Från och med i år kräver EU att jordbruksmark identifieras i digitala kartor innan arealersättningarna betalas ut. Tidigare kartor duger inte. Det är mycket märkligt då man nu kan konstatera att de nya kartorna i många fall stämmer sämre överens med verkligheten.
Enligt en förordning från regeringen, baserad på ett riksdagsbeslut, får den enskilde lantbrukaren stå för kartavgiften. Motsvarande avgifter finns inte i andra EU-länder. Kartavgiften ligger mellan 200 och 3.000 kronor per brukare.
Vi moderater reserverade oss mot kartavgiften och anser dessutom att den är att betrakta som en ansökningsavgift. Någon sådan får inte medlems- länderna ta ut, enligt EG-rätten. Jordbruksverket menar nu att det inte är frågan om vare sig pengar eller principer utan juridik, och att man har en förordning att rätta sig efter. Uppenbart råder en tolkningsstrid kring EG- rätten. Det är angeläget att lantbrukare inom olika EU-länder konkurrerar på lika villkor, varför vi anser att kartavgiften bör tas bort.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kartavgifter som påförts lantbrukare i Sverige.
Stockholm den 27 oktober 1998
Ingvar Eriksson (m) Per-Samuel Nisser (m)