Inledning
Hästen har sedan urminnes tider haft en framträdande roll i samhället. Hästen har haft en betydelsefull uppgift inom försvarsmakten, transportväsendet och skogs- och lantbruket. Sedan mitten av 1900-talet har hästens roll i samhället förändrats radikalt. Från att ha varit ett utpräglat "arbetsredskap" har hästen numera framförallt fått en uppgift inom den mänskliga fritids- och sportsektorn. Hästen används idag i mycket stor utsträckning för motionsridning, körning, turism och inom olika tävlingsdiscipliner inom rid-, galopp- och travsporten. En del hästar, framförallt ardenner och nordsvensk brukshäst, används fortfarande inom skogsbruket.
Hästen har också kommit att bli ett viktigt hjälpmedel vid rehabiliteringen av handikappade.
Hästen har i det moderna samhället fått en mycket viktig social funktion och blivit en betydelsefull fritidssysselsättning för mängder av ungdomar - speciellt flickor.
Hästbeståndet
Det svenska hästbeståndet består dels av en del inhemska raser som nordsvenska brukshästen, kallblodiga travaren och gotlandsrusset samt den svenska halvblodshästen som är en avelsutveckling baserad på äldre svenska lättare lantstammar, dels av importerade raser som engelskt fullblod, ardenner, varmblodiga travhästen, arabiskt fullblod samt en hel rad av andra importerade ponnyraser och andra hästraser.
För den amatör- och motionsinriktade rid- och körsporten utgör den svenska halvblodshästen och de olika ponnyerna de vanligaste hästraserna. För den professionellt inriktade hästsporten är det varmblodiga travhästen, engelska fullblod och svenskt halvblod som är de dominerande hästraserna.
Hästnäringen
Den svenska hästnäringen svarar för arbetstillfällen motsvarande ca 10 000 heltidssysselsatta och ca 6 500 deltidssysselsatta. Till dessa ska också läggas uppfödare, ca 15 000, som har en del av sin sysselsättning och sina inkomster från näringen samt alla privathästägare, ca 8 000, framförallt inom ridsporten som själva sköter, rider och tränar sin häst.
Hästnäringen, inklusive vadhållningen (8 mdkr) omsätter enligt beräningar ca 14 mdkr varav ca 3 mdkr utgörs av intern omsättning mellan näringens olika aktörer. Enligt uppskattningar beräknas en tredjedel av landets befolk- ning ha någon form av kontakt med hästar.
Landets trav- och galopptävlingar har ca 600 000 aktiva besökare och dessa besöker galopp- och travtävlingar minst en gång per år. Totalt så görs det ca 2,4 miljoner besök i anslutning till landets trav- och galopptävlingar. 2,4 miljoner personer spelar på hästar minst en gång per år. Landets trav- och galopphästar ägs av något över 100 000 personer.
Ridsporten - en stor idrottsrörelse
Svenska Ridsportförbundet är landets största hästsportorganisation. Det organiserar såväl motionsryttare, ridskoleelever som tävlingsryttare, såväl amatörer som professionella tävlingsryttare och har drygt 220 000 medlemmar. Av dessa utgörs 83 % av kvinnor. Ridsporten är en av landets största idrottsgrenar och en utpräglad ungdomsidrott med 145 000 av medlemmarna (66 %) i en ålder under 25 år. Ridsporten är också en mycket uppskattad och nyttig handikappidrott. Tävlingsverksamheten inom ridsporten utgörs av grenarna; hoppning, dressyr, fälttävlan, körning, distans och voltige.
Inom de flesta av dessa grenar tävlar man på såväl ponny (flera raser och korsningar) som stor häst - företrädesvis då på hästar av svensk halvblodsras eller liknande. Internationellt tävlar svenska ryttare i hoppning, dressyr, fälttävlan, körning och voltige. Sverige har varit representerat vid alla större internationella mästerskap som OS, VM, EM, World Cup m.fl. Ridsporten har också utvecklats till en stor publik- och medialt intressant sport. Utvecklingen av de årligen återkommande stora internationella tävlingarna i Sverige (Falsterbo Horse Show, Gothenburgs Horse Show och Globen- tävlingarna) och TV-sändningarna därifrån har bidragit till denna utveckling.
Grunden i ridsporten utgörs av verksamheten vid landets ridskolor som är spridda över hela landet. Ridskolorna drivs oftast av lokala ridsportföre- ningar antingen i egen regi eller genom att ridskolan drivs av en arrendator. Det finns också ridskolor som drivs helt i privat regi. Lokaler för ridskole- verksamhen (ridhall, stall, andra utrymmen) samt mark för hagar och ridbanor ägs ofta av den lokala ridklubben eller av kommunen. Oftast har de lokala ridklubbarna i de fall anläggningen ägs av kommunen betydande underhållsskyldighet vilket ofta är en svår belastning för de ideella förening- arna. Många lokala klubbar dras också med betydande ekonomiska svårig- heter att få verksamheten att gå runt. Hästhållningen (foder, bete, hov- och veterinärvård, skötsel) och fastighets- och materialunderhåll drar stora kost- nader liksom hästskötare, instruktörer och tränare.
För något år sedan hade landets ridskolor ofta köer till lektionsridningen. Genom lågkonjunkturen har köerna försvunnit och många ridskolor har idag problem med att fylla sina lektionsgrupper, speciellt grupper för barn och ungdomar. Enligt undersökningar vet man att många barn och ungdomar idag inte har råd med ridlektioner p.g.a. föräldrarnas arbetslöshet m.m. Detta är dock allvarligt då det finns en uppenbar risk att det blir en social sned- rekrytering till ridskolorna och att den tidigare så socialt jämlika ridskole- verksamheten och fritidsridsporten endast kan utövas av barn och ungdomar till ekonomiskt välsituerade föräldrar.
På vuxensidan kan ridskolorna dock notera ett ökat intresse för lektions- ridningen, speciellt från kvinnor som tidigare utövat sporten som barn och ungdom.
Landets ridskolor fungerar ofta som fritidsgårdar där eleverna förutom själva ridundervisningen får lära sig att umgås med såväl hästar som med- människor. I ridskoleverksamheten fostras de unga till ansvarstagande och samarbete. Ridskolorna fyller därför en stor social uppgift i samhället. Denna roll förbises ofta vid en värdering av de insatser som ridskolorna och ridklubbarna gör i samhället.
Vid de neddragningar som nu sker inom bidragsområdet för fritids- och idrottsverksamheter är risken uppenbar att ridskolorna tvingas till ytterligare prishöjningar av ridavgifterna vilket kommer att få konsekvenser för rekryteringen till ridskolorna. Risken är uppenbar att det då blir en felaktig och icke önskvärd social snedrekrytering till ridskoleverksamheten. Barn och ungdomar från mindre ekonomiskt lottade familjer kommer i ett sådant läge att tvingas avstå från en meningsfull och utvecklande fritidsaktivitet med djupa sociala dimensioner. Detta kommer att speciellt drabba flickorna som redan nu i sportsligt och fritidsmässigt hänseende är en klart missgynnad grupp. Kommunerna borde tillsammans med de statliga bidragsgivande organen beakta de sociala konsekvenserna för den flickdominerade rid- sporten vid bidragsfördelning och bidragsminskningar. Kommunerna borde också i de fall de är ägare till ridsportanläggningarna bidra till en utgifts- avlastning för ridskolorna för att bidra till att minska riskerna för att barn och ungdomar utan ekonomiska möjligheter ställs utan möjlighet till en jämlik och socialt meningsfull fritidssysselsättning och därmed ökad risk för utan- förskap.
Det är också uppenbart att ridskolorna/ridklubbarna alltid har svårare att hävda sina intressen gentemot de "manliga" idrotterna som fotboll, ishockey m.fl. Liknande problem finns givetvis för andra kvinnodominerade idrotter som t.ex. simning. Trots klara direktiv från Riksidrottsförbundet till special- idrottsförbunden finns det en uppenbar risk att de kvinnodominerade idrotterna missgynnas vid förbundens fördelning. I den kommunala priori- teringen är misstankarna om denna "diskriminerande" prioritering ännu mer befogad. Det skulle därför vara angeläget att en oberoende utredning gjordes om hur verkligheten för de kvinnodominerade idrotterna ser ut i förhållande till "grabbsporterna". Hur sker fördelningen inom specialförbunden? Är den i enlighet med direktiven? Sker det en felaktig och "kvinnoidrottsdiskrimi- nerande" prioritering i kommunerna vad gäller bidrag, anläggningar etc.
Utrotningshotade hästraser
Gotlandsrusset, den nordsvenska brukshästen och den kallblodiga travaren är tre svenska hästraser som är utrotningshotade och som har ett stort kulturhistoriskt värde. Ardennern är en icke svensk hästras som funnits i Sverige i 125 år. De första ardennerhästarna importerades från Belgien 1873.
Det är med tillfredsställelse som jag noterar att regeringen i sin budget- proposition skriver att man efter riksdagens uttalande om insatser för bevarande av de utrotningshotade raserna gotlandsruss, ardenner och nord- svensk brukshäst avser att avsätta särskilda medel inom miljöersättnings- programmets delprogram för utbildning, information och demonstrations- objekt (bet 1997/98:JoU9, skr 1997/98:116) för att främja bevarandet av dessa raser.
Tyvärr har regeringen inte tagit med den utrotningshotade kallblodiga travaren i denna bevarande insats.
Den kallblodiga travaren bör självfallet också ingå i de hästraser som ska omfattas av regeringens insats. Riksdagen bör därför uppdra åt regeringen att också ta med den kallblodiga travaren i de för gotlandsrusset, ardenner och nordsvenska brukshästen föreslagna bevarandeinsatserna.
Varmblodiga travhästen
Inom det svenska hästavelsområdet är det framförallt inom aveln med den varmblodiga travhästen som man bedrivit det mest kvalificerade och prestationsinriktade avelsarbetet. Ett arbete som gett internationell ryktbarhet och som placerat Sverige på den internationella travavelskartan. Den svenska travhästaveln har utvecklats till en topposition i världen och det har framförallt skett genom en mycket hård gallring av avelsstona baserad på tävlingsresultat och på importen av internationella topphingstar.
Importen av de värdefulla hingstarna har dels skett av privatpersoner, företag, konsortier, dels av Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Trav- hästen. Sedan slutet av 1970-talet har ATG genom lån till Avelsföreningen aktivt bidragit till importen av hingstar med högt avelsvärde. De flesta hingsimporterna har skett från USA.
Aveln är selekterad och prestationsinriktad med tydliga mål och ambitioner. Den högtstående svenska travhästaveln har också inneburit en betydande export av svenska travhästar. Travsporten är den hästsportgren som har den största publiken och den högsta spelomsättningen. Travbanor finns spridda över hela landet. Sporten domineras av professionella tränare och kuskar även om det förekommer amatörträning och amatörkuskar. Den svenska travhästaveln har under senare år dragits med bristande lönsamhet.
Engelskt fullblod
Det engelska fullblodet som framförallt används inom galoppsporten har också visat sig betydelsefull som "förädlare" inom den svenska och internationella ridsportaveln med inriktning mot fälttävlans-, hopp- och dressyrhästar. Generellt har inte den svenska aveln av engelska fullblodshästar varit i paritet (kvalitativt och kvantitativt) med de stora avels- och galoppsportländerna i världen. Galoppsporten är relativt liten i Sverige med enbart ett fåtal tävlingsbanor - de klassiska storloppsbanorna Jägersro och Täby samt den mindre arablöpsdominerade och privatägda Blommeröd utanför Höör. I Göteborg finns framskridna planer på ytterligare en mindre föreningsägd galoppbana. I Sverige är galoppen lillebror i förhållande till travet. Galoppen har också betydligt färre spelare och mindre publik än travet. Internationellt är galoppen generellt betydligt större än den i Sverige dominerande travsporten. Galoppsporten domineras liksom travet av professionella tränare och jockeyer. Tränarkåren domineras av svenskar medan de senare ofta är från andra länder inflyttade yrkesmän. I Sverige finns f.n. ett ökat intresse för galoppsporten - ett intresse som växt dels beroende på ett ökat samarbete mellan ridsporten men också genom ökad marknadsföring och en kvalitetshöjning av tävlingshästarna, dels genom import av tävlingshästar men också genom ett intensifierat avelsarbete. Den inhemska fullblodsaveln och dess organisationer liksom ATG har vidtagit åtgärder för att stödja och utveckla den inhemska fullblodsaveln. För några år sedan infördes speciella premier i löpningarna för svenskfödda hästar. Enligt uppgifter har dessa premier och andra åtgärder haft en positiv inverkan på den svenska fullblodsaveln. Svenskfödda avelshingstar har alltid haft svårt för att hävda sig i den inhemska aveln. Importen av högklassiga hingstar har främst skett från England, Irland och USA. Den svenska fullblodsaveln har fortfarande besvärande lönsamhetsproblem.
Svensk halvblodsavel
Den svenska halvblodsaveln har sin grund i en lättare svensk lanthäst som användes i lantbruket och i försvarsmakten. Aveln kom att inriktas mot att förse den svenska försvarsmakten med hästar som var lämpade för detta ändamål. I folkmun kom man under en lång tid att kalla den svenska halvblodshästen för remonter. Uppfödningen var koncentrerad till godsen och lite större gårdar i mellan- och Sydsverige samt till de statsägda stuterierna Strömsholm, Ottenby och Flyinge. Skåne har genom tiderna varit ett viktigt centrum för den svenska halvblodsaveln. Uppfödningen av halvblodshästar var knutet till lantbruket där bonden ofta hade ett genuint hästintresse ofta förvärvat genom tidigare avelsarbete eller arbete med arbetshästar, framförallt ardenner. Hästaveln var en del av lantbruket där antalet avelsston styrdes av gårdens storlek och bondens intresse.
Den svenska halvblodsaveln har kontinuerligt utvecklats genom import av framstående hingstar framförallt från Tyskland men också genom att då och då "förädla" med engelska fullblodshingstar och ibland med arabiska fullblodshingstar.
Under tiden som det svenska försvaret svarade för avsättningen av den svenska uppfödningen styrde försvarsmaktens krav på hästarna avelsarbetet. Dagens "moderna" halvblodshäst har mycket lite "exteriört" gemensamt med de tyngre och kraftigare halvblodshästar som föddes upp för försvarets räkning. När försvaret upphörde som den store avnärmaren av hästarna stod den svenska halvblodsaveln inför sin allvarligaste kris. Genom ett tålmodigt och framsynt avelsarbete av uppfödarna och genom skicklig marknadsföring lyckades den svenska halvblodshästen finna vägar ut i världen t.ex. till Schweiz. Parallellt och successivt har sedan den svenska halvblodsaveln inriktats på att förse ridsporten - motionssporten, amatörtävlandet och det professionella tävlandet - med hästar.
Den svenska halvblodsaveln har under senare år blivit alltmer prestations- inriktad. Målet är att avla fram framstående tävlingshästar som kan hävda sig internationellt i såväl hoppning, dressyr som fälttävlan. Parallellt med denna målsättning ska den svenska halvblodsaveln förse ridskolor med lämpligt hästmaterial, motionsryttarna med dito och tävlingsryttare på lägre nivå med lämpligt hästmaterial. En diversehandel som givetvis innebär problem för aveln.
Den svenska halvblodsaveln står inför ett generationsskifte på uppfödar- sidan. Alltfler av den äldre och till bondenäringen knutna uppfödaren slutar med sin uppfödning. Orsakerna är givetvis åldersskäl men också den mycket dåliga lönsamheten - för att inte säga direkta förlustverksamheten - som svensk halvblodsuppfödning idag står inför. En annan anledning till att många traditionella och äldre uppfödare slutar är den snabba utvecklingen och internationaliseringen av aveln som innebär stora ekonomiska satsningar i samband med betäckningar och att man ser att man inte kan få igen de satsningar som man gör. Dagens uppfödarkår består till stor del av personer utan egentlig häst- eller uppfödarerfarenhet men med ett stort intresse för hästar och som ofta följer modetrender vid val av hingst till sitt eller sina ston. Ur långsiktig avelssynpunkt kan detta vara ett stort problem.
En bedömning av den framtida aveln är att den blir alltmer selekterad på så sätt att vissa uppfödare inriktar sitt avelsarbete på att ta fram högklassiga dressyrhästar, andra inriktar sig på hopphästavel etc. Inom dessa avelsgrenar kommer prestationskraven att öka och det kommer att ske en ökad import av hingstar och sperma från internationella topphingstar. Hästarna kommer också tidigt att genomgå olika tester för att utröna deras förutsättningar för tävlingsverksamhet på toppnivå. Håller de inte måttet kommer de att säljas till ryttare med lägre tävlingsambitioner. De lovande individerna kommer att matchas för internationell försäljning och tävlingskarriär. De uppfödare som kommer att satsa på denna typ av uppfödning kommer att satsa stora pengar på sin avel och kommer också att ha chans att få bra betalt för sin produkt. Dessa kommer att vara vad man skulle kunna kalla framtidens A-uppfödare med bra avelsmaterial, gott om kapital och internationella kontakter och med en utpräglat prestationsinriktad avel.
Den andra kategorin, B-uppfödarna, kommer att få koncentrera sin uppfödning på att ta fram produkter som lämpar sig för ridskolor, motions- ryttare och tävlingsryttare på lägre nivå.
Lönsamheten för den svenska halvblodsaveln är ytterst pressad och upp- födarna har mycket svårt att få igen sina kostnader. Ett stort antal uppfödare har avvecklat sin uppfödning, värdefulla avelsston slaktats ut och betäck- ningssiffrorna har sjunkit mycket kraftigt under senare år. Det är därför mycket angeläget att utreda hur man kan ge någon form av stöd till svenska uppfödare. Ett stöd i form av uppfödarpremier vore ett sätt att slå vakt om den svenske uppfödaren och att värna den svenska halvblodsaveln. Medel för ett sådant stöd borde gå att få från svenska EU-medel eller via de medel som svenskt hästspel genererar.
Svensk halvblodsavel är en del av det svenska kulturarvet och bidrar till att många barn, ungdomar och äldre får en meningsfull och socialt utvecklande fritidssysselsättning. Därtill bidrar aveln till betydande intäkter för lantbruks- näringen och bidrar till det svenska öppna landskapet.
EU och hästnäringen
Inom EU ses hästhållningen som en del av jordbrukssektorn. I Sverige beaktas inte hästnäringen vare sig inom den gemensamma eller den nationella jordbrukspolitiken. Hästens och hästnäringens vikt för jordbrukets, landskapets och regionernas utveckling medför att jordbrukspolitiska beslut även bör omfatta hästar. Dessa beslut bör inte enbart som idag omfatta endast djurskydds- och avelsmässiga restriktioner utan även utsträckas till att omfatta en aktiv näringspolitik, då hästen är en viktig resurs för jordbrukets utveckling och inriktning mot en breddad verksamhet som inte enbart är inriktad på livsmedelsproduktion. Om staten deltar aktivt i utvecklingen av hästnäringen kan det därmed bidra till jordbrukspolitikens måluppfyllelse.
Sett ur ett jordbrukspolitiskt perspektiv är hästen en betydelsefull foder- konsument. Denna betydelse har fått en allt större betydelse genom den jordbrukspolitiska strävan att hålla nere en pressande överskottsproduktion, tillförsäkra lantbrukarna en skälig inkomst och samtidigt bibehålla kultur- landskapets karaktär. Om man ser det ur ett regleringsekonomiskt perspektiv, där finansieringen sker via EU:s budget, kan alternativet till hästarnas foderkonsumtion bli dyr, då betydande direktstöd utgår vid spannmålsodling och köttdjursproduktion. Hästnäringen kan alltså bidra till att hålla nere kostaderna för den förda jordbrukspolitiken.
Flera EU-länder ger hästnäringen inom resp. land betydande stöd både i form av direktstöd och till offensiva, konkurrenshöjande åtgärder. Stöd- åtgärderna är i många fall inriktade på att utveckla och förbättra den inhemska aveln och uppfödningen.
Med anledning av vad som anförts ovan och med tanke på den svenska hästavelns och näringens dåliga lönsamhet finns det all anledning att se över i vilken utsträckning de olika EU-stöden kan utnyttjas för att stödja den svenska hästaveln och hästnäringen. Såväl direktstöden som de nationella stöden liksom andra fonder borde kunna ge vissa möjligheter till ett sådant stöd.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bidrag till ridskolorna/ridklubbarna,1
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om uppföljning av fördelning av olika bidrag/stöd till kvinnodominerade sporter,1
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den kallblodiga travaren skall omfattas av stödet till utrotningshotade inhemska hästraser,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den svenska halvblodsaveln och uppfödarpremier,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om EU-anpassning av hästen och hästnäringen till det jordbrukspolitiska ansvarsområdet,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om EU-stöden till den svenska hästaveln och hästnäringen.
Stockholm den 28 oktober 1998
Caroline Hagström (kd)
1 Yrkandena 1 och 2 hänvisade till KrU.