1 Sammanfattning
Budgetpropositionen för 1999 har föregåtts av överläggningar mellan den socialdemokratiska regeringen, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Överläggningarna har resulterat i en uppgörelse som bland annat innefattar budgetpropositionen. Detta gör att Vänsterpartiet står bakom propositionens förslag till utgiftstak och fördelningen av pengar på olika utgiftsområden. Även om årets proposition innehåller vissa påslag på anslagen till kommunsektorn, finns det givetvis mycket som vi från Vänsterpartiets sida hade velat ha annorlunda. Vi arbetar vidare för våra mål och vill vara förberedda för mer djupgående förändringar framöver genom att begära utredningar som skall ta fram underlag för framtida åtgärder.
Vänsterpartiet lyfter i motionen fram frågor om alla människors rätt att delta i och uppleva kultur. Vi ser särskilt på rättvise- och jämställdhets- frågorna och på hur man kan tillgodose de grupper som samhället länge satt på undantag. Men vi tar också upp konstnärers och kulturarbetares villkor och hur de skall kunna försörja sig på sitt arbete, vikten av en livaktig amatörkultur och folkbildningens stora betydelse. Vi kräver en utredning av arkivväsendet och kvalitetssäkring av folkbiblioteken. De viktiga frågorna om media - andra än böcker och tidskrifter - tar vi upp i en särskild motion.
2 Om kultur
Kulturen har i alla tider sprängt gränser och skapat möten mellan människor, mellan länder och kontinenter. Kulturen är den näring och den växtkraft som samhället behöver för det goda livets bestånd och växt.
Kulturen ger oss inte bara möjlighet att nyttja vår yttrandefrihet. Kulturen är livets salt. Och kulturen är ett måste för att upprätthålla demokratin. Att värna kulturen är att värna människors rätt att fritt skapa och människors rätt att ta del av det som skapats.
Kulturen är kort sagt en oerhörd, frigörande kraft. Behovet av kultur i vårt samhälle ökar.
Vänsterpartiet värnar de olika konstformernas egenvärde - deras värde som uttrycksform och förmedlare, i kommunikation mellan människor och i olika tidsperspektiv. Konsten har ett egenvärde vilken aldrig går att räkna i kronor och ören. Därför är det viktigt att påpeka att konstformerna måste stå fria från ekonomiska bindningar.
Samhället måste stå för de verktyg och den infrastruktur som krävs för att alla människor skall ha tillgång till kulturen - som upplevelse och som aktivt deltagande och skapande. Kulturupplevelser får människor att fylla på med ny energi men ger dem också utlopp för energi och känslor som annars kan vändas inåt, i passivitet, eller utåt i destruktivitet.
Det behövs således dels en struktur av bibliotek, scener, biografer, museer, samlingslokaler, replokaler, lokaler för utställningar och ateljéarbete med mera. Det behövs också lika tillgång för alla människor att utnyttja denna struktur och dessa verktyg. För många människor är det inte någon själv- klarhet att ha den tillgången, att få erfara eller delta i en kulturupplevelse. Därför menar vi att tillgängligheten på alla sätt måste underlättas, i vissa fall med uppsökande verksamhet.
3 Kultur för män och kvinnor
Statens kulturpolitik skall stå för den kulturella infrastrukturen och medverka till att kulturen blir tillgänglig för alla och då givetvis också för män i lika stor utsträckning som för kvinnor. I dag vet vi att en övervägande majoritet av publiken när det gäller teater, dans och klassisk musik är kvinnor. I budgetpropositionen återges statistik som visar hur kulturstöden fördelat sig över landets olika regioner och mellan olika regioners invånare. Tyvärr kan vi dock ännu inte läsa ut hur de statliga kultursatsningarna fördelar sig på och når ut till människor av respektive kön. Vänsterpartiet föreslår därför att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att det finns ett behov av statistik om hur de statliga kulturpengarna når ut till respektive kön.
4 Det mångkulturella samhället
Det svenska musiklivet har varit jämförelsevis bra på att ta till sig former och uttryck från andra musikkulturer. Teater- och bildkonstområdet ligger lite efter och museerna har ännu inte börjat samla på, beskriva och gestalta det nya mångkulturella Sverige. Vänsterpartiet menar att det även är viktigt att den invandrade kulturen visas på gallerier, teatrar och museer i större utsträckning än vad som är fallet i dag och att det får genomslag på alla kulturens områden att Sverige i dag inte bara är blågult utan också mångkulturellt.
5 Ekonomin och de kulturpolitiska målen
Utgiftsutvecklingen visar att kulturen fått visst påslag i statens budget under senare år. Påslaget svarar dock inte mot de ökade kostnaderna och inkomstminskningar inom andra sektorer som i sin tur påverkar kulturen och är förutsättningar för att den skall nå ut. Verksamheten inom kulturområdet är i grunden tvärsektoriell, vilket innebär att en rad olika satsningar inom och utanför statens budget påverkar möjligheten att leva upp till de kulturpolitiska målen. Medel inom arbetsmarknadsområdet spelar en väsentlig roll, likaså har nedskärningarna inom kommuner och landsting haft mycket stor negativ betydelse för kulturens livsbetingelser. När skolorna inte har råd att köpa teaterföreställningar, biblioteken inte att köpa böcker, förvaltningar inte att köpa konst - då får kulturarbetarna inte råd att vara kulturarbetare.
6 Uppföljning av regleringsbreven
I enlighet med budgetprocessen fastställer riksdagen utgiftsramarna efter förslag från regeringen. Utifrån dessa ramar och andra riksdagsbeslut fastställer regeringen sedan regleringsbreven. Den slutliga tilldelningen till verksamheten blir en fråga mellan regeringen och Kulturrådet. Vänsterpartiet vill betona vikten av att de regleringsbrev som utfärdas väl står i överensstämmelse med riksdagens beslut och ekonomiska tilldelning; alla pengar inom ram bör fördelas. Vänsterpartiet föreslår därför att regeringen ges i uppdrag att återkomma till riksdagen i de fall där det förekommer förändringar i regleringsbreven som föranleder ändringar i verksamhetens innehåll.
7 Allmän kulturverksamhet
7.1 Statens kulturråd
Kulturrådet skall fördela pengar efter de av staten uppställda målen. Fördelningen sker till teater, dans, musik, konst, museer, utställningar, litteratur, folkbibliotek och delvis till folkrörelserna. Även de s.k. centrumbildningarna får sina bidrag över detta anslag. Kulturrådet har en stor makt över och ett enormt ansvar för att de statliga medlen fördelas på ett rättvist sätt. Kulturrådets anslagsnivå bygger dock på en utredning från 1980-talet. Enligt förordningen om statsbidrag till regional kulturverksamhet (SFS 1996:1598) skall statsbidragens storlek bestämmas utifrån kostnaden för verksamheten. I enlighet med riksdagsbeslutet 1996 bör bidragen fördelas så att varje enskild mottagare får bidraget uppräknat med lönekostnadsindex. Konsekvenserna riskerar annars givetvis att bli att kulturinstitutionerna och de fria grupperna måste permittera personal när kostnader och löner stiger. Vänsterpartiet föreslår därför att regeringen ges i uppdrag att utvärdera hur Kulturrådets medelstilldelning svarar mot den verksamhet som bedrivs på våra institutioner och i fria grupper samt att följa upp och utvärdera Kulturrådets roll, dess ansvar att kartlägga, inhämta kunskap och information för att kunna fördela medlen på ett geografiskt rättvist sätt så att de kulturpolitiska målen bäst kan uppfyllas.
Syftet är att komma bort från diskussioner om pengar och i stället få diskutera vad som skall göras med pengarna, dvs. få en fördjupad kultur- politisk diskussion.
7.2 Centrumbildningarna
Enligt Vänsterpartiet fyller centrumbildningarna - Författarcentrum, Teatercentrum o.s.v. - i huvudsak en viktig funktion för det icke institutionsbundna kulturlivet. De gör det som samarbetsorgan, informatörer, opinionsbildare och arbetsförmedlare. Det är således ett mångfacetterat verksamhetsområde. Kulturrådet fördelar resurserna till centrumbildningarna. För att alla delar av Sverige skall nås av kultur av hög kvalitet är det nödvändigt att lokalt förankrade kulturverksamheter ges möjlighet att få pengar via centrumbildningarna. (Se även nedan, förslag om regionala kulturråd.)
7.3 Insatser för barn och ungdom
För Vänsterpartiet är barn och ungdom kulturpolitikens viktigaste målgrupp. Den svenska skolan når alla barn. Här finns ojämförliga möjligheter att ge alla människor tillgång till de verktyg som är grunden för att de skall kunna använda sina rättigheter och möjligheter i det demokratiska samhället och ta sitt ansvar för att utveckla detta vidare. Här skall alla ha lika rätt och samma möjlighet att möta, pröva på och delta i olika kulturella verksamheter. Först när man fått pröva på och uppleva olika kulturella verksamheter och innehåll har man en reell möjlighet att välja. Det är en fråga om rättvisa och jämlikhet att alla, oberoende av föräldrarnas samhällsklass och utbildningsnivå, skall ges möjligheter att delta i kulturlivet och den livskvalitet som detta ger tillgång till. Vänsterpartiet föreslår därför att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att läroplaner och skolplaner skall innehålla kulturpolitiska mål.
När kommunerna nu tvingas till i många fall mycket drastiska nedskärningar är det - förutom i den vanliga kultur- och biblioteksverksam- heten, föreningsverksamheten - också förskola, skola och fritidsverksamhet som får vidkännas stora besparingar. Det innebär bl.a. att kulturens villkor försämrats, på många håll mycket drastiskt, på de områden där kulturen kan möta alla barn och ungdomar, i skolan och förskolan.
Det räcker inte med att museer och teatrar riktar sin verksamhet till barn och ungdom, om inte skolan och förskolan har råd att använda sig av dem. Då blir det de föräldrar som har intresse och ekonomi som låter sina barn utnyttja dessa institutioner. På sikt måste det ske en kraftig förstärkning av resurserna för utveckling av barn och ungdomskultur.
7.4 Tom Tits Experiment och Barnkulturcentrum i Eskilstuna
För perioden 1997-1999 har Backateatern i Göteborg, Film i väst i Alingsås, Kulturskolan Rosteriet i Luleå, Falun Folkmusik festival, Malmö konsthall och Arbetets museum i Norrköping fått s.k. nationella uppdrag. För perioden 1999-2001 föreslår regeringen att föreningen Svensk form skall få nationellt uppdrag.
Ett nationellt uppdrag innebär att erfarenheter och kunskaper av en verksamhet, som haft stor positiv betydelse för en kommun eller region, får spridning nationellt. Vänsterpartiet föreslår för tiden 2000-2001-2002 två nya kulturverksamheter när de förra gått ut. Riksdagen bör som sin mening ge regeringen till känna att det ena nationella uppdraget bör tilldelas Tom Tits Experiment i Södertälje med sin unika kombination av konst, vetenskap och pedagogik. Och att det andra uppdraget bör tilldelas Barnkulturcentrum i Eskilstuna, inkluderande Barnbildsarkivet. Båda dessa institutioner har en inriktning på att stimulera barns och ungdomars nyfikenhet, skaparlust och vetgirighet och en stor potential att nå ut till breda grupper av barn och ungdom.
7.5 Musikskola - kulturskola
Den svenska kommunala musikskolan har haft en oerhörd betydelse för musiklivet och musikens utveckling i Sverige. Det är också ett känt faktum att den i förlängningen medfört mycket stora inkomster för landet från musikindustrin. En rad svenska artister har nått världsrykte.
Vänsterpartiet konstaterar med djupt beklagande att musikskolan fått vidkännas stora nedskärningar och att kommunerna sett sig nödsakade att undan för undan höja de ursprungligen låga avgifterna. Vi vill i stället för denna stegvisa avveckling se en utveckling av den kommunala musikskolan. Vänsterpartiet anser att en av de viktigaste insatser som kan göras för att stödja och utveckla barns och ungdomars konstnärliga skapande är att utveckla musikskolorna vidare till kulturskolor. För att ytterligare stärka kulturen i skolan vill Vänsterpartiet att kulturskolan skall skrivas in i skollagen. Kulturskolan bör på sikt liksom grundskolan vara avgiftsfri. Vänsterpartiet föreslår därför att regeringen i enlighet med det anförda ger en parlamentarisk utredning i uppdrag att återkomma med förslag till hur kulturskolan skall kunna tas in i skollagen och därmed ingå i den ordinarie skolan.
8 Teater, dans och musik
Nationalscenerna Operan och Dramaten bör enligt Vänsterpartiet ha fler uppsättningar för barn och ungdom. Nyskriven dramatik och turnerande är även det verksamhet som måste stärkas. Det är viktigt att nationalscenerna lever upp till sina mål att vara en motor i det svenska kulturlivet. Vänsterpartiet föreslår därför att riksdagen ger regeringen till känna att nationalscenerna bör bredda sitt utbud med fler uppsättningar för barn och ungdom och små uppsättningar som kan turnera ut i landet.
8.1 Riksteatern och syntolkad teater
I början av 1990-talet visade Riksteatern några av sina föreställningar med s.k. syntolkning. Detta är ett sätt att göra teatern tillgänglig och att synskadade människor får möjlighet till delaktighet i kulturlivet och till kulturupplevelser.
Riksteatern har i sitt uppdrag att föra ut teatern i landet. Detta innebär också att teatern skall vara tillgänglig för alla, även för synskadade. Mot denna bakgrund är det förvånande att Riksteatern för ett par år sedan upphörde med syntolkningarna. Vänsterpartiet anser att Riksteatern måste återuppta föreställningar som syntolkas, så att även synskadade kan bli delaktiga. Vänsterpartiet föreslår därför att regeringen ges i uppdrag att se till att det i Riksteaterns uppdrag skrivs in att teatern skall syntolka vissa föreställningar.
8.2 Länskonsulenter
I vissa län finns flera konsulenter, i andra finns inga alls. Det är av stor vikt att konsulenterna har förankring i det geografiska område de arbetar för och i den konstnärliga verksamhet de verkar inom. Här är det viktigt att se konstnärerna i regionerna som en tillgång. Vänsterpartiet anser att länskonsulenterna skall vara en resurs för amatörkulturen och även fungera som en länk mellan amatörer och det professionella. Vänsterpartiet föreslår därför att riksdagen ger regeringen i uppdrag att inför nästa budgetår utreda förutsättningarna för att länen inrättar konsulenttjänster på områdena teater, dans, musik och film.
8.3 Fria teater- och dansgrupper
Under senare år har de fria gruppernas ekonomi försämrats drastiskt, de ökade kostnaderna har inte följts av ökade intäkter eller ökat ekonomiskt stöd. Problemet är, förutom kostnadsutvecklingen för grupperna, att arrangörernas möjligheter att anlita de fria teatergrupperna minskat i hela den kommunala sektorn och inom föreningslivet på grund av den svåra ekonomiska situationen. Det är lättare för kommunerna att välja bort kultur än lagreglerad verksamhet. Denna högst påtagliga situation har varit en bidragande orsak till att det skett en märkbar försämring av utbudet inom barnteaterområdet.
De statsunderstödda teatergrupperna och ensemblerna minskar sin verksamhet och i stället ökar de rent kommersiella "produktionsbolagen" sin verksamhet. Dessa kommersiella bolag använder sig av stordrift, fyller stora salonger, men intresserar sig inte för pedagogiken, samtalet, för- och efterarbetet. Därför är ett fortsatt stöd till de kvalitetsinriktade fria teatergrupperna viktigt. Anslaget till de fria teatergrupperna bör i huvudsak användas som årligt verksamhetsbidrag och fördelas till de grupper vars verksamhet bedrivs i enlighet med de kulturpolitiska målen.
De fria dans- och teatergrupperna bör ges möjlighet att turnera utan att behöva använda sina verksamhetsmedel till resor och traktamenten. Därför menar vi att verksamhetsbidraget för de fria grupperna bör delas upp i en verksamhetsdel och en turnédel. Det är ett sätt att säkra kvaliteten så att inte turnékostnaderna äter upp det som behövs för själva den konstnärliga verksamheten. Verksamhetsbidraget behövs för kontinuiteten och för att behålla basen i produktionen. De delar av landet som redan är kulturpolitiskt underprivilegierade måste ha rätt inte bara till besök av turnerande grupper utan också till god kvalitet i dessa gruppers föreställningar. Vänsterpartiet föreslår därför att regeringen bör få i uppdrag att förändra verksamhets- bidraget till de fria dans- och teatergrupperna enligt vad i motionen anförts om uppdelning i en verksamhetsdel och en turnédel.
8.4 Länsteater
Vänsterpartiet anser att det skall finnas länsteatrar i alla län och således en god tillgång på scener över hela landet. Det är av stor vikt att den sceniska mångfalden har en god bas i form av länsteatrar. Väl fungerande länsteatrar ger också bättre förutsättningar för de fria gruppernas turnéverksamhet ute i landet. Två län i Sverige saknar länsteater, Jämtland och Södermanland. Möjligheten att någon eller några av de fria grupperna i regionerna kan omvandlas till länsteater bör också undersökas. Vänsterpartiet föreslår därför att regeringen bör få i uppdrag att utreda förutsättningarna för bildandet av länsteatrar i Jämtlands och Södermanlands län.
8.5 Samisk teater
Vänsterpartiet stöder förslaget om en samisk teaterinstitution. I rapporten Samisk teater har sametingen lämnat förslag till mål, organisation och ekonomi för verksamheten. Enligt förslaget skall de samiska teatrarna bestå av fyra delar, Siiddat, under en gemensam teaterstyrelse. De fyra Siidat skall lokaliseras till Kiruna, Jokkmokk, Tärnaby och Östersund. Verksamheten skall organiseras med årliga driftsbidrag från sametinget, staten samt berörda kommuner och landsting.
8.6 Musik och regionalt stöd
Regeringen föreslår att länsmusikorganisationens anslagsminskning fullföljs. Kulturpolitiskt anser Vänsterpartiet att det är riktigt att flytta över tyngdpunkten från producenterna till konsumenter och arrangörer. Men att göra dessa drastiska nedskärningar på mycket kort tid är olyckligt eftersom man då ställer olika musikformer mot varandra. Syftet att spränga gränser mellan olika musikformer och få nya former för samarbete kan försvåras.
Vänsterpartiet vill om möjligt mildra nedskärningarna i länsmusik- organisationen. Eventuella förstärkningar bör dock inte fördelas generellt utan dit där de bäst behövs, och de bör inte göras på bekostnad av minskat arrangörsstöd. Riksdagen bör ge regeringen i uppdrag att göra en översyn av hur nedskärningarna inom Länsmusiken påverkat verksamheten och att, om de negativa verkningarna varit stora, överväga åtgärder inför vårbudgeten 1999. I dessa överväganden ser vi det som berättigat att även ta in Stockholms Spårvägsmäns musikkår, eftersom Stockholms län i övrigt saknar länsmusikorganisation.
8.7 Bidrag till regional musikverksamhet samt regionala och lokala teater- och dansinstitutioner
8.7.1 Riktade tidsbegränsade bidrag
Under åren 1997 och 1998 har 2 % av de anvisade medlen till teater-, dans- och musikinstitutioner avsatts till riktade bidrag som har fördelats av Statens kulturråd efter ansökan av institutionerna. I propositionen föreslås att ytterligare 2 % avsätts för 1999.
Vänsterpartiets erfarenhet är, till skillnad från Kulturrådets, att dessa projektpengar har urholkat den ordinarie verksamheten. Vissa vinster har gjorts i och med nya lyckade projekt, men genom att pengarna tagits från institutionernas ordinarie budget har basen i verksamheten blivit lidande. Vår uppfattning är att verksamheterna har fått lägga för mycket av sin tid på att skriva ansökningar om i sig bra projekt samtidigt som den ordinarie verksamheten blivit lidande både ekonomiskt och personellt.
Vänsterpartiet föreslår därför att regeringen bör få i uppdrag att genomföra en genomgripande utvärdering av hur nedskärningarna på grund av de riktade tidsbegränsade bidragen har påverkat den fasta produktionen och att upptrappningen med ytterligare 2 % till de riktade tidsbegränsade bidragen därmed fryses på nuvarande nivå tills utvärderingen presenterats.
Vidare föreslår vi att regeringen skyndsamt tillsätter en utredning som ser över hela grundbidragssystemet till regional och lokal teater, dans och musik.
Det är inte rimligt att institutioner måste ha över 100 procents beläggning för att klara sin verksamhet.
8.8 Folkmusik
Folkmusiken ges nu äntligen möjlighet att utvecklas. Regeringen stärker folkmusiken genom att inom ramen avsätta ett särskilt stöd till ett nationellt centrum. Vänsterpartiet ser med tillfredsställelse att det skapas ett nationellt centrum för folkmusik och föreslår att regeringen ges till känna att de, när lokaliseringen av det nya centret skall avgöras, bör ha exempelvis Erik-Sahlström-institutet i Tobo eller Vattenhål för folkmusik och dans i Stockholm i åtanke.
8.9 Försöksverksamhet i Kalmar, Gotlands och Skåne län
Vänsterpartiet delar de regionala självstyrelseorganens kritik att systemet är onödigt stelbent och att de regionala stödpengarna bör ges en friare behandling. Enligt Vänsterpartiet räcker det inte att lämna synpunkter till Statens kulturråd på eventuella önskemål om anslagens fördelning. Vänsterpartiet anser att regionerna själva borde ges hela ansvaret för hur de regionala stödpengarna fördelas.
8.10 Sponsring
Sponsringen har ökat på senare år inom hela kultursektorn, inte minst inom teater-, dans- och musikområdet. Bristen på pengar tvingar kulturskaparna att söka nya lösningar på finansieringsproblemen. Detta riskerar att i förlängningen åstadkomma mer skada än nytta för den konstnärliga processen. Bindningar till bidragsgivare från exempelvis näringslivet kan indirekt kväva skapandet och yttrandefriheten. Därför ser Vänsterpartiet det som ytterst viktigt att samhället reglerar vilka former av bidragsgivning som kan accepteras för en statsunderstödd verksamhet med avseende på eventuella krav på motprestationer osv. Vänsterpartiet ser det som väldigt angeläget att det konstnärliga skapandet även i fortsättningen skall kunna stå fritt från bindningar till sponsorer. Vänsterpartiet föreslår därför att regeringen bör få i uppdrag att ta fram regler för kultursponsring vilka skyddar kulturutövarna och värnar yttrandefriheten.
9 Bibliotek
9.1 Arbetsplatsbibliotek
Vi kan konstatera att läsandet och läsförståelsen är intimt kopplade till läsarens sociala bakgrund. Med ambitionen att öka läsandet och minska kulturklyftorna mellan barn och ungdomar från olika miljöer måste staten också satsa på litteratur i de miljöer där kortutbildade föräldrar vistas. Därför menar Vänsterpartiet att staten bör uppmuntra kommuner och enskilda arbetsplatser att med arbetsplatsbibliotek satsa på läsandet och språket.
De senaste årens besparingar har lett till att bibliotek lagts ner och bokbussar dragits in. Människornas tillgång till det skrivna ordet har därmed försämrats.
Vi vill påstå att många av arbetsplatsbiblioteken har lagts ner på grund av att det aldrig formulerats och nedtecknats någon lokal facklig målsättning för verksamheten. Därför bör de lokala fackliga organisationerna uppmuntras att på arbetsplatserna satsa på arbetsplatsbibliotek och skriftligt formulera syftet med biblioteket.
9.2 Folkbiblioteken
Fri och god tillgång till folkbibliotek är en av grundpelarna i vårt demokratibygge. Att besitta och kunna hantera information bidrar till såväl ekonomisk och social som kulturell integration. Kulturen banar i sin tur väg för människans önskan att tillägna sig nya kunskaper. I detta sammanhang har litteraturen som ett språkligt berikande medel en särställning.
Enligt betänkande 1996/97: KrU1 Kulturpolitik skall regeringen åter- komma med förslag till kvalitetssäkring vad gäller folkbiblioteken. Regeringen bör snarast utarbeta förslag till kvalitetssäkring och återkomma med förslag till riksdagen.
9.2.1 Biblioteket i det mångkulturella samhället och biblioteket som träffpunkt
Biblioteket har en oerhört viktig uppgift i det mångkulturella samhället, genom att det utgör ett enastående och berikande fönster till andra kulturer och livsstilar i och med att det tillhandahåller böcker, tidningar, filmer och andra videoalster samt musik och elektroniskt material som skildrar för användaren okända livsmiljöer.
I bästa fall fungerar folkbiblioteket även som ett socialt forum för olika grupper. I biblioteken kan ett brett spektrum av lokal medborgarverksamhet mötas och utveckla samarbete.
9.2.2 Bibliotekspersonalens roll
Bibliotekarierna har en central och folkbildande uppgift - ett bibliotek kan aldrig ersättas av enbart elektronisk information. Att bibliotekarien har kunskaper om hur man administrerar och behandlar information och kan förmedla dessa kunskaper vidare är oerhört viktigt i dag i och med att informationsteknikens betydelse ökar.
9.2.3 Biblioteken som samarbetspart
Folkbiblioteken samarbetar även med skol- och forskningsbibliotek och är på så vis en viktig stödtjänst för det livslånga lärandet. Därtill kommer samarbete med exempelvis bibliotek som specialiserat sig på olika användargrupper eller ett visst slags material, såsom bibliotek för synskadade, administrativa bibliotek eller biblioteksdepåer.
Biblioteken samarbetar också med museer, arkiv och andra aktörer på kulturområdet, såsom författare.
9.2.4 Biblioteket och media
På grund av förändringarna inom informationstekniken finns en allt större mängd information och kultur på nätverk eller i annan digital form och tillgången till denna bör säkerställas. Biblioteken bör fungera som en bro mellan traditionella och nya medier och därigenom göra det möjligt för dem att komplettera snarare än utesluta varandra.
På biblioteken kan och bör finnas alla medier som går att använda där. Den upplevelse man får av musik är lika mycket värd som en läsupplevelse, och den information som man tillägnar sig av en video är lika värdefull som läst information. För olika innehåll lämpar sig olika format: det är ändamålsenligt att konvertera innehållet i en telefonkatalog till elektronisk form, eftersom innehållet ändras. Det viktigaste kriteriet för förvärv av material till ett bibliotek är materialets kvalitet. Biblioteken tillhandahåller alltså i första hand innehåll och inte förpackningar av en viss modell.
Information på datornät ställer medborgarna inför en utmaning, nämligen att läsa på ett nytt sätt, och här har mediakritik en central ställning. På engelska talar man beskrivande om att övergå från "literacy" (läs- och skrivkunnighet) till "mediacy" (ung. mediakunnighet). Biblioteket kan ha datorer med Internetanslutning som är öppna för allmänheten och därigenom öka medborgarnas färdigheter betydligt vad gäller datornät. Erfarenheterna kring denna form av undervisning som anordnats av biblioteken i olika länder är mycket positiva. (Se även särskild motion om Media).
9.2.5 Nätverk
Folkbiblioteken kan byggas ut till ett nätverk för förmedling av information och kultur, ett nätverk nära alla medborgare. En av de grundläggande uppgifterna för ett sådant nätverk är att erbjuda alla människor de baskunskaper de behöver för ett aktivt medborgarskap, oavsett bostadsort, utbildningsnivå och social status. Därmed bidrar de till att bygga ett demokratiskt och öppet informationssamhälle som medger insyn.
I Europa finns det ca 240 000 biblioteksanställda som tillgodoser mycket olika informations- och kulturbehov på ca 100 000 bibliotek. Biblioteks- områdets totala andel av Europeiska unionens BNP uppgår till ca 0,4 %.
Vänsterpartiet föreslår med bakgrund av vad som anförts att riksdagen bör uppdra åt regeringen att snarast återkomma med förslag till kvalitetssäkring av folkbiblioteken i enlighet med betänkande 1996/97:KrU1 samt att ställa krav på kommunerna att upprätta handlingsplaner för folkbiblioteksverk- samheten.
Det svenska och nordiska biblioteksnätverket bör utvidgas till ett europeiskt och på längre sikt till ett globalt nätverk för kunskapsinhämtning vilket bör ges regeringen till känna.
10 Litteraturstöd
10.1 Bokmoms och distributionsstöd
Sverige är ett av de länder som fortfarande har 25 % moms på böcker. De flesta länder betraktar boken som en kulturyttring och har därmed belagt den med kulturmoms på 6 %. En sänkt moms på böcker i Sverige skulle stimulera läsandet och inköp av böcker och därigenom ge författare en bättre möjlighet att försörja sig på sitt författarskap.
Med anledning av förslaget om stöd för distribution, prop. 1997/98:86, betänkande 1997/98:KrU15, anser Vänsterpartiet alltjämt att stödet som medger distribution av 200 000 böcker till biblioteken är otillräckligt. I Norge där befolkningen är färre köper staten in 660 000 titlar att distribuera till biblioteken.
Vänsterpartiet anser att det är mycket viktigt att behålla en bred utgivning av titlar och vi är positiva till att stödet byggs ut till att också innebära ett distributionsstöd. Vi saknar dock förslag på åtgärder vad gäller distributions- stöd för nordisk litteratur och katalog för desamma. Dessa förslag bör dock ställas i relation till lägre moms på allmänlitteratur. Riksdagen bör ge regeringen i uppdrag att inför budgeten år 2000 återkomma med förslag om hur stödet för litteraturen skall utformas och då sammanväga förslagen om sänkt bokmoms och ökat distributionsstöd. I utredningen bör representant för Författarförbundet ingå.
10.2 Kulturtidskrifter
Kulturtidskrifterna har en mycket stor betydelse för den allmänna debatten i kulturella, sociala och politiska frågor och därmed i förlängningen för den demokratiska processen i landet. Utan offentligt stöd skulle troligen flertalet av kulturtidskrifterna inte finnas.
Distributionen av kulturtidskrifter har dessutom nästan alltid varit en flaskhals. Statens ansvar på postområdet ger oss möjlighet att påverka prissättningen för porto på böcker och tidskrifter. Vänsterpartiet anser att det är angeläget att staten förhandlar fram ett lågt kulturporto. Det särskilda kulturportot borde enligt vår uppfattning även innefatta föreningspost. Detta bör ges regeringen till känna.
10.3 Handlingsprogram för språket
Vänsterpartiet välkomnar det anslag på 500 000 kronor som föreslås gå till Svenska språknämnden för dess arbete med ett handlingsprogram för svenska språket. Ett sådant handlingsprogram är mycket efterlängtat och vi ser det som avgörande att det får en bra utformning. De anslagna medlen räcker dock knappast till mer än att förstärka Språknämndens allmänna rådgivning i förhållande till allmänheten. Det program Språknämnden lagt fram har ett mycket mer omfattande innehåll och skall enligt propositionen beredas ytterligare under hösten 1998.
Vi vill från Vänsterpartiets sida särskilt uppmärksamma den språk- utarmning som vi menar griper omkring sig i delar av samhället. Det gäller främst ungdomar men även vuxna - såväl sådana som bor i områden med mycket hög andel invånare med utländsk bakgrund som sådana som bor i andra socialt utsatta bostadsområden. Detta är ett växande socialt problem och ett klart klassproblem. När det exempelvis gått så långt att många unga män och kvinnor inte förstår vad en socialsekreterare, arbetsförmedlare eller polis säger och de heller inte kan få tjänstemannen att förstå vad de själva menar - då är det ett demokratiproblem och ett problem för hela samhället. Det är också en fråga om rättssäkerhet - när någon t.ex. skriver under ett förhörsprotokoll utan att förstå innehållet.
Vänsterpartiet vill ha ett handlingsprogram för språket som mer tydligt vänder sig till dessa grupper, såväl myndigheter som de medborgargrupper detta gäller. Ett sådant kan mycket väl genomföras i Språknämndens regi, men då i samarbete med andra aktörer i samhället.
Riksdagen bör ge regeringen i uppdrag att tillsätta en parlamentarisk utredning som lägger upp ett handlingsprogram för språket i enlighet med det ovan anförda.
11 Bild och form samt konsthantverk
Den samtida bild- och formkonstens svaga ställning utanför landets storstadsområden är otillfredsställande. Vänsterpartiet anser att ökat stöd behövs till verksamhetsbidrag och vissa utställare. Regeringens förslag stämmer väl överens med de behov som finns för de utövande konstnärerna men vi saknar en diskussion om biblioteken som möjlig utställningslokal. Biblioteket är en lokal som besöks av många och som kan vara lämplig för utställningar. På ett bibliotek kan nya publikgrupper nås och därmed stimulera efterfrågan på konstnärligt arbete. Vi har ett väl utbyggt nät av folkbibliotek i Sverige. På de flesta finns ytor där det går att ställa ut bild och form samt konsthantverk. Genom att använda detta redan fungerande distributionsnät kan en bredare publik nås. Detta kan utvecklas genom att en ansvarig institution, t.ex. Moderna museet, får ett utvidgat uppdrag att verka som en motor för att nå ut med bild- och formkonst samt konsthantverk i hela landet genom våra folkbibliotek.
Vänsterpartiet anser att biblioteken bör ha möjlighet att söka verksamhets- bidrag från utställningsersättningen under förutsättning att de fortlöpande bedriver utställningsverksamhet av samtida bild- och formkonst.
12 Ersättning och bidrag till konstnärer
Vänsterpartiet delar regeringens uppfattning att konstnärernas försörjning i största möjliga mån skall baseras på ersättning i direkt anslutning till utfört arbete. Trots att kulturarbetarna inte saknar arbetsuppgifter kan de inte försörja sig på inkomsten av utfört arbete. Detta beror delvis på de rådande ekonomiska förutsättningarna i staten, landstingen och kommunerna. En av de viktigaste insatser som kan göras för kulturen är därför insatser för att förbättra kommunernas ekonomi. Detta ger möjlighet för skolor, förskolor, äldrevård m.m. att satsa på kultur.
De förslag som syftar till att föra över pengar från arbetsmarknadsåtgärder för att skapa jobb inom kultursektorn, med kulturmålen som övergripande riktlinje, välkomnas av Vänsterpartiet, även om vi tycker att man borde ha gått längre. Men åtgärder behöver även vidtas vad gäller efterfrågestimulans inom kultursektorn. Ett sätt är ökade möjligheter för den offentliga sektorns beställning av teater och musik. En annan väg är översyn av skatteregler. Vänsterpartiet föreslår därför att regeringen bör få i uppdrag att återkomma med förslag om stimulansåtgärder för efterfrågan på kultur.
12.1 Fonogramersättning
Vänsterpartiet stöder regeringens förslag att införa en ersättning till upphovsmän och utövande konstnärer för folk- och skolbibliotekens utlåning av musikaliska verk på fonogram och musikalier. Vi anser dock att ersättning för utlåning skall innefatta samtliga bibliotek som omfattas av bibliotekslagen (länsbibliotek, lånecentraler, högskolebibliotek, forskningsbibliotek och andra av staten finansierade bibliotek). Riksdagen bör som sin mening ge regeringen detta till känna inför budgeten år 2000.
12.2 Regionala kultur- och konstråd
Efterfrågan på kultur av olika slag bland lokala arrangörer har minskat. De grupper och enskilda kulturutövare som tidigare fick uppdrag av skolor, daghem, ålderdomshem osv. får det i dag i allt mindre utsträckning. Det naturliga kontaktnät som tidigare fanns inom landsting och kommuner har brutits sönder på grund av decentraliserat beslutsfattande och besparingar. Nya former för arrangörsstöd måste därför skyndsamt byggas upp för att prioritera eftersatta kulturområden som barnkultur, folkmusik, mångkultur, amatörkultur med flera områden som saknar egna institutioner. Vänsterpartiet vill pröva en modell med regionala kulturråd. Dessa skall sköta en del av den medelsfördelning som i dag handhas av Kulturrådet. I de regionala råden bör ingå såväl representanter för arrangörerna som kulturarbetare. Uppdragen bör cirkulera för att man skall undvika att det utvecklas ett system med lokala kulturpampar. Besluten måste fattas utifrån en dialog mellan publik, arrangörer och kulturarbetare. Genom sådana regionala kulturråd får arrangörerna experthjälp och vägledning i valet av kultur. Vänsterpartiet föreslår därför att regeringen ges i uppdrag att tillsätta en utredning om inrättandet av regionala kulturråd. I uppdraget bör ingå att beakta centrumbildningarnas roll och det bör samordnas med utredningen angående Kulturrådets roll och rättvis medelsfördelning.
En översyn bör göras även av Statens konstråd. Det är viktigt att konstinköpen beslutas så nära som möjligt till den region där konsten skall fungera. Ett lämpligt säte för de lokala/regionala råden skulle kunna vara kulturarbetsförmedlingarna. Regeringen bör ges i uppdrag att utreda hur de statliga konstinköpen kan ske närmare människorna där konsten skall verka.
12.3 Kvinnors och mäns villkor inom konsten
Bland dem som sökte bidrag via Konstnärsnämnden år 1997 var 49 % kvinnor, samtidigt beviljades enbart 42 % kvinnor bidrag. 58 % av anslaget tillföll således männen. Vänsterpartiet förutsätter att Konstnärsnämnden arbetar för en rättvis könsfördelning vad gäller bidragen. Olika konstarter har olika könsfördelning bland sina utövare. Sammantaget bör dock andelen kvinnor vara lika stor som andelen män när bidragen fördelas. Vänsterpartiet föreslår därför att regeringen ges i uppdrag att utvärdera Konstnärsnämndens fördelning av konststödet för att klargöra om kvinnor diskrimineras i bidragsgivningen på grund av sitt kön.
13 Arkiv
Regeringen skriver i budgetpropositionen: "Arkivmyndigheterna har i huvudsak uppnått de för verksamheten uppsatta långsiktiga, övergripande målen och verksamheten svarar mot kraven på en effektiv användning av insatta resurser. Arkivmyndigheternas verksamhetsinriktning bör därför behållas."
Vänsterpartiet anser att verksamhetsinriktningen behöver förändras och göras mer effektiv. Sju år har förflutit sedan den nu gällande arkivlagen trädde i kraft. Under denna tid har nya problem uppstått. Någon omfattande och oberoende utvärdering av arkivväsendet har inte genomförts och Vänsterpartiet föreslår därför att en sådan görs.
Utredningen bör särskilt belysa nedanstående aspekter:
Arkivens funktion som myndighet och förvaltare/förvarare.
Arkivens uppgifter att skapa kännedom om kulturarvet och att öka allmänhetens tillgång till arkivens material.
Informationsteknikens utveckling medför en helt ny situation och nya möjligheter för arkiven. Hur kan den nya tekniken förbättra tillgänglighet och arbetssätt?
Hur utnyttjas resurserna på bästa sätt? Hur åstadkoms en bättre samordning, ett helt annat sätt att utnyttja personalresurserna för att ge en högre grad av effektivitet?
Hur löses problemet med avgifter inom arkivvården? Innebär avgifterna att myndigheter avstår från att överlämna arkivmaterial?
Hur påverkas arkivväsendet av EU-medlemskapet?
Förändringar med hjälp av den nya tekniken skulle kunna revolutionera användandet av arkiven och föra ut materialet till helt nya användargrupper. Arkiven skulle då kunna användas oberoende av var i landet man är bosatt och lättare kunna utnyttjas av funktionshindrade. Kompetensutveckling i ny teknik bör därför vara högprioriterat för personalen.
Den nya tekniken gör arkiven till en verksamhet som med fördel kan utlokaliseras.
Vänsterpartiet föreslår att regeringen ges i uppdrag att tillsätta en utredning för att se över hela arkivväsendet, dess resursutnyttjande, dess lokalisering och möjligheter i en ny informationsteknisk tid, där målet bör vara att nya grupper skall kunna använda arkiven.
14 Kulturmiljö
Roll- och ansvarsfördelning har utvecklats inom kulturmiljöorganisationen på stats-, regional- och länsnivå. Staten fördelar pengar medan verksamheten genomförs regionalt. Vänsterpartiet menar dock att uppföljningen från statens sida måste förbättras. Det är viktigt att veta hur de statliga pengarna har utnyttjats och hur målen efterlevs.
Vänsterpartiet föreslår att regeringen bör få i uppdrag att tillsätta en utredning som ser över om och hur verksamheten inom kulturmiljö- organisationen genomförts regionalt.
Marken i vårt land innehåller mängder av arkeologiska lämningar. Dessa lämningar har under de senare årens stora markexploatering grävts upp. Resurserna för att ta hand om materialet har minskats i takt med att undersökningarna och insamlingsarbetet fått en allt större omfattning. Arkeologiskt material förstörs om det inte inom rimlig tid tas om hand och konserveras. Vänsterpartiet föreslår att regeringen ges i uppdrag att ställa krav på Riksantikvarieämbetet att redovisa hur det arkeologiska materialet har tagits och tas om hand.
15 Museer och utställningar
15.1 Kvinnomuseum
På flera håll i landet finns i dag mindre museer som fokuserar på kvinnor. Ett museum är en plats där historien skall tolkas och gestaltas. Det har de senaste åren blivit allt mer uppenbart att vår historia hittills varit en historia sedd ur mansperspektiv. Inom olika vetenskapliga discipliner har forskningen i ökad utsträckning uppmärksammat skillnader i mäns och kvinnors situation. Inom den historiska forskningen har kvinnors historia kallats den "glömda" eller "osynliga" historien. Kvinnors historia håller nu på att få tydligare konturer, och forskningen kring könsrelationer och kvinnors liv i historien och nutiden är ett växande forskningsfält.
Det finns ett ökat behov hos svenska kvinnor och män att söka sina rötter i sociala och kulturella miljöer. Det finns därför ett behov av ett museum som i framtiden tar på sig uppgiften att insamla och systematiskt behandla och bearbeta föremål och information om kvinnors situation. Utrymmet på de i dag redan etablerade museerna i landet och i den nuvarande museistrukturen gör det befogat att upprätta ett separat museum för att gestalta kvinnors historia. Regeringen bör därför få i uppdrag att tillsätta en utredning som behandlar möjligheterna för att ett kvinnomuseum med nationellt ansvar inrättas.
15.2 Gratis inträde på museum för barn och studerande
Det är viktigt att barn och ungdomar stimuleras att besöka museer. Besök för visningar och grupper från förskolor och skolor har minskat från 45 000 för år 1994 till 39 000 för 1995. En orsak kan vara det nya läraravtalet, vilket innebär att lärare inte ges kompensation för den tid de tar i anspråk för studiebesök på bl.a. museum. En annan orsak kan vara att museerna tar inträdesavgift även för barn. En ytterligare orsak kan vara att skolan inte klarar av kostnaderna för resorna till och från museibesöket. Vänsterpartiet anser att barn bör få gå gratis på de museer som får statliga bidrag. Museerna bör stimuleras till att användas i bildningssyfte.
Regeringen bör få i uppdrag att tillsätta en utredning om förutsättningarna för barns och studerandes möjligheter att fritt få gå på museer. I utredningsuppdraget bör även ingå att se på de eventuella konsekvenser som minskade biljettintäkter medför för museerna, hur läraravtal och timplaner ser ut och hur detta påverkar barns möjligheter att inhämta kunskap på museerna samt utreda vilka pedagogiska resurser som finns på de statsunderstödda museerna för att ta emot barngrupper. Utredningen bör också föreslå andra åtgärder som förbättrar barns och studerandes möjlighet att inhämta kunskaper på våra statsstödda museer.
15.3 Världskulturmuseet
Vänsterpartiet står bakom förslaget att inrätta ett världskulturmuseum med säte i Göteborg. Intentionerna att skapa något helt nytt och att bättre samordna befintliga museiresurser är goda. Det nya museets idé om tvärsektoriell forskning och intentioner att utveckla verksamhetsutbyte museienheterna emellan är mycket bra. Genom en samordning borde det finnas möjligheter att också förstärka de publika verksamheterna vid Folkens museum, Östasiatiska museet och Medelhavsmuseet i Stockholm.
15.4 Bidrag till regionala museer
De fasta statsbidragen har en avgörande betydelse för länsmuseernas förutsättning att klara sina uppgifter som regionala kulturinstitutioner. Länsmuseerna har under en följd av år fått det svårare att finansiera sina fasta kostnader. Därmed har verksamheter med utställningar, skolverksamhet och andra utåtriktade aktiviteter blivit eftersatta. På senare år har heller ingen uppskrivning enligt kostnadsindex gjorts, vilket har inneburit att när löner och fasta kostnader stigit har personal dragits in och verksamheter dragits ned. För att länsmuseerna skall kunna utveckla sin verksamhet krävs därför att nuvarande nivåer får en årlig indexuppräkning.
De riktade bidragen till regionala museer bör därför frysas på 2 %-nivån. Om man fullföljer upptrappningen av besparingar med 2 % år 1999 och ytterligare 2 % år 2000 kommer verksamheterna att fortsätta urholkas. Deras centrala arbete med kunskapsuppbyggnad, vård av samlingar, arkiv och bilder tål inte denna projektering av verksamhetsbidrag. Visserligen är det lovvärt att en pott avsätts via Kulturrådet men inte om den avsätts på bekostnad av den fasta verksamheten.
Vänsterpartiet föreslår att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det riktade bidraget till de regionala museerna samt att en utvärdering och översyn bör göras av hur verksamheterna kan garanteras och utvecklas på längre sikt.
16 Amatörkulturen
16.1 Människors val av kulturaktiviteter
Hela 48 % av studiecirkelverksamheten består av estetisk verksamhet. Folkbildningen är en av våra allra viktigaste kulturbärare. Vad människor egentligen väljer för kulturinriktning kommer i alltför liten omfattning fram i kulturdebatten. Ett exempel på en stor aktiv grupp som i mycket liten utsträckning åtnjuter samhällsstöd är ungdomar som spelar musik i grupp. De har ett mycket stort behov av stöd i form av repetitionslokaler. Amatörkulturen och situationen för människors eget skapande i kulturlivet bör belysas och en översyn av samspel, roll och resursfördelning mellan folkbildningen, amatörkulturorganisationerna och institutionerna bör göras. Folkbildningen har ett eget anslag vilket amatörkulturen också borde ha.
Vänsterpartiet föreslår att regeringen ges i uppdrag att utreda och åter- komma med förslag om hur amatörkulturen kan ges bättre förutsättningar och att denna utredning även inbegriper ungdomsbandens behov av rep- lokaler.
Det stöd som Kulturrådet har fördelat är i sig positivt men har utformats på ett sådant sätt att amatörkulturen inte har någon tillgång till det. Även Riksteatern har numera helt avskaffat sitt stöd till amatörteatern.
Detta innebär att amatörkulturen ställs i motsättning till den professionella kulturen. Det är angeläget att riksdagen fastslår att amatörkulturen bör ses som ett självständigt alternativ med egenvärde och att det heller inte finns någon motsättning mellan det amatörmässiga och det professionella. Amatör- kulturlivet och den professionella kulturen befruktar varandra. Vänsterpartiet anser därför att företrädare för amatörkulturen bör ges möjlighet till initiativ när det gäller samverkan mellan professionella kulturarbetare och amatörer.
Vänsterpartiet föreslår att regeringen ges i uppdrag att överväga stöd till beställning av kompositioner och dramatiska verk utformade på ett sådant sätt att amatörkulturen utvecklas och likaså former för samverkan mellan amatörkulturen och etablerade tonsättare och dramatiker.
16.2 Stöd till ickestatliga kulturlokaler
Av Boverkets redovisning av regeringsuppdraget att utreda de framtida behoven av stöd till icke statliga kulturlokaler framgår det att bidraget behöver förstärkas. Dessutom behöver vid fördelningen av medel mer hänsyn tas till projektens arkitektoniska kvalitet. I synnerhet om anslaget N1 för allmänna samlingslokaler inte kommer att återupprättas, förutsätter Vänsterpartiet att regeringen utreder de behov som finns för kultur- och samlingslokaler.
Vänsterpartiet föreslår därför att regeringen får i uppdrag att utreda behovet av kultur- och samlingslokaler.
17 Folkbildning
Regeringen anser att folkbildningen har genomfört en verksamhet som står i god överensstämmelse med den målsättning som fastslagits av regering och riksdag. Den verksamhet som studieförbund och folkhögskolor har bedrivit har stor samhällsnytta. Vänsterpartiet delar den uppfattningen och föreslår liksom regeringen att folkbildningen ges fortsatt stöd.
17.1 Folkuniversitet
Vi anser liksom regeringen att verksamheter som syftar till att utjämna utbildningsklyftor skall prioriteras. Den grupp arbetslösa som saknar utbildning över grundskolenivå är i dag ca 150 000 och antalet lediga arbeten som kräver endast grundskola är ca 3 000. Här måste folkbildningen och det reguljära utbildningsväsendet samverka på ett konstruktivt sätt så att individens utveckling sätts i centrum. Vi menar att folkbildningen och speciellt då folkhögskolan genom sin tradition och pedagogik är en mycket viktig resurs i detta arbete. Därför menar vi också att man bör föra över fler platser inom ramen för kunskapslyftet till folkhögskolorna.
Vänsterpartiet har i olika sammanhang pläderat för ett folkuniversitet. Tanken är att man med detta folkuniversitet, som även kan utnyttja dagens möjligheter till distansutbildning, skall kunna locka studieovana grupper och motverka den sociala snedrekryteringen till högskolan. I folkuniversitetet skall människor ges möjlighet att studera på fritid/deltid och kunna göra det på hemorten. Folkhögskolorna är här en viktig länk. De människor som skaffat en grundläggande utbildning på en folkhögskola och därmed fått ett ökat självförtroende bör ges möjlighet att fortsätta sin utbildning med högskolekurser. Detta kan ske genom att högskolan och folkhögskolorna samverkar i högre grad än vad som sker i dag. Vänsterpartiet vill också påpeka att det är god samhällsekonomi att på detta sätt ta tillvara de viktiga erfarenheter som dessa människor har.
Utvecklingen för skapande av ett folkuniversitet bör kunna påbörjas med de anslag som nu fördelas, men riksdagen bör ge regeringen i uppdrag att återkomma med förslag till utformning och framtida finansiering av ett sådant folkuniversitet.
17.2 Integration
Regeringen anger också i propositionen att personer med utländsk bakgrund och deltagare med funktionshinder utgör särskilt viktiga målgrupper. Vänsterpartiet instämmer i detta och menar att man här bör söka samarbete med organisationer som representerar dessa grupper. Viktigt är dock att man speciellt beaktar integrationstanken. I samband med studier finns en unik möjlighet att skapa förståelse mellan olika kulturer och erfarenheter. Detta bör ges regeringen till känna.
17.3 Folkbildningens oberoende ställning
Kännetecknande för statsbidraget till folkbildningen har varit att staten har angivit syftena med bidragsgivningen och att det sedan ankommit på folkbildningen att utifrån egna mål genomföra verksamheten. Det är av stor vikt att folkbildningen behåller sin integritet och sitt oberoende av politiska och ekonomiska maktgrupperingar. Vänsterpartiet anser att detta är en viktig princip som måste uppmärksammas i högre grad framgent. Risken är annars stor att det sker en gradvis anpassning till dem som kan bidra med resurser till verksamheten. Folkbildningen skall vara en motkraft till styrd och kommersialiserad utbildning och vi menar att regeringen måste följa utvecklingen på detta område, så att åtgärder kan sättas in om folkbildningens oberoende ställning hotas. Detta bör ges regeringen till känna.
17.4 Demokratin
Vänsterpartiet är av den uppfattningen att folkbildningen med sin starka anknytning till folkrörelserna är ett mycket viktigt forum för demokratisk fostran och demokratins utveckling och att det är genom folkbildning i folkrörelserna som Sveriges demokrati har fått en stark förankring i hela samhället. Men demokratin är aldrig en gång för alla vunnen utan måste ständigt återerövras, fördjupas och utvecklas. Detta betonades också speciellt i årets regeringsförklaring. Där fastslogs att åtgärder för utveckling av demokratin i landet skall genomföras. Folkbildningens betydelse i detta sammanhang kan inte nog poängteras.
17.5 Breddat kulturintresse
Vänsterpartiet instämmer också här i propositionens målformuleringar. Folkbildningen är - vid sidan om televisionen - den kulturbärare eller den kulturella verksamhet som bäst når ut till människor. Folkbildningen är dock i flera avseenden överlägsen televisionen eftersom den inte bara förmedlar kultur utan dessutom är en mötesplats för människor och aktiverar dem i ett kulturellt skapande. Som framgår av regeringens redovisning så står det estetiska och kulturella redan nu för en stor del av folkbildningens verksamhet. Dessutom ökar andelen. Så var det också under tidigare år. Vi kan då dra slutsatsen att här finns ett stort behov som folkbildningen kan fylla. I takt med att arbetstiden kortas kommer också fler människor att vilja utveckla sitt kulturintresse. Vänsterpartiet ser positivt på denna utveckling men inser också att här kan i framtiden behövas ytterligare resurser för att möta medborgarnas önskemål. Som ett bidrag till denna utveckling har Vänsterpartiet framfört idén om ett "kulturlyft" efter samma modell som kunskapslyftet nu genomförs. Vi är medvetna om att folkbildningen måste erhålla ytterligare medel och vi är beredda att för kommande budgetår medverka till att denna del av folkbildningen kan utvecklas ytterligare.
17.6 Internationella frågor
Vi har tidigare från Vänsterpartiets sida tagit upp de internationella frågornas plats i folkbildningen. Folkbildningen svarar för ett omfattande internationellt arbete som ytterligare vidgats genom Sveriges medlemskap i EU. Studieförbunden och folkhögskolorna har själva eller i samverkan med sina medlemsorganisationer och huvudmän ett mycket omfattande kontaktnät över i stort sett hela världen. Förutsättningarna för folkbildningen att delta i genomförandet av olika projekt kring kunskaps- och demokratiutveckling är därmed mycket goda. Det är viktigt att internationella frågor inte endast behandlas i särskilda kurser och konferenser, utan att de integreras i alla typer av cirklar, kurser, ämnen och arbetsområden. Detta är särskilt betydelsefullt i tider då det spontana och allmänna intresset för djupare studier av internationella frågor inte är speciellt påtagligt. Ett engagemang i det egna samhällets problem blir lätt ensidigt och perspektivlöst om det inte sätts in i ett internationellt sammanhang. Vi anser därför att internationella frågor bör bli ett sjunde centralt utvecklingsområde för folkbildningen. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
18 Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär att den återkommer med sådana förändringar i regleringsbreven som föranleder ändringar i verksamhetens innehåll i enlighet med vad i motionen anförts,
2. att riksdagen i enlighet med vad i motionen anförts ger regeringen i uppdrag att utvärdera hur Kulturrådets medelstilldelning svarar mot den verksamhet som bedrivs på våra institutioner och i fria grupper,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att följa upp och utvärdera Statens kulturråds roll,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nationellt uppdrag för Tom Tits Experiment i Södertälje,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nationellt uppdrag för Barnkulturcentrum i Eskilstuna inkluderande barnbildsarkivet,
6. att riksdagen i enlighet med vad i motionen anförts ger regeringen i uppdrag att tillsätta en parlamentarisk utredning med uppdrag att återkomma med förslag till hur kulturskolan skall kunna tas in i skollagen,1
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att nationalscenerna bör bredda sitt utbud,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Riksteaterns uppdrag att syntolka vissa föreställningar,
9. att riksdagen i enlighet med det i motionen anförda ger regeringen i uppdrag att inför budgetåret 2000 utreda förutsättningarna för att länen inrättar konsulenttjänster på områdena teater, dans, musik och film,
10. att riksdagen ger regeringen i uppdrag att förändra verksamhetsbidraget till de fria dans- och teatergrupperna enligt vad i motionen anförts om uppdelning i en verksamhetsdel och en turnédel,
11. att riksdagen i enlighet med vad i motionen anförts ger regeringen i uppdrag att utreda förutsättningarna för bildandet av länsteatrar i Jämtlands och Södermanlands län,
12. att riksdagen ger regeringen i uppdrag att i enlighet med vad i motionen anförts göra en översyn av hur nedskärningarna inom länsmusiken påverkat verksamheten och överväga åtgärder inför vårbudgeten 1999,
13. att riksdagen ger regeringen i uppdrag att i enlighet med vad i motionen anförts genomföra en genomgripande utvärdering av hur nedskärningarna i den regionala musikverksamhetens och teater- och dansinstitutionernas fasta produktion har påverkat verksamheterna,
14. att riksdagen ger regeringen i uppdrag att i enlighet med vad i motionen anförts frysa de riktade, tidsbegränsade bidragen på nuvarande nivå till dess den ovan begärda utvärderingen presenterats,
15. att riksdagen i enlighet med vad i motionen anförts ger regeringen i uppdrag att skyndsamt tillsätta en utredning som ser över hela grundbidragssystemet för regional och lokal teater, dans och musik,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lokalisering av det nya folkmusikcentret,
17. att riksdagen i enlighet med vad i motionen anförts ger regeringen i uppdrag att återkomma med förslag till regler för kultursponsring vilka skyddar kulturutövarna och värnar yttrandefriheten,
18. att riksdagen i enlighet med vad i motionen anförts uppdrar åt regeringen att snarast återkomma med förslag till kvalitetssäkring av folkbiblioteken enligt betänkande 1996/97:KrU1,
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det svenska och nordiska biblioteksnätverket bör utvidgas till ett europeiskt nätverk för kunskapsinhämtning,
20. att riksdagen i enlighet med vad i motionen anförts ger regeringen i uppdrag att inför budgetåret 2000 återkomma med förslag om hur stödet för litteraturen skall utformas med invägande av förslagen om sänkt bokmoms och ökat distributionsstöd,
21. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om särskilt kulturporto, 2
22. att riksdagen ger regeringen i uppdrag att i enlighet med vad i motionen anförts tillsätta en parlamentarisk utredning som lägger upp ett handlingsprogram för svenska språket,
23. att riksdagen ger regeringen i uppdrag att i enlighet med vad i motionen anförts utreda och återkomma med förslag om stimulansåtgärder för efterfrågan av kultur,
24. att riksdagen ger regeringen i uppdrag att inför budgeten 2000 återkomma med förslag till finansiering vad gäller ersättning till upphovsman för utlåning av musikaliska verk från samtliga bibliotek som omfattas av bibliotekslagen,
25. att riksdagen ger regeringen i uppdrag att tillsätta en utredning om inrättandet av regionala kulturråd i enlighet med vad i motionen anförts,
26. att riksdagen i enlighet med vad i motionen anförts ger regeringen i uppdrag att utreda och återkomma med förslag till hur de statliga konstinköpen kan ske närmare människorna där konsten skall verka,
27. att riksdagen beslutar att i enlighet med vad i motionen anförts uppdra åt regeringen att utvärdera Konstnärsnämndens fördelning av konststödet för att klargöra om kvinnor diskrimineras i bidragsgivningen på grund av sitt kön,
28. att riksdagen i enlighet med vad i motionen anförts uppdrar åt regeringen att tillsätta en utredning för att se över arkivväsendet, dess resursutnyttjande, dess lokalisering och möjligheter i en ny informationsteknisk tid, där målet bör vara att nya grupper skall använda arkiven,
29. att riksdagen i enlighet med vad i motionen anförts uppdrar åt regeringen att utreda om och hur verksamheten inom kulturmiljöorganisationen genomförts regionalt,
30. att riksdagen i enlighet med vad i motionen anförts ger regeringen i uppdrag att ställa krav på Riksantikvarieämbetet att redovisa hur det arkeologiska materialet har tagits och tas om hand,
31. att riksdagen i enlighet med vad i motionen anförts ger regeringen i uppdrag att tillsätta en utredning som behandlar möjligheterna för att ett kvinnomuseum med nationellt ansvar inrättas,
32. att riksdagen i enlighet med vad i motionen anförts ger regeringen i uppdrag att utreda förutsättningarna för barns och studerandes möjligheter till fritt inträde på statsstödda museer,
33. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det riktade bidraget till de regionala museerna,
34. att riksdagen i enlighet med vad i motionen anförts uppdrar åt regeringen att tillsätta en utredning med målsättningen att skapa bättre förutsättningar för amatörkulturen,
35. att riksdagen enligt vad i motionen anförts uppdrar åt regeringen att överväga stöd till beställning av kompositioner och dramatiska verk utformade på ett sådant sätt att amatörkulturlivets behov kan tillgodoses och samverkansformer kan utvecklas och fördjupas mellan amatörkulturlivet och etablerade tonsättare och dramatiker,
36. att riksdagen beslutar att uppdra åt regeringen att utreda behovet av kultur- och samlingslokaler i enlighet med vad i motionen anförts,
37. att riksdagen ger regeringen i uppdrag att utreda och återkomma med förslag om ett folkuniversitet i enlighet med vad i motionen anförts,
38. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om folkbildningens integritet och behovet av en motkraft till kommersialiserad utbildning,
39. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett kulturlyft inför budgetpropositionen år 2000,
40. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att införa internationella frågor som ett sjunde centralt utvecklingsområde för folkbildningen.
Stockholm den 27 oktober 1998
Gudrun Schyman (v)
Hans Andersson (v)
Ingrid Burman (v)
Lars Bäckström (v)
Stig Eriksson (v)
Owe Hellberg (v)
Berit Jóhannesson (v)
Tanja Linderborg (v)
Maggi Mikaelsson (v)
Peter Pedersen (v)
Willy Söderdahl (v)
Tasso Stafilidis (v)
Charlotta L Bjälkebring (v)
1 Yrkande 6 hänvisat till UbU. 2 Yrkande 21 hänvisat till TU.