Lagen om registrerat partnerskap var ett viktigt steg i arbetet för likabehandling oavsett sexuell läggning. Samtidigt upprätthåller och förstärker partnerskapslagen den särbehandling inom familjerätten som görs av samkönade par i förhållande till heterosexuella par. I stället för en gemensam sambolagstiftning har vi en separat lag om homosexuella sambor. På samma sätt har vi en lagstiftning om äktenskap för heterosexuella och en lagstiftning om partnerskap för homosexuella. Lagarna om äktenskap och partnerskap är till sina juridiska konsekvenser identiska, med undantag för alla frågor rörande gemensam vårdnad av barn, adoption och konstgjord befruktning. Dessa undantag behandlas separat i en särskild motion.
Lagstiftningen skall vara könsneutral. Därav följer att den också skall lika- behandla par oavsett om dessa består av två personer av olika kön eller två personer av samma kön. Detta leder fram till slutsatsen att äktenskapslagstift- ningen bör omfatta såväl heterosexuella som homosexuella par. Äktenskaps- balken och därunder liggande bestämmelser bör revideras i enlighet med detta, den separata partnerskapslagen för homosexuella blir då onödig. En övergångsbestämmelse kan möjliggöra att par som ingått partnerskap be- handlas som gifta par.
Staten ger i dag vigselrätt åt ett antal trossamfund som inte accepterar homosexuella relationer. Om äktenskap för homosexuella införs måste denna reform knytas till en översyn av de juridiska konsekvenserna av trossam- fundens vigselceremonier. En religiös trosuppfattning kan inte göras till ursäkt för att nedvärdera homosexualitet eller diskriminera homo- och bi- sexuella. Därför är det rimligt att juridiskt giltiga vigslar endast skall få utföras av de samfund som viger både homosexuella och heterosexuella par.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om äktenskap för homosexuella,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vigselrätt för samfund.
Stockholm den 21 oktober 1998
Yvonne Ruwaida (mp)
Gunnar Goude (mp) Mikael Johansson (mp)