Inom EU utgår investeringsstöd/stimulanser för förädling och avsättning av jordbruks- och skogsprodukter. Dessa ingår i EU:s strukturstöd för mål 5 a och regleras av ett samlat programdokument som omfattar tiden 1995-1999. Totalt finns i Sverige beslut om stöd omfattande 370 miljoner kronor under perioden, varav 100 miljoner finansieras nationellt. Det är ett för Sverige förmånligt stöd, eftersom cirka 30 procent av stödet finansieras ur statsbudgeten och resterande 70 procent från EU:s jordbruksfond.
I dag existerar inte likvärdiga konkurrensvillkor mellan det svenska och motsvarande livsmedelssystem i andra EU-länder. Detta har bl.a. framkommit i betänkandet En livsmedelsstrategi för Sverige av utredningen om livsmedelssektorns omställning och expansion, SOU 1997:167 och i Jordbruksverkets utvärdering av stödets effekter (Rapport 1998:4).
Sveriges andel av EU:s avsatta medel för investeringsstöd är nämligen det lägsta, om man bortser från Luxemburgs. Av de nya medlemsländerna erhåller Finland och Österrike närmare två respektive tre gånger så mycket medel för investeringsstöd från EU som Sverige.
Hittills har intresset i Sverige för att söka stöd varit mycket stort. Under åren 1995-1997 har Jordbruksverket fått in ansökningar på cirka 770 miljoner kronor och beslutat om bifall på 216 miljoner kronor. Avsatta medel räckte endast till 28 procent av ansökningarna. Stödberättigade investeringar kan i Sverige högst få 17,5 procent av investeringen. I vissa andra EU-länder har man valt att därutöver betala nationellt stöd, vilket kan ge en stödnivå på upp till 30 procent.
Enligt Jordbruksverkets rapport framgår att företagen och branschorganisa- tionerna har framfört att investeringsstödets främsta fördel är att det bidrar till att utjämna konkurrensförhållanden gentemot övriga länder. Tyvärr är tillgången på medel alltför begränsad och stödnivån för låg jämfört med konkurrentländerna.
Likvärdiga konkurrensvillkor med andra EU-länder är avgörande för företagens framgång på den nationella och internationella marknaden.
Investeringar är ett måste för förbättrad konkurrenskraft. Investerings- stödets betydelse i detta sammanhang är inte marginellt utan kan i vissa fall vara avgörande för var förädlingen kommer att placeras.
Inför utformningen av åtgärder under programperioden år 2000-2006 är det viktigt att Sverige fullt ut utnyttjar de möjligheter som medlemskapet ger. Det behövs ett kraftigt utökat investeringsstöd med stödnivåer i paritet med andra länders nivåer för att öka den svenska konkurrenskraften och för att bibehålla sysselsättning i Sverige.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om investeringsstöd till livsmedelsindustrin,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag om fullt svenskt utnyttjande av de möjligheter till investeringsstimulanser som EU-medlemskapet erbjuder, i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 19 oktober 1998
Ingvar Eriksson (m)