svenska bondebefolkningen har det varit självklart att äga och vårda, och förvaltarskapstanken har genomsyrat sättet att handla. Det finns ett klart samband mellan generationers brukande av jorden och inriktningen när det gäller en långsiktig och hållbar framtida jordbrukspolitik.
Svenskt jordbruk är klart förankrat i det privata ägandet. Den självägande bonden har varit en symbol genom generationer. Det spridda ägandet måste som vi ser det vara en viktig faktor även för framtiden. Tyvärr återkommer alltemellanåt förslag som innebär inskränkning av den fria äganderätten. Vissa av avsnitten i miljöbalksförslaget samt diskussionerna kring nya tolkningar av allemansrätten är sådana nyligen aktualiserade exempel. Vi anser att den fria äganderätten är fundamental och anser att det av grundlagen bör framgå att äganderättens princip är okränkbar.
Det svenska jordbrukets framtid måste också ses i det livsmedelspolitiska försörjningsperspektivet där, som framgår av regeringens redovisning, jordens livsmedelsproduktion behöver fördubblas fram till år 2025.
Miljön i odlingslandskapet är en viktig faktor. Detta gäller hela den fysiska miljön såsom odlingarna, den biologiska mångfalden och kulturmiljön. Redan innan EU-medlemskapet påbörjades ett utvidgat gemensamt ansvar för bibehållande av miljö- och kulturvärden i det agrara landskapet. Efter EU-inträdet ökade våra möjligheter på detta område genom de framförhandlade miljöersättningarna. Vi anser att dessa ersättningar är värdefulla och viktiga. Det är helt rimligt och riktigt att lantbrukarna får ersättning för skötsel av områden och miljöer som har ett stort allmänt intresse ur bevarandesynpunkt. Jordbruket som konkurrensutsatt näring och därtill med begränsad lönsamhet kan omöjligen själv bära kostnaderna för viktiga gemensamma bevarandeintressen. Som vi tidigare påtalat i denna motion måste dock regelverken utformas så att de är praktiska och ändamålsenliga ur såväl brukar- som bevarandesynpunkt.
Landsbygden - en värdefull livsmiljö
De senaste årens politik har lett till snabbt befolkningsras
Många uppfattar landsbygden som en värdefull miljö att leva och verka i eller där man kan tillbringa sin fritid för rekreation och vila. För att kunna ta till vara landsbygdens resurser krävs bedömningar utifrån en helhetssyn, och med en positiv tilltro vad gäller olika möjligheter och resurser. En väl fungerande jordbruksnäring är en förutsättning för en levande landsbygd.
Produkterna från skogen utgör vår viktigaste exportvara och det svenska jordbruket tillhör de mest effektiva i världen. Kulturlandskapet, som är en följd av de areella näringarnas verksamhet, är vackert och skiftande. Diskussionen måste nu föras om hur man kan avlägsna hinder för entreprenörer, nya företag och investeringar i syfte att dra nytta av dessa resurser.
Den socialdemokratiska regeringen har i många avseenden drivit en negativ politik gentemot landsbygden. Detta har resulterat i en rekordsnabb befolkningsminskning i glesbygdslänen.
Skatte- och avgiftshöjningarna har drabbat den bilberoende landsbygden särskilt hårt. Som exempel kan anges höjd bensinskatt, höjd fordonsskatt och försämrat reseavdrag. Fastighetsskattehöjningen är särskilt negativ för skärgårdsområdena.
På det sociala området och inom skolan har också politiken varit till nackdel för landsbygdens livskraft och mångfald. Slopat vårdnadsbidrag och attackerna mot friskolorna är exempel på detta.
Utvecklingen på landsbygden hämmas genom den politik som förs av regeringen. Detta är allvarligt i ett läge när vi behöver ta tillvara de möjligheter som finns i hela vårt land. Resurser från jord och skog kan bättre tas tillvara och kulturlandskapets och naturens värden är också en framtidsresurs. Svensk landsbygd är värd en bättre politik.
Underlätta boendet på landsbygden
Många människor föredrar att bosätta sig på landet där man har tillgång till naturen och kan känna frihet. Det är angeläget att man underlättar boende på landet och att regler och bestämmelser utformas så att dessa inte utgör ett hinder för boendet.
Glesbebyggelserätten bör återinföras. Endast starka skäl skall få hindra bebyggelse. Den lagstadgade huvudregeln skall vara rätten att bygga på landet. Förbudet att bygga i strandnära områden bör ses över i syfte att underlätta för människor att bygga längs fler kust- och sjöområden.
Många människor önskar kunna äga mark. Den möjligheten har ökat genom bättre förutsättningar att göra avstyckningar från jordbruksfastigheter genom lantmäteriförrättning och genom förändringar i jordförvärvslagstiftningen. Vi anser att man bör gå ännu längre och införa generösare regler för sådana avstyckningar. Detta kan gälla familjemedlemmar som gärna vill äga en bit mark i anslutning till det tidigare föräldrahemmet, eller andra som vill bedriva verksamhet med anknytning till markbehov.
Valfrihet gynnar landsbygden
Hemmets gemenskap och den lilla världen spelar ofta en stor roll på landsbygden. En ökad bosättning i glesbygd stärker den sociala gemenskapen. Medelåldern är ofta hög. Ett ökat inslag av yngre familjer skapar en kontinuitet och ger ökad trygghet.
På det familjepolitiska området krävs reformer. Lägre skatt, vårdnads- bidrag och lagstadgad frihet inom barnomsorgen är moderata krav. Skol- pengen är mycket viktig när det gäller att rädda nedläggningshotade landsbygdsskolor och möjligheten att starta nya skolor på landsbygden.
Vi anser att man skall gå vidare på denna valfrihetens väg. Detta kan t.ex. gälla äldreomsorgen, där en utvidgad rätt till valfrihet skulle skapa möjlighet att etablera små ålderdomshem eller att hemtjänsten ordnas på ett flexibelt sätt.
Ny teknik ger landsbygden nya möjligheter
Den nya tekniken, inte minst inom dataområdet har öppnat nya vägar för arbete och sysselsättning. Man är nu mindre beroende av vart arbetet lokaliseras. Detta medför också ökade möjligheter för nya sysselsättningar på landsbygden.
För att underlätta en sådan utveckling krävs en ny syn i relationen arbetsgivare och arbetstagare. De gamla strukturerna passar ofta inte in i en ny tid. Anställningsförhållandena kan bli mera informella och entreprenör- skapet utvecklas på områden där tidigare strikta anställningsregler varit gällande. Här anser vi att man bör se över arbetsmarknadslagstiftningen i syfte att underlätta och öka flexibiliteten för små, nystartade företag.
Kommunikationer och service
Bilen är en oersättlig resurs och kommer att så förbli för människorna som bor på landet. Målsättningen måste därför vara att göra bilarna ännu mer miljöanpassade, utan att försvåra för människor att använda bilen. Den höga bensinskatten slår hårt mot landsbygden och måste därför sänkas.
Den kommersiella servicen på landsbygden är viktig. Etableringar kan underlättas genom översyn av regelverken. Att ställa för höga krav på lanthandeln, kaféägaren eller hårfrisörskan kan göra etableringar omöjliga. Regler som syftar till att förbättra servicen får inte motverka sig själva och leda till det motsatta. Vi anser att en samlad översyn av de regler, som påverkar etablerings- och servicemöjligheterna på landsbygden, skall göras skyndsamt.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om genomförande av utredningen En livsmedelsstrategi för Sverige (SOU 1997:167),
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag om sänkt skatt för arbetsredskap i enlighet med vad i motionen anförts,1
3. att riksdagen hos regeringen begär förslag om slopad elskatt i enlighet med vad i motionen anförts,1
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skatten på handelsgödsel,1
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om reavinstbeskattningen,1
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om EMU-utanförskapet,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljöersättningarna,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om jordbrukets blockdatabas,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om mjölkkvoterna,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om djurskyddskraven,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om veterinärorganisationen,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stödformerna för Norrland och Sydsvenska höglandet,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om EU:s gemensamma jordbrukspolitik.
Stockholm den 28 oktober 1998
Göte Jonsson (m)
Ingvar Eriksson (m) Carl G Nilsson (m) Catharina Elmsäter-Svärd (m) Lars Lindblad (m) Per-Samuel Nisser (m) Berit Adolfsson (m) Inger René (m) Anders G Högmark (m) Patrik Norinder (m) Lars Björkman (m)
1Yrkandena 2-5 hänvisade till SkU.