Stora ändliga resurser används till att transportera frukt och grönsaker hundratals mil med ozonskiktsförstörande flyg eller miljöstörande lastbilar. På många håll i världen bedrivs dessutom odlingen på ett sätt som skadar både odlarna och den lokala miljön. För en långsiktigt hållbar samhällsutveckling är det önskvärt att i stället en större andel av trädgårdsprodukterna produceras lokalt och på ekologisk grund. Alla växtslag kan inte odlas framgångsrikt i vårt land, men för många trädgårdsprodukter gäller att de lika väl kan produceras nära konsumenterna, utan konstgödsel och bekämpningsmedel, av den svenska trädgårdsnäringen och i fritidsodlingen. För att närproduktionen skall öka krävs emellertid bl a relevant forskning, målinriktat utvecklingsarbete och kvalificerad rådgivning.
Den kortaste vägen från odling till matbord har de egenhändigt odlade grönsakerna, bären, frukterna och potatisen. En betydande andel av dessa trädgårdsprodukter kommer från koloni- och hemträdgårdar. Där finns till exempel ca 90 % av fruktträden i Sverige. Två hushåll av tre har villaträdgård, kolonilott eller liknande odlingsmöjligheter. Genom att en så stor andel av befolkningen odlar på sin fritid får det sammantaget stor effekt att odlingen i flera avseenden är positiv från samhällssynpunkt. Den har positiv inverkan på folkhälsan och trivseln - i form av sundare kost, frisk luft, lagom motion, ett levande intresse och skönare vardagsmiljöer. Det är väl känt att många äldre människor mår bra av att odla sin trädgård och att även rehabilitering kan främjas av tillgång till natur och trädgård. Bland dem som har kommit till vårt land från andra delar av världen finns också många som sätter stort värde på odlingsmöjligheter. I skolan och i det lokala Agenda 21-arbetet kan trädgårdsodlingen bidra till att levandegöra miljöfrågorna och kretsloppstänkandet.
De senaste årens starkt ökade intresse för trädgårdsodling bland allmän- heten bör tas tillvara bättre i arbetet med att göra samhällsutvecklingen ekologiskt hållbar. Avfallssortering och kompostering blir självklart meningsfullt för den som odlar själv. Ekologiska samband är lättare att förstå och tillämpa om man ser naturens kretslopp i sin egen trädgård. Alla har emellertid inte tillgång till en trädgård. En stor andel av stadsbefolkningen har inga ekonomiska möjligheter att köpa villa eller radhus. Därför måste det vara ett samhällsintresse att det finns tillgång till odlingslotter och koloniträdgårdar för alla som har trädgårdsodling som fritidssysselsättning. I den dialog som förs mellan Regeringskansliet och kommunerna om de kommunala investeringsprogrammen för en ekologiskt hållbar samhälls- utveckling bör koloniträdgårdar uppmärksammas som ett självklart inslag i dessa program. Ytterligare insatser behövs därtill för att koloniträdgårds- verksamhetens värden skall uppmärksammas i den kommunala planeringen även i övrigt.
Yrkesodlingen, grönytesektorn och den fritidsmässiga trädgårdsodlingen drar gemensamt nytta av utvecklingsarbete som bedrivs vid Sveriges lant- bruksuniversitet (SLU), bland annat på trädgårdsförsöksstationen i Ultuna. Verksamheten vid elitplantstationen i Balsgård är ett annat exempel på att hela park- och trädgårdssektorn kan ha gemensamma intressen på detta område. Odlingsmetoder och växtmaterial som är lämpliga för ekologisk fritidsodling skiljer sig emellertid ibland avsevärt från de krav som ställs i yrkesodlingen. Det innebär att FoU-resultat som gynnar trädgårdsnäringen inte alltid är tillämpliga i fritidsodlingen.
På senare år har svårigheter att finansiera försöksverksamhet inom trädgårdsområdet resulterat i allvarliga begränsningar av detta viktiga led i utvecklingsarbetet. Den ökade importen av växtmaterial, som inte alltid är väl lämpat för odlingsbetingelserna i vårt land, har samtidigt ökat behovet av sortprovning.
Av särskild betydelse för fritidsodlingens utveckling är att odlarna har tillgång till vetenskapligt grundad information och rådgivning om småskalig trädgårdsodling och ekologisk trädgårdsodling. Det är därför väsentligt att SLU medverkar till att allmänheten får tillgång till FoU-resultat inom dessa ämnesområden. Det bör ingå som en naturlig del av SLU:s information i enlighet med den s k tredje uppgiften, d v s skyldigheten för universitet och högskolor att sprida vetenskaplig information till allmänheten. I praktiken sker detta bäst genom att SLU i första hand riktar sådan information till de rådgivare och informatörer som förmedlar trädgårdsinformation till allmän- heten. I detta sammanhang har den verksamhet som bedrivs av fritids- odlingens organisationer stor betydelse. Inom grönytesektorn har Movium- sekretariatet vid SLU delvis motsvarande funktion.
För den svenska trädgårdsnäringen gäller att den måste bedrivas så rationellt som möjligt, med ändamålsenlig teknik och växtmaterial som är väl anpassat till våra betingelser. Skogs- och jordbrukets forskningsråd, SJFR, har år 1996 i sin rapport Trädgårdsnäringsforskning lämnat förslag till förändringar och utvecklingsåtgärder på detta område. Åtgärderna kan öka konkurrenskraften hos den svenska trädgårdsnäringen och därmed bl a främja sysselsättningen.
Flera av åtgärderna är önskvärda också med hänsyn till vad som här har anförts om värdet av att även den fritidsmässiga trädgårdsodlingen får goda utvecklingsmöjligheter.
I flera EU-länder finansieras utvecklingsarbete, information och rådgiv- ning på trädgårdsområdet med branschavgifter, som är obligatoriska för alla företag i branschen. I Sverige har en liknande avgift föreslagits av utred- ningen om livsmedelssektorns omställning och expansion (SOU 1997:167). Det är angeläget att ett eventuellt avgiftssystem får en sådan utformning att avgifterna kan finansiera verksamhet som kan tillgodogöras såväl yrkes- odlingen och grönytesektorn som fritidsodlingen. Viktigt utvecklingsarbete och rådgivning som inte naturligt kan finansieras med denna typ av avgifter måste emellertid kunna bedrivas vidare med anslagsfinansiering.
I årets budgetproposition anvisas 11 miljoner kronor till trädgårdsforsk- ning under anslaget G 3 till Skogs- och jordbrukets forskningsråd för kollek- tiv forskning. Insatserna avser områdena hemträdgårdar och grönytemiljöer, inklusive verksamheten inom Moviumsekretariatet vid SLU i Alnarp.
Med hänsyn till den stora betydelsen av att det finns väl fungerande informationskanaler mellan forskning och praktik är det ett samhällsintresse att en övervägande del av anslaget reserveras för den verksamhet som bedrivs av fritidsodlingens organisationer och Moviumsekretariatet vid SLU. Förutsättningar bör skapas för en fortsatt utveckling av informations- och rådgivningsverksamheten inom trädgårdsområdet, med bl a fullt utnyttjande av modern informationsteknik.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om betydelsen och finansieringen av forskning, utvecklingsarbete och rådgivning för fritidsodling,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att uppmärksamma koloniträdgårdsverksamheten i den kommunala planeringen.1
Stockholm den 22 oktober 1998
Ola Rask (s) Claes-Göran Brandin (s)
1 Yrkande 2 hänvisat till BoU.