De regler för beräkning av vilka personer, som vid allmänna val ska utses som partiernas företrädare skiljer sig i vissa avseenden påtagligt från de proportionalitetsprinciper, som i övrigt tillämpas vid valen.
Proportionalitetsprinciperna frångås i vissa fall när ett parti har flera val- sedlar i samma valkretsar. Detta gäller ersättare, men ibland också ledamöter till riksdag eller fullmäktigeförsamlingar.
En lista, som bara får marginellt fler röster än en annan kan komma att besätta alla eller merparten av de platser ett parti har i t.ex. en kommun- fullmäktigeförsamling. Det beror på att samma personer kan erhålla mandat i flera, i vissa fall samtliga, valkretsar. När dessa personer utses används jämförelsetal, som ska säkra proportionaliteten mellan olika listor. Eftersom var och en bara kan tillträda en plats utses ersättare (dubbelvalsavveckling) enligt vallagens bestämmelser 18:40 till 18:50 och 20:5. När dessa ersättare utses till ordinarie platser används inte jämförelsetal utan röstetal. Därmed sätts proportionaliteten ur spel.
Reglerna har tillkommit för att säkra att ersättare till en ordinarie ledamot kommer från samma lista, men snedvrider valutslaget för ordinarie leda- möter. Ett exempel är kommunfullmäktigevalet i Örebro, där Social- demokraterna hade två vallistor i i fyra valkretsar. Trots att listorna gick relativt jämnt, 54 % respektive 46 %, blev utslaget extremt ojämnt. 21 ledamöter från den första listan kom in i kommunfullmäktige mot bara 6 ledamöter från den andra.
Resultatet kan därmed knappast sägas prägla väljarnas prioritering eller återspegla partiets rangordning av de olika kandidaterna. Också andra partier har känt av reglerna på samma sätt, både i riks- och kommunval. Reglerna omöjliggör också i praktiken regionala listor i t.ex. EU-valet, där i så fall flera olika listor skulle konkurrera i samma valkrets och både väljare och partier ha svårt att överblicka hur reglerna i praktiken skulle slå.
En väg att åtgärda problemet skulle kunna vara att genomföra en enkel ändring i vallagen (20:5) och i stället för röstetal använda jämförelsetal när ersättare utses.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av översyn av vallagens regler om dubbelavveckling i syfte att säkra proportionaliteten i valsystemet.
Stockholm den 24 oktober 1998
Inger Lundberg (s)
Maud Björnemalm (s) Hans Karlsson (s) Nils-Göran Holmqvist (s) Helena Frisk (s)