Inledning
Södertälje kommun är den kommun i Sverige som har flest ekologiska jordbruk. Det är mycket roligt och beror till stor del på de antroposofiska verksamheterna i Järna. Denna verksamhet skapar mycket och är idag en av kommunens största arbetsgivare.
Skapa ett ekologiskt centrum för jordbruksforskning
I Järna finns verkligen förutsättningar för att skapa ett unikt forskningscentrum för ekologisk/biodynamiskt jordbruk. Så här formulerar sig intressenterna själva:
Biodynamiska forskningsinstitutet
- ett ekologiskt kunskaps- och utvecklingscentrum inför 2000-talet i
Södertäljeregionen
Den ekologiska gården som bas för ett uthålligt framtidssamhälle.
Bakgrund
Utbytet av det kväve som tillförs jordbruket är dåligt, endast 20 % återfinns i de livsmedelsprodukter som produceras. Resten går förlorat till den omgivande miljön (visat i studier av växtnäringsflöden i jordbruk och samhälle utförda av Artur Granstedt 1990, 1995). Motsvarande jämförelser kan göras för andra växtnäringsämnen. Av de ämnen som sedan erhålls i form av livsmedelsprodukter sker ytterligare förluster som belastar miljön, i stället för att bli till återanvändbara växtnäringsresurser.
Naturvårdsverket har nyligen (1997) publicerat en beräkning av energikostnaden för livsmedelskonsumtionen. Ca 20 % av den i rapporten definierade primärenergianvändningen i samhället åtgår för odling, distribution, förädling och anrättning av våra livsmedel. Dagens konven- tionella jordbruk har blivit nettokonsument i stället för nettoproducent av användbar energi till ett samhälle som måste komma ur beroendet av fossil energi. En omställning av vårt livsmedelsförsörjningssystem intar en central roll för ett uthålligt samhälle baserat på förnyelsebar energi, cirkulära näringsflöden och en biologisk mångfald.
Just Södertäljeregionen är unik genom att här finns ett stort antal både jordbruk och förädlingsföretag, baserade på lokala resurser. I Järna finns för närvarande 7 jordbruk och trädgårdsföretag som sedan länge drivs enligt biodynamiska och ekologiska odlingsmetoder. Sedan 50-talet har erfarenheter, unika för Sverige, successivt byggts upp, vägledande för vidareutvecklingen av ekologiska odlingssystem. Skilleby gård är nu etablerad som försöksgård för ekologisk odling, och här har sedan 80-talet bedrivits ett flertal statligt finansierade forskningsprojekt i samarbete med lantbruksuniversitet, under ledning av forskningsprofessor agr. dr Artur Granstedt vid Biodynamiska forskningsinstitutet (forskningsprogram och årsredogörelse, se bilaga 1 och 2).
I ett sjuårigt forskningsprojekt visar det sig att man kan halvera kväveförlusterna i ekologisk odling jämfört med konventionell odling, tack vare effektivare recirkulering av växtnäringskapitalet (Granstedt, 1990, 1995). För närvarande pågår på Skilleby gård forskning och metodutveckling för att genom ny och förbättrad teknik vad gäller stallgödselhanteringen ytterligare kunna reducera kväveförlusterna, ner till 25 % i jämförelse med det konventionella jordbruket.
Detta arbete sker i samverkan med ekologiskt intresserade odlare i Järnaregionen. Odlarna möts varje månad vid forskningsinstitutet. En å, Skillebyån, rinner genom gården, och planer finns för samverkan med övriga odlare inom åns avvattningsområde för rening från kväve och fosforföreningar. Studier har inletts om hur recirkulering av det organiska avfallet - också från konsumenterna - kan göras effektivare med hänsyn till kvalitet och hygieniska aspekter.
Energistudier visar att också förbrukningen av icke förnyelsebar energi är i storleksordningen 50 % lägre vid ekologisk odling än vid konventionellt jordbruk, beroende på självförsörjning med gödsel och foder (Granstedt, 1997). Nästa steg i utvecklingsarbetet är att ytterligare nedbringa användningen av s.k. hjälpenergi genom bättre utnyttjande av jordbrukets egen förnyelsebara energi, i organiskt material. Ett viktigt led är att bygga en biogasanläggning på forsknings-/utvecklingsgården Skilleby. Genom ett sådant väl slutet system kan emissioner av både ammoniak och växthusgasen metan minskas, samtidigt som det i biomassan ansamlade växtnärings- kapitalet kan återföras till marken med små förluster. I en sådan anläggning används i första hand stallgödsel, men även annat organiskt avfall från gården, biomassa från reningsanläggningar i samband med vattenvård, slakteriafall och hushållsavfall. Avsikten är att samtidigt studera hur detta bäst kan ske, med hänsyn till hygieniska krav och renhetskrav. Närkon- sumtion med lokal förädling skulle göra det möjligt att spara energi i livsmedelshanteringskedjan samt sluta växtnäringskretsloppen.
Målsättning
Det i det följande beskrivna utvecklingsprojektet syftar till att minimera negativ miljöbelastning, hushålla med ändliga resurser och byta beroendet av fossil energi mot förnyelsebar energi, minska transporter, vårda närmiljön i form av landskap och biologiska mångfald samt skapa nya arbetstillfällen.
Genomförande
1) Minimering av näringsämnesförluster och hushållning med ändliga resurser och energi genom kretsloppsjordbruk och integrering av produktion, förädling och konsumtion i samhället. Forskningsgården Skilleby och Biodynamiska forskningsinstituet avser att tillskapa en förebild för detta samhälle genom forskning och vidareutveckling av den kunskap och kompetens som här sedan länge är etablerad och prövad vad gäller ekologiska och biodynamiska odlingsmetoder.
2) I samverkan med övriga verksamheter vid Rudolf Steinerhögskolan och speciellt tillsammans med utbildningen vid Skillebyholm tillskapa ett starkt ekologiskt kunskaps- och utbildningscentrum med inriktning på omställning av samhället mot ekologiskt hållbara försörjningssystem. Samhälls- ekonomiska och sociologiska kompetenser avses komplettera den befintliga naturvetenskapliga kompetensen. Avgörande för framtiden är att kunna initiera och engagera allt fler människor i den ombyggnad av samhället som här avses, tillsammans med för miljön engagerade kommuninvånare. Naturresursekonomi och kulturella verksamheter måste också bringas till samverkan - något som det här finns speciella förutsättningar för.
3) Verksamhetens etablering i avsedd omfattning kräver byggande av institutionslokaler, lager och förädlingslokaler, nybyggnad och ombyggnad av befintliga utrymmen för gårdens djurhållning, biogasanläggning, växthus med utnyttjande av spillvärme m.m. Dessa byggnationer avses i största utsträckning göras med hjälp av gårdsegna resurser och material samt med användande av bästa kända teknik för uthållig energianvändning.
4) De avsedda ny- och ombyggnationerna ger arbetstillfällen i ett kortsiktigt perspektiv. Mer varaktiga arbetstillfällen skapas genom en utvidgad forsknings- och informationsverksamhet vid Biodynamiska forsk- ningsinstitutet (ca 20 personer) samt inom lantbruket genom större mång- sidighet, lokal förädlingsverksamhet och distribution (ca 10 personer). Den viktigaste effekten skall dock kunna avläsas i det övriga samhället där den här utvecklade modellen syftar till ett mångsidigare och mer resurs- hushållande samhälle med mindre kortsiktig resursförbrukning och mer väsentliga arbetsuppgifter för allt fler människor.
Ge möjligheter för detta!
Detta projekt borde stämma väl överens med regeringens uttalade vilja att ställa om samhället i ekologisk riktning. För att förverkliga planerna samarbetar man med Södertälje kommun, men stöd av staten kommer att var nödvändigt. Det beräknade behovet är 5 miljoner kronor under 3 år.
Miljöpartiet de gröna anser att det skall skapas utrymme redan nu för det ekologiska forskningsinstitutet i Järna. I vårt budgetförslag finns därför en omfördelning av medel inom ramen för utgiftsområde 23.
Vi yrkar alltså i första hand att 5 miljoner kronor skall anslås redan för år 1999.
Det är dock viktigt att ge signaler om intresset för detta. Vi yrkar därför i andra hand att riksdagen uttrycker en vilja att tillskapa möjligheter för institutet och att detta skall beaktas i den tilläggsbudget som läggs under våren 1999.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om medel till ett ekologisk/biodynamiskt forskningscentrum i Järna för år 1999,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att behov av medel för det ekologisk/biodynamiska förskningscentrumet skall beaktas i tilläggsbudgeten våren 1999.
Stockholm den 28 oktober 1998
Gudrun Lindvall (mp)
Birger Schlaug (mp) Ewa Larsson (mp) Mikael Johansson (mp) Barbro Johansson (mp) Matz Hammarström (mp)