Inledning
Husdjur har funnits i minst 11 000 år, troligen betydligt längre. Här i Norden har förhållandena varit speciella och de husdjur som klarat sig här har varit de som klarat det bistra klimatet med sträng vinter och den periodvis mycket magra kosten. Naturligtvis har de bästa sparats, de som klarade av att ge mjölk, kött och ägg under dessa förhållanden. Flera av dagens lantraser liknar mycket vikingatidens husdjur. Ett exempel på detta är Åsbohönan, en liten fodersnål höna, som fortfarande finns kvar och som även om hon inte värper lika mycket som dagens värphybrider har många egenskaper värda att bevara. Hon är frisk till skillnad från värphybriderna, har inga underliga beteenden som fjäderätning och kannibalism, ruvar gärna fram kycklingar som hon tar väl hand om och värper 150-200 ägg per år. Maten letar hon gärna upp själv om hon får chansen och hon fyller väl funktionen som hushållshöna även idag.
Gamla raser krävde mindre
Dagens raser inom lantbruket är inte desamma som fanns förr. De gamla raserna har fått ge vika för raser som producerar mer, men också är beroende av bättre förhållanden än de gamla raserna klarade. De gamla raserna producerade mjölk och ägg på en betydligt magrare kost än dagens raser gör. I många fall fick de inte chansen att visa vad de dög till under de goda förhållanden som dagens raser har. Egenskaper som god hälsa, fodersnålhet och ett långt liv försvann eller korsades bort och var så självklara att man inte väntade sig problem med de nya raserna. Men nu vet man och bevarandet av våra gamla lantraser har fått nya dimensioner. Det gäller att bevara det goda i lantraserna för framtiden. Vi vet aldrig vad som väntar. De kan behövas alltmer igen.
Bevarandet
Är det verkligen viktigt att bevara de gamla lantraserna nu när de högproduktiva raserna finns? Svaret är otvetydigt ja. Det handlar om biologisk mångfald inom lantbruket. De gamla lantraserna har under årtusenden anpassats till det svenska klimatet. Det är mycket glädjande att arbetet för att bevara våra gamla lantraser har tagit fart och att det nu också betalas ut ersättning för detta, i alla fall till en liten del. Ideellt arbete i all ära, men ska lantraskorna kunna hållas i produktion är ett bidrag välkommet och i många fall nödvändigt. Bidrag till lantraser finns att söka inom EU:s miljöstöd. Det utgår för idisslare med 1 000 kr per djurenhet och i övrigt till föreningar, som arbetar med bevarandet. Stödet, som ges inom det av EU delfinansierade miljöstödet, har en ram på 4 miljoner kronor. Stödet till föreningarna, det så kallade UID-stödet, har en ram på 1 miljon kronor.
Det är viktigt att så många av de gamla lantraserna som möjligt hålls i produktion i större eller mindre skala. Bevarandet får inte bli en angelägenhet bara för friluftsmuseerna, även om de också har en viktig roll. Det är viktigt att ansvaret för genbanksbevarande ligger kvar hos lantrasföreningarna.
Kor
Den hänsynslösa utplundringen av vår planets naturresurser, främst olja och fosfor, efter i huvudsak andra världskriget, har medfört att det kortsiktigt blivit billigare att låta extremt sårbara och högförädlade koraser ta över mjölk- och köttproduktionen. Men de gamla korna finns kvar, även om antalet är mycket lågt för vissa och bevarandearbetet just startat. En del, t ex Gotlandskon, är förlorade för alltid.
Idag ges bidrag för fjällko, rödkulla och allmogekor som fjällnära ko, bohuskulla, väneko och ringamålako. Man får 1000 kr per ko i avel och man förbinder sig att följa en godkänd avelsplan och att hålla det antal kor man får stöd för under 5 år. Det senare kravet gör att många håller en liten reservpool i lagården och alla bidragsberättigade kor kommer inte med i statistiken. Kravet kan verkligen ifrågasättas. Det är ju omöjligt att se in i framtiden och om en ko dör kan det vara näst intill omöjligt att köpa en ersättare eftersom stammarna av dessa djur är så begränsade.
Fjällkon
Fjällkon hålls i produktion idag, inte för att den är vacker, utan därför att den är konkurrenskraftig. Det är naturligtvis det bästa betyg en gammal lantras kan få. Hon väger ca 440 kg och producerar runt 5 800 kg ECM/år, det vill säga lika mycket mjölk per kilo kroppsvikt som de högproducerande internationella raserna. Mjölkens fetthalt är i snitt 4,5 % och proteinhalten 3,6 %. Mjölken innehåller högre halter av kappakasein B, ett protein som ger mer ost av mjölken vid ystning. För närvarande är högre halter av proteiner i mjölk för att öka ostutbytet en av de egenskaper genteknikerna laborerar med. Fjällkon har det naturligt.
I dag ges bidrag till ca 1 200 vuxna kor och ca 500 ungdjur, men antalet vuxna kor bedöms vara ca 1 500. 1996 gavs bidrag till 1 038 djur äldre än 2 år och 559 yngre än 2 år.
Kon kommer bäst till sin rätt i ett småskaligt och naturnära jordbruk, där skogen är en naturlig del även som betesmark. Den lite mindre kon är smidig och stark, den går och kommer på bestämda tider, har en klockinstinkt och en utmärkt orienteringsförmåga. Den livnär sig på magra marker och behöver mycket lite kraftfoder. Hon är tillgiven, vacker och smidig, blir lätt dräktig och föder som regel sina kalvar utan komplikationer. Hon är uthållig och miljövänlig och visar, inte minst genom sin lämplighet för fäbodbruket, hur vi kan odla och leva ekologiskt och nära naturen.
Lyckligtvis finns nu en medveten avel som tar vara på de goda egenskaper fjällkon har och utvecklar dem. Man har också mycket medvetet arbetat för att bredda avelsbasen genom att ta in fler ungtjurar i aveln. Stamboken är inte stängd utan de närbesläktade sidigt tröndefe i Norge används, en stam av fjällkon som aldrig drabbats av hypoplasin, en ärftlig defekt, som tycks följa den vita färgen. På grund av att det under 25 år bedrivits en omfattande korsningsavel krävs inte ren fjällras för bidraget för bevarande, utan man godtar 12,5 % inblandning av annan ras. Den procentsatsen kan förhoppningsvis minskas efterhand. Fjällkon har så mycket gott som måste bevaras att inblandning av andra raser varken är nödvändig eller önskvärd.
Rödkullan
Västfinska rödkullan mjölkade redan på 20-talet lika mycket som dagens högproducerande kor och det på en kost utan de importerade proteiner som dagens kor måste ha. Tre förstklassiga kor kan nämnas: Omena som 1927 gav 9 032 kg mjölk, 383 kg smörfett och 4,2 % fett, Kaunike som 1935 gav 7 535 kg mjölk, 462 kg smörfett och hela 6,2 % fett samt Hassu som hade ett tioårsmedeltal på 4 834 kg, 4,8 % fett, alltså 233 kg smörfett. 13-15-åriga kor gav ofta ännu 4 000- 5 000 kg mjölk och detta på en medelvikt av 330 kg levande vikt med enstaka kor upp till 400 kg (ur Håkan Hallander Svenska Lantraser). De var alltså inte bara goda producenter utan också fodersnåla. Dagens högproduktiva kor ger i snitt ca 8 000 kg mjölk, men då på en både betydligt större och mer proteinrik foderstat.
Den svenska rödkullan har funnits längre söderut i landet än fjällkon. Den utgör resterna av den svenska allmogeko, som fanns i södra och mellersta Sverige. Även rödkullan har funnits, och finns på fäbodar.
Rödkullan har hållits som en kombinerad mjölk- och köttras på de små gårdarna. När de specialiserade raserna och kravet på större bruknings- enheter gjorde entré på 60-talet gick rödkullan kraftigt tillbaka. På 50-talet fanns det fortfarande 20 000 djur, mindre än 20 år senare, början av 70-talet, ansågs rasen utdöd.
Men lyckligtvis var det inte så! 1978 fanns det 18 djur i Dalarna, de flesta med inslag av ovan nämnda västfinska rödkulla. På en gård, Erkgården i Svärdsjö, fanns rena svenska rödkullor. Från denna lilla rest, 16 kor, 2 tjurar och ytterligare en tjur som fryst sperma, har rasen förökats. Man har även funnit några djur i Värmland och en spillra av den östnorska rödkullan.
Idag finns ca 350 kor och intresset för rasen är i stigande. Stamboken är inte sluten utan är öppen för i första hand den närbesläktade östnorska rödkullan, och även för den västfinska. Trots den från början lilla avelsbasen finns inga defekter, utan kon är frisk och sund, har bra fruktsamhet och lätta kalvningar. Hon är inte så högproducerande, men finns i produktion och sägs ge ett särdeles högklassigt kött. Som hushållsko kan hon mycket väl ha en framtid.
År 1996 gavs bidrag till 357 rödkullor varav 132 djur var yngre än 2 år.
Allmogekor
I sen tid har man funnit rester av andra allmogekor. Hit räknas den fjällnära kon, bohuskullan, vänekon och ringamålakon. Alla tre finns i små besättningar, men väl omhändertagna. Enligt Jordbruksverkets statistik gavs bidrag 1996 för 51 vänekor, 25 ringamåla och 5 bohuskulla.
Mer om dessa står att läsa i den fina broschyren Svenska husdjursraser - Lantbrukets djur, som Jordbruksverket givit ut.
Hästar
Idag ges inget bidrag för bevarande av gamla hästraser. Utvecklingen tyder dock på att även gamla hästraser kan hotas i en snar framtid. Idag föds endast ca 400-500 föl varje år av vardera ardennern, nordsvensk och russ. Det är en snabb tillbakagång och har fått till följd att Jordbruksverket anser dessa hästraser hotade. Pengar för bevarande saknas dock. Den svenska ardennern har idag ett gott internationellt rykte och export sker. Dock har mycket få ardennerhästen som dragdjur i lantbruket. Nordsvenska hästen, bruks- varianten, används i småskaligt skogsbruk och intresse finns. Det svenska russet klarar knappast konkurrensen med de tävlingsponnier, ofta korsningsponnier, som finns. För närvarande finns ca 7 000 russ och ca 9 000 av vardera ardenner och nordsvensk.
Ska de gamla hästraserna, som betytt så mycket i det gamla bonde- samhället, kunna bevaras måste det till bidrag för hästar, annars går en viktig del av kulturarvet i graven. Under hösten 1997 diskuterades detta livligt i jordbruksutskottet utan att frågan löstes. Någon majoritet för att även hästar skall få bidrag fanns det inte. Då dåvarande jordbruksministern ansökte om utökat stöd för lantraser i Bryssel fanns dock hästarna med. Det måste betyda att frågan borde kunna lösas i år.
Får och getter
Varje vuxen get eller vuxet får räknas som 0,15 djurenheter i bidragssystemet. 1 djurenhet (DE) ger 1 000 kr. För närvarande ges bidrag för gutefår, ryafår och olika allmogefår som skogsfår, dala pälsfår och roslagsfår. Även det svenska finullsfåret kan bli aktuellt för stöd. Av getter ges stöd till svensk lantrasget och allmogegetterna göingeget och jämtget. Den svenska lantrasgeten finns fortfarande i produktion som mjölkget. Ca 3 500 getter tros finnas kvar. I mitten av 1800-talet fanns så många som 170 000 getter. Av allmogegetterna finns endast spillor, ca 30 göingegetter och 50 jämtgetter.
Svin, höns och andra lantraser
För de andra raserna utgår inget bidrag per djurenhet. Här ges endast bidrag till de olika föreningarna som arbetar med bevarandet av raserna.
Höns, gäss och ankor
De gamla lantrashönsen är på ett helt annat sätt än dagens värphybrider anpassade till det svenska klimatet. De klarar sig också på en betydligt magrare kost än dessa, är friskare och sundare och har inga genetiska beteendestörningar. Många har dessutom förmågan att ruva och tar väl hand om sina kycklingar. De värper mindre än värphybriderna, ca 150-200 ägg per år jämfört med värphybridernas 300-350 ägg. Svenska Lanthönsklubben organiserar genbanksbevarandet. Inom klubben finns genbanksansvarig för respektive ras. Idag sparas Skånsk blommehöna, Åsbohöna, Ölandshöna, Gotlandshöna, Orusthöna, Bohusläns-Dals svarthöna, Hedemorahöna, Öländsk dvärg- höna, Gammal svensk dvärghöna, Skånegås, Ölandsgås, Blekingeanka, Svensk blå anka, Svensk gul anka och Svensk myskanka. För varje ras sparas flockar inom genbanker. De fungerar som slutna stamböcker och ägaren förbinder sig att hålla rasen ren. Genom detta ideella arbete är nu dessa raser bevarade, även om antalet individer inom några fortfarande är lågt.
Svin
Inom föreningen Landtsvinet bevaras idag Linderödssvinet.
Hot mot bevarandet.
Även om flera av de gamla lantraserna tycks vara bevarade för framtiden finns ännu både hot och problem.
Avsätt mjölkkvot till lantraserna
Ett hot är den nuvarande tilldelningen av mjölkkvot. Samtidigt som man vill öka antalet kor i produktion görs detta omöjligt genom att mjölkkvotstilldelningen omöjliggör leverans av mjölk. Detta är ett problem såväl för lantbrukare med lantras som vill utöka som för dem som vill starta nytt. Utan producenter kan inte raserna hållas i produktion och utan att fler får möjlighet att producera mjölk försvåras möjligheterna för antalet individer av de hotade gamla lantraserna att bli fler, vilket ju är nödvändigt för att de skall vara räddade för framtiden. Våra gamla lantraser, framför allt fjällkon, är en bra mjölkproducent som väl fyller sin plats i dagens ladugårdar. Naturligtvis är det viktigt både med ett bevarande och en utveckling av de gamla lantraserna, men med dagens mjölkkvotsbestämmelser finns det risk för att utvecklingen försvåras. Miljöpartiet de gröna har påpekat detta oacceptabla förhållande förut och vi gör det igen. Föreningen Svensk fjällrasavel har uppvaktat jordbruksministern och föreslagit en förändring.
Miljöpartiet de gröna anser att en del av den nationella mjölkkvoten måste undantas för att kunna nyttjas dels för de kor av utrotningshotade raser som är stödberättigade enligt stöd till hotad ras, dels till dem som vill nyetablera sig som mjölkproducenter och vill hålla någon av de hotade lantraserna fjällko, rödkulla eller någon av allmogekorna och bevara dessa enligt av Jordbruksverket godkänd avelsplan.
Det får inte bli så att den ena bestämmelsen omöjliggör vad den andra försöker uppnå.
Ge djurägare även av andra hotade lantraser än dagens bidrag
Idag ges bidrag per djurenhet endast till kor, får och getter. Om man anser att det är viktigt att bevara de gamla lantraserna för framtiden för att de har egenskaper som är värdefulla och som kan efterfrågas och behövas i framtiden så borde ju det gälla såväl de betande som andra lantraser. Det ter sig då märkligt att inte hästar, svin, gäss, ankor, höns och kaniner får stöd. Att enbart ge stöd åt betesdjuren avslöjar att man inte förstått lantrasernas egenvärde utan enbart ser deras indirekta betydelse som naturvårdsobjekt. Stödet kan antingen betalas ut som stöd per djurenhet, eller för de mindre djuren som stöd per genbanksbesättning.
Ge extra stöd till de akut hotade lantraserna
För att stimulera skyddsarbetet med de akut hotade lantraserna bör ett extra stöd utgå för dessa lantraser. Exempel på sådana raser är göingegeten och jämtgeten där antalet djur är mycket litet. För att få stöd för getter måste man ha minst 7 individer, som är en djurenhet, det vill säga det minsta man idag kan få stöd för. Idag har endast en person i Sverige tillräckligt antal för att kunna få stöd. Resten, 93 % av getterna, får inget stöd alls. Bevarandet litar till idealister och deras ideella arbete. Detta kan lösas genom att den som har en akut hotad lantras av djur för vilka stöd utgår alltid, oavsett antal djur, får lägsta möjlig stöd, det vill säga stöd för en djurenhet.
Miljöpartiet de gröna föreslår att ett extra stöd skall utgå till akut hotade lantraser.
Utöka stödet till lantrasföreningarna
Idag utgår så kallar UID-stöd till föreningarna. I den avelsplan som Jordbruksverket tog fram föreslogs att stödet skulle utgå för bevarandearbetet, utbildning och information. I planen förslogs att 1,5 miljoner kronor skulle avsättas. Idag finns 1 miljon kronor och bidrag utgår i praktiken enbart till utbildning och information. Detta innebär att gen- banksverksamhet, som ju är ett viktigt arbetet för bevarandet, inte får stöd. Det kostar att lägga upp register, att ha kontakt med genbanksbesättningar, att i förekommande fall kontrollera att allt går rätt till osv. En del föreningar har rasregister som gör motsvarande arbete.
Jordbruksverket vill att även Linderödssvinet, Svenskt finullsfår och de hotade hästraserna ardenner, nordsvensk brukshäst och russ skall omfattas av bevarandearbetet. Det innebär att antalet föreningar som skall dela på den avsatta miljonen ökar och varje förening riskerar att få allt lägre stöd. Det är oacceptabelt, framför allt som detta stöd måste vara det minsta som Jord- bruksverket handlägger.
Stödet som det nu är utformat är byråkratiskt utformat. Det ska redovisas kvitton ner till sista kronan vilket får till följd att det administrativa krånglet i föreningarna tar tid från det ideella arbetet att bevara lantraserna. Förenkla reglerna för stödet!
Miljöpartiet de gröna föreslår att stödet utökas för 1999 och att detta tas inom Jordbruksverkets ram.
Både myndigheter och enskilda entusiaster behövs i bevarandearbetet
Det är viktigt att många engageras i bevarandearbetet. Visst har de gamla lantraserna en given plats på friluftsmuseer runt om i landet, men det kan aldrig ersätta bevarandet på familjejordbruk och hos entusiaster. Det är därför viktigt att ansvaret för bevarandet och genbanker blir kvar i de aktiva föreningar som finns idag. Genom att öka bidragen för just bevarandet kan detta utvecklas i föreningarna och bevarandearbetet göras säkrare. Det är också viktigt att stimulera de djurägare som idag har hotade lantraser att anmäla sina djur till genbanker. Hur detta skall ske har säkert de olika föreningarna idéer om, ett sätt kunde vara olika nivåer på stödet till djur beroende på om djuren anslutits till genbank eller inte.
Arbetet med bevarandet har kommit igång, men som framgår av motionen finns problem framför allt i medelstilldelningen till föreningarna och i mjölkkvotstilldelningen.
Och...
... det är bara genom att bevara den genetiska variation vi har idag som vi har valmöjligheter i framtiden.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nationell mjölkkvot för de kor av utrotningshotade raser som är stödberättigade enligt stöd till hotad ras,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om mjölkkvot till dem som vill nyetablera sig som mjölkproducenter och vill hålla någon av de hotade lantraserna,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stöd till samtliga hotade lantraser,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om extra stöd till akut hotade lantraser,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att stödet till lantrasföreningarna måste förenklas,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att stödet till lantrasföreningar med lantraser med av Jordbruksverket godkända avelsplaner ges stöd även till bevarandearbetet,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att stödet till föreningar som bevarar hotade lantraser ökas budgetåret 1999 och att detta tas inom Jordbruksverkets ram,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att ansvaret för bevarandet och genbanker blir kvar i de aktiva föreningar som finns.
Stockholm den 22 oktober 1998
Gudrun Lindvall (mp)
Mikael Johansson (mp) Helena Hillar Rosenqvist (mp) Gunnar Goude (mp) Kia Andreasson (mp) Peter Eriksson (mp) Barbro Johansson (mp) Per Lager (mp) Ewa Larsson (mp)