Namnlagen
Namnlagen och den praxis som utarbetats säger att man vid t. ex. giftermål inte får byta till ett efternamn som är en sammansättning av det egna namnet och parternas namn, sammansatt med bindestreck.
Motiveringen lär vara att man skulle få alltför långa efternamn om flera sammansatta efternamn sattes samman.
Det handlar inte om att det skulle vara fråga om tekniska problem i samband med databehandling etc. och inte heller om någon principfråga, då alla de som redan innan lagen tillkom hade sammansatta efternamn har fått lov att behålla dessa.
Konsekvensen för parter som har efternamn som man vill att barnen ska bära och på det sättet bevara dem åt eftervärlden är att det nekas dem.
Dagens, för många, otillfredsställande lösning heter "mellannamn". Mellannamnet betraktas inte som ett riktigt efternamn och ärvs därför inte av eventuella barnbarn.
Med anledning av ovanstående föreslår jag att riksdagen ger regeringen i uppdrag att lägga fram förslag som innebär att "namnlagen" ändras så att äkta makar kan byta till efternamn som är en sammansättning av parternas namn med bindestreck emellan.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjligheterna att bilda nya efternamn.
Stockholm den 28 oktober 1998
Tomas Högström (m)