Efter impulser från Tyskland bildades i Sverige i början av 1900-talet Skådebanan. Under den första tiden bedrevs teaterverksamhet. I samband med Riksteaterns bildande på 1930-talet ändrades verksamheten till en renodlad publikorganisation.
Publikarbetet sker idag i form av olika aktiviteter inom regionala skådebanor. Inriktningen är att bereda nya grupper tillträde till det kulturella samhällsliv de av tradition, ekonomi, geografiskt avstånd m.m. inte är delaktiga i. Många arbetslösa och "de nya svenskarna" är en viktig målgrupp som de ca 6000 ideellt arbetande ombuden i skådebanorna engagerar sig för. De regionala skådebanorna är sammanslutna i en riksorganisation, Riks- skådebanan.
Riksdagen har vid fastställandet av de kulturpolitiska målen hållit fram allas rätt till kulturen, allas möjlighet till kulturupplevelser och eget skapande, främjande av kulturutbyte och kulturell mångfald. Verkligheten visar emellertid upp en annan bild. Sammanfattningsvis är det i Sverige långt till det jämlika samhället inom den sektor där skådebanorna verkar.
I arbetet med att förverkliga de av riksdagen fastställda kulturpolitiska målen kan Skådebanan fullgöra en viktig uppgift. Av ekonomiska skäl kan Skådebanan inte göra vad den önskar och förväntas göra och är dessvärre av samma skäl inte representerad i alla län. Det statsbidrag som Skådebanan erhåller har i princip inte räknats upp under 1990-talet. Av givna skäl skulle utökade resurser ge Skådebanan bättre förutsättningar att verka så att medborgarnas engagemang i och möte med kulturen kunde bli mera jämlikt fördelade.
Riksdagen bör genom ett uttalande understödja satsningar i syfte att eliminera bristerna för allas delaktighet i kulturlivet som ovan redovisas. Riksdagen bör därvid särskilt uppmärksamma den roll som Riksskådebanan och skådebanorna kan spela.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Riksskådebanan m.m.
Stockholm den 26 oktober 1998
Anita Jönsson (s)