Centerpartiet har i ett flertal motioner till riksdagen riksdagsåret 1997/98 utvecklat sina synpunkter på kulturpolitiken, bl.a. i partimotionen 1997/98:Kr213. Vi står givetvis bakom de synpunkter som vi där framfört, men väljer att nu endast lämna våra synpunkter på de förslag regeringen lämnar i budgetpropositionen för 1999.
En utgångspunkt för Centerpartiets kulturpolitik är att kulturmedel ska komma alla i hela landet till del. Mot denna bakgrund har vi tidigare krävt den utvärdering av den regionala fördelningen av kulturmedlen som nu görs i budgeten. Det är angeläget att dessa uppgifter också medför konkreta åtgärder i såväl framtida budgetpropositioner som i regeringens reglerings- brev till myndigheterna. Detta bör ges regeringen till känna.
Centerpartiet välkomnar de satsningar som nu sker på ungdomar och barn i kulturpolitiken. Vi vill i sammanhanget framhålla vikten av medvetna riktade satsningar mot ungdomar som inte nås av "traditionell" kulturpolitik i form av kommuners ungdomsgårdar och projekt för ungdomar med trasslig bak- grund. Mycket av det som vuxenvärlden tar avstånd ifrån, som t.ex. graffiti, kan ses som ett uttryck för ett behov hos många ungdomar att uttrycka sig på sina egna villkor. Det är viktigt att vårt svar på t.ex. graffiti inte endast blir repressalier utan att vi också ger dessa ungdomar alternativa, positiva, sätt att uttrycka sig. Ofta är det svårt att nå dessa ungdomar genom den sedvanliga kulturpolitiken och kulturaktiviteterna, varför Centerpartiet anser att ett nytt anslag bör inrättas för en särskild satsning på ungdomars kultur. Ett sådant anslag bör disponeras av Ungdomsstyrelsen och användas för att stödja kulturprojekt för ungdomar och unga vuxna. Syftet bör vara att stödja delaktighet och eget skapande som inte nödvändigtvis faller inom ramen för traditionell kulturpolitik. Riksdagen bör besluta att inrätta ett sådant anslag.
Centerpartiet avvisar regeringens förslag att avskaffa bidragen till sam- lingslokaler. Samlingslokalerna innebär viktiga möjligheter för såväl lokalt kulturliv som för andra sammankomster och kan fungera som bas för utveck- ling av det lokala näringslivet. I storstädernas förortsområden saknas, i mot- sats till vad regeringen skriver, fortfarande i stor utsträckning samlings- lokaler. Bidragen till samlingslokalerna har därmed också ett samband med stödet till ungdomars kultur. Riksdagen bör besluta att återuppta anslaget för stöd till samlingslokaler.
De tidsbegränsade nationella uppdragen har visat sig vara framgångsrika. Bland de nationella uppdragen saknar Centerpartiet emellertid ett uppdrag kring foto och bildens historia. Bildens hus i Sundsvall bör därför av regeringen ges ett nationellt uppdrag inom området foto och bildens historia. Medel till detta bör beräknas under anslaget A 3 Nationella uppdrag. Detta bör ges regeringen till känna.
De regionala museerna fyller en omistlig funktion för levandehållandet av lokal och regional historia och kulturarv. Till stor del består museernas kostnader av fasta kostnader för samlingarnas underhåll och lokaler. Regeringen beräknar i propositionen att det riktade bidraget också till de regionala museerna ska öka till 4 % 1999 och till 6 % 2000. Centerpartiet menar att det riktade bidragets andel av de totala bidragen till museer inte bör öka i avvaktan på en utvärdering av hur försöket fallit ut. Detta bör ges regeringen till känna.
Genom riksdagsbeslut kommer ett världskulturmuseum att från 1 januari 1999 inrättas i Göteborg. Den nya myndigheten är avsedd att inrymma såväl Etnografiska museet i Göteborg som Folkens museum, Medelhavsmuseet och Östasiatiska museet i Stockholm. Centerpartiet menar att det finns skäl att avvakta en översyn av myndighetsstrukturen på hela museiområdet innan de två senare museerna förs till världskulturmuseet. Regeringen beräknar under anslaget H1 i enlighet med tidigare riksdagsbeslut att medel ska föras till världskulturmuseet för de funktioner som tillkommer då Östasiatiska museet och Medelhavsmuseet förs till den nya myndigheten. Centerpartiet avvisar i enlighet med tidigare ställningstaganden detta. I väntan på en översyn av hela myndighetsstrukturen bör riksdagen besluta att Östasiatiska museet och Medelhavsmuseet även fortsättningsvis ska tillhöra Statens konstmuseer respektive statens historiska museer.
Centerpartiet välkomnar den satsning på Kulturarvs-IT som föreslås av regeringen. Vi menar dock att satsningen borde kunna göras bredare än vad regeringen föreslår. När SESAM-projektet initierades beslutade riksdagen att också hembygdsrörelsen med sina drygt tusen hembygdsmuseer skulle komma i åtnjutande av detta stöd. Detta stöd betydde mycket för de enskilda hembygdsföreningarna. På motsvarande sätt bör hembygdsmuseer omfattas av den satsning på Kulturarvs-IT som föreslås i regeringens proposition. Riksdagen bör besluta att hembygdsmuseerna ska ingå i satsningen på Kulturarvs-IT.
Erfarenheterna av SESAM-projektet har varit mycket goda. Många regionala museer och hembygdsmuseer har givits möjlighet att få i ordning föremålssamlingarna, digitalisera och tillgängliggöra dem. På många håll har en positiv process satts i gång som kommer skolor, forskare och intresserad allmänhet till godo. Det är värt att nu försöka överföra erfarenheterna för att ta tillvara de fotosamlingar som finns i museer i hela landet. Regeringen bör låta utreda möjligheterna till ett Foto-Sesam. Detta bör ges regeringen till känna.
Enligt Centerpartiets uppfattning är upphovsrättsorganisationerna numera så välorganiserade och finansiellt starka samt erkända som en viktig och legitim komponent i systemet för att hantera rättigheter. Det finns därför inte längre några skäl för staten att vara engagerad i STIM:s verksamhet. Statens uppdrag att utse ordförande och styrelseledamöter i STIM bör därför slopas. Detta bör ges regeringen till känna..
Svenskt visarkiv föreslås i propositionen flyttas från Språk- och folkmin- nesinstitutet till Statens musiksamlingar. Det finns argument såväl för som mot en sådan förändring. Centerpartiet menar att frågan bör avgöras inom ramen för den översyn av myndighetsstrukturen som tidigare aviserats. Riksdagen bör därför avslå förslaget.
Vi föreslår vidare att 50 miljoner kronor överförs till anslaget E2 för att genomföra konstnärsutredningarnas förslag. Medel för detta överförs från utgiftsområde 14.
Centerpartiet anser att besparingar kan göras på regeringens förslag till reformer inom anslaget A2. Bidrag till allmän kulturverksamhet, B1. Bidrag till Svenska riksteatern, Operan, Dramaten, Dansens Hus och Svenska rikskonserter samt C2. Litteraturstöd. I avvaktan på ett nytt filmavtal föreslår Centerpartiet att vissa reformer rörande bl.a. experimentell film under anslaget I1 får anstå. Dock bör en utvärdering göras av hur befintliga resurser utnyttjas vilket också bör innebära ett ökat utrymme för stöd till regional filmproduktion och restaurering av svensk färgfilm. Ökningen av anslaget till STIM:s arbete under anslaget B3 avvisas, liksom det fortsatta stödet för uppsökande verksamhet och utbildning i samhällsfrågor under anslaget L1 Bidrag till folkbildningen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om regional fördelning av kulturmedel,
2. att riksdagen beslutar uppta ett nytt anslag för en särskild satsning på ungdomars kultur i enlighet med vad i motionen anförts,
3. att riksdagen beslutar återuppta anslaget för stöd till samlingslokaler i enlighet med vad i motionen anförts,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett nationellt uppdrag för Bildens hus i Sundsvall,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det riktade bidraget för de regionala museerna,
6. att riksdagen beslutar att Östasiatiska museet även fortsättningsvis skall tillhöra Statens konstmuseer,
7. att riksdagen beslutar att Medelhavsmuseet även fortsättningsvis skall tillhöra statens historiska museer,
8. att riksdagen beslutar att också hembygdsmuseerna skall ingå i satsningen på Kulturarvs-IT,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett Foto-Sesam,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om statens uppdrag att utse ordförande och styrelseledamöter i STIM,2
11. att riksdagen beslutar avslå regeringens förslag om överförande av Svenskt visarkiv från Språk- och folkminnesinstitutet till Statens musiksamlingar,
12. att riksdagen med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anvisar anslagen under utgiftsområde 17 Kultur, medier, trossamfund och fritid enligt uppställning: Anslag Regeringens förslag Anslags- förändring A 2. Bidrag till allmän kulturverksamhet 122 895 -10 000 A 3. Nationella uppdrag 7 000 +1 000 B 1. Bidrag till svenska riksteatern 750 501 -2 000 B 3. Bidrag till vissa teater-, dans- och musik- ändamål 115 240 -2 700 C 2. Litteraturstöd 89 167 -4 000 E 2. Ersättningar och bidrag till konstnärer 252 350 +50 000 H 1.1 Statens historiska museer 62 595 +13 900 H 1.2 Statens konstmuseer 136 348 +14 000 H 1.10 Världskulturmuseet 83 204 -27 900 I 1. Filmstöd 142 403 -2 300 L 1. Bidrag till folkbildningen 2 508 405 -40 000 Särskild satsning på ungdomars kultur - +20 000 Stöd till samlingslokaler - +40 000 Summa för utgiftsområdet 7 452 147 +50 000
Stockholm den 27 oktober 1998
Birgitta Sellén (c)
Margareta Andersson (c) Sofia Jonsson (c) Agne Hansson (c) Erik Arthur Egervärn (c)
1Yrkande 8 hänvisat till AU.
2Yrkande 10 hänvisat till LU.