Inledning
Miljöpartiet de gröna anser att patent av mänskliga gener och deras användning, och av högre djur och växter som är resultat av biotekniska processer, är både skadligt och onödigt. Patent på mänskliga gener har dessutom redan lett till kaos inom den medicinska forskningen och utvecklingen i USA. Det finns ingen anledning att överföra det till Europa.
Patentering ökar beroendet
På växtförädlarområdet finns redan en internationell reglering, som visserligen inte är heltäckande men åtminstone inte bromsar utvecklingen på förädlarområdet. Att öppna för patentering av växter innebär att öppna för att ett fåtal kapitalstarka organisationer kan få hela kontrollen av den genetiska bas vi alla försörjer oss på.
Bioteknikindustrins argument för patentering är att man på detta sätt kan få tillbaka de dyra investeringar man gjort i den kostbara gentekniken. Men inom växtförädlingsområdet är gentekniken inte dyrare än andra mera traditionella tekniker. Den blir dessutom allt billigare och ger dessutom i många fall snabbare resultat.
Patent tvingar fram genteknik
Med patentering tvingar man fram en växtförädling som bygger på genteknik. Sorter som enkelt kan tas fram med traditionella tekniker måste göras med genteknik för att man ska kunna få patent. Bara växtförädlare som har patent eller som har råd att betala royalties för att utnyttja patenterade sorter kommer att kunna fortsätta i förädlingsbranschen. Detta kommer att innebära en likriktning av växtförädling som får negativa konsekvenser för mångfalden av odlade sorter och indirekt vilka odlingssystem som blir tillgängliga för odlarna.
EU:s patentdirektiv
I november 1997 fattade EU:s ministerråd för inre marknad beslut om kommissionens direktiv om rättsligt skydd för biotekniska uppfinningar. Namnet på direktivet tycks göra sitt bästa för att dölja vad det egentligen är frågan om: patent på liv. Ett förslag som innebär att det blir möjligt att ta patent på gener från växter och djur, inklusive vävnad och kroppsdelar från människor, är naturligtvis mycket kontroversiellt och har diskuterats mycket hett.
I juli 1998 ställde sig Europaparlamentet positivt till direktivet, efter att ha röstat igenom 66 ändringsförslag. Kommissionens ändrade förslag tar inte fullt ut hänsyn till dessa ändringsförslag.
Holland har nu överklagat direktivet efter beslut i sitt parlament. Man motsätter sig patentering av växter och djur och vill att direktivet skall upphävas, eftersom man anser att det saknar legal grund då det strider mot internationella avtal och basala mänskliga rättigheter.
Sverige bör följa Hollands exempel och liksom Holland överklaga direktivet till Europa-domstolen. Detta bör ges regeringen till känna.
Patent i USA
I USA har möjligheten att ta patent på liv funnits länge. Redan 1979 godkändes patent på ämne utvunnet ur jordgubbar och 1980 ansåg the Supreme Court att genetiskt förändrade bakterier är patenterbara. Amerikanska genforskare har under tio års tid samlat genmaterial och amerikanska staten har också givit statsanslag åt ett projekt som går ut på att ta blodprov av olika ursprungsbefolkningar i bl a Colombia, Peru och Salomonsöarna. Genom att jämföra generna från närbesläktade människor hoppas man kunna spåra orsakerna till olika genetiska sjukdomar. Ursprungsbefolkningar tvingas också ställa sina kunskaper om medicinalväxter och områdets biologiska mångfald till förfogande för forskning - för att sedan kanske t o m tvingas betala för de patenterade medikamenter som forskningen tagit fram.
Forskningsresultaten samlas av ett fåtal multinationella företag, en tredjedel av alla patentsökningar kommer från tre stora koncerner: Monsanto, Lubrizol och Novartis. Gener och arvsanlag är en stor framtidsmarknad för de farmaceutiska företagen och striden om patenten kommer att bli stenhård.
Inför kommande WTO-förhandlingar vill företagen att USA skall inta en stenhård linje och tvinga på EU den amerikanska synen.
Miljöpartiets grundinställning är att möjligheten att ta patent på liv i grund och botten är felaktig och att Sverige med kraft skall motsätta sig den amerikanska linjen i WTO-förhandlingarna.
Mångfalden minskas
Likriktning av det utsäde som används i jordbruket har pågått sedan 50-60-talet. Patentering av växter kommer att förstärka den utvecklingen, när det istället är en större variation i det biologiska material som är önskvärt. Mindre växtförädlare kommer att slås ut när det krävs resurser att söka och bevaka patent. Kostnaden för att ta fram en ny sort blir alltså högre. Därför kommer också den offentliga förädlingen av sorter för marginella odlingsområden som Norrland att försvåras.
Det hot EU:s patentdirektiv utgör mot den biologiska mångfalden i odlingslandskapet är också indirekt. Det består i likriktningen av sorter och typen av sorter som kräver en fortsatt bekämpningsmedelsanvändning. Bekämpningsmedlen bekämpar inte enbart det ogräs och de skadedjur som de skall, utan också de insekter som inte är skadliga och som lever på ogräset samt de fåglar och andra smådjur som lever på insekten. Att den biologiska mångfalden minskar på åkern är odiskutabelt och försök visar också att den konventionella odlingsmetoden är boven i dramat.
Kontraktsodling ökar
Svenska bönder har länge varit vana vid kontraktsodling när det gäller ärtor och sockerbetor och ser ingen inskränkning i sin handlingsfrihet därvid. Men hur blir det när det till alla odlingsväxter följer kontrakt som det Monsanto tecknar med sina odlare av RoundupReady soja: Du får bara köpa herbicid (ogräsbekämpningsmedel) hos Monsanto. Du får inte spara något frö efter skörd. Du får inte ge frö till någon annan. Du får låta Monsanto kontrollera din gård 3 år efter odlingsåret. Du måste betala böter om du inte följer kontrakten.
Även om förslaget till patentdirektiv säger sig respektera Farmers Privilege (att bonden får använda eget odlat frö som utsäde) öppnar patentering av GMO-växter för kontrakt som utesluter denna rättighet.
Ursprungsbefolkningars rättigheter
Miljöpartiet vill att ursprungsbefolkningars kunskap och nyttjande av lokala genetiska resurser skall skyddas. Denna fråga avgörs inte i EU, men patentdirektivet ger signal till WTO och andra internationella fora om att det är patentvägen som man bör gå. Rättigheter till kunskap om biologi måste kombineras med kravet att bevara de genetiska resurserna. Rätten till liv skall vara allas och skall inte kunna patenteras av någon.
Förbjud patentering av liv
Miljöpartiet anser att regeringen skall lämna förslag till lag som innebär att patent på liv förbjuds och att Sverige skall verka för att en internationell konvention som förbjuder patent på livsformer kommer till stånd.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag till lag som innebär att patent på liv förbjuds,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige bör följa Hollands exempel och överklaga EU:s patentdirektiv till Europadomstolen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en internationell konvention som förbjuder patent på livsformer.
Stockholm den 27 oktober 1998
Gudrun Lindvall (mp)
Per Lager (mp) Gunnar Goude (mp) Helena Hillar Rosenqvist (mp) Mikael Johansson (mp) Marianne Samuelsson (mp) Matz Hammarström (mp) Ewa Larsson (mp) Barbro Johansson (mp)