Utgrävningar av arkeologiska fynd är ofta mycket tidskrävande och därmed dyrbara och kan äventyra hela byggprojekt. Samtidigt är idag exploatören ensam ansvarig för att bära de kostnader som kan uppstå vid påbjudan av arkeologisk undersökning. Stor risk föreligger att exploatören för att undgå stora undersökningskostnader frestas att mycket snabbt förstöra påträffat fornfynd genom att gräva eller spränga bort det. På så vis kan ovärderliga historiska fynd för all framtid gå om intet.
Det är inte rimligt att avgörandet huruvida ett kulturhistoriskt fynd skall kunna bevaras åt kommande generationer eller ej skall vara avhängigt av dessa omständigheter. Det måste vara en riksangelägenhet att se till att inte värdefulla fornfynd förstörs för kommande generationer. För att förhindra att så sker borde ett delat ekonomiskt ansvar mellan exploatör, stat och kommun föreligga för att på så vis förhindra att värdefulla historiska fynd fördärvas. Ett sätt vore att upprätta någon form av fond ur vilken exploatörer kan söka medel för att möta dryga kostnader.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kostnadsansvar vid fynd av fornlämningar.
Stockholm den 28 oktober 1998
Karl-Göran Biörsmark (fp)