Efter många år och krångliga turer har vi fått ny lagstiftning om myndighetsoffer, dvs. personer som drabbats bl.a. av oriktiga frihetsinskränkningar och av felaktig myndighetsinformation. Det innebar en förbättring av gällande rätt i vissa avseenden, men utvidgningen är helt otillräcklig. Regeringen struntade fullkomligt i den bakomliggande parlamentariska utredningen, som var enig i de flesta huvudpunkterna.
Därför blev det en skenreform i snålhetens tecken och huvudbristerna gäller främst i följande avseenden, nämligen felaktiga frihetsberövanden, felaktig myndighetsinformation och den nödvändiga jämkningsregeln.
Felaktiga anhållanden
Idag gäller för kortare frihetsberövanden att en "oskyldig" inte har rätt till ersättning om han varit frihetsberövad under högst 23 timmar 59 minuter. Utredningen föreslog att denna s.k. 24-timmarsregel skulle avskaffas, därför att redan själva ingripandet inte sällan är omtumlande och smärtsamt för den enskilde. Ett frihetsberövande är ett allvarligt ingrepp i den enskildes frihet och det finns därför särskild anledning att se allvarligt på dessa fall och att vara generös när någon därigenom åsamkas skada, menade en enig utredning. Den nuvarande 24-timmarsregeln - fortsatte utredningen - har också uppfattats som formalistisk och det är uppenbart att även ett kortvarigare frihetsberövande kan vålla beaktansvärd skada, fastslog utredningen med samma enighet. Detta resonemang bör gälla beträffande samtliga typer av frihetsberövanden. Det är otillbörligt att en sådan "självrisk" ska drabba "oskyldiga" medborgare. Fall med krav på oskälig ersättningsrätt kan utsorteras genom regel om jämkning även till noll av begärd ersättning.
Utredningen ville alltså avskaffa den här regeln, men det ville inte regeringen. Majoriteten i lagutskottet tog bort regeln mot social- demokraternas vilja, men riksdagen gick på regeringens linje med stöd av kristdemokraterna.
Nu måste äntligen 24-timmarsregeln avskaffas för oskyldigt anhållna genom ett klokt beslut av den nyvalda riksdagen. Därvid bör anmärkas att det är en total rättslig missuppfattning att avskaffandet av den skulle sabotera den rättsliga effektiviteten. Polisen kan och bör använda en lång rad andra åtgärder, utan inlåsning, exempelvis medtagande till förhör och hämtning till förhör, förutom alla de åtgärder som kan vidtas som är rena ordningsåtgärder - alla dessa åtgärder utan att "stämpla" personen i fråga som brottsling. Detta är den synnerligen viktiga och avgörande skillnaden mellan de här polisiära åtgärderna.
Felaktigt gripna personer
För judiciella frihetsberövanden krävs självklart likabehandling av anhållna resp. gripna personer.
För det första bör strikt ansvar gälla även vid gripande. Det är orimligt att göra skillnad mellan den som grips och den som anhålls. Ur den enskildes synvinkel är det av underordnad betydelse om ingripandet mot honom rubriceras som "gripande" eller "anhållande". För den enskilde är det väsentliga naturligtvis att åtgärden vidtas mot honom - kanske i grannars eller arbetskamraters närvaro - på grund av en misstanke om brott och att han sedan inlåses i en cell hos polisen. Det kan vara tillfälligheter som avgör om man blir anhållen omedelbart eller om man blir gripen. Som ett avgörande skäl mot att behandla anhållandefallen och gripandefallen lika har framförts att det skulle hindra polisen i arbetet. Vi övertygade om att det i stället skulle innebära en trygghet för polisen. Polismännen skulle med vårt förslag veta att den drabbade får ersättning om skada skulle råka uppkomma vid ett felaktigt polisgripande. Dessutom konstaterar även regeringen att "en ordning som innebär att oskyldigt drabbade får ersättning kan bidra till ett ökat förtroende för polisen".
Men oskyldigt gripna personer har kvar sin självrisk, trots att det vore lika angeläget där att ta bort regeln. Men det är ju i princip samma arrestering, samma låsta dörr, och kränkningen upplevs ju som störst de allra första timmarna. Det avgörande för en enskild medborgare som har blivit oskyldigt inlåst är ofta inte beloppets storlek. Det skall i varje fall täcka ersättning för kostnader, exempevis förlorad arbetsinkomst. Men den här summan, även om den är liten, fungerar som rättssamhällets "ursäkt". Därför bör för det andra även självrisken för gripna avskaffas.
Felaktig myndighetsinformation
Vid felaktig myndighetsinformation införs genom den nya lagen visserligen en rätt till ersättning, men det krävs samtidigt att det skall finnas särskilda skäl för att man skall få ersättning. Risken är uppenbar att det i praktiken i de allra flesta fall inte blir en enda krona i ersättning. Det är ett typiskt kännetecken för en skenreform. Därför bör kravet på särskilda skäl avskaffas. Vid oskäliga krav på ersättning kan jämkning ske även till noll.
Tuff jämkningsregel
Möjligheterna till jämkning av det allmännas skyldighet att utge ersättning till skadelidande är idag otillfredsställande. Den nya lagen förbättrar situationen men inte tillräckligt. Rättsläget skulle bli acceptabelt och mera lättolkat om jämkningsregeln preciseras samtidigt som möjligheterna till jämkning utökas.
Utgångspunkten för denna undantagsregel kan vara att jämkning skall ske om den skadelidande själv varit medvållande till den uppkomna skadan. Den lämpliga grundregeln bör då innebära att ersättning skall kunna jämkas om den skadelidande själv medverkat till skadan. Naturligtvis skall den skadelidande som sökt försvåra sakens utredning eller sökt undandra sig förundersökning eller lagföring inte äga rätt till ersättning. Samtidigt bör understrykas att alltjämt skall gälla att ersättning inte får jämkas på den grund att misstanke om brott kvarstår utan att skuldfrågan är klarlagd.
Samtidigt finns det anledning att påpeka att en generös ersättningsrätt naturligtvis kan missbrukas. Vi har sett det i Lindomefallet. Det var inte nog med att någon slapp åtal utan fick dessutom betalt från statens sida. Det behövs en tuff jämkningsregel för att skilja agnarna från vetet och den nya lagregeln är otillräcklig. En bättre modell för en rimlig begränsning kan uppnås genom att ersättning kan jämkas vid medvållande från den skadelidande själv till den uppkomna skadan. En jämkningsregel, som stämmer med en traditionell medvållandereglering, ger en bredare tillämp- ning och en ökad effektivitet vad gäller jämkningen. Härigenom förebyggs samtidigt okynnesansökningar. Detta gäller vid både frihetsberövande och myndighetsinformation.
Kortare preskriptionstid
I nya lagen bibehålls nu gällande 10-årig preskriptionstid trots att utredningen föreslog 6 månaders specialpreskription. För övrigt är preskriptionstiden 3 månader i Norge och 2 månader i Danmark. Nu finns skäl att återgå till den 3 månaders preskriptionstid som gällde före det att allmän preskription om 10 år infördes. Härigenom skulle man uppnå en rimlig nordisk rättslikhet.
Rimlig bevisbörda
Vad gäller frågan om valet av generell ansvarighetsgrund har vi - efter att med viss vånda släppt kravet på strikt ansvar - accepterat att rätten till skadestånd förutsätter fel eller försummelse på skadevållarens sida (med vissa särskilda undantag). Avgörande för detta ställningstagande har varit att det här gäller en objektiv bedömning av det förfarande som har orsakat skadan och att subjektiva ursäkter inte fritager från ansvar. Härigenom kommer rättstillämpningen i det enskilda fallet att ligga nära det strikta ansvaret. Om rättstillämpningen inte skulle tillgodose dessa intentioner finns anledning att ompröva denna generella ansvarsgrund.
En viktig övergripande synpunkt gäller en rimlig bevisbörda. Den nya lagen innebär att den skadelidande har bevisbördan för omständigheter som medför att en åtgärd varit oriktig. Men beviskraven får då inte ställas så högt att det i praktiken blir omöjligt för den skadelidande att få ersättning. Istället bör man visa generositet även vid bevisprövningen till den oskyldigt skadelidandes fördel. Det är angeläget att denna syn kommer till uttryck i motivtexten till denna lagstiftning för att reformen inte ska bli helt verk- ningslös.
Ekonomiska konsekvenser
Reformens ekonomiska konsekvenser har gjorts till en huvudfråga. Jag menar att de ekonomiska konsekvenserna är synnerligen begränsade. Det framgår redan av propositionen. Utvidgningen beträffande de oskyldigt anhållna, som lagutskottet vill ha, ökar naturligtvis kostnaderna, men inte på ett oöverstigligt sätt. Kostnaderna blir inte heller orimliga om regeln utvidgas till att omfatta gripande. Här har hänsyn tagits till den effektiva jämkningsregeln.
Vi menar dock att en viss ökad kostnad inte kan utgöra tillräckliga skäl mot denna rättssäkerhetsreform i vår utformning. Det är ju inte rimligt att det är den enskilde skadelidande som ensam skall bära uppkomna kostnader på grund av felaktiga myndighetsåtgärder. Ur liberalt perspektiv är det självklart att dessa istället solidariskt skall bäras av staten. Bristande samhällsresurser är heller inget bärande skäl till avslag på utredningsförslaget och detta inte ens enligt regeringen.
För övrigt tror vi inte att det är så illa ställt med våra myndigheters verksamhet att ersättning till följd av myndighetsfel skulle ruinera staten men om så skulle vara fallet är det extra angeläget att vidtaga åtgärder bl.a. på skadeståndssidan.
Sammanfattande slutsats
Den sammanfattande slutsatsen är att den genomförda "snåla" reformen skyndsamt måste kompletteras på ovanstående punkter. Detta är nödvändigt för att uppnå ett rättssamhälle, som förtjänar både myndighetsoffrens och övriga medborgares förtroende.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ersättning vid felaktigt anhållande,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ersättning vid felaktigt gripande,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ersättning vid felaktig myndighetsinformation,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vidgad jämkningsregel,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kortare preskriptionstid.
Stockholm den 19 oktober 1998
Kenth Skårvik (fp)