Det finns regler som talar om att i det fall föräldrar är gifta med varandra har de gemensam vårdnad om barnet. Har äktenskap däremot inte ingåtts mellan föräldrarna är modern ensam vårdnadshavare. Ingår föräldrarna senare äktenskap får de därigenom automatiskt gemensam vårdnad om barnet, trots att äktenskap i första hand är något som berör relationen mellan två vuxna.
I den ovan angivna situationen, när endast en förälder är vårdnadshavare, kan föräldrarna ändå få gemensam vårdnad genom att inge en gemensam ansökan till domstol. Domstol kan även vid prövning förordna att föräldrarna i fortsättningen skall utöva vårdnaden gemensamt.
Enligt min mening bör nuvarande regler förändras så att även föräldrar som inte är gifta vid det gemensamma barnets födelse automatiskt får gemensam vårdnad om barnet. Ett barn behöver båda sina föräldrar i lika hög utsträckning oavsett om dess föräldrar är gifta eller inte. Barn har rätt till båda sina föräldrar, båda föräldrarna har ansvaret - ett förhållande som med tydlighet också bör framgå av lagstiftningen.
En vid barnets födsel ogift moder bör enligt denna min redovisade ståndpunkt fortsättningsvis ha gemensam vårdnad om barnet med barnets fader. Detta synsätt står inte heller i motsats till att domstol under hänsynstagande till barnets bästa skall kunna förordna om annat i individuella fall om situationen så påkallar.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sådan ändring i föräldrabalken att båda föräldrarna automatiskt får gemensam vårdnad oberoende av sitt civilstånd.
Stockholm den 16 oktober 1998
Carina Hägg (s)