I Degerfors kommun är fotboll en kulturyttring, som engagerar de flesta på den lilla orten (ca 11 000 invånare). Degerfors IF är en av de mest anrika och älskade fotbollsföreningarna i landet. Klubben debuterade i Allsvenskan redan 1938 och har sedan dess spelat hela 29 säsonger i den högsta serien, en fantastisk prestation om man ser till det begränsade upptagningsområdet. Föreningen har tagit ett antal medaljer i den högsta serien, t.ex. det stora silvret år 1963. År 1993 vann föreningen Svenska cupen. De spelade allsvensk fotboll så sent som 1997 och spelar för närvarande i division 1. Degerfors IF:s hemmamatcher är alltid välbesökta. Få om ens någon annan elitförening kan visa bättre publiksiffror med hänsyn tagen till den egna ortens storlek. Fotbollen i Degerfors är en angelägenhet för i princip alla, gammal som ung, man som kvinna. Någon i Degerfors lär ha sagt ungefär följande: "Om fotboll är lika viktigt som livet? Nej, det är viktigare än så!"
Hela Degerfors andas fotboll, det talas fotboll, man tänker och analyserar fotboll varje dag. Eller för att citera författaren Erik Bengtsson, som skriver följande i boken Heja Röda Vita Laget:
Det är fotbollen som utgör den egentliga och genuina kulturen i det här samhället. Det har tagit en egen form här, härdats och smitts ut, i benådade stunder nått ett slags fulländning. Den har blivit ett begrepp i svensk idrott. Den har fått hela samhället att höja sig över vardagen. Det kanske är fråga om en profan variant men fotbollen här är ändå en kulturyttring. Vi bör komma ihåg att det finns olika slag av intelligens och skapande, olika slag av intuition.
Degerfors IF har fostrat stora ledare och stora spelare, t.ex. Paul Sarwe, Gunnar Carlberg och Bernt Bjurström på ledarsidan, bröderna Bertil och Gunnar Nordahl, Olle Åhlund, Tord Grip, Ralf Edström, Andreas Andersson m.fl. på spelarsidan. I hela Sverige, ja, även utomlands är Degerfors synonymt med fotboll.
I Degerfors finns sedan några år tillbaka ett fotbollsmuseum, som idag främst belyser Degerfors IF:s historia. På orten finns den klassiska match- arenan Stora Valla, som omges av en rad andra fotbollsplaner. I Degerfors finns en ny bollhall, som innefattar tre st s.k. "five-a-side-planer" med konst- gräsunderlag, som ger goda träningsmöjligheter för ortens och regionens olika fotbollsföreningar under vintersäsongen. Det finns ett gymnasium med fotbollsprofil, som lockar till sig fotbollsintresserade ungdomar från orten och regionen runt omkring. Här har flera av de nuvarande A-lagsspelarna gått i skola. Ett flertal har deltagit i olika landslag, några har redan blivit proffs utomlands.
Degerfors kommun har beviljats mål 2-pengar för att skapa en fotbolls- akademi på orten, vars verksamhet kan komma hela regionen till godo. Projektet medfinansieras av Degerfors kommun, Länsstyrelsen i Örebro län och Olympisk Support Center i Örebro. Det senare är ett av två rikscentra, som skall stödja landslagsverksamhet och nationell fotbollselit. Det andra rikscentret är Bosön på Lidingö. De två riksorganisationerna, Riksidrotts- förbundet (RF) och Sveriges olympiska kommitté (SOK) har skrivit avtal, där man ger SOK uppgiften att driva elitidrottsutvecklingen i Sverige under åren 1997-2004. Olympisk Support Center är en viktig del av denna sats- ning.
Jag vill att målsättningen höjs ytterligare. Få orter torde ha bättre förutsätt- ningar att skapa nationell enhet runt ett specialidrottscentrum än Degerfors avseende fotboll. Därför bör ambitionen vara att denna regionala fotbolls- akademi utvecklas till en nationell fotbollsakademi.
Det kan innefatta följande:
1. ett nationellt fotbollsmuseum
2. ett fotbollsgymnasium med riksintag
3. en fotbollsakademi, som innefattar en akademisk del, dvs. högre utbildnings- och utvecklingsverksamhet i samverkan mellan denna akademi och Olympisk Support Center, som en del i Högskolan (snart universitetet) i Örebro. Här kan också träningsläger, turneringar, utbildning för instruktörer och tränare, FoU-verksamhet, seminarieverksamhet m.m., ingå.
Dessa satsningar skulle ha mycket stor betydelse för Degerfors, som drabbats mycket hårt av utflyttning, befolkningsminskning och hög arbets- löshet, inte minst bland ungdomar. Ett stort antal nya och varaktiga arbeten skulle kunna skapas och den nationella utvecklingen och utbildningen inom fotbollen skulle stärkas på ett mycket påtagligt sätt.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skapandet av ett nationellt fotbollsmuseum i Degerfors,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skapandet av en nationell fotbollsakademi i Degerfors.
Stockholm den 23 oktober 1998
Peter Pedersen (v)