Det finns flera skäl att förändra och minska köttkonsumtionen i världen, inte minst i Sverige. Vi kommer i den här motionen att belysa framför allt två skäl till detta: den orättvisa och ohållbara resursförbrukningen samt jordbrukets miljöpåverkan, två saker som köttkonsumtionen bidrar till i hög grad. För att åtgärda detta måste vi både förändra och minska vår köttkonsumtion.
Minskande livsmedelstillgångar
Spannmålstillgången per capita på jorden har minskat sedan 1984. Skälet är att världens spannmålsproducenter inte längre kan hålla jämna steg med befolkningsökningen. Det betyder att vi måste fördela livsmedlen mer rättvist framöver.
Tidigare har jordens bönder kunnat öka produktionen snabbare än befolkningstillväxten, antingen genom att använda tidigare obrukad mark eller genom att använda nya jordbruksmetoder. I dag finns inte mycket obru- kad mark att ta i anspråk, och inte heller nya revolutionerande jordbruks- metoder för att öka produktionen, tvärtom måste vi i stället minska intensi- teten i jordbruket på många ställen. Dessutom bidrar markerosion och urbanisering till att stora mängder matjord går förlorad.
Jordbrukets miljöpåverkan
Resursförbrukning
Kött kräver generellt sett mer yta än andra livsmedel. Naturvårdsverket redovisar i sin studie "Att äta för en bättre miljö" hur vår livsmedelskonsumtion förbrukar resurser och bidrar till miljöförstöring. Där visar de i en jämförelse hur mycket protein man kan få per ytenhet av ärter respektive nötkött. Enligt deras beräkningar går det åt 8 gånger så mycket mark för att producera protein genom nötkött som genom ärter. Motsvarande siffra vid jämförelse av svinkött och ärter är 4,75 och kyckling och ärter 2.
I samma studie redovisar de energiåtgång i ett livscykelperspektiv vid konsumtion av olika kötträtter jämfört med konsumtion av baljväxter. Enligt de diagram de redovisar är den totala energiåtgången vid köttkonsumtion ungefär 4 gånger så stor, räknat i kWh/kg.
Övergödning
I dag är spannmålsodlingen till stor del skild från djurhållningen. Svin och kycklingproduktion sker oftast i stora enheter. Detta omöjliggör den ekologiska balans som krävs mellan djurhållning och växtodling, vilket leder till stora miljöproblem både vid spannmålsodling och djurhållning i form av överanvändning av gödsel.
Biologisk mångfald
Den biologiska mångfalden inom jordbruket hotas bland annat av monotona växtföljder och en minskad hävd av betesmarker. Detta är till stor del också en följd av att djurhållning och växtodling är allt mindre integrerade med varandra.
Orättvis fördelning
Många människor får inte den mat de behöver. Samtidigt används stora mängder spannmål och importerade proteingrödor för att föda upp djur och för att de rika i världen därmed skall kunna överkonsumera kött. I Sverige konsumerar vi 53 kg kött per person och år. I världen svälter ungefär 30 000 barn ihjäl varje dag. Problemet i dag är i första hand att livsmedlen fördelas orättvist, och inte att det finns för lite livsmedel. På grund av konflikter, brist på demokrati och en orättfärdig ekonomisk ordning så fördelas inte maten dit där den behövs.
En del av den förändring som måste genomföras är att vi minskar vår användning av spannmål och proteinfoder. Jordbruksverket redovisar i en rapport (1997:23) hur spannmålsanvändningen fördelas. Enligt den används i Sverige 786 000 ton spannmål till direktkonsumtion som livsmedel medan 3,4 miljoner ton används till foder. Det betyder en användning på ca 465 kg per person. I världen produceras enligt samma rapport ca 340 kg per person. Skörden år 2030, som enligt World Watch Institute förutspås bli 2,2 miljarder ton spannmål, ger ett genomsnitt på 224 kg per person till de 8,9 miljarder människor som då förväntas leva på jorden. En produktion på 224 kg spannmål per person kräver mer än en halvering av vår nuvarande spannmålsförbrukning i Sverige, förutsatt att maten skall fördelas rättvist.
Sverige nettoimporterar livsmedel. Miljöförbundet jordens vänner har gjort beräkningar på den "skuggareal" som varje svensk har i ett annat land för odling till konsumtion i Sverige. Den är netto 418 kvm. Det skall ställas mot den areal som vi har till vårt förfogande i landet vilken är 3 300 kvm. Det betyder att vi, som är ett stort land med stora arealer och liten befolkning, ändå använder 12,5 % mer mark än vi själva har. En del av denna skuggareal används för odling av proteinfoder. Det är orimligt. Förhållandet borde vara det omvända.
Förändrad köttkonsumtion
Produktionen
Slutsatsen blir att ett samhälle, globalt eller nationellt, med avsikt att leva i samklang med naturen har goda skäl att övergå till en mer extensiv djurhållning där idisslarna intar en särställning.
Ett sätt att göra det är att öka det ekologiska jordbruket. Huvudmålet för det ekologiska lantbruket är att utforma resurseffektiva, kretsloppsbaserade produktionssystem som producerar livsmedel av hög kvalitet och bidrar till en positiv miljöpåverkan genom uppbyggnad av livet i marken och jordens bördighet. Ett annat viktigt mål är att ge husdjuren livsbetingelser som tillgodoser deras naturliga behov. Ekologisk odling eftersträvar därför en produktion som bygger på lokala och förnyelsebara resurser, en hög cirkula- tionsgrad och balans mellan djurhållning och växtodling. Detta omöjliggör det överutnyttjande av gödningsmedel som finns inom det konventionella lantbruket och bidrar därmed i mycket mindre utsträckning till övergödning.
Eftersom spannmålstillgångarna minskar globalt sett så krävs det att en ökande andel av spannmålen används till direktkonsumtion av människor i stället för till foder. Skall vi då fortsätta äta animaliska produkter måste vi övergå till att utfodra djuren med mer grovfoder och mindre kraftfoder. Vallen och baljväxterna bidrar i det ekologiska jordbruket till att öka jordens bördighet, samtidigt som det får en ökande betydelse som foder. Därför bör idisslarnas förmåga att omvandla grovfoder till kött och mjölk tillvaratas i en ökad utsträckning. Hushållningssällskapet har på sin försöksgård Tingvall genomfört ett försök med enbart grovfoderutfodring av mjölkkor. Försöket har hittills slagit mycket väl ut och visar att det är fullt möjligt att bedriva högavkastande mjölkproduktion utan några kraftfoder. Det finns även andra goda exempel som visar på lönsam köttproduktion utan användande av kraftfoder.
Om vi använder en minskande andel spannmål till foder så kräver det att vi minskar konsumtionen av de djurslag som inte kan tillgodogöra sig grovfoder i den utsträckning som idisslarna kan. Svin- och fjäderfähållningen måste minskas och integreras i växtodlingen, och i övrigt anpassas till de ekologiska förutsättningarna.
En integrering av djurhållningen i växtodlingen är nödvändig för att nå mål om biologisk mångfald inom jordbruket. Det bryter monotona växtföljder och bidrar till att mer betesmark kan hållas i hävd.
Naturvårdsverket redovisar i rapporten "Att äta för en bättre miljö" förslag till förändrad kostsammansättning, som bör uppnås till år 2021. Där föreslår de en halverad förbrukning av animaliskt protein som skall kompenseras av en nästan fördubblad förbrukning av vegetabiliskt protein.
Jordbruksstödet och jordbrukets regelverk måste anpassas så att det bidrar till den förändring av animalieproduktionen som krävs för att minska vår resursförbrukning och negativa miljöpåverkan. Denna förändring måste ske både i Sverige och i EU:s jordbrukspolitik. Vad som ovan anförts bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Konsumtionen
Alltfler inser det ohållbara i en överkonsumtion av kött. Allt fler väljer att äta vegetariskt, särskilt ungdomar. Detta är något som måste uppmuntras och stödjas. Skolan har ett viktigt ansvar i detta, dels att genom utbildningen i hemkunskap öka kunskapen om att laga vegetarisk mat och vad som krävs för att få en fullvärdig vegetarisk kost, dels i skolorna erbjuda ett fullvärdigt vegetabiliskt alternativ till de elever som väljer att inte äta animaliska produkter. I dag kan vegetarianer och veganer ha problem med att få en fullvärdig skolmat. Detta är oacceptabelt.
Även på andra sätt bör samhället stödja och uppmuntra en ökad vegetabilisk kosthållning, t.ex. genom folkbildningsinsatser.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen begär att regeringen låter utarbeta ett program för en förändrad köttkonsumtion enligt vad i motionen anförts,
2. att riksdagen begär att regeringen driver frågan om en förändring av EU:s jordbrukspolitik för att uppnå en förändrad köttkonsumtion i EU enligt vad i motionen anförts,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att skolor skall erbjuda elever ett fullvärdigt vegetariskt alternativ till kött i skolan,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att hemkunskapsundervisningen skall ge eleverna kunskap om vegetabilisk kosthållning.1
Stockholm den 21 oktober 1998
Jonas Ringqvist (v)
Maggi Mikaelsson (v) Kjell-Erik Karlsson (v) Sten Lundström (v) Owe Hellberg (v) Karin Svensson Smith (v) Lennart Värmby (v)
1 Yrkande 4 hänvisat till UbU.