De ekonomiska bidragen till ungdomsorganisationer har varit debatterade under en längre tid. Traditionellt har dessa bidrag baserats på organisationernas aktiviteter, både lokalt, regionalt och nationellt. Vi menar att syftet med att ekonomiskt stödja ungdomars arbete är bra och nödvändigt, men att principerna för stödet inte alltid är anpassade till behoven.
Detta gäller på ett särskilt sätt de politiska ungdomsförbunden. Vi menar att de spelar en särskilt viktig roll i den demokratiska fostran hos ungdomar och ungdomars förståelse av demokratin. Politiska ungdomsförbund till demokratiska partier har därför en särskild uppgift och funktion som ger dem ett existensberättigande. Det stöd som idag ges är emellertid uppbyggt på att stödja verksamhet och ingen skillnad görs mellan politiska och övriga ungdomsförbund. Den ekonomiska belöningen speglar därmed inte den funktion som de politiska ungdomsförbunden har.
Resultatet blir att de politiska ungdomsförbunden premieras när de spelar innebandy, går på bio i grupp eller lagar mat tillsammans. Däremot visas i ekonomiska termer ingen uppskattning för det opinionsbildande arbete som det innebär att hålla klasspresentationer, delta i debatter och delta i samhällsdebatten. Den senare verksamheten är dessutom områden som kräver utbildning, träning och motivation som skiljer sig markant från den utbildning som behövs för att exempelvis spela innebandy en gång i veckan.
Ett politiskt ungdomsförbunds verksamhet påverkas dessutom markant av sina moderpartiers framgångar respektive motgångar i allmänna val. När partiet växer och får utökade arbetsuppgifter innebär det också en ökad arbetsbörda för deras ungdomsförbund. En arbetsbörda som inte nödvändigtvis ger sig uttryck i ett ökat antal aktiviteter som berättigar till stöd från kommun, landsting och ungdomsstyrelse.
Detta är oroväckande och kontraproduktivt i en tid då alltfler ungdomar verkar ifrågasätta det demokratiska systemet och tilltron till politiker blir allt sämre. Vi menar att en grundförutsättning för att öka tilltron till politiken och demokratin är att ungdomar bereds möjlighet att träffa andra ungdomar som engagerar sig politiskt och att de får tillfälle att diskutera problem och möjligheter med personer som själva har möjlighet att påverka och förmedla kunskapen om hur fler ska kunna göra det. Vilka skulle vara bättre skickade att göra detta om inte de politiska ungdomsförbunden?
Samtidigt kan det finnas politiska ungdomsförbund som i förhållande till sitt moderpartis storlek har en större verksamhet än vad som avspeglar sig i den allmänna väljaropinionen. Av denna anledning finns det ett starkt argument för det system som idag används och som tidigare nämnts premierar just verksamhet.
Jag menar att detta motiverar en förändring av det ekonomiska stödet till de politiska ungdomsförbunden där det utgår ett mandatstöd till de politiska ungdomsorganisationer vilkas moderpartier är representerade i riksdagen, och där det fortsatt utgår verksamhetsbaserat stöd via ungdomsstyrelsen.
Jag föreslår därför att det från och med nästa år utgår ett mandatbaserat stöd till de politiska ungdomsförbund vilkas moderpartier är representerade i riksdagen, motsvarande 10 % av dagens partistöd. Stödet fördelas sedan över de politiska ungdomsförbunden enligt de principer som idag gäller för partierna, det vill säga med ett grundbidrag lika för alla och ett mandat- baserat stöd. Regeringen bör återkomma till riksdagen med ett förslag till utformning av ett sådant system och finansieringen av detta att gälla fr.o.m. den 1 januari 2000.
Detta stöd ska ses som ett extrastöd till de politiska ungdomsförbunden i syfte att möjliggöra för dem att bedriva grundläggande politisk verksamhet. Utöver detta ska de också i fortsättningen omfattas av Ungdomsstyrelsens bidragsregler. Den diskussion om Ungdomsstyrelsens bidragsregler som idag pågår omfattar inte den problematik som vi i denna motion vill lyfta fram och det är därför befogat med en åtgärd från riksdagens sida.
Systemet bör utvärderas år 2005 för att fastställa om det uppkommit några positiva effekter av stödet och om det därefter bör bibehållas.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stöd till politiska ungdomsförbund.
Stockholm den 27 oktober 1998
Magnus Jacobsson (kd)