Miljövänliga nischprodukter
I fjol behandlades i jordbruksutskottet tre motioner angående nypon, Jo203 (c), Jo214 (s) och JO215 (m).
I betänkande 1997/98:JoU9 framgår följande:
"I anslutning till motionerna om miljöstöd till nyponodling erinrar utskottet om att miljöstöd inte får utformas som ett allmänt produktionsstöd. Därmed utesluter utskottet inte att odling av svenska nypon efter viss ytterligare utredning skulle kunna motiveras av miljöskäl och ingå i ett särskilt svenskt delprogram. Frågan bör övervägas i samband med förberedelserna för det nya femårsprogrammet."
I budgetpropositionen 1998/99, sid 15 framgår följande ang jordbrukets miljöersättningsprogram:
"Ett av de viktigaste styrmedlen för att både stimulera jordbrukets positiva miljöeffekter och motverka de negativa miljöeffekterna är miljöersättnings- programmet."
På sid 27 framgår prioriteringar för 1999
"Det är av intresse att stärka jordbrukets och trädgårdsnäringens konkur- renskraft. I december 1997 presenterades betänkandet En livsmedelsstrategi för Sverige (SOU 1997:167). Förslagen har remissbehandlats och beredning pågår inom Regeringskansliet. Jordbruksdepartementet kommer att tillkalla en särskild utredare med uppgift att lämna förslag till ett nytt svenskt miljöprogram för jordbruket för perioden 2001-2005 (dir 1998:11). Utredaren skall redovisa sina förslag senast 30 juni 1999."
SOU 1997:167, sid 70 handlar om nya nischprodukter som t ex nypon och havtorn. På sid 121 framgår utredningens förslag enligt följande:
"Nysatsningar, oavsett om det gäller produktion av råvaror till livsmedel eller beredda produkter, är förenade med både risker och möjligheter. Om satsningarna lyckas är det till fördel för hela Sverige. Statlig medverkan genom initialstöd till nya nischprodukter kan innebära att odlare och producenter av vidareförädlade produkter är beredda att ta de risker som är förenade med nyföretagandet. En öppenhet för nya idéer om verksamhetsinriktning från såväl jordbruksföretagen som beslutande myndigheter är inte av oväsentlig betydelse för livsmedelssektorns möjligheter till förnyelse och expansion."
"Utredningen föreslår att staten genom olika former av initialstöd skall stödja verksamhet för nyetablering av nischprodukter inom jordbruket, t ex nypon och havtorn, under förutsättning att verksamheten på sikt har goda möjligheter att bli lönsam."
Nypon är ett växtslag som är ett naturligt inslag i den skandinaviska floran. Växten smälter väl in i landskapsbilden.
Nyponodling är en flerårig kultur och de sorter som för närvarande planterats i odlingar tillhör släkterna "Rosa dumalis" och Rosa rubiginosa". I odling ger dessa sorter god skörd efter tredje året och upp till 20-30 års tid, under förutsättning att en föryngring sker vart femte år. Vid föryngring klipps buskarna ner och det avklippta materialet kan användas som biobränsle. Rotsystemet är mycket välförgrenat och täcker efter 3-5 år hela den odlade arealen. Läckaget av näringsämnen är därför minimalt. Någon bearbetning av jorden förekommer ej och mellan raderna skall en gräsbana anläggas. Gödsling sker främst med kväve, helst som naturlig gödsel under vår och försommar. Detta är ur miljösynpunkt bra eftersom odlingarna främst är koncentrerade i de djurtäta områdena i Sydsverige. Behovet för bekämpningen av gräs, sjukdomar och skadedjur är mycket litet. Dessa kan oftast utföras med icke kemiska metoder.
Nyponodling ger ett nytt och spännande tillskott till det svenska kulturlandskapet med minimal miljöpåverkan och är en bra "lokal" för vilda djur året om. Under blomningstid är fälten doftande och betagande vackra. Man kan utan tvekan utnämna nyponodling till en av våra miljövänligaste grödor.
Ett problem är dock att anläggningskostnaderna är höga för nyponodling och den första skörden inträffar först 3-4 år efter plantering. Nyponodling bedrivs ej någonstans i världen kommersiellt. Dock säljs nypon på världsmarknaden från vildväxande buskar där plockningen sker för hand.
Årsförbrukningen av nypon för industriell produktion uppgår inom EU (Sverige och Tyskland) till ca 5 000 ton torkad vara. För att få fram denna mängd behövs en odling omfattande ca 5 000 ha.
Nyponodling passar mycket bra i södra Sverige, där den etablerats på flera håll. Odling av nypon har inte provats någonstans i världen i stor skala. Det är därför mycket glädjande att livsmedelsföretaget Procordia Food sedan många år driver ett projekt kallat "Etablering av nyponodling i Sverige". I samarbete med SLU, Balsgård, pågår växtförädling sedan 1985 med nypon. Procordia Food har steg för steg ökat kontraktsodlingar av nypon med många sydsvenska lantbrukare. Detta har givit företaget goda möjligheter att överblicka tillgång och kvalitet på råvaran, vilket är viktigt för att få fram en bra produkt.
Gödsling och eventuell bekämpning av skadegörare sker enligt IP- konceptet (integrated production). IP-odling kännetecknas av att odlarna regelbundet kontrollerar sin odling och om behov av åtgärder uppstår används i huvudsak biologiska metoder. Inom det svenska miljöprogrammet föreslås EU-stöd endast till ekologisk frukt- och bärodling samt satsningar på utbildning och information. Vi finner starka motiv att på likartat sätt stödja IP-odling av nypon som är en ny och mycket miljövänlig gröda i Sverige. Finansieringen kan ske inom ramen för det nya utvidgade miljöprogrammet till jordbruket som gick igång budgetåret 1997/98. Medlen har uppenbarligen inte fullt ut utnyttjats. Därmed skulle de vällovliga ambitionerna att få till stånd en betydande produktion av nypon på åkermark stimuleras samt ökad sysselsättning på landsbygden och inom livsmedelsmindustrin i Sverige möjliggöras.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag om initial miljöersättning, finansierad inom ramen för miljöersättningsprogrammet till jordbruket, vid etablering och odling av nypon på åkermark,
2. att riksdagen hos regeringen begär att frågan om miljöstöd till nyponodling även tas upp i samband med det nya femårsprogrammet som för närvarande förbereds.
Stockholm den 21 oktober 1998
Ingvar Eriksson (m) Jeppe Johnsson (m)