Det är viktigt att lagstiftningen kan skapa så goda förutsättningar som möjligt för att åstadkomma klara ansvarsförhållanden inom ett företag. Det ökar också möjligheterna att utkräva ansvar av försumliga bolagsföreträdare.
Det är också viktigt att skapa så goda förutsättningar som möjligt för att också små aktieägare skall ha möjlighet att utöva ett inflytande. Aktiebolags- lagen bör ses över i syfte att bredda inflytandet, klarlägga ansvarsfördelning, och motverka försummelse.
Beredning av styrelseval
Aktiebolagslagen innehåller inte några bestämmelser om hur ett styrelseval skall beredas. I de börsnoterade bolagen är det oftast en mycket liten grupp runt styrelsens ordförande, som inför den bolagsstämma där styrelseval skall äga rum, inleder beredningsprocessen. Det utestänger möjligheterna för de många enskilda aktieägarna med små aktieinnehav från både insyn i processen och från möjligheterna att påverka valet i ett tidigt skede. Börskommittén har också uppmärksammat detta och utfärdat vissa rekommendationer avseende styrelseval i svenska bolag som givit ut aktier vilka är noterade vid svensk börs eller auktoriserad marknadsplats.
Så som brukligt är i de flesta sammanhang där styrelseval förekommer bör det också i fråga om val till styrelse i ett börsnoterat publikt aktiebolag finnas en informations- och beredningsprocess som är fastlagd i lag. Det kan ske genom att ett krav införs i aktiebolagslagen på att ett styrelseval i ett publikt aktiebolag skall förberedas av en valberedning. Det kan också ske på ett sådant sätt att den informationsordning som rekommenderats av Börskommittén (NBK) blir lagfäst.
För att en aktieägare ska kunna fatta beslut på goda grunder bör en så allsidig information som möjligt lämnas före beslutstillfället. Information om den föreslagna styrelsens sammansättning, liksom om de föreslagna personernas övriga uppdrag bör lämnas redan i kallelsen till bolagsstämman.
Regeringen bör återkomma i frågan om beredning av styrelseval i publika aktiebolag i syfte att säkerställa att största möjliga information och inflytande skapas i beredningsprocessen. Det bör ges regeringen till känna.
Rätten att få ett ärende behandlat på bolagsstämman
När det gäller rätten för en liten aktieägare att få ett ärende anhängiggjort och behandlat på en bolagsstämma innehåller nuvarande lagstiftningsförslag ett moment 22. I lagen föreskrivs hur kallelse och dagordning skall vara utformade och hur ett ärende skall anhängiggöras. Om en aktieägare önskar anhängiggöra ett ärende skall detta anmälas i god tid innan dagordning fastställs och kallelse utsänds. Om begäran om ett ärendes upptagande på dagordningen har getts in senast en vecka före den längsta kallelsetiden som lagen medger, skall begäran alltid anses ha gjorts i tillräckligt god tid för att tas upp till behandling vid stämman.
Det är i de allra flesta fall först när kallelsen skickats ut och dagordningen samt årsredovisningen kan studeras, som fråga uppkommer hos en enskild aktieägare om ytterligare ärenden skall aktualiseras. Då är det redan för sent. Den nuvarande lagen utestänger därför i praktiken små aktieägare som inte har nära och löpande information om aktiebolaget att få ärenden upptagna till behandling på en bolagsstämma. Detta moment 22 bör undanröjas i lagstiftningen. Det kan ske genom att kallelse, årsredovisning och preliminär dagordning skickas ut separat från den slutligt fastställda dagordningen som sänds ut senare. Efter det att kallelsen, årsredovisningen och den preliminära dagordningen utsänts och fram till dess att den slutliga dagordningen fastställts bör det finnas en möjlighet för aktieägare att inkomma med ärenden som de önskar få behandlade på bolagsstämman. Det bör ankomma på berört utskott att närmare utforma lagtext i linje med vad som ovan anförts.
Styrelses beslutsförhet
Reglerna för en styrelses beslutsförhet bör göras tydligare i lagen. Enligt föreslagen ordning kan en styrelse i vissa speciella fall råka in i en återvändsgränd. Om t.ex. två ledamöter i en styrelse på tre styrelseledamöter totalt råkar vara jäviga i ett ärende som skall behandlas, t.ex. beslut om förslag till utdelning, är styrelsen förhindrad av lagen att fatta beslut. Det bör därför öppnas en möjlighet i lagen för en styrelse att hänskjuta en fråga för beslut direkt till bolagsstämman för den händelse styrelsen inte är beslutför. Regeringen bör närmare överväga frågan om styrelses beslutsförhet och återkomma till riksdagen med förslag till beslut i linje med vad som anförts så att en styrelses beslutsmöjligheter inte blockeras i lagstiftningen.
Revisorer
Revisorerna får i det nya förslaget från regeringen en skyldighet att agera vid misstanke om brott och skall medverka till att brott förhindras. Det är viktigt. I aktiebolagslagen stadgas vad revisionsberättelsen skall innehålla och hur revisorerna skall rapportera. Centerpartiet delar uppfattningen i propositionen att revisorernas skyldighet att sända över kopia av revisionsberättelsen till skattemyndigheten skall tas bort. Av rapporten skall framgå av redovisningen hur bolaget har betalat skatter och avgifter. Skattemyndigheten har redan kännedom om hur ett bolag fullföljer sina skatteåligganden på annat sätt. Genom ändringen blir det i stället bolaget som blir skyldigt att i förekommande fall skicka in den orena revisionsberättelsen till skattemyndigheten. Revisorernas skyldighet att kontrollera och i revisionsberättelsen rapportera att skatter och avgifter redovisats och betalts bör däremot finnas kvar, liksom skyldigheten för revisorer att rapportera om företaget ej registrerats hos skattemyndigheten.
För att ytterligare stärka revisorernas skyldighet att agera vid misstanke om brott bör också en allmän skyldighet för revisorerna införas att rapportera i de fall ett bolag inte betalar skulder av väsentlig betydelse i rätt tid, oavsett vilken skuld det är fråga om. En skyldighet av denna innebörd bör införas i lagstiftningen. Det bör ankomma på berört utskott att närmare utforma lagtexten.
Revisorssuppleant
I aktiebolagslagen finns ingen föreskrift om att en revisorssuppleant skall utses samtidigt som bolagsstämman utser revisorer. En sådan regel bör införas. Om en revisorssuppleant är vald uppstår inte onödiga förseningar på grund av arbetet med att finna en ny revisor, för den händelse en ordinarie revisor får förfall. En sådan extra procedur kan innebära ett icke önskvärt avbrott i det löpande granskningsarbetet. Åtgärden bör inte i normalfallet föranleda några extra kostnader för bolaget, eftersom arvode till suppleant i praktiken utgår först när suppleanten genomför revision vid den ordinarie revisorns förfall. Vi föreslår därför att aktiebolagslagen skall innehålla en skyldighet för bolagsstämman att jämte ordinarie revisorer också utse minst en revisorssuppleant. Det bör ankomma på berört utskott att närmare utforma lagtexten.
Sanktionsmöjligheter
I den nuvarande lagstiftningen finns i praktiken inga sanktionsmöjligheter för den händelse någon bryter mot lagen. Det gäller såväl styrelse som revisorer. Om för den händelse en bolagsstyrelse med revisorernas goda minne förbrukar aktiekapitalet och driver företaget vidare olagligt och iscensätter s.k. bekvämlighetskonkurser föreskrivs inte något strafförfarande. Det gör att ansvarsutkrävandet förblir suddigt och lagstifningen tämligen tandlös i termer av att öka ansvar och motverka försumlighet. En oskarp lag i dessa avseenden medför också att många små företag, som ofta förekommer som underleverantörer, drabbas ekonomiskt i de fall då försumlighet och olagligheter förekommer. För att värna företagsamheten, öka ansvarstagandet och motverka försumlighet bör aktiebolagslagen också omfatta sanktionsregler. Regeringen bör efter ytterligare beredning återkomma till riksdagen med förslag till straffsanktioner vid brott mot aktiebolagslagen. Detta bör ges regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen begär att regeringen återkommer med förslag i frågan om beredning av styrelseval i publika aktiebolag,
2. att riksdagen beslutar om sådan ändring i aktiebolagslagen att en aktieägare ges rätt att få anmäla ärenden för behandling på bolagsstämman innan slutlig dagordning fastställs,
3. att riksdagen hos regeringen begär förslag till sådan ändring i aktiebolagslagen att styrelse som inte är beslutsför kan hänskjuta beslut till bolagsstämman,
4. att riksdagen beslutar om sådan ändring i aktiebolagslagen att det införs en skyldighet för revisorer att rapportera om ett bolag inte betalat skulder av väsentlig betydelse,
5. att riksdagen beslutar om sådan ändring i aktiebolagslagen att bolagsstämman jämte ordinarie revisorer måste utse minst en revisorssuppleant,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sanktionsregler i aktiebolagslagen.
Stockholm den 26 oktober 1998
Agne Hansson (c) Viviann Gerdin (c)