1958 startade en konstnärlig kollektivverkstad för litografi i Tidaholm. Anledningen var dels en hundraårig tradition i tändsticksfabriken Vulcans litografiska tryckeri, dels en initiativrik konstnär och eldsjäl, Karl-Åke Nyström. Verkstaden har under de 40 år som gått sedan starten utvecklats kraftigt såväl kvantitativt som kvalitativt. Det senaste tillskottet är bildandet av Litografiska Akademin i Tidaholm, som driver en rad verksamheter med anknytning till den litografiska konsten. Utöver kollektivverkstaden med ca 85 medlemmar har man en utbildning under ledning av Hellidens folkhögskola i grafiska tekniker med tonvikt på litografi. Akademin ansvarar också för en professionell tryckeriverksamhet med masterprinters som trycker åt konstnärer. Akademin driver dessutom Sveriges enda litografmuseum där man visar historiskt intressant konst.
Verksamheten åtnjuter sedan många år ett årligt stöd från såväl kommunen som landstinget och spelar en viktig roll inom folkbildningen genom sin koppling till Hellidens folkhögskola.
När ett internationellt litografisymposium anordnades sommaren 1998, det tredje sedan 1990, beslutades att bilda ett internationellt nätverk kring litografisk konst, som skall ha sitt centrum vid Litografiska Akademin i Tidaholm. Arbetet med att skapa ett nätverk har finansierats av EU:s kulturprogram "Kalejdoskop" med 400 000 kronor. Detta innefattade också ett uppbyggnadsskede, ett antal "försymposier" vid vilka konstnärer från en rad olika länder inbjudits till Tidaholm. Syftet var att bredda akademins kontaktnät, vilket också lyckades.
När den nya kulturpolitiken formades i mitten av 1970-talet fanns decentralisering med som ett viktigt delmål. Detta mål äger alltjämt sin giltighet. Den konstnärliga verksamheten har en stor koncentration till stor- stadsregionerna. Yrkesverksamma konstnärer bor och verkar i stor utsträck- ning i storstäder i allmänhet och i Stockholm i synnerhet. I budget- propositionen sägs också att bild- och formkonsten är det område där den regionala infrastrukturen är minst utbyggd. Det sägs också att utbudet av utställningar till stor del är koncentrerat till landets tre storstäder. Därför är det viktigt att uppmärksamma seriösa satsningar som görs utanför stor- städerna.
I budgetpropositionen talas vidare om hur flera nya bildkonstinstitutioner tillkommit eller planeras på olika håll i landet, vilket med hänsyn till den rådande koncentrationen måste anses som mycket positivt. Riksdagen har tidigare beslutat stödja konstnärliga kollektivverkstäder för investeringar i gemensam utrustning. Budgetpropositionen föreslår nu att medel anvisas för detta ändamål.
I det sammanhanget finns starka skäl att stödja det arbete som bedrivs av Litografiska Akademin i Tidaholm. Genom att vara centrum i ett nätverk som omfattar konstnärer och verksamheter i många länder och flera världs- delar är man unik inom sitt område.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Litografiska Akademin i Tidaholm.
Stockholm den 27 oktober 1998
Lars Hjertén (m)