Sammanfattning
Det finns över 1 400 kommunala bolag i Sverige - och antalet växer. I bolagen satsas skattebetalarnas pengar på allt möjligt: korvtillverkning, skidliftar, tvätterier, restauranger, solarier, gym, snöskottning m.m.
Folkpartiet är hårda motståndare till kommunala bolag. Vi vill verka för att den kommunala bolagssektorn halveras under denna mandatperiod.
Det finns flera goda skäl till detta:
? Bolagen dränerar årligen landets kommuner på resurser som borde ha använts till kärnverksamheter, som vård och skola. Av de 1 459 bolag som fanns i primärkommunerna år 1994 gick 503 med förlust. ? ? Bolagen konkurrerar ofta ut små privata tjänsteföretag på redan fungerande marknader. ? ? Skattebetalarnas pengar riskeras i vidlyftiga affärer. ? ? Bakom de flesta "politikeraffärer" - med porrklubbsbesök och kontokortsmissbruk - finns ett kommunalt bolag. ? ? Det kommunerna ägnar sig åt skall styras demokratiskt, med full insyn och öppenhet. Det finns mycket som kommunerna inte ska ägna sig åt. I dag sker det ofta i bolagsform. ? Vi arbetar i de flesta av landets kommuner för en avveckling av stora delar av den kommunala bolagssektorn. Vi vill sätta stopp för de socialdemokratiska expansionsplanerna. I denna motion visar vi att det är möjligt att halvera den kommunala bolagssektorn till år 2002. En utförsäljning i den storleksordningen skulle stärka resurserna till vård och omsorg med drygt 3 miljarder kronor.
Halvera bolagssektorn: resurser till vård och skola
Redan i det korta perspektivet finns stora besparingsmöjligheter i landets
kommuner. En avveckling av kommunala bolag frigör resurser för de hårt
ansträngda verksamheterna - vård, omsorg och skola. Då en kommun säljer
ett bolag minskar dess tillgångar och skulder. Det ger ingen direkt möjlighet att tillföra andra verksamheter ökade resurser. Däremot får det positiva sidoeffekter - den kommunala administrationen minskar och de avvecklade bolagen utnyttjas på ett samhällsekonomiskt effektivt sätt genom att snedvridande konkurrens och ineffektiv förvaltning av bolagens resurser försvinner. På sikt har sådana dynamiska effekter en positiv inverkan också på kommunernas ekonomi.
De resurser som direkt frigörs då kommunala bolag avvecklas är de som uppkommer genom att kommunens ränteutgifter minskar och förlustbidragen
till olönsamma bolag försvinner. Redan på kort sikt uppgår dessa vinster till betydande belopp.
Folkpartiet liberalerna arbetar för bolagsavveckling. Vår bedömning är att det är fullt realistiskt att under denna mandatperiod sälja ungefär hälften av de kommunala bolagen. Framför allt inom energisektorn finns många bolag som kan säljas utan några risker. Inom fastighetssektorn finns en del bolag som kan säljas - framför allt industrilokaler och kommersiella fastigheter. Bostadsbolagen kan inte säljas i lika hög utsträckning, eftersom det är viktigt att behålla merparten av de allmännyttiga bostadsbolagen av bostadssociala skäl. I vissa fall bedrivs angelägen kommunal verksamhet i bolagsform. Sådana konstruerade bolag, t.ex. inom kultursektorn, bör inte försäljas. I stället skall verksamheten övergå i normal förvaltningsform.
Enligt en värdering av Catella Analys uppgår det marknadsmässiga värdet av kommunala bostadsföretag och energitillgångar till 121,4 miljarder kronor, varav energitillgångarna svarar för 68,9 miljarder. Enligt Statistiska centralbyrån svarar bolagen inom fastighets- och uthyrningssektorn, samt energibolagen för 69 procent av den totala omsättningen i de kommunala bolagen. En försiktig uppskattning av det totala värdet av den kommunala bolagssektorn ger därför resultatet att värdet uppgår till 120-150 miljarder kronor.
En utförsäljning av hälften av de kommunala bolagen torde därför ge kommunerna intäkter på 60-75 miljarder kronor. Då dessa intäkter används för att minska den kommunala skuldsättningen uppstår ett positivt räntenetto på i storleksordningen 3-4,5 miljarder kronor, med hänsyn tagen till att intäkterna från bolagens avkastning minskar. Detta belopp motsvarar alltså det resurstillskott som en bolagsavveckling skulle tillföra de kommunala kärnverksamheterna vård och skola då en utförsäljning av den omfattning vi föreslår är fullt genomförd år 2002.
Sätt stopp för s-planer att expandera bolagssektorn
Den helt övervägande andelen av de kommunala bolagen konkurrerar på redan fungerande privata marknader. Deras konkurrenter är ofta tjänsteorienterade småföretag. Just den typ av företag där de flesta ser en potential för de nya jobb som skall ta Sverige ur massarbetslösheten. Konkurrensverket kan berätta om hur dessa småföretag hör av sig i massor till verket och beskriver det hopplösa i att försöka hantera de besynnerliga konkurrenter som kallas kommunala bolag. Inte utan en viss desperation ställs ofta frågan om kommunerna verkligen har rätt att agera som de gör.
När kommunala angelägenheter försvinner in i aktiebolagen försvinner också en betydande del av insyn och offentlighet. Även om steg i rätt riktning har tagits när det gäller kraven på öppenhet kommer det inte att räcka. Ett aktiebolag är inte en offentlig förvaltning och det går inte att lagstifta bort skillnaderna.
Folkpartiet liberalerna är motståndare till kommunala bolag. Det kommunerna ska ägna sig åt ska styras demokratiskt och med full öppenhet och insyn för medborgarna. Kommunerna har inte skapats för att driva affärer utan för att lösa medborgarnas gemensamma problem. Därför har de rätt att finansiera sin verksamhet med skatter.
Det finns många invändningar mot att kommuner och kommunala bolag driver konkurrensutsatt affärsverksamhet.
Det första är omsorgen om medborgarnas tillgångar. Affärsverksamhet innefattar alltid risker. Den som satsar pengar i ett företag vet att dessa kan gå förlorade. Den som betalar skatt till en kommun förväntar sig däremot att pengarna förvaltas med omsorg, inte riskeras i affärer.
Ett andra skäl till att kommuner inte bör ägna sig åt affärsverksamhet är att offentlig och privat verksamhet inte konkurrerar på lika villkor. Beskattningsrätten tillåter offentliga organ att ställa lägre krav på avkastning än vad privata aktörer tvingas göra. Med underpriser kan kommunala bolag ta marknadsandelar av privata konkurrenter.
Ett tredje skäl är att kommunala bolag inte hushållar effektivt med samhällets resurser. Privata bolag måste ge avkastning annars tvingas de lämna marknaden. Det är hårda villkor, men samtidigt en garanti för att endast effektiva företag överlever. I offentliga bolag är villkoren annorlunda och i praktiken sätter de kommunala bolagen inte effektiv produktion främst.
Som huvudregel enligt kommunallagen måste också en kommun begränsa sin näringsverksamhet till sådant som tillgodoser samhällsintressen.
Folkpartiet anser att många av de kommunala bolagen inte uppfyller detta krav. Kommunernas verksamhet begränsas också i kommunallagen till sitt geografiska område eftersom det strider mot invånarnas intresse att den driver verksamhet i andra landsting och kommuner. Folkpartiet anser att denna begränsning är mycket viktig och vi är därför motståndare till att kommuner bedriver affärsverksamhet utanför sina gränser.
Regeringen går motsatt väg. I stället för att begränsa den svällande kommunala bolagssektorn tycks Socialdemokraterna ha ambitionen att utvidga den ytterligare. I dag bedriver många kommuner och landsting i strid med kommunallagen verksamhet utanför sina gränser.
Oftast bedrivs sådan verksamhet i bolagsform. Bolagsformen innebär att verksamheten döljs för medborgare och för andra företag. Det är i praktiken också mycket svårt att överklaga de kommunala beslut som fattas i kommunägda aktiebolag.
Regeringen gav 1997 en utredare i uppdrag att utvidga möjligheterna för kommuner och kommunala bolag att bedriva konkurrensutsatt verksamhet utanför sina gränser. Uppdraget gäller främst ökade möjligheter att bedriva linjetrafik utanför kommunen i konkurrens med privata trafikföretag, men regeringen ger också den särskilde utredaren möjlighet att ytterligare vidga denna typ av affärsverksamhet.
Folkpartiet är starkt kritiskt till denna typ av utvidgning. Vi anser att uppdraget borde återkallas och i stället bör det utredas hur kravet på geografisk begränsning av kommunal verksamhet till den egna kommunen bättre ska kunna efterlevas.
Kommunala bolag dränerar kommunerna på resurser
De kommunala bolagen dränerar årligen landets kommuner på resurser. Av de 1 459 bolag som 1994 fanns i primärkommunerna gick 503 med förlust. Det året var de samlade förlusterna 1 800 miljoner kronor. Under samma år uppgick kommunernas bidrag till bolagen till sammanlagt 1 200 miljoner kronor, vilket motsvarar kostnaden för 4 374 mellanstadielärare. Den senaste uppgiften visar på växande bidrag från kommunerna till de egna bolagen, 2,2 miljarder 1995. (Källa: SCB)
Trots hårt motstånd från Folkpartiet har många kommuner - främst under socialdemokratisk ledning - förslösat stora belopp de senaste åren.
Skattebetalarnas pengar har använts till dåliga affärer. Vården, omsorgen och skolan har utsatts för oacceptabla besparingar, bl.a. på grund av dessa bolagsäventyr.
Låt oss berätta om några exempel:
? Kungsfiskaren AB i Stockholm ? Kungsfiskaren AB hette från början Kommunbygg i Stockholm AB och var ett helägt kommunalt bolag i entreprenadbranschen. 1989 köpte Reinhold AB 37 procent av aktierna. Betalningen för aktierna var ett antal fastigheter,
vilket innebar att AB Kungsfiskaren också blev fastighetsägare. Folkpartiet hävdade att bolaget skulle säljas och varnade särskilt för blandade ägarformer eftersom det i slutändan blir kommunen som tar de faktiska ekonomiska riskerna. Motiven för Socialdemokraternas, Moderaternas och Vänsterns stöd för affären var att konkurrensförhållandena inom bygg- och fastighetsbranschen behövde stärkas och att kommunen skulle få kunskap om branschen.
Kunskap om bygg- och fastighetsbranschen fick kommunen eftersom de stora problemen inom branschen innebar att det egna kapitalet var förbrukat 1992 och att bolaget därmed var likvidationspliktigt. Kommunen satt plötsligt där med ett aktiebolag där man gått i borgen för lån på 1 050 miljoner kronor och till dags dato har kommunen skjutit till nästan 700 miljoner kronor för att bolaget inte skall gå i konkurs. En konkurs skulle innebära att kommunen förlorade i kreditvärdighet och att borgensåtaganden
aktiverades, vilket skulle leda till ännu större förluster.
? Delförsäljning av Stockholm Energi AB ? Den borgerliga majoriteten undertecknade strax före valet 1994 ett avtal om försäljning av 14 % av aktieinnehavet i Stockholm Energi till det engelska bolaget Yorkshire Electricity. Detta avtal bröt den röd-gröna majoriteten efter valet 1994, vilket kostade kommunen 200 miljoner kronor.
? Renhållningsverket i Göteborg ? Socialdemokraterna har tillsammans med (v) och (mp) drivit igenom att göra en sammanslagning av det regionala avfallsaktiebolaget, GRAAB, med
Göteborgs stads Renhållningsverk. Samtidigt har det nya bolaget fått sophämtningsmonopol i Göteborg för fem år framåt. Folkpartiet har kraftigt tagit avstånd från sammanslagningen och reagerat mot den snedvridna konkurrensen. Folkpartiets linje är i stället att sälja Renhållningsverket, vari bl.a. ingår en verkstad med 114 anställda. En försiktig uppskattning av försäljningsvärdet på Renhållningsverket är ca 100 miljoner kronor. Detta skulle möjliggöra en amortering av lån med samma belopp och en reducerad räntekostnad med 7,5 miljoner kronor. Sammanslagningen och sopmonopolet leder också till höjda taxor för göteborgarna.
? Kviberg i Göteborg ? Socialdemokraterna beslöt i början av 1996 att köpa det gamla regements- området Kviberg inklusive kasernerna. Ett flertal av kasernområdets centrala byggnader är förklarade som statliga byggnadsminnen och kan därför inte byggas om i någon större utsträckning. Folkpartiet reserverade sig mot beslutet. Det finns inget behov av resursmark för att bygga vare sig bostäder eller fastigheter för ny verksamhet. Idag har kommunen 400 000 kvadrat- meter tomma kontorslokaler och 350 000 kvadratmeter tomma industri- lokaler.
? Holmlunds korvfabrik i Skellefteå ? Skellefteås industrifastighetsbolag Polaris satsade stort på nya lokaler för att få Holmlunds korvfabrik att flytta från Norsjö till Skellefteå. Polaris fick också köpa fabrikens maskiner. Korvfabriken gick i konkurs och Polaris fick rekonstruera bolaget och finansiera lokalernas omvandling till ett EU- anpassat charkuteri. I dagsläget drivs Holmlunds korvfabrik av ett privat företag, men sammantaget har Skellefteås skattebetalare satsat runt 50 miljoner i korvbranschen.
? Bordsvatten i Åre ? I Åre ville det kommunala bolaget Åre Mark AB satsa på läsk- och mineralvattenbranschen. En begagnad vattentappningsanläggning köptes och en entreprenör anlitades. Bolaget satsade på utbildning och maskiner. I flera omgångar har skattebetalarna fått skjuta till pengar till följd av dåligt skötta affärer, misslyckade entreprenörer och vidlyftiga löften från ansvariga politiker. Sammantaget har Åreborna förlorat 3-4 miljoner.
? Bordsvatten och lastpallar i Älvsbyn ? Älvbyns kommun jagar nya arbetstillfällen. Fullmäktiges majoritet har ställt sig bakom en satsning på 35 miljoner till Karl-Erik Schmitz, känd från 80-talets Boforsaffärer. Syftet är att etablera ett nytt företag som skall sälja bordsvatten och lastpallar. Kommunförbundets jurist, Leif Petersén, hävdar att enligt kommunallagen får stöd till enskild ges bara vid verklig kris, t ex om ortens enda företag får problem. Detta är inte fallet i Älvsbyn.
? Pitebuss och Call-center i Piteå ? I Piteå har kommunala Pitebuss AB satsat på marknaden. Kassan är tom. För att undvika konkurs betalar Piteå kommun 2-3 miljoner och Länstrafiken 150 000 kronor per månad. Sedan några år tillbaka har Piteå Näringsfastigheter AB satsat 14,5 miljoner på Call-center, ett opinionsunder- sökningsföretag. Kostnaderna har gått till lokaler, utbildning, utrustning m.m. Dessutom har omfattande strukturinvesteringar gjorts i företaget. Nu är stora delar av handlingarna sekretessbelagda. Minst 50 nya jobb har tidigare utlovats. Företaget har fortfarande 5 anställda.
? C4 Energi AB i Kristianstad ? Kristianstads kommunala energibolag C4 Energi AB har köpt in sig i ett upphandlingsbolag benämnt Kraftlots AB. Uppkomna förluster till följd av misslyckade spekulationer läggs på Kraftlots och därmed på C4 Energi och kommunens skattebetalare. För närvarande pågår rättslig utredning och i ett första skede förväntas förlusten bli cirka 8 miljoner kronor. Dessutom finns det en uppenbar risk för stora årliga förluster de närmaste fyra åren. Anled- ningen är att man tecknat långtidskontrakt och därmed blir sluträkningen för spekulationerna beroende av prisutvecklingen på elmarknaden.
Kommunala skandaler
Det är en gammal insikt att brist på insyn ökar risken för korruption. Den bekräftas av att det nästan alltid är i anknytning till kommunala bolag som s k "affärer" ägt rum. Vi gjorde en genomgång av de tio senaste, mest uppmärksammade kommunala "affärerna" och fann bolagsanknytning i - samtliga!
"Skandalbolag"
Stockholm - Mats Hulths kontokort
OS-bolaget, Stockholms mark och lokaliseringsbolag m.fl.
Motala
Föreningen Motalaföretag i Samverkan och Bostadsstiftelsen Platen
Stenungsund - stora kommunala förluster
Stenungsundshem AB
Gävle
Gävleborg X-trafik
Partille - kommunalråd får pengar av byggbolag för insatser inom kommunalt fastighetsbolag
GF-koncernen
Mullsjö - kommunalråd tvingas avgå efter att ha lånat 60 000 kronor av
kommunalt bolag för att betala privata skulder.
Mullsjö fastighetsbolag
Örebro - ledningen lät bolaget betala besök på thaiboxning och sexklubb under en resa till Bangkok.
Örebro Energi
Örebro - felaktiga krognotor, sprit och Sydostasienresor för s- och c-företrädare.
Länstrafiken Örebro
Linköping - omotiverade resor för ledamöter och ledning
AB Västanstång
Göteborg - vidlyftig representation, dyra utlandsresor och hemliga provisioner
GLAB
Kommunal skatteplanering
För några år sedan kom den senaste modeflugan i den kommunala bolagssfären: holdingbolag eller koncernbildningar. Den började i Stockholm och har nu spridit sig till ett 50-tal kommuner. Kommunerna för helt enkelt samman alla sina bolag i en koncern. Det innebär att vinster i ett bolag kan överföras till förlustbolag och behöver inte beskattas. Det finns alltså bara ett enda syfte med koncernbildningen: att undvika statsskatt.
Ett exempel kan tas från Stockholms kommun. Där ingår numera Stockholms stadsteater, som är ett bolag, i samma koncern som Stockholm Energi, som är ett annat bolag. Det innebär att Stockholms stadsteater inte längre får sina anslag i den kommunala budgeten utan efter ett beslut i koncernstyrelsen. Det har två effekter: Stockholm Energi slipper skatta för hela sin vinst och debatten om anslag till Stockholms stadsteater kan inte föras under full insyn i fullmäktige utan i en bolagsstyrelse.
I grund och botten handlar det om två saker. Kommunala bolag drivs med hjälp av skattemedel och statsbidrag och de drivs ofta med helt andra syften än de som är förenliga med marknadsekonomi och fri konkurrens. Följden av detta är framför allt att det finns mycket stora risker för ojust konkurrens med hjälp av underprissättning och ägartillskott från skattepengar.
Privat näringsverksamhet finansieras genom riskvilligt privat kapital. Det är kapital som kräver avkastning för att stanna i företaget. En långsiktigt dålig lönsamhet leder mer eller mindre automatiskt till att verksamheten avvecklas. Kommunala bolag har inte bara en stor tålighet mot förluster och låga krav på avkastning, de har också tillgång till vägar att finansiera i grunden olönsam verksamhet, något som är omöjligt för ett privat företag. Förutom ägartillskott från en ägare som inte kräver avkastning på sina pengar kan det till exempel handla om dolda subventioner genom samutnyttjande av kommunens övriga resurser.
Kommunala bolag har också andra unika fördelar av att de har offentliga medel bakom ryggen. Inte minst gäller detta de möjligheter till billiga krediter som kommunal borgen för med sig. Vid upphandlingar kan de också hålla sig med helt andra riskmarginaler än privata företag genom att eventuella förluster hela tiden kan övervältras bakåt på skattebetalarna.
Till de rent finansiella fördelarna kan också läggas de möjligheter som skapas av att ledningen för de kommunala bolagen ofta är intimt sammankopplad med den politiska ledningen i kommunen. Riskerna för fördelaktiga avtal av olika slag, jäv vid upphandlingar och sammanbland- ningar av bolag och politik är bara alltför uppenbara.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en halvering av den kommunala bolagssektorn till år 2002,1
2. att riksdagen hos regeringen begär att utredningen om de kommunala bolagens möjligheter att bedriva konkurrensutsatt verksamhet utanför sina gränser återkallas.
Stockholm den 28 oktober 1998
Eva Flyborg (fp)
Runar Patriksson (fp) Yvonne Ångström (fp)
1 Yrkande 1 hänvisat till FiU.