Sveriges Utbildningsradio AB är en viktig resurs för folkbildning och kunskapsförmedling. I ett utvecklingsperspektiv där mångfalden i medierna ökar är det viktigt att det finns en utbildningsradio i allmänhetens tjänst. I den omställningsfas som utbildningsradion nu befinner sig tillsammans med den snabba utvecklingen inom teknik och medier som pågår är det viktigt att Utbildningsradion ges de bästa förutsättningar att möta morgondagens krav inom utbildning och medier. Utbildningsradion är redan unik genom att den är ett flermedialt medium som kan utvecklas vidare till en viktig resurs i en tid då utbildning och kompetensutveckling blir allt viktigare för en bredare allmänhet.
Utbildningsradions sändningstillstånd
Utbildningsradion har i sitt budgetunderlag till regeringen för 1999 pekat på betydelsen av att programverksamheten kan bedrivas med nödvändig långsiktighet för att uppdraget skall kunna fullgöras rationellt och med undvikande av onödiga kostnader. Detta särskilt som verksamheten skall bedrivas i nära samarbete med utbildningsanordnare inom olika utbildningsområden. Verksamhetsmässiga skäl talar, enligt UR:s mening, för en treårig förlängning av sändningstillståndet. Av budgetunderlaget framgår också att Utbildningsradion förfogar över betydande resurser för multimedieproduktion.
Våren 1996 fattade riksdagen beslut om tillståndsvillkor och tillstånds- period för public service-bolagen Sveriges Radio, Sveriges Television och Sveriges Utbildningsradio. SR:s och SVT:s tillståndsperiod kom att omfatta femårsperioden 1997 t o m 2001. Utbildningsradions tillståndsperiod begränsades till två år med hänvisning till att verksamheten var föremål för utredning i Distansutbildningskommittén (rskr. 1995/96:297).
Distansutbildningskommitténs delbetänkande om Utbildningsradion över- lämnades i november 1997 (SOU 1997:148). Kommittén pekar på att det för framtiden behövs utökade och bättre sändningstider för utbildningsprogram än de som Utbildningsradion för närvarande förfogar över. Särskilda digitala kanaler i TV och radio föreslås reserveras enbart för utbildning.
Distansutbildningskommitténs delbetänkande om Utbildningsradion jämte remissyttranden bereds nu inom Regeringskansliet. Tidigare aviserad pro- position till hösten 1998 kommer att bli fördröjd. Parallellt härmed har beslut om ianspråktagande av den nya digitala tekniken fattats av riksdagen. Enligt riksdagens beslut ska försöksverksamheten starta den 1 januari 1999.
Utvecklingen inom det digitala området medger etablering av nya radio och TV-kanaler. I de olika utredningar som föregått besluten om digital marksänd TV har utbildning och kunskapsförmedling framhållits som intressanta områden. I flera europeiska länder förbereds också olika initiativ på digital-TV-området. Så är t.ex. fallet i Storbritannien där BBC hösten 1998 startar en digital TV-kanal för utbildning "BBC Learning".
Den parlamentariska Digital-TV-kommittén som hade att behandla de inkomna ansökningarna om sändningstillstånd för de nya digitala försöks- sändningarna förordade att Utbildningsradion fick sändningstillstånd för digitala sändningar i SVT:s kanaler. Det har blivit riksdagens beslut.
Digital-TV-kommittén skriver i sitt yttrande:
Folkbildning och kunskapsförmedling är och bör också fortsättningsvis vara en viktig del i den radio och TV i allmänhetens tjänst som erbjuds av Sveriges Utbildningsradio via Sveriges Televisions programkanaler SVT1 och SVT2. Kommittén konstaterar att Sveriges Television, i enlighet med nuvarande sändningstillstånd, skall bereda utrymme för sändningar av Utbildningsradion även i sina digitala sändningar av SVT1 och SVT2. Det är angeläget att Utbildningsradion erbjuds möjligheter att utveckla även nya former av produktion och samarbete inom ramen för dessa sändningar och att detta kan ske i minst nuvarande omfattning. Med anledning av att Utbildningsradions verksamhet nyligen har utretts (SOU 1997:148) och att frågan om Utbildningsradions framtid för närvarande bereds i Regeringskansliet finns inte förutsättningar att innan denna beredning är avslutad ge Utbildningsradion tillstånd för digitala tv-sändningar i en egen kanal.
Medier och utbildning befinner sig som ovan anförts i en snabb och dynamisk utveckling. Den ursprungliga tidsplanen, med proposition i höst, gäller inte längre. Enligt uppgift är planerna att tidigast under 1999 kunna utarbeta en proposition. Det fortsatta arbetet kan således inte bedömas vara avslutat inom en nära framtid. Till detta skall läggas att den parlamentariska Digital-TV-kommittén klart uttalat att Utbildningsradion även i fortsättningen bör vara en viktig del i en radio och TV i allmänhetens tjänst. Mot den bakgrunden ter det sig nu följdriktigt att sändningstillståndet för Utbildningsradion förlängs med tre år för att ge nödvändiga långsiktiga planeringsförutsättningar och för att komma i fas med övriga två sändningsbolag i allmänhetens tjänst SVT:s och SR:s avtalsperioder.
I regeringens proposition 1997/98:184 föreslås att regeringen får riks- dagens bemyndigande att förlänga avtalsperioden för Utbildningsradion med minst ett år fr.o.m. 1999. Med det som nu kan överblickas av Utbildnings- radions framtid bör riksdagen ge detta bemyndigande. Förlängningen av sändningstillståndet minst ett år som anges i propositionen bör med det som nu är känt sättas till tre år. Därigenom uppnås en tidsmässig parallellitet med tillstånden för Sveriges Radio och Sveriges Television. Det möjliggör en samlad bedömning av hela public service-verksamhetens framtida utveckling vid en och samma tidpunkt. Riksdagen bör besluta om att bemyndiga regeringen att förlänga Utbildningsradions nuvarande sändningstillstånd med minst tre år, 1999 t o m 2001.
Kompletterande avgiftsmedel
Utbildningsradion har f.n. möjlighet att komplettera avgiftsmedlen med allmänna medel. Utbildningsradion bör även i ett förlängt sändningstillstånd "kunna erhålla kompletterande finansiering med allmänna medel för utbild- ningsinsatser av engångskaraktär som är utbildningspolitiskt och ekonomiskt motiverade" (prop. 1995/96:161 "En radio och TV i allmänhetens tjänst 1997-2001"). Det som här sägs om kompletterande finansiering i en förlängd tillståndssituation bör riksdagen besluta om.
Medel för digitala försökssändningar
I budgetpropositionen för 1999 föreslås att Sveriges Radio och Sveriges Television tilldelas särskilda medel ur rundradiokontot för åren 1999-2001. Medlen skall användas för satsningar på ny distributionsteknik och till att vidareutveckla programformer och starta nya distributionskanaler (prop. 1998/99:1; utgiftsområde 17).
Frågan om medel för Utbildningsradions del för motsvarande ändamål och tidsperiod berörs inte i propositionen.
Avgiftsmedlen till de tre public service-bolagens programverksamhet fördelas sedan början av 1990-talet enligt en fördelningsnyckel. Nyckeln tillämpas även under den tillståndsperiod som började löpa 1997. Enligt fördelningsnyckeln erhåller Utbildningsradion 4,76 % av anvisade avgiftsmedel. I budgetpropositionen föreslås denna fördelningsnyckel även gälla för de tre bolagens ordinarie programverksamhet under 1999.
Alla tre programföretagen har av riksdagen tilldelats extra medel för digital utveckling för 1997 och 1998. Dessa medel har fördelats enligt nyckeln och UR har således erhållit 4,7 milj. kr för vartdera året.
Regeringen har som ovan anförts i juni 1998 utvidgat UR:s sändnings- tillstånd till att även avse television med digital sändningsteknik. Det innebär att UR:s sändningar i SVT1 fr.o.m den 1 jan. 1999 kommer att sändas digitalt i de områden som omfattas av verksamheten med markbundna digitala TV-sändningar. UR skall även - enligt ovanstående beslut från juni 1998 - sända programmen över satellit så att de blir möjliga att ta emot i hela Sverige.
UR har även sändningstillstånd för digitalradio. UR:s program sänds således sedan 1997 över Stockholm i SR:s fyra digitala kanaler d.v.s. P1, P2, P3 och P4 riks. Förhandlingar med Teracom och SR pågår om villkoren för de digitala radiosändningarna.
Utbildning och pedagogik är områden inom vilka den nya digitala tekniken enligt samstämmiga omdömen kan komma att få störst betydelse. Detta har framgått såväl av de statliga utredningar som föregått besluten om utbyggnad av digital markbunden TV som av internationella erfarenheter. Utbildning- radion har därför sedan flera år gjort förberedelser för att ta den nya tekniken i anspråk.
Med de förändringar som nu gäller är det logiskt att också tilldela Utbild- ningsradion anslag för utveckling av ny teknik för digitala försökssänd- ningar. Övergången till en ny teknik för såväl produktion som distribution av radio och TV kommer att medföra ökade kostnader för public service- företagen. Det behövs ett medelstillskott för bl.a. parallellsändningar med såväl analog som digital teknik.
Mot den ovan angivna bakgrunden bör Utbildningsradion tilldelas sär- skilda medel för digitala försökssändningar med 4,76 milj. kr för 1999 i enlighet med den gällande fördelningsnyckeln för public service-verksam- heten. Detta bör riksdagen besluta om.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen bemyndigar regeringen att förlänga Utbildningsradions nuvarande sändningstillstånd med tre år, 1999 t o m 2001,
2. att riksdagen beslutar att Utbildningsradion får möjlighet att erhålla kompletterande finansiering med allmänna medel för utbildningsinsatser av engångskaraktär som är utbildningspolitiskt och ekonomiskt motiverade även i ett förlängt sändningstillstånd,
3. att riksdagen beslutar att Utbildningsradion får disponera 4,76 miljoner kronor för 1999 från rundradiokontot för digitala försökssändningar.
Stockholm den 27 oktober 1998
Birgitta Sellén (c)
Ewa Larsson (mp) Charlotta L Bjälkebring (v) Dan Kihlström (kd)