Tillgång till väl fungerande anläggningar till förhållandevis låg kostnad är en viktig förklaring till svensk idrotts starka ställning, både som bred folkrörelse och på de internationella idrottsarenorna.
Traditionellt är det kommunerna som har tagit huvudansvaret för anlägg- ningarna, speciellt i storstadsområdena. Under 90-talets kärva ekonomi har emellertid många kommuner strävat efter att lägga över detta ansvar på i första hand idrottsföreningarna. Idrottsrörelsen har också varit beredd att axla detta ansvar, något som visas av det faktum att i stort sett inga anläggningar behövt stängas.
Dessvärre förhindrar nuvarande lagstiftning, framför allt på momsområdet, denna utveckling. De nuvarande momsreglerna innebär att kommuner i efter- hand får tillbaka utlägg för moms. En idrottsförening eller privat entreprenör, som tar över en anläggning, får inte motsvarande kompensation. Detta inne- bär i praktiken att föreningsanläggningar eller privat drivna anläggningar belastas med moms medan kommunalt drivna inte gör det.
Eftersom kommunerna historiskt har engagerat sig mer inom vissa idrotter än andra har denna situation inneburit att det blivit dyrare att bedriva vissa idrotter. I många fall leder momsreglerna till en osund ekonomisk hantering, då kommunen och föreningen vid en ansvarsöverlåtelse försöker hitta olika lösningar för att på egen hand komma runt problemet.
En orättvisa i momshänseende finns också när det gäller spelarövergångar. Vid en spelarövergång mellan två ideella föreningar betalas ingen moms eftersom båda parter är momsbefriade. Om övergången sker mellan två aktie- bolag är momsen inte heller något problem, eftersom den är avdragsgill hos båda parter. Om däremot den ena parten är en ideell förening och den andra ett bolag tvingas båda parter betala moms men för den ideella föreningen är den inte avdragsgill. Denna situation, som knappast kan betecknas som konkurrensneutral, har kommit i dagen sedan skattemyndigheten valt att betrakta utländska klubbar som bolag och därmed hävdat att moms skall utgå på övergångar från dessa klubbar till svenska föreningar. Om RF-stämman i maj beslutar att tillåta aktiebolag inom den svenska elitidrotten kommer samma problem att uppstå även inom Sverige. För att åstadkomma konkur- rensneutralitet bör därför spelarövergångar där den ena parten är en ideell förening befrias från moms.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om momsbefrielse för idrottsanläggningar och spelarövergångar.
Stockholm den 29 april 1999
Roy Hansson (m) Elizabeth Nyström (m)