Inledning
Att vara ung är att genomgå en speciell livsfas då man är särskilt sårbar och påverkbar. Ungdomstiden har också förlängts i vårt moderna samhälle. Men att vara ung är också att tillhöra en åldersgrupp som har vissa gemensamma problem och utmaningar. Vi ser hur ungdomar på arbets- och bostadsmarknaden drabbas särskilt hårt av arbetslöshet och rådande bostadssituation. Ungdomar som grupp släpar också efter andra åldersgrupper i materiellt hänseende. Denna utveckling har pågått sedan 20 år tillbaka. Ungdomar börjar tjäna egna pengar allt senare i livet, dels beroende på att utbildningstiden förlängts, dels beroende på den höga arbetslösheten i denna åldersgrupp.
Det är mot denna bakgrund motiverat med en statlig ungdomspolitik som försöker samordna insatser för ungdomar och stödja kommuner, ideella organisationer och andra krafter i samhället att medverka till positiva levnadsvillkor för dagens och morgondagens ungdomar.
Passiv regering
Under slutet av 1980-talet och början av 1990-talet utvecklades ungdomspolitiken. En tydlig milstolpe i utvecklingen av en samlad ungdomspolitik skedde under åren 1991-94 när Ungdomsstyrelsen skapades, bidragsreglerna till ungdomsorganisationerna blev mer målstyrda, nationella riktlinjer antogs, en utredning om ungdomars levnadsvillkor tillsattes, en återkommande studie av ungdomars värderingar påbörjades och en samlad ungdomspolitisk proposition (prop. 1993/94:135) förelades riksdagen.
Flera av initiativen som då togs utgick från att ungdomsfrågorna skulle få en återkommande och seriös behandling i riksdagen. Men efter 1994 års val har mycket litet hänt. Det enda positiva är att den nya myndigheten har kunnat etablera sig och att en uppföljande studie av ungdomars värderingar gjorts. Men inga nya politiska initiativ har tagits, om man undantar tillsättandet av den ungdomspolitiska kommittén som delvis fick i uppdrag att utreda det som redan var utrett.
Under de fyra år som gått sedan hösten 1994 har Sverige haft fyra olika ungdomsministrar. Dessutom har ungdomsenheten på tidigare Inrikes- departementet fått byta departement ett antal gånger. Effekten har blivit en passiv ungdomspolitik av passiva statsråd.
Nationella riktlinjer
Bland förslagen i propositionen (prop. 1993/94:135) om ungdomspolitik, fanns förslag till riktlinjer för ungdomspolitiken, vilka riksdagen sedan ställde sig bakom. Riktlinjerna ska ge vägledning för statliga och kommunala insatser för ungdomar. Eftersom ungdomsfrågor berör flera olika områden är det viktigt att man samverkar över traditionella gränser både mellan olika offentliga myndigheter och förvaltningar och mellan förvaltningar och ideella krafter i samhället. Ungdomarna själva är den viktigaste resursen i allt utvecklingsarbete och det måste därför utgå från ungdomarnas perspektiv.
Riksdagen beslutade 1993/94 om följande riktlinjer för ungdomspolitiken:
Stödjande insatser. De offentliga insatserna för ungdomar bör i första hand vara stödjande och bygga på ungdomars, föräldrars och andra närståendes engagemang.
Helhetssyn. Åtgärder inom olika områden skall präglas av en helhetssyn på ungdomars situation och utgå från ett ungdomsperspektiv.
Goda uppväxtvillkor. Alla ungdomar skall ha rätt till goda uppväxtvillkor som tillgodoser både behovet av trygghet och av personlig utveckling.
Etablering i vuxensamhället. Ungdomar skall ges goda förutsättningar att etablera sig som vuxna och göra egna val.
Främja ansvarstagande. Ungdomars personliga ansvarstagande, medmänsklighet,
delaktighet och inflytande skall främjas.
Ökad samverkan. Myndigheter och organisationer bör i ökad utsträckning samverka i ungdomspolitiska frågor. Engagemanget inom den ideella sektorn skall tas till vara.
Syftet med dessa riktlinjer är att de dels ska styra de statliga insatserna på alla de områden där ungdomsfrågor behandlas, dels inspirera kommuner och ideella organisationer att kraftsamla kring en positiv och stödjande syn på ungdomar och deras väg in i vuxenlivet.
Det är angeläget att dessa nationella riktlinjer för ungdomspolitiken regelbundet utvärderas och preciseras för att bland annat kunna få fram konkreta delmål. Men i stället för att förverkliga riksdagens beslut lät den socialdemokratiska regeringen i ett av sina få initiativ tillsätta en ny utredning, Ungdomspolitiska kommittén (SOU 1997:71). Men trots att utredningen presenterade sina förslag våren 1997 bereds utredningens förslag fortfarande i Regeringskansliet.
Det är till exempel märkligt att regeringen i sin skrivelse 1994/95:127 om ungdomsfrågor inte med ett ord redovisar på vilket sätt arbetet med att förverkliga de mål för ungdomspolitiken som riksdagen beslutade om 1993/94 har fortskridit. Att då bara hänvisa till en ny proposition innebar att det påbörjade förnyelsearbetet bromsades upp.
Ungdomar en resurs
Ungdomars inflytande i samhället och deras möjlighet att påverka samhällsutvecklingen, har på senare tid aktualiserats i ökad utsträckning. Runt om i landet har olika initiativ tagits för att ungdomar ska bli mer delaktiga i frågor som berör dem. Vår uppfattning är att det finns ett intresse hos beslutsfattare på olika nivåer att ungdomarna ska vara med och påverka i olika samhällsfrågor. För att detta ska fungera behövs en samlad och aktiv ungdomspolitik på nationell nivå. Den unga generationen är en stor resurs för samhället. Det är viktigt att de värderingar som de tillför, integreras i samhället och även tillåts påverka samhällsutvecklingen. Vi kristdemokrater menar att det också är viktigt att generationsaspekterna beaktas på ett bra sätt i den politiska beslutsprocessen. Det är därför viktigt att ungdomsfrågorna ständigt hålles levande i riksdagen.
Framtidstro och identitet
Ungdomars framtidstro formas i stor utsträckning av deras framtidsutsikter. En positiv framtidstro motiverar engagemang, utbildning, ansvar och stimulerar till delaktighet i samhället. Brist på framtidstro och på de egna möjligheterna att skapa ett gott liv för sig själv och sina närmaste leder lika osvikligt till brist på engagemang och ansvarstagande. Att hitta vägar för att ge våra ungdomar framtidstro och vilja till engagemang är därför en uppgift för hela samhället.
När identiteten formas behövs nära och varma relationer med vuxna människor som är mogna att tåla konflikter och frigörelseprocesser utan att svika. Föräldrar behöver stöd i sin roll för att orka med det civilkurage som krävs för den uppgiften. För att kunna bryta sig loss och bli en självständig individ måste man ha något att bryta sig loss ifrån. Villkoren för dagens ungdomsgeneration är annorlunda jämfört med tidigare generationers. Idag saknar tyvärr många ungdomar vuxna i sin närhet som orkar, har tid och vilja att vara den trygghetsfaktor som är en förutsättning för frigörelseprocessen och identitetsskapandet. Det är en av förklaringarna till den rotlöshet och det utanförskap som många ungdomar ger uttryck för idag. Samtidigt som ungdomar tydligt uttrycker att de vill ha mer kontakt med vuxna sitter äldre människor ofta isolerade utan kontakt ens med sina närmaste. Större gemenskap mellan generationerna, inte bara mellan föräldrar och barn utan i alla olika miljöer i samhället är en viktig förutsättning för att öka ungdomarnas möjligheter att utveckla självkänsla och stark identitet. Därför måste olika åtgärder vidtas för att bryta generationssegregationen genom att samvaron mellan generationerna underlättas.
En annan viktig faktor för identitetsskapandet är känslan av kontinuitet. Den stöds av ett allmänt accepterat normsystem för hur samverkan mellan människorna i ett samhälle ska fungera. En etik som betonar alla människors lika värde och det personliga ansvaret för sig själv och sina medmänniskor är en viktig grund när en ung människa söker fast förankring i en snabbt föränderlig omvärld. Samtidigt som etiken och normsystemet syftar till fasthet och skydd av varje individ måste det inspirera till utveckling av personligheten, till initiativ och nytänkande, till vilja att ta ansvar för allt större, både personliga och gemensamma, uppgifter. Också i upplevelsen av förändring behöver man en referensram, en trygghet i att man kan lita på både medmänniskors och det offentligas handlande.
Riktlinjer för ungdomspolitiken
För att uppnå en samlad träffsäkerhet när det gäller insatser på ungdomsområdet krävs aktuella och tydliga mål för ungdomspolitiken. De flesta av de beslut som fattas av politiker och av offentlig förvaltning påverkar också, direkt eller indirekt, ungdomarnas framtidsutsikter. Miljöpolitiska beslut bestämmer deras framtida livsbetingelser, beslut inom näringspolitikens område påverkar chanserna att få jobb, hur ekonomin hanteras får effekter för framtida skatteuttag och bidragssystem, skolpolitikens utformning påverkar deras dagliga liv mycket påtagligt. Det finns ett stort behov av samordning av de insatser som görs för ungdomar på olika nivåer i samhället. Risken är annars stor att de inte får avsedd effekt. Det gäller inte minst ungdomar som har behov av särskilda insatser.
En samlad ungdomspolitisk proposition under varje mandatperiod är ett viktigt instrument för att lyfta fram ungdomsfrågorna, höja deras status och presentera en samlad bild av ungdomars situation i dagens samhälle. En återkommande ungdomspolitisk proposition bör innehålla, förutom aktuella beslutsärenden, följande:
- uppföljning av de nationella riktlinjerna för ungdomspolitiken, - - fastläggande av nya konkreta delmål för den närmaste fyraårsperioden, - - utvalda statistiska mått som beskriver ungdomars levnadssituation, vilka återkommande följs upp och utvärderas, - - omvärldsanalys av ungdomars levnadsvillkor, - - samlad redovisning av vad den statliga sektorn gjort i ungdomsfrågor sedan förra propositionen, - - samlad bedömning av vad stat och kommun satsar på barn och ungdom, - - förslag till strategi för ungdomspolitiken de närmaste åren. - Generationsperspektivet
I december 1992 tillsatte fyrpartiregeringen en utredning, kallad Generationsutredningen, som presenterade sitt betänkande Tillvarons trösklar - Ungdomars levnadsvillkor och framtidsutsikter (SOU 1994:77) våren 1994. Syftet med utredningen var att sammanställa kunskaper och ge en helhetsbild av ungdomars livsvillkor, ge förslag på hur generationsperspektivet kan få en mer framskjuten plats i det politiska beslutsfattandet samt, lägga förslag som bidrar till att underlätta ungdomars etablering, främst på arbets- och bostadsmarknaderna. Utredningen betonade bland annat vikten av ytterligare initiativ för att stärka ungdomars inflytande på olika nivåer. Den nuvarande regeringen har inte tillvaratagit de slutsatser och förslag som utredningen framförde.
En jämförelse mellan dagens respektive tidigare ungdomsgenerationer tyder på att de olika generationerna i huvudsak följer liknande etablerings- mönster. Skillnaderna står framför allt att finna i att etableringsprocessen för dagens ungdomar tenderar att bli alltmer utdragen. Det framstår tydligt att ökade utbildningskrav och en svårare arbetsmarknadssituation för många leder till låga inkomster under en relativt lång tid. Det är också viktigt att se till de särskilda villkor som gäller för den ungdomsgeneration som upplevt omställningen från den utvecklingsoptimism som gällde under deras uppväxt till de betydligt kärvare förutsättningar som råder nu. För att riksdagen bättre ska kunna beakta generationsaspekterna vid viktiga beslut är det nödvändigt att effekterna av de olika besluten vad avser fördelningen mellan olika generationer redovisas så långt det är möjligt. Detta är särskilt viktigt när regeringen lämnar förslag rörande skatter eller transfereringar.
Det är nödvändigt att på allvar anta utmaningen att ge ungdomar möjligheter att engagera sig i samhällsarbetet. Att ha inflytande innebär också att dela ett ansvar. Ungdomar behöver tidigt uppmuntras till samhälls- ansvar genom att de får inflytande och får delta aktivt i skolan, på arbets- platsen, i närmiljön, i ideellt arbete osv. Genom att visa tillit till och stödja ungdomars egna aktiviteter stimuleras deras kreativitet och ansvarskänsla.
Ungdomars deltagande i föreningslivet har minskat kontinuerligt. Framför allt har de idéburna folkrörelserna och de politiska ungdomsförbunden tappat medlemmar. Det ska inte tolkas som att ungdomar är ointresserade av samhällsfrågor, men deras intresse tar sig nya och andra uttryck som är viktiga att fånga upp. Den vuxna delen av befolkningen kan inte förvänta sig ansvar från ungdomar om de unga inte känner att deras uppfattningar och åsikter tas på allvar. Samtidigt kan inte alltid ungdomars förväntningar och krav tillgodoses. Det är därför viktigt att på alla nivåer ha en dialog byggd på ömsesidig respekt. Olika former för försöksverksamhet som kan öka ungdomars möjligheter att delta i den demokratiska beslutsprocessen bör också stödjas, till exempel ungdomsfullmäktige och ungdomsråd, som prövas på några ställen i landet.
Ungdomsstyrelsen
I den ungdomspolitiska propositionen föreslogs att dåvarande Statens ungdomsråd skulle utvecklas till en fullödig statlig myndighet med ett tydligt ansvar för att samordna ungdomspolitiken och handlägga bidragsfrågor. Myndigheten, som fick namnet Ungdomsstyrelsen, fick en generaldirektör som chef. Sedan sommaren 1994 har myndigheten arbetat och under tiden successivt stärkt sin kompetens och status, inte minst gentemot kommunerna som idag i myndigheten har en naturlig samarbetspartner.
Ungdomsstyrelsens utrednings- och informationsverksamhet har också utvecklats vilket innebär att andra myndigheter fått bättre beslutsunderlag i frågor som berör ungdomar. Kristdemokraterna följer med intresse den fortsatta utvecklingen och anser det viktigt att myndigheten får de resurser som behövs i framtiden för att fortsatt kunna främja goda uppväxtvillkor för ungdomar samt att verka för att unga människor görs delaktiga i samhällsutvecklingen.
Utbildning, arbete och bostad
Vår målsättning är att alla ungdomar mellan 18 och 24 år skall erbjudas jobb eller meningsfulla studier före år 2002. Om samhället inte lyckas med att ge ungdomar meningsfull utbildning eller möjlighet till sysselsättning riskerar vi att skapa ett utanförskap där ungdomar känner att de inte är en del av samhället, och att de inte fyller någon funktion i vardagen. Satsningar på att lösa ungdomsarbetslösheten är därför inte bara en ekonomisk fråga utan det handlar om ungdomarnas möjligheter att komma in och etablera sig i vuxenlivet.
I dag är det svårt för ungdomar utan högre utbildning att konkurrera om jobben, samtidigt som konkurrensen om högskoleplatserna ökar. Arbetsrättens turordningsregler och de många gånger höga ingångslönerna är andra faktorer som försvårar ungdomarnas situation på arbetsmarknaden.
Utbildningsplatser är en av de allra billigaste åtgärderna i kampen mot arbetslösheten. Förutom att antalet arbetslösa sjunker, då de i stället utbildar sig, så gör deras ökade kompetens dem mer attraktiva på arbetsmarknaden. Dessutom ökar Sveriges konkurrenskraft med välutbildade människor.
De snåriga ersättningsreglerna för arbetslösa, kombinerat med låga ersättningsnivåer, innebär att många ungdomar måste söka socialbidrag för sin dagliga överlevnad. Det finns även en risk för att många ungdomar fastnar i ett bidragsberoende.
Den garanti som utfärdades inför valet 1994 om att ingen under 25 år skulle behöva vara arbetslös mer än 100 dagar har ännu inte förverkligats. Många ungdomar riskerar att fastna i ett evigt kretslopp av arbetsmarknads- politiska åtgärder och ersättningsperioder i öppen arbetslöshet. Arbets- marknadens parter bör eftersträva ökad flexibilitet vad gäller lönesättning för ungdom. En lägre ingångslön kan vara ett verksamt sätt att få fler unga i arbete. Ett lärlingssystem med tre- eller fyraårig utbildning/lärlingstid där teori och praktik varvas bör utvecklas. Att utveckla praktiksystemet ytterligare och få till stånd lärlingsutbildning ute i företagen är ett sätt att garantera ungdomar arbetsmöjligheter och framtida anställning.
Det är oerhört viktigt att ungdomar erbjuds meningsfull utbildning eller praktik. Idag dras gymnasieskolan med ett antal problem. Många elever lämnar utbildningen innan den fullföljts. Ofta handlar det om studietrötta ungdomar och de krav som gäller för alla oavsett inriktning och ambitioner. Det krävs därför tydliga förändringar. Det ska till exempel vara möjligt att fullfölja gymnasiestudier på lika villkor upp till tjugofem års ålder.
Det är positivt att antalet platser inom vuxenutbildning och högskola växer, men det är viktigt att värna om utbildningens kvalitet när utbyggnaden sker så fort. Lärare måste anställas, fler studentbostäder byggas och det behövs fler lokaler som bibliotek, datorsalar m.m. Studiestödet måste vara utformat så att ingen avskräcks från studier av rädsla för höga studieskulder. Vi kristdemokrater vill höja bidragsdelen i studiestödet, samt även fribeloppet, d v s det belopp man får tjäna utan att studiestödet reduceras.
I detta sammanhang är det viktigt att poängtera att ungdomars arbets- löshetsproblem i grunden är ett allmänt samhällsproblem. Särskilda insatser gentemot ungdomar ska inriktas på att undanröja de faktorer som leder till att ungdomar har en högre arbetslöshet än andra åldersgrupper.
Ungdomars situation på bostadsmarknaden är bekymmersam. Det beror på de höga skatterna på boendet, de höga produktionskostnaderna, höga arbetslösheten bland ungdomar samt det faktum att ungdomar i dag generellt sett har en relativt svagare ekonomisk ställning än tidigare. En ny bostadspolitik som främjar lägre boendekostnader och ökad valfrihet i form av storlek och standard på lägenheter krävs. Ett bosparande för bl a ungdomar bör införas för att öka ungdomars möjlighet att köpa eller rusta upp en lägenhet. Erfarenheter från orter där man byggt bra och billiga ungdomsbostäder bör i ökad utsträckning utvärderas och spridas runt om i landet. Ungdomars speciella villkor på bostadsmarknaden bör särskilt studeras.
Kristdemokraternas utbildnings-, bostads- och arbetsmarknadspolitik utvecklas i särskilda motioner.
Brottsförebyggande insatser
Känslan av kompetens, att duga något till är fundamental för alla människor. Den upplevelsen växer fram i växelspel med andra. För föräldrar och vuxna i förskolan och skolan gäller det att hitta något hos varje barn att utveckla, uppmuntra och berömma. Tyvärr premierar vuxna ofta färdigheter och kunskaper som står i överensstämmelse med samhällets statusordning. Där kommer de praktiska kunskaperna ofta i skymundan. En viktig uppgift är att uppvärdera just de praktiska färdigheterna både i hemmet, förskolan och skolan.
Den unga flicka eller pojke som inte får sin kompetens bekräftad i familjen eller skolklassen, kan kanske istället få den upplevelsen i fotbollsföreningen, schackklubben, rockbandet eller i någon annan grupp. Unga som istället befästs i en känsla av inkompetens, av att inte duga något till, löper större risk att attraheras av grupper där kompetenskänslan byggs upp i kriminella sammanhang eller i den falska värld som skapas av drogbruk.
Ett antal händelser med inslag av allt grövre våld har på senare år drabbat Sverige. Samtidigt noterar olika iakttagare - forskare, journalister och lekmän - en rad förändringar i inställningen till mänskliga relationer i vid mening och till människovärdet. Barn och ungdomar har oftare behov av psykiatriska och psykologiska stödinsatser. Det går självfallet inte att peka ut en enda orsak till det grova våldet - och inte en eller ett par åtgärder som hastigt skulle stoppa våldshändelserna. En handlingsplan för att skapa ett tryggt samhälle där om möjligt alla medborgare har en aktiv, medskapande roll är i realiteten också den bästa handlingsplanen mot våldsbrottslighet. Vi kristdemokrater anser att insatserna oftast kommer när utförsbacken redan börjat. Det är de tidiga förebyggande åtgärderna, av det slag vi pekat på bl a i den här motionen, som är de viktigaste. Föräldrarna är samhällets viktigaste brottsförebyggande faktor. Vi måste dock också prioritera direkt brottsföre- byggande åtgärder.
Kampen mot våldet måste föras på alla nivåer i samhället - i hemmet, bland enskilda organisationer, i skolan och på arbetsplatser osv. Inte minst är det nödvändigt att ta till vara den ideella sektorns engagemang och kunnande. Centrala direktiv kan aldrig ersätta insatser som bygger på kunskap och omsorg om den egna lokala miljön och människorna som vistas där. På många håll bedrivs det på den grunden ett värdefullt lokalt brottsförebyggande arbete i form av grannsamverkan, föräldravandringar på stan, nätverksuppbyggnad och samarbete mellan offentliga och ideella insatser.
Ungdomskulturen
Kultur i vid mening är ytterligare en förutsättning för ett tryggt och människovärdigt samhälle. Kulturen måste finnas tillgänglig där och när barn och ungdomar kan ta del av den. Ungdomar föredrar ofta kulturupplevelser och egna aktiviteter såsom musikfestivaler, rockklubbar, bio eller fria teatergrupper och besöker i mindre utsträckning traditionella kulturinstitutioner. Kulturlivet är ett sätt för ungdomar att markera sin självständighet i förhållande till vuxna. Det finns ingen motsättning mellan att erkänna ungdomars egna kulturyttringar och att söka mer av samverkan över generationsgränserna, att ta ungdomar mer i anspråk i gemensamma aktiviteter. Ungdomsorganisationerna måste ges möjlighet att förmedla kultur och göra de unga kulturellt medvetna. Det är enligt vår mening mycket viktigt att det förändringsarbete som påbörjats för att förbättra barns och ungdomars uppväxtvillkor och för att ge våra ungdomar en framtidstro som bygger på självkänsla och goda framtidsutsikter drivs vidare utan dröjsmål.
Ungdomsgårdar fyller en viktig funktion i det förebyggande arbetet, särskilt med tanke på att denna verksamhet ofta riktar sig till föreningslös ungdom. Verksamheten har låg prioritet i varje kommun. Detta är olyckligt.
Ungdomsorganisationer och samlingslokaler
I budgetpropositionen meddelar regeringen att man har för avsikt att under 1999 ge Ungdomsstyrelsen i uppdrag att, i samråd med Svenska Kommunförbundet samt berörda myndigheter, göra en översyn av föreningslivets tillgång till lokaler i hela landet. Lokaler där någon form av riktad verksamhet till barn och ungdomar förekommer skall särskilt uppmärksammas. Regeringen talar med kluven tunga. Samtidigt som regeringen vill göra en översyn 1999 vill man avskaffa bidraget till samlingslokaler. I budgetpropositionen anges nämligen att anslaget N 1 Bidrag till allmänna samlingslokaler ska avskaffas. Under hela 1990-talet har detta bidrag minskats och nu försvinner de sista 40 miljonerna i ett enda drag. Många av dessa allmänna samlingslokaler används just till ungdomsverksamhet, ofta på mindre orter och på landsbygden. Det märkliga är att en sådan översyn som regeringen efterfrågar redan gjorts av Boverket. Det vet vi bland annat genom Boverkets rapport, Ungdomsverksamhet i allmänna samlingslokaler, levererad till regeringen så sent som 1 oktober 1998.
Regeringen föreslår att 4 miljoner skall avsättas till statsbidrag till några utvalda organisationer. Detta bidrag ska tas inom anslaget M 2 Nationell och internationell ungdomsverksamhet. Kristdemokraterna motsätter sig detta. Vi anslår 25 miljoner till allmänna samlingslokaler ( anslag N 1). På så sätt slipper anslaget M 2 urholkas med 4 miljoner kronor.
Det mer målstyrda statsbidragssystemet till ungdomsorganisationerna som riksdagen beslutade om 1994 på den dåvarande regeringens förslag har utvärderats av Ungdomsstyrelsen. En rapport avlämnades till regeringen våren 1997. Erfarenheterna från det nya systemet och regeringens slutsatser därav har ännu inte presenterats för riksdagen.
Ett område som kräver ett skyndsamt agerande är det faktum att en del religiösa ungdomsorganisationer hamnat i en sämre situation än vad som avsågs i regeringens proposition. De organisationer som avses har av ideologiska skäl inget individuellt medlemskap. Tidigare fick dessa organisationer bidrag även för den faktor som utgår från antalet medlemmar, beräknat på antalet aktiva medlemmar eller på antalet döpta ungdomsmedlemmar. När regeringen föreslog en övergång till ett nytt bidragssystem betonades i propositionen att de religiösa ungdoms- organisationerna skulle få undantag från vissa regler på grund av sina speciella medlemsvillkor. I propositionen (1993/94:135) står det: "Förutsätt- ningen för dispens bör dock vara att det finns ett tydligt pedagogiskt eller ideologiskt skäl för den valda organisationsformen och att den gynnar barnen och ungdomarna inom organisationen. Ett annat exempel gäller vissa organisationer som av religiösa skäl inte kan ha individuellt medlemskap."
I Ungdomsstyrelsens tillämpning av de nya bidragsreglerna fick de religiösa ungdomsorganisationerna dispens. Men det bidrag som i det nya systemet fastställer storleken utifrån medlemsantalet, gjorde att dessa organisationer förlorade.
Eftersom den tolkning som Ungdomsstyrelsen gjorde inte står i överens- stämmelse med riksdagsbeslutet, anser vi att reglerna för bidragssystemet på denna punkt måste tydliggöras.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en samlad ungdomsproposition föreläggs riksdagen under varje mandatperiod,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om generationsperspektivet i den politiska processen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stöd till försöksverksamhet som kan öka ungdomars delaktighet i den demokratiska beslutsprocessen,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att aktualisera och förverkliga målen för ungdomspolitiken,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ungdomskulturen,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om anslag till allmänna samlingslokaler,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att M 2-bidraget inte får urholkas,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bidrag till religiösa ungdomsorganisationer.
Stockholm den 17 oktober 1998
Dan Kihlström (kd)
Inger Davidson (kd) Yvonne Andersson (kd) Rose-Marie Frebran (kd) Amanda Grönlund (kd) Lars Gustafsson (kd) Stefan Attefall (kd) Magnus Jacobsson (kd) Helena Höij (kd) Kenneth Lantz (kd) Ester Lindstedt-Staaf (kd) Chatrine Pålsson (kd) Fanny Rizell (kd) Rosita Runegrund (kd) Ingvar Svensson (kd) Gunilla Tjernberg (kd) Maj-Britt Wallhorn (kd) Erling Wälivaara (kd)