Museieverksamheten i Sverige har en stor och viktig uppgift. Den har skiftande discipliner och speglar det mänskliga, kulturella och tekniska livet i det förgångna. Järnvägens historia har dokumenterats och i framför allt ideella föreningars regi upprätthållit en hög kvalitet när det gäller museala föremål, men också det som kan kallas för levande museum.
Järnvägstransporternas avgörande betydelse för industrisamhällets framväxt under förra århundradet byggde främst på järnvägsnätets utbyggnad, som gav de förutsättningarna. Järnvägarnas starka påverkan på samhällsbygget kan inte förbises då man tecknar den svenska industriella samhällshistorien.
Samhällen och köpcentrum uppstod kring järnvägsstationerna. En helt ny yrkeskår med starka fackliga sammanslutningar växte fram.
När persontrafiken tillkom gavs människorna möjlighet att resa över längre avstånd och gav en möjlighet till kulturellt utbyte i en omfattning som aldrig förr.
Museijärnvägsföreningarna i vårt land samverkar genom sin riksorganisa- tion men den aktiva verksamheten bedrivs i allt väsentligt i de många musei- järnvägsföreningarna utöver landet.
I anledning av en statlig utredning i slutet på 1970-talet gav statsmakten Kulturrådet i uppdrag att från 1980 fördela bidrag till museijärnvägar. Kulturrådet fick för detta ändamål bl.a. s.k. lotterimedel från Kultur- departementet. I mitten på 1980-talet tillkom även att Kulturrådet skulle ge medel till arbetslivsmuseer, något som sedan tillsammans med musei- järnvägsföreningarna pågått till 1997. För ett år sedan blev det ett häftigt stopp för museijärnvägarna att få detta - mycket begränsade bidrag på ett fåtal 100 000 kronor - att erhålla medel. Ansökningarna avslogs.
De många ideella museiföreningarna gör ett uppoffrande och beundransvärt arbete att levandegöra den kulturhistoria och industrihistoria som forna tiders järnvägar och järnvägsmaterial representerar. Ett oerhört arbete har sammantaget utförts då det gäller att införskaffa och vårda material och bandelar. "Levande museiverksamhet" finns på många håll i landet, tack vare att föreningarna fortfarande kör de gamla ångloken, till glädje för inte bara turister och barnfamiljer utan också för många skolor som tar in det som en viktig del i sin undervisning.
Det är därför mycket besvärande att regeringen inte har upprätthållit detta ringa bidragsstöd som möjliggjort för museijärnvägarna att fullfölja sitt uppdrag. Riksdag och regering förutsatte ju då stödet infördes att detta skulle vara ett kontinuerligt löpande stöd som - trots sin litenhet - ändå skulle vara ett avgörande tillskott för att föreningarna skulle kunna vårda och fungera i sin viktiga kulturroll. Därför är det angeläget att riksdagen ger regeringen i uppdrag att åter tillföra dessa för statskassan så små medel att musei- föreningarnas verksamhet inte av detta skäl äventyras.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om museijärnvägarnas betydelse,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att museijärnvägarna i Sverige inom ramen för det samlade anslaget tillförsäkras ett ekonomiskt stöd.
Stockholm den 27 oktober 1998
Elver Jonsson (fp)