Sammanfattning
Vänsterpartiet står bakom de ekonomiska överväganden och förslag som läggs fram i regeringens budgetproposition för år 1999. I motionen framläggs förslag på prioriteringar och inriktning av några av anslagen under utgiftsområde 23. Vänsterpartiet föreslår bland annat en precisering av de övergripande målen, ett parlamentariskt samråd inför fastställandet av de nya miljöstödsprogrammen samt en översyn av finansieringen av fiskevården på lång sikt.
Bakgrund
Utgiftsområde 23 har en beräknad omslutning på närmare 12 miljarder kronor för 1998 och omfattar följande sektorer: Jordbruk med trädgårdsnäring, fiske, rennäring, djurskydd och djurhälsovård, livsmedel, utbildning och forskning. Av dessa svarar den gemensamma jordbrukspolitiken (CAP) för den största delen. EG-stöden beräknas uppgå till 7,89 miljarder kronor och den nationella medfinansieringen till 1,78 miljarder kronor.
Den gemensamma jordbrukspolitiken - idag och i framtiden
Sveriges medlemskap i EU har medfört en betydande förändring av svensk livsmedelsproduktion. Det stora penningflödet i kombination med ett byråkratiskt och omfattande regelverk har lett till en växande administration, såväl för den enskilde jordbrukaren som på länsstyrelser, Jordbruksverket och departement. Dessutom har ekonomiska stöd inom jordbruket, liksom i samhället i stort, en styrande verkan på produktionen. Detta har drivit utvecklingen i två sinsemellan helt olika riktningar. En positiv utveckling där man kan se att olika EG-stöd gynnat ett öppet landskap, en växande areal ekologisk produktion och en ökad extensiv djurhållning, men också en negativ utveckling med en intensiv spannmålsproduktion som bidrar till en utarmning av den biologiska mångfalden och näringsläckage samt ökad intervention (lagerhållning) och exportsubventioner som bidrar till en orättfärdig global livsmedelsförsörjning.
Den öppna marknaden inom EU har medfört kraftigt ökade transporter, av såväl råvaror och halvfabrikat som levande djur för slakt eller uppfödning i andra länder. En växande konkurrens där den fria rörligheten för varor och tjänster sätts före miljö- och hälsoaspekter ställer krav på medvetna konsumenter och en aktiv konsumentrörelse. Samtidigt måste det vara en nationell angelägenhet att konsumenterna ska kunna känna sig trygga i förvissningen om att alla livsmedel som säljs på den svenska marknaden skall vara säkra, dvs fria från farliga tillsatser och producerade under etiskt, djurskyddsmässigt och miljömässigt godtagbara förhållanden. I ett samhällsperspektiv är det inte långsiktigt hållbart att livsmedelsproduktionen i dess olika led förbrukar långt mer energi än vad livsmedlen innehåller.
I en annan motion redovisas Vänsterpartiets principiella syn på nödvändigheten av en förändrad köttkonsumtion till förmån för gräsätare och idisslare.
Mål för jordbruks- och livsmedelspolitiken
Vänsterpartiet delar i stort regeringens övergripande mål för jordbruks- och livsmedelspolitiken. Det vill säga att Sverige skall verka för en jordbruks- och livsmedelspolitik inom EU vars övergripande mål är att främja ett brett och varierat utbud av säkra livsmedel till skäliga priser, främja en hållbar jordbruks- och livsmedelsproduktion samt bidra till global livsmedelssäkerhet. Vänsterpartiet anser att allt brukande av jordbruksmark på sikt skall vara ekologiskt hållbar, dvs vara en del i ett kretslopp som minimerar användningen av ändliga resurser.
I den utredning som föregick regeringens proposition 1997/98:142 Riktlinjer för Sveriges arbete med jordbruks- och livsmedelspolitiken inom Europeiska unionen, KomiCAP, fastslogs att jordbrukspolitiken skall syfta till att produktion, förädling och distribution av livsmedel bedrivs på ett sådant sätt att
- den biologiska mångfalden bevaras och främjas, - - kulturmiljöer bevaras, - - ett varierat odlingslandskap främjas, - - miljöbelastningen minimeras, - - animalieproduktionen sker med högt ställda djurskyddskrav, - - en regional balans och en levande landsbygd främjas, - - ett internationellt konkurrenskraftigt jordbruk inom EU främjas. - Vänsterpartiet anser att dessa mål är en bra och nödvändig precisering av de övergripande målen för jordbruket. Detta bör ges regeringen till känna.
Förslag beträffande prioriteringar och inriktning av anslagen
B 10 Regionala stöd till jordbruket
Regeringen föreslår att stödet till spannmålsodlingen i norra Sverige skall ses över. Eftersom anslaget redovisar ett underskott så betyder detta att stödet kommer att minska. Detta ger en helt felaktig signal till det norrländska jordbruket, som förutom att man inte fått lika stort utbyte av EU-medlemskapet som andra regioner i Sverige också drabbats svårt av den regniga sommaren. Produktion av spannmål i norra Sverige är dessutom intimt sammankopplad med svinproduktion vilket i sin tur utgör basen för livsmedelsindustrin. Regeringen bereder för närvarande Jordbruksverkets utvärdering av de regionala stöden. Det bör ges regeringen till känna att en förändring av de regionala stöden måste ha utgångspunkten att ett livskraftigt jordbruk och en regional råvaruförsörjning skall tillförsäkras förädlingsindustrin i norra Sverige.
B 12 Kompletterande åtgärder inom jordbruket
Regeringen har tillsatt en särskild utredare med uppgift att lämna förslag till fortsatt inriktning för och innehållet i ett nytt svenskt miljöprogram för jordbruket för perioden 2001- 2005. I direktivet ingår att utreda två kostnadsalternativ, ett med en bibehållen kostnadsram och ett med en kostnadsram på 1 800 miljoner kronor per år.
Vänsterpartiet delar den kritik som finns mot de höga kostnaderna för EU:s jordbrukspolitik, men anser att det i första hand är direktbidragen, särskilt spannmålsstödet, som bör minska. När det gäller miljöersättningspro- grammet skriver regeringen att erfarenheterna är positiva. Miljöersättnings- programmet kräver också en nationell medfinansiering och ger möjlighet att anpassa stöden till nationella förutsättningar.
Det finns dock behov av att förändra de olika miljöstöden så att de blir enklare att administrera, anpassade till regionala behov av miljöåtgärder och bidrar till målet om ett hållbart jordbruk. Regeringen bör ta initiativ till ett parlamentariskt samråd inför fastställandet av de nya miljöstödsprogrammen. Detta bör ges regeringen till känna.
C 4 Fiskevård
Regeringen anslår 20 miljoner kronor till fiskevård. Det är långt ifrån tillräckligt. Fiskeriverket har beräknat det årliga behovet av anslag till fiskevård till 75 milj kr. Enbart under perioden januari-mars 1998 ansöktes via länsstyrelserna om 39,3 milj kr i statsbidrag för fiskevårdsåtgärder. Till Fiskeriverket i övrigt inkomna ansökningar om statsbidrag motsvarade 27,8 milj kr. Det totalt redovisade behovet för perioden januari-mars 1998 var alltså 67,1 milj kr.
Det finns alltså många eftersatta behov av fiskevård. Vänsterpartiet föreslår därför att regeringen ges i uppdrag att återkomma med förslag på en långsiktig finansiering av fiskevården. I det sammanhanget bör ansvaret för finansieringen av fiskevården delas mellan staten, fiskevattenägarna och de som fiskar.
Detta bör ges regeringen till känna.
Av anslaget under C 4 används dessutom 6 miljoner kronor till fettfene- klippning av odlad lax. Klippning av fettfenan på odlad lax görs för att kunna skilja den från vild lax vid fiske i Östersjön. Vänsterpartiet anser att det är principiellt fel att fiskevårdsanslaget skall användas för att möjliggöra för yrkesfisket att effektivisera sitt fiske efter den odlade laxen. Riksdagen bör därför uppdra till regeringen att pröva om medel till fettfeneklippning kan finansieras under anslag C 3 Från EG-budgeten finansierade strukturstöd till fisket m m. Under detta anslag finns mål 5a, skydd av marina områden, ur vilket utsättning av lax och ål 1997 finansierades med 8 milj kr ( EG/Anslag C 3 50%/50%) och biotopvård finansierades med strax under 2 milj kr (EG/Anslag C 3 50/50%) Detta bör ges regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en nödvändig precisering av de övergripande målen för jordbruks- och livsmedelspolitiken,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en förändring av de regionala stöden måste ha utgångspunkten att ett livskraftigt jordbruk och en regional råvaruförsörjning skall tillförsäkras förädlingsindustrin i norra Sverige,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behov av att förändra de olika miljöstöden,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen bör ta initiativ till ett parlamentariskt samråd inför fastställandet av de nya miljöstödsprogrammen,
5. att riksdagen hos regeringen begär förslag på en långsiktig finansiering av fiskevården,
6. att riksdagen beslutar att medel till fettfeneklippning finansieras under anslag C 3.
Stockholm den 28 oktober 1998
Gudrun Schyman (v)
Hans Andersson (v) Ingrid Burman (v) Lars Bäckström (v) Stig Eriksson (v) Owe Hellberg (v) Berit Jóhannesson (v) Tanja Linderborg (v) Maggi Mikaelsson (v)