Dagens ekologiska lantbruk har utvecklats under de senaste decennierna av ett fåtal pionjärer bland lantbrukare, trädgårdsodlare och forskare. Det har funnits vissa resurser i form av forskningsanslag vid bl.a. Skogs- och Jordbrukets Forskningsråd (SJFR) och några privata stiftelser samt utvecklingsmedel som har ställts till förfogande av regionala myndigheter.
Under de senaste åren har svenska staten avsatt 15 miljoner kronor till ekologiskt lantbruk via Jordbruksverkets (SJV) program för Försöks- och utvecklingsmedel avseende miljöförbättrande åtgärder i jordbruket. Under 1997 och 1998 har 13 miljoner kronor fördelats till tillämpade FoU-projekt och resterande 2 miljoner kronor har avsatts till marknadsfrämjande åtgärder.
Ytterligare medel har satsats via SJFR på en forskarskola och ett forskningsprogram för att stödja utvecklingen inom ekologiskt jord- och trädgårdsbruk. Dessa medel används främst till projekt med karaktär av grundforskning.
För närvarande finns det relativt god tillgång på medel för utbildning och rådgivning inom ramen för EU:s miljöstödsprogram. De rådgivare som arbetar med frågorna har dock ett mycket bristfälligt kunskapsunderlag i form av forsknings- och försöksresultat. När det gäller frånvaron av tekniskt utvecklingsarbete är det mycket kännbart för lantbrukarna. De är ännu en alldeles för liten grupp för att de stora företagen skall intressera sig för de specifika frågor som berör ekologiskt lantbruk.
I den målsättning om att nå 10 % ekologiskt lantbruk till år 2000, som Sveriges riksdag har antagit, anges inga tydliga kvalitativa mål. För att kunna uppnå 10 % ekologisk produktion något år in på 2000-talet mätt som volym högkvalitativa livsmedel fordras ytterligare utvecklingsinsatser. Arbetet med tekniskt utvecklingsarbete, fältforskning och grundforskning behöver intensifieras.
Det finns dessutom behov av marknadsfrämjande arbete eftersom volymerna fortfarande är så små att de inte kan generera tillräckligt med medel för särskilda marknadsföringsinsatser. Det är intressant att jämföra med situationen i Danmark där statligt stöd för marknadsfrämjande åtgärder har varit betydande. Stödet har medfört att produkterna har fått flerdubbelt större marknadsandelar, t.ex ekologisk mjölk, jämfört med Sverige.
Förädlingsindustrin och handeln efterfrågar större mängder ekologiska råvaror och produkter än vad som finns tillgängliga. För närvarande bromsas utvecklingen av bristen på kunskap och de stora kostnader som är förknippade med transporter och förädling av förhållandevis små volymer. Målsättningen är att tioprocentsmålet skall avse såväl ekologiskt odlad areal som volymen högkvalitativa ekologiska produkter. Volymmålet skall kunna nås år 2002 med hjälp av ett utvidgat utvecklingsprogram för ekologiskt lantbruk. Syftet med ett utvidgat utvecklingsprogram är att det ekologiska lantbruket skall få en bättre kunskapsbas och teknisk utvecklingsnivå. Detta är mycket viktigt för att kunna leva upp till kraven på hög status beträffande resurshushållning, bidrag till biologisk mångfald och hög livsmedelskvalitet.
Det ekologiska lantbruket skall utvecklas till en viktig föregångare för ett miljömässigt väl anpassat produktionssystem. De positiva sysselsättnings- effekterna inom primärproduktion och förädling är också en betydelsefull faktor för utvecklingen i regioner med svag arbetsmarknad.
De pågående forskningsprogram vid SJFR och SJV som fokuserar intresset på ekologiskt lantbruk behöver förstärkas med ekonomiska resurser. En helhetssyn och integrering av olika ämnesområden som exempelvis djurhållning och foderproduktion är ytterst angeläget. Under ledning av det nybildade Centrum för Uthålligt Lantbruk (=ekologiskt lantbruk) vid Sveriges lantbruksuniversitet utarbetas för närvarande en samlad bild över de mest angelägna forskningsområdena.
Vidare är det av största vikt att de resurser som finns på landets försöks- gårdar tas till vara. De erfarenheter, miljödata och produktionsuppgifter som kan samlas upp behöver dokumenteras systematiskt.
Bättre tekniska lösningar för bekämpning av ogräs och spridning av organiska gödselmedel är exempel på frågor som behöver lösas. Nya system för djurhållning med god djurmiljö och samtidigt godtagbar produktion behöver provas i praktiken.
Det nätverk av försöksgårdar som arbetar med ekologiskt lantbruk behöver stöd för att kunna anpassa nya forskningsrön till praktiken och samtidigt fungera som demonstrationsgårdar för visning och utbildning. Det finns drygt 10 försöksgårdar idag, inklusive Ekhaga försöksgård vid SLU. Värdet av försöksgårdarna som demonstrationsanläggningar höjs markant om erfarenheter från längre perioder kan dokumenteras på ett bra sätt.
Under en period av 2-3 år finns det även ett stort behov av marknads- information om ekologiska livsmedel. Marknadsaktörerna är idag inte tillräckligt insatta i den ekologiska produktionens villkor. Därför behövs det utbildningsinsatser för den personal som skall hantera såväl produkterna som informationen till konsumenterna om vad ekologisk produktion enligt KRAV står för.
Det marknadsfrämjande arbete som krävs för att nå de volymer som möjliggör en mer självfinansierad marknadsföring behöver sannolikt pågå under 2 till 3 år.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökad satsning på forskning,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om marknadsfrämjande arbete,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om försöksgårdar.
Stockholm den 28 oktober 1998
Lisbeth Staaf-Igelström (s) Marina Pettersson (s)