Patentlagen bör ändras för att skapa bättre villkor för småföretagare beroende av nya uppfinningar och patentsökningsrätten. Patent på liv skall inte få förekomma.
De små företagen spelar en viktig roll för tillskapandet av nya arbetstillfällen. Det är viktigt att näringsklimatet förbättras och villkoren för företagsamheten blir mer gynnsamma. En rad åtgärder är nödvändiga på näringspolitikens område och inom skattepolitiken för att främja företag- samhet och tillväxt inte minst för små företag i akt och mening att skapa fler arbetstillfällen.
Även de immaterialrättsliga frågorna berör småföretagens villkor. Små- företagare är inte enbart företagare i meningen att driva ett företag. Ofta bygger en företagsidé på en uppfinning som gjorts. En småföretagare är inte sällan också en uppfinnare och innovatör. Mycket av uppfinnares och innovatörers villkor regleras i den immaterialrättsliga lagstiftningen. I de fall det är krångligt, stelt och byråkratiskt att söka och få patent på en uppfinning verkar det hämmande på företagsamheten. Detsamma gäller om inte det rättsliga skyddet för de intellektuella prestationerna är tillräckligt väl utformat. Detta gäller för upphovsrätten såväl som för det industriella rättsskyddet inom immaterialrättens ram. Med upphovsrättens hjälp skyddas det sätt på vilket en idé omsätts i verkligheten. Med patentskyddet, skyddet för varumärken, mönsterskydd och växtförädlarrätt skyddas själva idén som sådan. Småföretagen berörs i alla dessa sammanhang.
Bättre villkor för uppfinnare
Allmänt sett är villkoren för uppfinnare och innovatörer i dag dåliga och bör förbättras. Det immaterialrättsliga skyddet representerar i dag betydande ekonomiska värden.
Villkoren för dem som arbetat för att bygga upp dessa värden står inte alls i proportion till den samhällsnytta och betydelse för sysselsättningen som uppfinningarna representerar. En allmän översyn av bestämmelserna i lagen (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk, patentlagen (1967:837), varumärkeslagen (1960:644), mönsterskyddslagen (1970:485) och växtförädlarrättslagen (1971:392) bör göras med utgångspunkt i att förbättra villkoren för uppfinnare och innovatörer. Detta bör ges regeringen till känna.
Kostnadsaspekten
Det är företrädesvis de större företagen som står för patentsökningen. Det kan vara ett tecken på att det i dag är förenat med stora kostnader att söka olika patent. Kostnader krävs ofta för biträde i samband med patentsökningen. Själva ansökan hos Patent- och registreringsverket är också förenade med en rad kostnader som kan vara kännbara för många mindre företag. De totala kostnaderna för ett patent som meddelas av Patent- och registreringsverket har i olika sammanhang beräknats uppgå till 50 000 kr. Om patentskydd önskas under 10 år tillkommer årsavgifter om drygt 10 000 kr. De sammanlagda kostnaderna för att upprätthålla ett patentskydd i Sverige under 10 år uppgår i normalfallet till omkring 60 000 kr. I enskilda fall kan det röra sig om betydligt högre belopp.
Kostnader för att förvärva patentskydd enligt den europeiska patent- konventionen i åtta länder uppgår till omkring 200 000 kr, vartill kommer kostnader för årsavgifter. De stora kostnaderna hänför sig till arbetet med utformningen av ansökningshandlingarna. Här är förenklade regler verkligen nödvändiga.
Patent- och registreringsverket har i en skrivelse till regeringen redan 1996 väckt förslag om vissa ändringar i patentlagen. Bland de frågor som tas upp i skrivelsen nämns sådana som rör förenkling och förbilligande av handläggningsförfarandet. Fortfarande väntar riksdagen på förslag från regeringen i det sammanhanget.
Kostnaderna som uppkommer i samband med patentsökning är inte relaterade till omfattningen av patentet. En differentiering av de olika patent- kostnaderna borde också övervägas i samband med de förenklingar i övrigt i regelsystemet som är nödvändiga för att minska kostnaderna för små- företagen vid patentsökning. Det bör ges regeringen till känna.
Bruksmönsterskydd
Ett särskilt bruksmönsterskydd bör införas i lagstiftningen. Många små företagare är mer betjänta av ett enklare skydd för sina idéer än de mer omfattande och komplicerade formerna som följer av den patentsökning som finns i dag. Patentsystemets långa handläggningstider, det komplicerade förfarandet och den kostnadskrävande hanteringen avskräcker många småföretagare och enskilda uppfinnare från att ansöka om patent. Det kan få till följd att det som kunde vara idén för en företagare till en framgångsrik sysselsättning förloras till något storföretag som har resurser och möjligheter att fullfölja patentet och blottlägga småföretaget i fråga.
Denna typ av enklare skydd för bruksmönster finns i många andra länder. I dag är det endast Sverige, Storbritannien och Luxemburg bland EU:s medlemsstater som saknar ett sådant system. Ett dylikt enkelt skydd för tekniska uppfinningar i linje med vad som gäller inom de flesta andra EU- länder bör därför övervägas att införa också i Sverige för att underlätta för småföretagen. Detta bör ges regeringen till känna.
Växtförädlarrättslagen
Den nu gällande svenska växtförädlarrättslagen uppfyller inte de åtaganden som en anslutning till den reviderade konventionen för skydd av växtförädlarprodukter innebär. Den reviderade växtförädlarrättslagen innebär i vissa avseenden en förstärkning av ensamrätten till nya växtsorter. Denna ensamrätt inskränks bl.a. så att jordbrukare tillåts att använda sådant växtmaterial som de skördat på den jord de själva brukar till nytt utsäde inom den egna brukningsenheten, det s.k. jordbruksundantaget, i den omfattning och på de villkor som gäller för sorter som omfattas av EG-växtförädlarrätt.
Jordbruksundantaget omfattar en rätt för bonden att bearbeta eller låta någon annan bearbeta utsädet. Det förekommer idag i stor utsträckning att bönder legorensar åt varandra. Enligt vår mening måste utgångspunkten vara att även den som utför rensning och betning av säd som omfattas av jordbruksundantaget skall vara undantagen. Den rättsliga grunden för denna syn är enligt Centerpartiets mening att själva användningen av det uppförökade materialet som sortägaren är berättigad att ta ut ersättning för och rensning m.m. faller utanför detta begrepp. Den svenska lagstiftningen lämnar denna fråga, i förhållandet sortägare/rensare, mer eller mindre öppen med hänvisning till vad EG-domstolen kan komma att tycka om frågan kommer att aktualiseras där. Detta är inte tillfredsställande. Enligt Center- partiets uppfattning bör EG-reglerna tolkas så att de inte ger sortägarna utrymme att begära ersättning av legorensarna för det utsäde som ryms inom jordbruksundantaget. För att markera detta tydligt bör det framgå av förarbetena. Detta bör ges regeringen till känna.
Förbud mot patent på livsformer
Patenträtten bör ha en klar avgränsning. I dag diskuteras möjligheten att ta patent på olika livsformer. Själva tanken är svindlande och berör en rad etiska och moraliska frågeställningar långt utanför den normala patenträttens område. Det är inte minst en fråga om etik och praktiskt ansvar. Varje levande varelse är unik. Ingen skall kunna skapa sig intrång i den sfären.
En rätt till patent på livsformer innebär ett hot mot viktiga delar av den biologiska mångfalden och mot kulturarvet. De nationella reglerna och de internationella överenskommelserna på området bör ses över med inriktningen att det skall vara omöjligt att ta patent på och äga livsformer. Sverige bör internationellt också verka aktivt för att skapa en konvention som förbjuder patenträtt på livsformer. Det bör ges regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en allmän översyn av den immaterialrättsliga lagstiftningen i syfte att underlätta för uppfinnare och innovatörer,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om minskade kostnader och förenklade regler vid patentsökning,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om införande av bruksmönsterskydd,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ändringar i växtförädlarrättslagen,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förbud mot patent på livsformer.
Stockholm den 25 oktober 1998
Agne Hansson (c) Viviann Gerdin (c)