En kalkstensfyndighet söder om Hjälmaren skulle försörja dåvarande Skånska Cementgjuteriets nystartade cementfabrik i Köping med kalksten. Det erbjöd i slutet av 1930-talet ett spännande transportproblem; skulle man välja biltransport med färja i Hjälmaresund, skulle man välja att bygga en helt ny järnväg eller fanns det en mer ekonomisk lösning? Svaret på problemet blev en 42 km lång linbana, som stod klar 1941 och fram till 1973 gick dygnet runt, varje år med 600 000 ton kalksten, som blev till cement och industrikalk inför den stora efterkrigsexpansionen för industri och byggande. Linbanan har på ett miljövänligt sätt klarat ett stort och långvarigt transportbehov. Det är lätt att säga att det blev en mycket lyckad investering såväl tekniskt och ekonomiskt som miljömässigt.
Numera är den linbana som bilister på E 20 mellan Kungsör och Arboga eller på andra vägar i regionen förundrat tittat på och undrat varifrån och vart och med vad, för alltid stoppad. Den sista transporten gick häromåret och anledningen till att linbanan stannats är inte att den är utsliten, utan att Fors- bykalken har svårt att klara kvalitetskraven för den nuvarande användningen.
Linbanan har trots stora ingrepp i naturen kommit att betraktas som ett naturligt inslag i miljön. Nu uppkommer frågan om vad som skall ske med linbanan. Skall den rivas? Det är de flesta eniga om är en dålig lösning. Ett bevarande är naturligtvis det som känns riktigast. Det skulle också ge möjlighet att utveckla turistisk verksamhet - att tyst och stilla glida fram över land och sjö för att beskåda djur och natur. Givetvis handlar detta ytterst om pengar - alla intressenter måste samverka, och staten bör på lämpligt sätt ekonomiskt stödja ett sådant projekt.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av statligt stöd för bevarandet av linbanan mellan Forsby och Köping.
Stockholm den 27 oktober 1998
Göran Magnusson (s)