Kulturdepartementets Sesampengar på sammanlagt 235 miljoner kronor till kulturskatter i museer, arkiv etc. har även gjort stor nytta inom hembygdsrörelsen. På ett stort antal hembygdsgårdar har man inventerat föremål, katalogiserat, registrerat och lagt uppgifterna på data. Utställningsrummen har blivit fler och intressantare.
I budgetpropositionen sägs inget om ett kommande "Fotosesam". Enligt vår mening bör erfarenheterna från Sesam-satsningen tas till vara nu när det finns en upparbetad kompetens hos museer och hembygdsföreningar att ta emot arbetskraft och sätta den i sysselsättning.
Vårdbehoven är lika omfattande när det gäller foton och film. Nordiska museet har utarbetat en nationell bevarandeplan för fotografier som kallas "Mot glömskans tyranni". Enbart i de svenska museerna finns minst 35-40 miljoner fotografier. De flesta fotografierna förvaras i lokaler utan klimat- kontroll och i felaktigt förvaringsmaterial.
Hembygdsrörelsen förfogar över 5-10 miljoner bilder. Siffran är ungefär- lig eftersom hembygdsföreningarna inte bara administrerar hembygdsmuseer utan också skolmuseer, arbetshistoriska arkiv, personarkiv osv. Foto- samlingarna inom hembygdsrörelsen är särskilt svårtillgängliga eftersom många arkiv inte är uppordnade efter gängse normer. För att forskare och andra intresserade skall kunna ta del av dessa arkiv är det viktigt att hem- bygdsrörelsens bilder finns tillgängliga i den moderna informationstekniken.
Vården av fotosamlingarna ryms inte inom ramen för t.ex. museernas, arkivens och bibliotekens ordinarie anslag. Vårdberget är för omfattande. Modellen med Sesam har visat sig framgångsrik både när det gäller kulturarvet och åtgärder mot arbetslösheten.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ett Fotosesam.
Stockholm den 26 oktober 1998
Agneta Brendt (s) Sinikka Bohlin (s)